Ahoj Ephotaci,
chcel by som Vas poprosit do drobnu radu, chcem uz konecne vymenit setovy sirokouhlac za nieco kvalitnejsie no neviem sa rozhodnut medzi Canon EF 24-105mm f/4L IS USM a Canon EF 24-70mm f/2.8L USM. Kedze tak je minimalny cenovy rozdiel. Ak mate niekto skusenosti poredte. Pripadne aj by ste vedeli o lepsiej volbe , necham si rad poradit. Telo mam Canon 40D. Vopred dakujem. svetlu zdar :-)
Neviem či poznáš lepšie sklo od Canonu s podobným rozsahom lebo ja nie. Je pravda že tento objektív je robení na FF kde podáva aj najlepšie výsledky ale neviem o ničom podobnom čo by sa mu vyrovnalo. Ak napíšeš príklad rád sa dozviem niečo nové ;-)
na FF určite lepšie sklo nieje, to je jasné, ale na krop je určite lepši rozsah 17-55.
Prečo neuvažuješ o tiež L-kovom 17-40 mm? Ja to mám na 50D ako záklaďák a ak by som sa zmohol na FF, krásne ho využijem. A pozerám, že už L-kový teleobjektív máš 70-200. Navyše máš pevných 50 mm, takže mne sa zdá logickejšie mať širokých 17-40, tele 70-200 a medzitým pevných 50 mm.
zoom zacinajuci na 24mm je na APS-C bez problemov pouzitelny ako zakladak, vela kompaktov ma tiez rozsah co zacina na 38mm, samozrejme pri stiesnenom priestore (intriery, mesto) sa obcas zide sirsie ohnisko, ale da sa to aj bez neho, alebo mat na ten ucel supersirokac urceny pre APS-C.
A k Tvojej otázke - ja by som bral radšej 2,8 obj., keďže taký žiaden nemám :( Veď máš 70-200 mm, tak Ti stačí len po 70 mm. Nemá síce IS, ale myslím si, že najmä pri širšom obj. to hádam nie je až také nutné. Ale úprimne - podľa mňa Ti bude chýbať niečo široké, fakt uvažuj o tom L-kovom 17-40 :)
Canonu chýba 17-55/2,8 ktoré by bolo kovové a utesnené, nemusí byť L, ale nech je kovové a utesnené.
zoom zacinajuci na 24mm je na APS-C bez problemov pouzitelny ako zakladak, vela kompaktov ma tiez rozsah co zacina na 38mm, samozrejme pri stiesnenom priestore (intriery, mesto) sa obcas zide sirsie ohnisko, ale da sa to aj bez neho, alebo mat na ten ucel supersirokac urceny pre APS-C.
Pravda, ale ide hlavne o to na čo to potrebuje, čo predovšetkým fotí.A dokúpenie 10-22mm od canonu vyde s kombináciou trocha pridraho.
na FF určite lepšie sklo nieje, to je jasné, ale na krop je určite lepši rozsah 17-55.
Rozsah je možno lepší, ale záleží pre koho. Ja napríklad 17mm nevyužijem.
PS. Inak hádam tu nebudeme porovnávať objektívy EF-S s L triedou, to by nemalo zmysel
samozrejme ze 24-70/f2,8 -. to je jedno z najlepsich skiel od canonu ale pokial su problemy s financiami a toto bude jedno sklo na dlho tak by som radsej kvoli pokrytiu potom vzal 24-105/f4. Obe su L-kove skla s dobrym optickym vykonom a spravny canonak ma vacsinou obi dve
veď on sa pýta, ktoré z tých dvoch a Ty mu vlastne poradíš, že obe:) O.K. - máš pravdu, oba sú to špičkové obj., kto by nechcel mať aspoň jeden z nich? Ale pozri sa, aké ostatné má objektívy: L-kový 70-200 a pevný 50mm. Keďže má 40D, tak vlastne nemá žiaden širokouhlý (až na seťák, ktorého sa chce zbaviť a preto nás žiada o radu). Ja mu radím ako prvý kúpiť širokouhlý (napr L-kový 17-40). A až potom riešiť ďalej, podľa mňa ako druhý ten 24-70, keďže už má 70-200.
veď on sa pýta, ktoré z tých dvoch a Ty mu vlastne poradíš, že obe:) O.K. - máš pravdu, oba sú to špičkové obj., kto by nechcel mať aspoň jeden z nich? Ale pozri sa, aké ostatné má objektívy: L-kový 70-200 a pevný 50mm. Keďže má 40D, tak vlastne nemá žiaden širokouhlý (až na seťák, ktorého sa chce zbaviť a preto nás žiada o radu). Ja mu radím ako prvý kúpiť širokouhlý (napr L-kový 17-40). A až potom riešiť ďalej, podľa mňa ako druhý ten 24-70, keďže už má 70-200.
neprecital som si to vsetko ale ak je to tak tak potom jednoznacne 16-35 F2,8 L USM II - to je na to ako stvorene sklo, a mimoriadne kvalitne
Ale veď on porovnáva L-kové: 24-70/f2,8 L a 24-105/f4 L a my mu radšej radíme zas len L-kový 17-40/f4 L. Pretože mu podľa mňa chýba širokouhlý (38 mm je už dosť veľa). A pozeral som Tvoju peknú fotku z Olympijského štadióna v Mníchove - sorry, ale ja to tipujem práve na 18 mm :)
1. 38 mm je už dosť veľa, pozeral som Tvoje fotky, napr. Mám ťa na muške, to by s 38 mm vyzeralo celkom inak, nie? :
2. ďalší širokáč pre APS-C má zmysel (veď nejde o naše peniaze, pathy bude bojovník proti kríze), ale pathy v diskusi neskôr písal, že chce prejsť na FF Canon 5, takže načo by mal míňať peniaze na APS-C obj., keď môže mať super L-kový :)
neprecital som si to vsetko ale ak je to tak tak potom jednoznacne 16-35 F2,8 L USM II - to je na to ako stvorene sklo, a mimoriadne kvalitne
a ja, že prečo som si ho tiež nekúpil - je 2x taký drahý, ako Canon EF 17-40/4 L USM. Jasné, clona 2,8 je super, ale 2 x vyššia cena :( A ešte - rozsah 17-40 sa mi pre cropový foťák zdá lepší. 16 či 17 mm je takmer to isté, ale 35 a 40 mm je už väčší rozdiel. Tých 40 mm je lepších, keďže potom má už len 50 mm a L-kový 70-200 mm.
a ja, že prečo som si ho tiež nekúpil - je 2x taký drahý, ako Canon EF 17-40/4 L USM. Jasné, clona 2,8 je super, ale 2 x vyššia cena :( A ešte - rozsah 17-40 sa mi pre cropový foťák zdá lepší. 16 či 17 mm je takmer to isté, ale 35 a 40 mm je už väčší rozdiel. Tých 40 mm je lepších, keďže potom má už len 50 mm a L-kový 70-200 mm.
16-35 je elitne sklo, bez kompromisov a kvalita kresby uz je usposobena ja na extremne rozlisenie nad 20MPx co 17-40 je diskutabilna, hoci tiez dobry kus optiky.
podla vybavy si myslim, ze peniaze nie su az taky velky problem u zakladatela vlakna a je iste podla toho co ma ze skonci na full frame kde je uz vyhoda 16-35 nad 17-40 znatelna.. moj nazor, ale mozme sa seknut, lenze opticky vykon je opticky vykon a 16-35 je jedno z vobec najlepsich skiel, lepsia je uz len nikonacka 14-24/f2,8 ale ta je este drahsia.zial kvalita je draha
1) to bolo fotene s EF-S 10-22, co je na aps-c ultrawide to by bol mozno problem ofotit na APS-C so 17mm
2) pri plane neskor kupit FF, je lepsie kupit 17-40 a 24-70(24-105) potom kupit vyhodnejsie v kite s FF telom.
Ale veď on porovnáva L-kové: 24-70/f2,8 L a 24-105/f4 L a my mu radšej radíme zas len L-kový 17-40/f4 L. Pretože mu podľa mňa chýba širokouhlý (38 mm je už dosť veľa). A pozeral som Tvoju peknú fotku z Olympijského štadióna v Mníchove - sorry, ale ja to tipujem práve na 18 mm :)
Ak si všimneš hore, tak to bola reakcia na objektív 17-55 a to je práve EF-S k tomu to bolo myslené. Ten by som si ja napríklad nikdy nekúpil, lebo EFS nemajú u mňa perspektívu. Inak ani nechci radšej vedieť čím to bolo fotené lebo ťa šľak trafí ;-) inak som rád že sa ti páči, je to krásne miesto
suhlasim, do buducna sa treba orientovat na full frame, ked technologia DO zlacnie tak taka 600/f4 bude mat nejake max 3kg a je po vtakoch
No to hej Canon už má dva v ponuke. CANON EF 70-300/4, 5-5,6 DO IS USM celkom slušní rozsah, veľkosť a tá váha juuuj, a potom je tu lahôdka CANON EF 400/4,0 DO IS USM tento by som si tiež vedel predstaviť v mojej brašní a zas tá váha a veľkosť :-P
No to hej Canon už má dva v ponuke. CANON EF 70-300/4, 5-5,6 DO IS USM celkom slušní rozsah, veľkosť a tá váha juuuj, a potom je tu lahôdka CANON EF 400/4,0 DO IS USM tento by som si tiež vedel predstaviť v mojej brašní a zas tá váha a veľkosť :-P
do buducna bude musiet optika pokrocit, lebo ked 400-ka je dost na maly cip tak ff potrebuje aspon tych 600, na fotenie vtactva a zvierat aj 900 - co teda chyba a vahovo je to tazke jak hovado
do buducna bude musiet optika pokrocit, lebo ked 400-ka je dost na maly cip tak ff potrebuje aspon tych 600, na fotenie vtactva a zvierat aj 900 - co teda chyba a vahovo je to tazke jak hovado
Ja vtáctvo nefotím ale mojim snom je okrem 85mm L ešte jeden bonbónik a to CANON EF 200/2,0 L IS USM to je nádherné sklo a dlhšie ja nepotrebujem
ktore sklo???
PS. Inak hádam tu nebudeme porovnávať objektívy EF-S s L triedou, to by nemalo zmysel
2. ďalší širokáč pre APS-C má zmysel (veď nejde o naše peniaze, pathy bude bojovník proti kríze), ale pathy v diskusi neskôr písal, že chce prejsť na FF Canon 5, takže načo by mal míňať peniaze na APS-C obj., keď môže mať super L-kový :)
podla vybavy si myslim, ze peniaze nie su az taky velky problem u zakladatela vlakna a je iste podla toho co ma ze skonci na full frame kde je uz vyhoda 16-35 nad 17-40 znatelna.. moj nazor, ale mozme sa seknut, lenze opticky vykon je opticky vykon a 16-35 je jedno z vobec najlepsich skiel, lepsia je uz len nikonacka 14-24/f2,8 ale ta je este drahsia.zial kvalita je draha
2) pri plane neskor kupit FF, je lepsie kupit 17-40 a 24-70(24-105) potom kupit vyhodnejsie v kite s FF telom.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa