zabudol si kriterium ... ak ide o pomer cena/vykon tak:
SQAi RB67ProS 645 Pro ETRSi
Nezabudol. Ak ide o (podla mna nezmyselne) kriterium cena/vykon, tak je Hasselblad naozaj na prvom mieste. Navyse existuje jedno kriterium, ktore zacina po veku 30 rokov byt ovela naliehavejsie, ako kriterium pomer cena/vykon, a to je radsej menej/ale poriadne. Az ked si kupis tu vec, co poriadne funguje, potom pochopis, ze si cely zivot vlacil gulu na nohe v podobe Pentagon Sixu, alebo aj s tych uz spominanych ETRS-iek a 645-tiek. Ja mam Aj Etrs aj 645Pro. A mozem povedat, ze je to male mile, ale vetche. 645-ka, co mam ma ale mega svetlu matnicu a preto ju mam rad. Hasselblad som predal v domneni, ze moje starnuce oci a orientacia na rodinne foto ocakava nieco ako Nikon F100. To je vyborny aparat, ale ked ho dam na stativ - a to je to co mam rad - tak to postrada zmysel. Ale na Hasselblad mam len tie najlepsie spomienky a vzdy ked to porovnavam s mnohorocnou skusenostou s Mamiya RB67ProS, ktora bola uzasna a nezmar, tak musim povedat, ze Hasselblad je mensi lahsi a objektivy su o cosi lepsie. To su osobne skusenosti, nic ako celonarodna skusenost z internetu. Vsetky tie aparaty som mal, alebo mam a este aj tu SQAi mal kolega, a drzal som ju casto v ruke. Je tu este jedna znacka s dvoma modelmi a to je Pentax. Moj mladsi kolega mal Pentax 67 a ovladanie i pohotovost je urcite lepsia ako na Hasselblade a potom 645-ka ktora je uzasna, ale bez bateriek je nepouzitelna ... a potom este Contaxy - z ktorych som videl vysledky a su ukazkou top levelu medzi aparatmi. Napriek tomu Hasselblad kraluje, lebo je za dostupnu cenu a je dokonaly (teda ked dobre polickuje, nefuci do neho svetlo, a je pravidelne servisovany)
Hasselblad 501CM Hasselblad 503CW Hasselblad 500C/M dlho dlho nič
ešte stále nič
nič
Bronica S2
chvíľu nič
Mamiya RB67 Mamiya 645 Pro prípadne aj 645E
nezazil som tu dobu ale z toho co som cital tak vela modnych a casopisovych fotografov fotilo na 6x7,viacmenej RZ 67 alebo AP 67. O Hassym sa toho az tolko nespomina, mozno aj preto ze povedzme si uprimne 6x6 je pre nase oci strasne divny format. A pride mi to to iste ako leica na 35mm, ano premiova kvalita,super skla,ale za 20% narastu v kvalite zaplatim o 200% naviac, hlavne u objektivov
nezazil som tu dobu ale z toho co som cital tak vela modnych a casopisovych fotografov fotilo na 6x7,viacmenej RZ 67 alebo AP 67. O Hassym sa toho az tolko nespomina, mozno aj preto ze povedzme si uprimne 6x6 je pre nase oci strasne divny format. A pride mi to to iste ako leica na 35mm, ano premiova kvalita,super skla,ale za 20% narastu v kvalite zaplatim o 200% naviac, hlavne u objektivov
Nechcem sa zas a znova odvolavat na svoj vek, ale kedysy sa fotilo len a len na hesselblad. V cine nesmel mat poulicny fotograf nic ine, ako hasselblad, pretoze by nebol povazovany za seriozneho. V Taliansku nebol ani jeden organizovany amatersky fotograf, ktory by nemal hasselblad. V Rakusku dokonca niekolko. Hasselblad ola taka uspasna znacka, ze polovicu akcii kupil Kodak (a neviem ci nie druhu Fuji). 500C/M sa predalo viac kusov ako ktorehokolvek modelu digitalnej zrkadlovky. Ved sa predaval zo 50 rokov. Tu nejde len o kvalitu, tu ide o spolahlivost, renome a hlavne spokojnost. S tou Leikou tiez nemas pravdu, je to preto, ze si ju este nedrzal v ruke. Proste si pamatam viac.
Nechcem sa zas a znova odvolavat na svoj vek, ale kedysy sa fotilo len a len na hesselblad. V cine nesmel mat poulicny fotograf nic ine, ako hasselblad, pretoze by nebol povazovany za seriozneho. V Taliansku nebol ani jeden organizovany amatersky fotograf, ktory by nemal hasselblad. V Rakusku dokonca niekolko. Hasselblad ola taka uspasna znacka, ze polovicu akcii kupil Kodak (a neviem ci nie druhu Fuji). 500C/M sa predalo viac kusov ako ktorehokolvek modelu digitalnej zrkadlovky. Ved sa predaval zo 50 rokov. Tu nejde len o kvalitu, tu ide o spolahlivost, renome a hlavne spokojnost. S tou Leikou tiez nemas pravdu, je to preto, ze si ju este nedrzal v ruke. Proste si pamatam viac.
nuz nepovedal som ze musim mat pravdu, je pravda ze ja sa divam dost cez peniaze, ale ako studak asi ani inac nemozem ale dik za nazor
Uf! Uf! V podstate všetko čo som chcel k tomuto Vášmu textu povedať už napísal Keko.
Ja si len v rámci prieskumu správania ľudí na nete neviem odpustiť otázku: Čo Vás núti vyjadrovať sa k veciam, ktoré nemáte zažité/vyskúšané a asi ani len dôkladne z druhej ruky naštudované? Nedostatok sociálnych kontaktov? Nenapadlo Vás, že ak šírite bludy, môžete ľudí, ktorí sa v problematike neorientujú a hľadajú odpovede na otázky - dezinformovať?
Žiaľ toto nie je len Váš problém a len problém tohoto webu. Ach jo...
toto je celkom zaujimave ... ked som si vyberal stredny format tak okrem ceny ma odradili aj caste staznosit na rozne zaseknute hasselblady. uznavam ze kopa toho mohla byt chyba pouzivatela, ale na tak jednoduchom mechanickom tele by nemal nastat pripad ze nemozes oddelit kazetu od tela alebo obejtkiv.
A ešte k tomu formátu. Áno V-systém od Hasselbladu sa najčastejšie používa tak, že sa fotí na štvorec. Ale nebudete veriť - Hasselblad V-System dokáže fotiť aj na obdĺžnik 6x4,5cm - a to veľmi jednoducho. Odpojíte magazín A12 (to je ten na ktorý fotíte 6x6 a nasadíte magazín A16 - a čuduj sa svete už len masku do hľadáčiku a na jeden zvitok naložíte 16 fotiek rozmeru 6x4,5. Sú aj iné magazíny s inými možnosťami ale tieto dva sú asi najbežnejšie. Takže Hasselblad nie je len o štvorci....
Navyše už v časoch keď o PC/Mac/Photoshop a iných vymoženostiach nebolo ani chýru ani slychu sa dali fotky orezávať A dá sa to aj teraz...
No a nakoniec - štvorec je výborný formát. Možno sa doň horšie komponuje ale z môjho pohľadu je to dokonalá obrazová forma, ktorá obsah uzavrie a zvýrazní. Obdĺžnik je dynamickejší - hovorí nie len o tom čo je v obraze ale aj o tom čo j mimo obraz. Štvorec je viac "obraz" ako "príbeh". Ale to už sme inde...
nuz nepovedal som ze musim mat pravdu, je pravda ze ja sa divam dost cez peniaze, ale ako studak asi ani inac nemozem ale dik za nazor
Ako student by som uvazoval: Chcem Hasselblad. Ked si kupim lacnu gluptu na teraz, mam sancu (aj ked s primeranou startou) predat ju tak, aby som mal na ten ziadany aparat? Lebo vsetko, co si kupis dovtedy a nesmeruje to spravnym smerom, je zdrojom vyhadzovania penazi. Ale to samzrejme iba za predpokladu, ze sa na to citis, lebo je doba digitalna a co tyzden to nova digitalna zrkadlovka... Takze je kam vyhadzovat peniaze. Ked som bol student, hasselblad stal viac, ako auto. Odvtedy sa jeho cena tak nejak znormalnila a udiala sa premena, po ktorej mozem povedat, ze uz nikdy nebudem mat tolko penazi, ako ked som bol student ...
