Ahojte,
prosím o pomoc s výberom zrkadlovky a objektívu. Doteraz sme /s priatelkou/ fotili s Lumixom FZ20, este predtým s Praktica BX20. Dlhý cas som nechcel zrkadlovku /peniaze, váha/, ale ked som si pozical od brata Canon, tak sme skonstatovali, ze je treba nieco o kusok lepsie.
V princípe ani nejde o výber konkrétnej znacky/typu, to bude az v druhom kole, ale o to, co chcem skombinovat. Ide o to, ze dobrá tretina nasich fotiek sú makro zábery, ale na druhej strane jaksi nemáme taký rozpocet, aby sme nakúpili niekolko objektívov /a tiez nosit zopár kg skla na výlety sa mi moc nepáci/. Preto by som chcel kupit telo a k tomu nejaký vsestranný “kvalitnejsí” objektív takého typu: Tamron AF SP 28-75mm F/2.8 Di XR LD Asp. (IF) Macro.
Je to podla vás hlúpost a treba radsej zvlást makro objektív? Chápem, ze univerzálny objektív nebude robit excelentné fotky, ale neviem ako velký je rozdiel oproti “neuniverzálnym” objektívom. Nerád by som zdegradoval schopnosti zrkadlovky nejakým blbým objektívm na úroven Lumixu FZ20.
No a druhá otázka, ze ktorú znacku/typ zrkadlovky a potom objektívu. Ked si brat vyberal fotak minulý rok, tak sa mi pácil Pentax kvoli stabilizátoru a utesnenému kov. telu, alebo aj sony. Ked teraz pozerám na Pentax, tak tam má nejak málo modelov pre mna – iba K20D. Od Nikonu sa mi pozdáva D5000...
Rozpocet máme cca 1.000E na telo a objektív.
Vdak za vsetky rady.
Igor
Bisťu, arowana je tu :D. Blesky, filtre prídu casom, teraz by to zbytocne navysovalo cenu a nekupil by som nic. Foták bude spolocný s frajerkou, tá má síce ryby rada, ale skor v konzerve pre macky :-/
Bisťu, arowana je tu :D. Blesky, filtre prídu casom, teraz by to zbytocne navysovalo cenu a nekupil by som nic. Foták bude spolocný s frajerkou, tá má síce ryby rada, ale skor v konzerve pre macky :-/
Aký máte názor na tento setový objektív 18-105 AF-S DX VR k Nikonu D5000? V sete vychádza zhruba na 211Eur. Oplatí sa ho zobrat, alebo radsej len telo a nejaký iný /drahsí/ objektív zhruba s podobným ohniskom? /tj nie makro/
Výrobcovia objektívov Sigma a Tamron - ako sú na tom kvalitou fotiek v porovnaní s originálnymi výrobcami?
a nerozmýšľal si nad canon g 10 alebo g 11 plus statív a brasna a máš to za tisíc a určite budeš spokojný
To sú kompakty, nie? Ani nie, uz ten prechod z praktiky na Lumix FZ20 bol v mnohých ohladoch nepríjemný a aj sklamaním, aj ked samozreje kompakt má svoje výhody.
To sú kompakty, nie? Ani nie, uz ten prechod z praktiky na Lumix FZ20 bol v mnohých ohladoch nepríjemný a aj sklamaním, aj ked samozreje kompakt má svoje výhody.
Zda sa mi že 18-105 ma plastový bajonet...lámu sa ...objektív nič moc....So Sigmou a Tamronom už zabŕdaš do tém , ktoré tu boli mega krát rozoberané....pozri fórum v podtéme o technike a čítaj ....určite sa dozvieš vela názorov za a proti...do večera máš čo robiť....:))
ale má, je malý a lahký /lacný/, makro-tele vsetko v jednej krabicke...samozrejme to sú zbytocné parametre pre dobrú fotku.
Témy budem studovat, uz som ich studoval ked som bratovi pomáhal pri výbere jeho fotáku. Nejaké tie recenczie som tiez uz nastudoval, ale objektívy - to je pre mna uplne spanielska dedina. Aj som si nejaký vyhliadol, hladal nejaké testy /vycsinou v anglictine/, ale len zistovanie skratiek pri názvoch a v clánku, potom praktické vyuzitie týchto ficuríí zabralo tolko casu, ze nakoniec som sa v tom totálne stratil. Tých objektívov je proste na mna strasné kvantum. A este ked zabrdnem do diskusí pod clánkom tak som uplne v..... vtedy si hovorím ako lahko sa mi svojho casu vyberal ten Lumix. V obchode to moc riesit nechcem, lahko zistia, ze sa v tom nevyznám a predajú mi to, co sa im bude hodit.
Fotil si zrkadlovkou , tak by si nemal mať problém so sklami,,,,???
Svetelnosť a s ňou súvisiaca hlbka ostrosti....?????
Pomer clona-ISO-čas, snáď ovládaš...???
K objektívom len tolko: zmenilo sa čosi v tom že sú vyrábane napr. len pre použitie so snímačmi APS-C ...aťď...tu vo fotoškole sa všetko dozvieš , skratky a tak......
A kvalita raz navždy sa odzrkadlí v cene....za dvesto eur nečakaj kresbu ani ostrosť na profi úrovni....rataj s chr. aberáciou a pod.....dobré objektívy su niekde okolo 500 Eur (alternativny výrobcovia... pozri recenzie ....kolíšu na kvalite)...no a profi trieda začína nad 1000 eur a letí velmi vysoko..:))))
ani by som nepovedal že g11ka je lacná ale rada za všetkých obchodníkov kúp radšej zrkadlo viac sa im oplatís:)
Neviem, uz mám asi averziu ku kompaktu. Ked som kupoval FZ20-ku, tak som sa tesil ako budem experimentovat a hned uvidím výsledky, nie ako pri kinofilme. Ale rýchlo som zistil, ze je ovela tazsie odfotit to co chcem, takze radsej amatérske zrkadlo, horsie to asi nebude.
Neviem, uz mám asi averziu ku kompaktu. Ked som kupoval FZ20-ku, tak som sa tesil ako budem experimentovat a hned uvidím výsledky, nie ako pri kinofilme. Ale rýchlo som zistil, ze je ovela tazsie odfotit to co chcem, takze radsej amatérske zrkadlo, horsie to asi nebude.
Ano.....veľkosť snimača to rieši a ty nerieš...:)))
Obrazová kvalita je niekde inde....o kreativite nebudem, to je na dlho....vela zdaru pri výbere....bacha na Olympus.....tam je to trocha inak...malý snímač ....pozri tu vo fóre...:)
O Olympuse viem, preto ho ani neriesim.
Premýslam nad verziou kvalitnejsieho objektívu /v mojej situácii okolo tých 500-600Eur/ a ´slabsím´ telom /ale nie tak slabým, aby nevedelo dobre spracovat obraz z objektívu/. Je to dobrá cesta?
Ten objektiv je za tu cenu super. Sam ho pouzivam: male skreslenie, nepozorovatelna chrom. aberacia (aj vdaka spracovaniu v aparate), solidna konstrukcia, relativne rychly a nehlucny. Samozrejme sa bavime o hobby objektive, cize zazraky od toho necakaj: mala svetelnost a viem si predstavit aj lepsi prenos kontrastu a farieb. Ale ak Ti ide o cenu, v kombinacii s D5000 je super. Ale za litrik uz vies kupit aj D90 s tymto objektivom. Mozno, ak chces to makro tak kup telo a objektiv zvlast. Myslim si, ze na hobby fotenie budes spokojny. Ja Ti davam takych 6 mesiacov hrania sa a potom zacnes do toho vrazat za lespiu vystroj :-D Ta D90 by bola ako dobry zaklad...
.....bafo ti dal sympatický tip....450D + 100mm f2.8 usm macro......kamarát má túto zostavu a ja som tiež s tou 100kou skúšal fotiť (aj keď nie makro ale jeho zábery keď som videl mi stačili:)).....má krásnu kresbu aj na portréty ako v podstate každý makráč.....super sklíčko podľa mňa....okrem toho tá 24-70 sa mi nezdá na makro moc vhodná...priznám sa ja po nej pokukujem ale nie kvôli makru, tam je zväčšenie 1:3.8 myslím.....dá sa aj s tým ale nie je to 1:1 :)...každopádne aj tá sigma je dobré sklo to bez debaty, dobrý univerzálny rozsah.....snáď sa mi k nej podarí dostať :D
Určite (podla mňa), lepšia ako , napr. profi telo a 18-55 (akéhokolvek výrobcu) za za pár Eur....objektív je dlhodobá investícia, kdež to telo vymeníš kedy chceš..:)))
Ten objektiv je za tu cenu super. Sam ho pouzivam: male skreslenie, nepozorovatelna chrom. aberacia (aj vdaka spracovaniu v aparate), solidna konstrukcia, relativne rychly a nehlucny. Samozrejme sa bavime o hobby objektive, cize zazraky od toho necakaj: mala svetelnost a viem si predstavit aj lepsi prenos kontrastu a farieb. Ale ak Ti ide o cenu, v kombinacii s D5000 je super. Ale za litrik uz vies kupit aj D90 s tymto objektivom. Mozno, ak chces to makro tak kup telo a objektiv zvlast. Myslim si, ze na hobby fotenie budes spokojny. Ja Ti davam takych 6 mesiacov hrania sa a potom zacnes do toho vrazat za lespiu vystroj :-D Ta D90 by bola ako dobry zaklad...
Práve viem, ze urcite na to peniaze mat nebudem, peniaze budú pozierané ovela vecsím zrútom /stavba/, preto radsej teraz drahsí objektív a slabsie telo, stým sa bude dat co to odfotit, opacne to bude vyzadovat dalsie bubáky. D90-ka by sa mi aj viac pácila, ale beriem to tak, ze fotky povacsine neopustia hranice mojho hardisku, takze sa uspokojím s niecim slabsím. Ono oproti FZ20 to bude asi znacný skok aj s D5000-kou.
Výber zrkadlovky + objektív
Výrobcovia objektívov Sigma a Tamron - ako sú na tom kvalitou fotiek v porovnaní s originálnymi výrobcami?
Témy budem studovat, uz som ich studoval ked som bratovi pomáhal pri výbere jeho fotáku. Nejaké tie recenczie som tiez uz nastudoval, ale objektívy - to je pre mna uplne spanielska dedina. Aj som si nejaký vyhliadol, hladal nejaké testy /vycsinou v anglictine/, ale len zistovanie skratiek pri názvoch a v clánku, potom praktické vyuzitie týchto ficuríí zabralo tolko casu, ze nakoniec som sa v tom totálne stratil. Tých objektívov je proste na mna strasné kvantum. A este ked zabrdnem do diskusí pod clánkom tak som uplne v..... vtedy si hovorím ako lahko sa mi svojho casu vyberal ten Lumix. V obchode to moc riesit nechcem, lahko zistia, ze sa v tom nevyznám a predajú mi to, co sa im bude hodit.
Svetelnosť a s ňou súvisiaca hlbka ostrosti....?????
Pomer clona-ISO-čas, snáď ovládaš...???
K objektívom len tolko: zmenilo sa čosi v tom že sú vyrábane napr. len pre použitie so snímačmi APS-C ...aťď...tu vo fotoškole sa všetko dozvieš , skratky a tak......
A kvalita raz navždy sa odzrkadlí v cene....za dvesto eur nečakaj kresbu ani ostrosť na profi úrovni....rataj s chr. aberáciou a pod.....dobré objektívy su niekde okolo 500 Eur (alternativny výrobcovia... pozri recenzie ....kolíšu na kvalite)...no a profi trieda začína nad 1000 eur a letí velmi vysoko..:))))
Obrazová kvalita je niekde inde....o kreativite nebudem, to je na dlho....vela zdaru pri výbere....bacha na Olympus.....tam je to trocha inak...malý snímač ....pozri tu vo fóre...:)
Premýslam nad verziou kvalitnejsieho objektívu /v mojej situácii okolo tých 500-600Eur/ a ´slabsím´ telom /ale nie tak slabým, aby nevedelo dobre spracovat obraz z objektívu/. Je to dobrá cesta?
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa