Fórum » O TECHNIKE

Canon 500d vs. Nikon d5000?

marvi
2009-09-12 15:48:44+02
Ahojte, chcel by som si kupit novu zrkadlovku (moju prvu)a neviem sa rozhodnut medzi Canon 500d a Nikon d5000. Doteraz som vlastnil Canon G9. Ake su pri nich najhlavnejsie rozdiely? Ktory ma lepsiu obrazovu kvalitu a spracovanie obrazu, ergonomiu ci dalsie dolezite vlastnosti?...za kazdu radu budem vdacny:)

2009-09-12 16:19:34+02
hm, skus najprv tu:
http://igtfy.com/?q=Canon+500d+vs.+Nikon+d5000
- sustred sa na objektivy (velmi dolezite)
- ergonomia - treba najskor ´ohmatat´, uvidis ktory ti viac sadne
- vela vela citaj, vsetko je na webe, testy, recenzie, tutorialy, odborne clanky, prakticke rady, tipy ..
odporucam ti prestudovat stranku fotoroman.cz

marvi
2009-09-12 16:33:56+02
citam citam..lenze je tam vela veci, ktorym nerozumiem...stale som len ´zaciatocnik´..pre mna je dolezita najme nizka hladina sumu aj pri vyssom ISO, kvalitne a lacne objektivy (tie su podla mojich info lacnejsie u canonu) a ergonomia a velkost fotkau....z celeho toho mam pocit,ze je to ako vyberat si medzi BMW a Mercedesom..preto sa obraciam sem, lebo by som rad pocuj aj nazory ludi,ktori maju s danymi fotakmi skusenosti:)

2009-09-12 16:41:36+02
máš pravdu to sa nedá porovnávať nikon vs canon jedna strana tí povie že je toto lepšie druhá že tamto neexistuje asi nikto kto má oba a používa takže dostaneš milión plusov a milión mínusov a nakoniec sa rozhodneš aj tak nesprávne

viking81
2009-09-12 16:45:01+02
myslim ze s hladinou sumu pri vyssom iso budu na tom zhruba rovnako...co ocenis na nikone je vyklopny displej...na canone zas to ze ma 930 bodov...inak su parametrovo skoro rovnake....nikon vyssie kontinualne snimanie....canon zas povoli vyssie iso a tak dalej....jeden je o malicko lepsi v tom druhy zas v inom....ale celkovo su to zhruba rovnake stroje....aj co sa tyka setovych skiel...ergonomiu si musis vyskusat sam...chod do obchodu a osahaj si ich...aaa skla ? je pravda ze canon ma dost skiel aj v svetelnosti f/4...cize najdes tam vyborne skla za rozumnu cenu....17-40 f/4....70/200 f/4 ....takze chod si ich osahat....prezri si cenu prislusenstva a podla toho sa rozhodni...jo a co mozno bude hrat proti nikonu....tak na nom ti budu fungovat AF skla len manualne....nema pohon z tela na strasie skla....cize vynikajuca 50 f/1,8 D od nkonu nebude sama ostrit...kdezto na canone 50 f/1,8 za 100 eur bude ostrit...aj ked pomalsie ale bude :) zvaz vsetky pre a proti a podla toho sa rozhodni....my ti tu nemozeme povedat ze ten alebo ten...na to musis sam prist :)

marvi
2009-09-12 18:37:38+02
príspevok od: viking81
myslim ze s hladinou sumu pri vyssom iso budu na tom zhruba rovnako...co ocenis na nikone je vyklopny displej...na canone zas to ze ma 930 bodov...inak su parametrovo skoro rovnake....nikon vyssie kontinualne snimanie....canon zas povoli vyssie iso a tak dalej....jeden je o malicko lepsi v tom druhy zas v inom....ale celkovo su to zhruba rovnake stroje....aj co sa tyka setovych skiel...ergonomiu si musis vyskusat sam...chod do obchodu a osahaj si ich...aaa skla ? je pravda ze canon ma dost skiel aj v svetelnosti f/4...cize najdes tam vyborne skla za rozumnu cenu....17-40 f/4....70/200 f/4 ....takze chod si ich osahat....prezri si cenu prislusenstva a podla toho sa rozhodni...jo a co mozno bude hrat proti nikonu....tak na nom ti budu fungovat AF skla len manualne....nema pohon z tela na strasie skla....cize vynikajuca 50 f/1,8 D od nkonu nebude sama ostrit...kdezto na canone 50 f/1,8 za 100 eur bude ostrit...aj ked pomalsie ale bude :) zvaz vsetky pre a proti a podla toho sa rozhodni....my ti tu nemozeme povedat ze ten alebo ten...na to musis sam prist :)
diky moc....este ak by som sa mohol spytat ,tak dve veci..prva ci maju oba bulb exopziciu? cize tu tzv.´nekonecnu´ uzavierku (teda ak si to nepletiem):)...a este jedna vec...do uvahy by este pripadal aj Canon 450d alebo 40d...na to co povies?..podla mojich znalosti na tom bude najlepsie asi 40d...ale su tam nejake markantne rozdiely v porovnani s 500d?

rick01
2009-09-12 18:56:30+02
ahoj marvi: dlho som tu nebol, ale vidím, že sa tu stále riešie rovnaké ´prkotiny´, ako pred pol rokom. Tie rozhodovačky medzi tým a tým telom sú nepodstatné. Dnes sú všetký DSLR v takom stave, že ak nemajú premrštený počet Megapixlíkov, tak nie je čo riešiť. Na denné fotky je rozdiel kvality temer nebadateľný. Proste na tele dnes už vôbec nezáleží tak, ako v minulosti. Videl som zostavu Canon 400D s objektívom Canon 500/4 L, čo by v niekom mohlo vzbudzovať podivné pocity ´trochu´ nevyrovnanej zostavy, ale keď by sa pozrel, čo za fotky z tej zostavy padajú, tak by len gúľal očami.

PS: k tom začiatočníkovi. Neviem, dnes je proste taká doba, ale všetci chcú mať hneď zrkadlovku i keď nevedia, že kúpou tela to všetko len začína (nehovorím o fotografických znalostiach) ... Ja som nad DSLR dávnejšie tiež uvažoval, ale nakoniec som ju zavrhol práve kvôli drahým teleobjektívom a iného príslušenstva. A i keď som začiatočník už od čias fotiek na film vzal som si ultrazoom Panasonic FZ-18 a čuduj sa svete, i z neho sa dajú ´vyždímať´ nejaké pozerateľné fotky (skús nakuknúť do mojej makrofoto galérie :).

Tým chcem len povedať, že všetko nevyrieši zrkadlovka. Viem, že to teraz taká ´imidžovka´, ale tá za teba fotiť nebude. Ale bude od teba stále pýtať peniaze na objektívy a príslušenstvo. Kúpou tela to len začína ...

Prosím neber si toto nejak osobne ako nejakú urážku. Ber to ako názor jedného člena ephota ... :)

javelin
2009-09-12 18:59:48+02
velmi zaujímavá téma....to tu dlho nebolo....:)

2009-09-12 19:01:07+02
je naozaj jedno ktore telo si vyberies, nasledujuce obdobie sa s nim (a novymi sklami) budes vela ucit, a mozno sa vypracujes tak, ze telo nebude postacovat tvojmu fografickemu zameraniu, a kupis nove. To uz potom budes vediet presne, co potrebujes.

marvi
2009-09-12 19:06:11+02
jasne....berem to uplne v pohode....ja som sa pre zrkadlovku rozhodol z 2 dovodov...
1. moj kompakt ma moc zasemeny obraz, co sa prejavuje najme v postprocese..a tosi myslim,ze patri k tym lepsim na trhu:)
2. obmedzene funkcie..obcas mi vadi,ze to ma obmedzenu clonu, uzavierku a spominane obmedzenie pouzitia vyssieho ISO..nad 400 sa na to uz neda pozerat...

som student a nemam vela penazi....no fotenie ma bavi a viem, teda dufam,ze so zrkadlovkou si ho viac vychutnam:)..a budem sa citit ´profesionalnejsie´:D:D:D ...preto to DSLR...aj ked som si vedomy toho,ze to nie je lacna zalezitost:)

2009-09-12 19:25:32+02
príspevok od: javelin
velmi zaujímavá téma....to tu dlho nebolo....:)
večer idem na drink mám si dať jim beam alebo absolut môže mi niekto povedať čo je lepšie lebo doteraz som pil kolu s rumom ale to mi už nestačí tak chcem niečo lepšie až má niekto skúsenosť dajte vedieť dík.:-)

2009-09-12 19:31:57+02
btw skukni cakovu galérku čo dokáže on a jeho kompakt

Daniel.U
2009-09-12 19:48:19+02
co sa sumu tyka, tak ten 40D tazko bude lepsi ako D5000

noiseless
2009-09-12 20:05:28+02
zober si nikon D90 a budes spokojny :) .. ma aj ostriaci motor, vraj ma nizky sum .. a pre zaciatocnika paradny. Keby moje prasiatko nebolo skupe na peniaze tak by som ju takytak kupil :) ale musim cakat na nieco bazarove .. uz to vyzeralo dobre ale zase sa to komplikuje takze uvidim ako sa to vyvynie ... odporucil by som ti aj bazarovu D80, ale neodporucam, pretoze na nu cakam ja a nahodou by si vyfukol :D

marvi
2009-09-12 21:43:37+02
príspevok od: noiseless
zober si nikon D90 a budes spokojny :) .. ma aj ostriaci motor, vraj ma nizky sum .. a pre zaciatocnika paradny. Keby moje prasiatko nebolo skupe na peniaze tak by som ju takytak kupil :) ale musim cakat na nieco bazarove .. uz to vyzeralo dobre ale zase sa to komplikuje takze uvidim ako sa to vyvynie ... odporucil by som ti aj bazarovu D80, ale neodporucam, pretoze na nu cakam ja a nahodou by si vyfukol :D
aky je rozdiel v tom, ked ma nieco motor na ostrenie a ked nema?:)

2009-09-12 22:27:24+02
príspevok od: marvi
tak schvalne, co myslis?

duroslav
2009-09-12 22:54:55+02
Motor na ostrenie môže byť v objektíve alebo v tele. Keď ním nedisponuje ani jeden z týchto dvoch, treba ostriť ručne.

viking81
2009-09-13 10:34:51+02
príspevok od: Daniel.U
co sa sumu tyka, tak ten 40D tazko bude lepsi ako D5000
maju rezim bulb...canony minimalne....a ide to do nekonecna :) mam odskusane :) mal by to mat aj nikon....a co sa tyka canonu 40d...tak je to starsi model...ale uplne ina trieda...to sa neda porovnavat s 450d ci 500d...tak isto ako ti spominaju nikon d90..tak to je o triedu vyssie nad d5000...povedz kolko mas penazi a podla toho sa ti moze odporucit najvhodnejsia zostava...

marvi
2009-09-13 10:50:24+02
príspevok od: viking81
maju rezim bulb...canony minimalne....a ide to do nekonecna :) mam odskusane :) mal by to mat aj nikon....a co sa tyka canonu 40d...tak je to starsi model...ale uplne ina trieda...to sa neda porovnavat s 450d ci 500d...tak isto ako ti spominaju nikon d90..tak to je o triedu vyssie nad d5000...povedz kolko mas penazi a podla toho sa ti moze odporucit najvhodnejsia zostava...
do 25tisic

viking81
2009-09-13 10:57:46+02
do 25tisic
tak tam chod bud do toho canona 500 alebo nikona 5000...d90 je za 30aj so sklom a 40d kupis asi uz len bazarovu....ak nahodou novu tak bude isto drahsia....alebo si kup 450d so setakom + pevnu 50 f/1,8 a este ti nieco ostane aj na nejaky ten filter....brasnu a veci na cistenie

Strana 1 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()