toto je celkom zaujimave ... ked som si vyberal stredny format tak okrem ceny ma odradili aj caste staznosit na rozne zaseknute hasselblady. uznavam ze kopa toho mohla byt chyba pouzivatela, ale na tak jednoduchom mechanickom tele by nemal nastat pripad ze nemozes oddelit kazetu od tela alebo obejtkiv.
nemam vsak priamu skusenost.
Hm.... Toto je čaro štatistiky veľkých čísiel... Veľa predaných Hasselbladov - veľa z nich v tvrdom pracovnom nasadení - veľa z nich vo veku cez 30 rokov --- tak keď sa bude kaziť len 0,5% tak v absolútnom počte to bude viac ako suma pokazených Contax 645 (čo je inak nádhera po všetkých stránkach). So žiadnym s uvedených problémov - (oddeliť magazin, objektiv,...) som sa nestretol a osobne nepoznám nikoho komu by sa to stalo. Ono ak je to na základe informácii z netu - tak to môže byť skreslené. Ako keď tu v tejto diskusii občan Crazy napíše svoj názor na Leicu, ktorú pravdepodobne ani nevyskúšal...
Dnes sa daju kupit dva druhy hasselbaldov. Take, co pouzival profik povedzme 30rokov a take, co si nejaky amater (v tom dobrom slovazmysle) mojkal rovnako dlho. Ak bol ten prvy pravidelne servisovany, staci vymenit kazetu a hor sa fotit dalsich 30 rokov. Pripadne treba vymenit dost drahe "hodinove" perko, ale je to riesitelne. Kazety sa musia pravidelne pretesnovat, je na to taka sadicka. A ku kvalite svetlotesnosti prispeje vymena zadneho pliesku ak je prelis na svetelnom labirinte zosuchany. Matnica sa da vymenit a potom uz neviem co. Hadam by som este dal doporiadku polepy, ale to nie je funkcny problem. Tie, co si niekto mojkal mozu byt dvojiho charakteru: Tie, co treba zasa dat doporiadku, alebo tie, co vyzeraju OK a aj tie treba prehnat cez servis. Vysledkom akejkolvek popisanej cesty je spolahlivy aparat. Obcas zle polickuje, riesenie je nova kazeta, obcas pusta svetlo, treba si kupit ciernu snurku do topanok a vymenit ju, navody su notoricky zname. Poskrabany objektiv sa riesi nasledovnym sposobom: Napred sa objektiv dokonale zbavi mastnoty a inych necistot a potom sa zobere naozaj dobra leihova fixka (Mitsubichi olejovka) a skrabanec sa zakresli. Asi hovorime iba o predenj a zadnej sosovke, nevidel som poskrabanu sosovku niekde vnutri. Pomaha to 100%. Ak je ale v objektive na sosovke plesen, alebo ina usdena spina (Nikonaci poznaju npr z obj. 2,8/35-70AF) potom to moze riesit naozaj dobry servis alebo nakup noveho objektivu. Velmi jednoduche. O zaseknutom hasselblade som nepocul. Nie ze by nemohli byt, nepocul som. Viem o tom, ako strcit srobovak cez komoru do objektivu a objektiv natiahnut, aby sa dal odmontovat. Viem o zaseknutom objetive, ze sa nedal vobec spustit. Servis vacsinou vyriesi. Nie vymenou suciastky, ale dotiahnutim srobikov. Takze sa na hasselblade 500c/m vymiena zadna stena, hodinove perko, tesnenie na kazete a vynimocne cely objektiv.
Ako student by som uvazoval: Chcem Hasselblad. Ked si kupim lacnu gluptu na teraz, mam sancu (aj ked s primeranou startou) predat ju tak, aby som mal na ten ziadany aparat? Lebo vsetko, co si kupis dovtedy a nesmeruje to spravnym smerom, je zdrojom vyhadzovania penazi. Ale to samzrejme iba za predpokladu, ze sa na to citis, lebo je doba digitalna a co tyzden to nova digitalna zrkadlovka... Takze je kam vyhadzovat peniaze. Ked som bol student, hasselblad stal viac, ako auto. Odvtedy sa jeho cena tak nejak znormalnila a udiala sa premena, po ktorej mozem povedat, ze uz nikdy nebudem mat tolko penazi, ako ked som bol student ...
no tak nad haraburdami nerozmyslam, uz setrim prasiatko na RZ67 a zopar objektivov, Hasselblad, jako taka 500Cw uz neni o tolko drahsia ale skla su drahsie a novsie modely su uz moc drahe na moj vkus, naviac ma laka mensia dof u 67 systemu. A vyhadzovanie penazi do tychto skvostnych masiniek to neni, nevlastnim sitce zatial ziadny sterdny format ale moju F3 malokedy z ruky pustim
A ešte k tomu formátu. Áno V-systém od Hasselbladu sa najčastejšie používa tak, že sa fotí na štvorec. Ale nebudete veriť - Hasselblad V-System dokáže fotiť aj na obdĺžnik 6x4,5cm - a to veľmi jednoducho. Odpojíte magazín A12 (to je ten na ktorý fotíte 6x6 a nasadíte magazín A16 - a čuduj sa svete už len masku do hľadáčiku a na jeden zvitok naložíte 16 fotiek rozmeru 6x4,5. Sú aj iné magazíny s inými možnosťami ale tieto dva sú asi najbežnejšie. Takže Hasselblad nie je len o štvorci....
Navyše už v časoch keď o PC/Mac/Photoshop a iných vymoženostiach nebolo ani chýru ani slychu sa dali fotky orezávať A dá sa to aj teraz...
No a nakoniec - štvorec je výborný formát. Možno sa doň horšie komponuje ale z môjho pohľadu je to dokonalá obrazová forma, ktorá obsah uzavrie a zvýrazní. Obdĺžnik je dynamickejší - hovorí nie len o tom čo je v obraze ale aj o tom čo j mimo obraz. Štvorec je viac "obraz" ako "príbeh". Ale to už sme inde...
to je jasne ze si to clovek oreze,hlavne ked sa robi na papier ta zalezi od formatu papiera (pokial si to clovek nenarezava sam) ale tak dobre vediet ze sa aj taketo nieco da, a este ked sa nad tym tak spetne zamyslim tak mozno fotili koli trosku tensej DOF na vacsom formate, preto 6x7, aj ked nikdy som to nemal moznost vyskusat a porovnat ale pokial sa nemylim tak 645 a 6x6 je v ramci dof to iste nie? 6x7 by mala byt este kulilincek inde
Uf! Uf! V podstate všetko čo som chcel k tomuto Vášmu textu povedať už napísal Keko.
Ja si len v rámci prieskumu správania ľudí na nete neviem odpustiť otázku: Čo Vás núti vyjadrovať sa k veciam, ktoré nemáte zažité/vyskúšané a asi ani len dôkladne z druhej ruky naštudované? Nedostatok sociálnych kontaktov? Nenapadlo Vás, že ak šírite bludy, môžete ľudí, ktorí sa v problematike neorientujú a hľadajú odpovede na otázky - dezinformovať?
nuz asi nemam dost socialnych kontaktov a potrebujem sa prejavit ako jedinec
Polaroid kazeta ma taku strbinku, v ktorej sa ozubene koliecko aparatu moze beztrestne (a bez predosleho zbavenia zubov) otacat. Uz som drzal aj Arax v ruke, ale nepozrel som si, ci kazety prisposobili pre pouzitie s Hasselbladom, alebo naopak, a ci vobec nieco prisposobovali a zostalo to ako na Kieve. Ale Polaroid kazeta je to najjednoduchsie prisposobenie. Ak chces Arax Polaroid kazetu, pocitaj s neprijemnostou cla a doplacania DPH na hranici. (S tym koleckom som ta len natahoval, ze ci by si do toho siel, ale je to cesta.)
Kua pozeram si nejake CB fotky produkovane na kievoch a ich derivatoch a za tu cenu tie skla su super. Aspon moje potobne kreslia. Znova sa mi vynaraju otazky aky film, aka vyvojka, aky papier 8-) Keby som znova zacal fotin na 6x6, aby si som si zvoli cestu kompromisu osobnej kontroly a konstatnosti. Farebny film, process c-41, vlastne zvacsovanie na Foma papiere.
Kua pozeram si nejake CB fotky produkovane na kievoch a ich derivatoch a za tu cenu tie skla su super. Aspon moje potobne kreslia. Znova sa mi vynaraju otazky aky film, aka vyvojka, aky papier 8-) Keby som znova zacal fotin na 6x6, aby si som si zvoli cestu kompromisu osobnej kontroly a konstatnosti. Farebny film, process c-41, vlastne zvacsovanie na Foma papiere.
mne sa vynára otázka, ktorý film dnes založím do mamiye
mne sa vynára otázka, ktorý film dnes založím do mamiye
U teba je ssympatticke, ze si necakal na rozuzlenie boja, ze ktory aparat, zobral si prvy, ktorym sa to da. M645 je podl mna super. Zabudli sme povedat, ze aparat je stale len nacinie ale peknu fotgrafiu robi hlavne clovek.
flexaret ako hasselblad?
Hasselblad 500C/M
Mamiya RB67ProS
Mamiya 645
Bronica ETRSi
Zabudol som na nieco dolezite?
SQAi
RB67ProS
645 Pro
ETRSi
SQAi
RB67ProS
645 Pro
ETRSi
Ak ide o (podla mna nezmyselne) kriterium cena/vykon, tak je Hasselblad naozaj na prvom mieste.
Navyse existuje jedno kriterium, ktore zacina po veku 30 rokov byt ovela naliehavejsie, ako kriterium pomer cena/vykon, a to je radsej menej/ale poriadne. Az ked si kupis tu vec, co poriadne funguje, potom pochopis, ze si cely zivot vlacil gulu na nohe v podobe Pentagon Sixu, alebo aj s tych uz spominanych ETRS-iek a 645-tiek.
Ja mam Aj Etrs aj 645Pro. A mozem povedat, ze je to male mile, ale vetche. 645-ka, co mam ma ale mega svetlu matnicu a preto ju mam rad. Hasselblad som predal v domneni, ze moje starnuce oci a orientacia na rodinne foto ocakava nieco ako Nikon F100. To je vyborny aparat, ale ked ho dam na stativ - a to je to co mam rad - tak to postrada zmysel. Ale na Hasselblad mam len tie najlepsie spomienky a vzdy ked to porovnavam s mnohorocnou skusenostou s Mamiya RB67ProS, ktora bola uzasna a nezmar, tak musim povedat, ze Hasselblad je mensi lahsi a objektivy su o cosi lepsie. To su osobne skusenosti, nic ako celonarodna skusenost z internetu. Vsetky tie aparaty som mal, alebo mam a este aj tu SQAi mal kolega, a drzal som ju casto v ruke.
Je tu este jedna znacka s dvoma modelmi a to je Pentax. Moj mladsi kolega mal Pentax 67 a ovladanie i pohotovost je urcite lepsia ako na Hasselblade a potom 645-ka ktora je uzasna, ale bez bateriek je nepouzitelna ... a potom este Contaxy - z ktorych som videl vysledky a su ukazkou top levelu medzi aparatmi.
Napriek tomu Hasselblad kraluje, lebo je za dostupnu cenu a je dokonaly (teda ked dobre polickuje, nefuci do neho svetlo, a je pravidelne servisovany)
Hasselblad 501CM
Hasselblad 503CW
Hasselblad 500C/M
dlho dlho nič
ešte stále nič
nič
Bronica S2
chvíľu nič
Mamiya RB67
Mamiya 645 Pro prípadne aj 645E
Tu nejde len o kvalitu, tu ide o spolahlivost, renome a hlavne spokojnost. S tou Leikou tiez nemas pravdu, je to preto, ze si ju este nedrzal v ruke.
Proste si pamatam viac.
Tu nejde len o kvalitu, tu ide o spolahlivost, renome a hlavne spokojnost. S tou Leikou tiez nemas pravdu, je to preto, ze si ju este nedrzal v ruke.
Proste si pamatam viac.
Proste si pamatam viac.
Navyše už v časoch keď o PC/Mac/Photoshop a iných vymoženostiach nebolo ani chýru ani slychu sa dali fotky orezávať
Chcem Hasselblad. Ked si kupim lacnu gluptu na teraz, mam sancu (aj ked s primeranou startou) predat ju tak, aby som mal na ten ziadany aparat? Lebo vsetko, co si kupis dovtedy a nesmeruje to spravnym smerom, je zdrojom vyhadzovania penazi.
Ale to samzrejme iba za predpokladu, ze sa na to citis, lebo je doba digitalna a co tyzden to nova digitalna zrkadlovka... Takze je kam vyhadzovat peniaze.
Ked som bol student, hasselblad stal viac, ako auto. Odvtedy sa jeho cena tak nejak znormalnila a udiala sa premena, po ktorej mozem povedat, ze uz nikdy nebudem mat tolko penazi, ako ked som bol student ...
Tie, co si niekto mojkal mozu byt dvojiho charakteru: Tie, co treba zasa dat doporiadku, alebo tie, co vyzeraju OK a aj tie treba prehnat cez servis.
Vysledkom akejkolvek popisanej cesty je spolahlivy aparat. Obcas zle polickuje, riesenie je nova kazeta, obcas pusta svetlo, treba si kupit ciernu snurku do topanok a vymenit ju, navody su notoricky zname.
Poskrabany objektiv sa riesi nasledovnym sposobom: Napred sa objektiv dokonale zbavi mastnoty a inych necistot a potom sa zobere naozaj dobra leihova fixka (Mitsubichi olejovka) a skrabanec sa zakresli. Asi hovorime iba o predenj a zadnej sosovke, nevidel som poskrabanu sosovku niekde vnutri. Pomaha to 100%. Ak je ale v objektive na sosovke plesen, alebo ina usdena spina (Nikonaci poznaju npr z obj. 2,8/35-70AF) potom to moze riesit naozaj dobry servis alebo nakup noveho objektivu.
Velmi jednoduche.
O zaseknutom hasselblade som nepocul. Nie ze by nemohli byt, nepocul som. Viem o tom, ako strcit srobovak cez komoru do objektivu a objektiv natiahnut, aby sa dal odmontovat. Viem o zaseknutom objetive, ze sa nedal vobec spustit. Servis vacsinou vyriesi. Nie vymenou suciastky, ale dotiahnutim srobikov.
Takze sa na hasselblade 500c/m vymiena zadna stena, hodinove perko, tesnenie na kazete a vynimocne cely objektiv.
Chcem Hasselblad. Ked si kupim lacnu gluptu na teraz, mam sancu (aj ked s primeranou startou) predat ju tak, aby som mal na ten ziadany aparat? Lebo vsetko, co si kupis dovtedy a nesmeruje to spravnym smerom, je zdrojom vyhadzovania penazi.
Ale to samzrejme iba za predpokladu, ze sa na to citis, lebo je doba digitalna a co tyzden to nova digitalna zrkadlovka... Takze je kam vyhadzovat peniaze.
Ked som bol student, hasselblad stal viac, ako auto. Odvtedy sa jeho cena tak nejak znormalnila a udiala sa premena, po ktorej mozem povedat, ze uz nikdy nebudem mat tolko penazi, ako ked som bol student ...
Navyše už v časoch keď o PC/Mac/Photoshop a iných vymoženostiach nebolo ani chýru ani slychu sa dali fotky orezávať
Ak chces Arax Polaroid kazetu, pocitaj s neprijemnostou cla a doplacania DPH na hranici.
(S tym koleckom som ta len natahoval, ze ci by si do toho siel, ale je to cesta.)
Zabudli sme povedat, ze aparat je stale len nacinie ale peknu fotgrafiu robi hlavne clovek.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa