Fórum » O TECHNIKE

CANON VS NIKON

leontynka19
leontynka19 2009-12-27 17:59:34+01
Nechcem provokovať ale potrebujem seriózne poradiť. Predala som svoju výbavu Olympus E-3 a pár objektívov a chcem začať fotiť viac menej profi. Neviem sa však rozhodnúť či ísť do Canonu alebo do Nikonu. Otec mi doložil peniažteky a môžem do toho investovaž asi 5000 EUR.a čo teraz? Nechcem ľutovať a po roku meniť značku. Bola som už na prezentáciách Canonu 7D aj Nikonu D300s a D3s. Ale rozhodnúť sa aj tak neviem. Objektívy asi 24-70 a 70-200 od oboch plus ešte nejaké pevné. Ďakujem za rady a skúsenosti

arnie175
2009-12-28 20:35:20+01
príspevok od: Strhak
Roland je super len keby nestojí trištvrte milióna ;-) no následná cena tlače je brutálne nízka. V tlačiarni máš zásobník na atrament veľký v rozmedzí od 8 po cca 20 ml na Roland sa napojí fľaška veľká skoro Liter a tlačíš do bezvedomia. Tiež je na štyri farby ( ten čo sme mali ) na jednej akcii tlačil v kuse tri dni nonstop a s farieb nech ubudlo maximálne 10%. Proste radosť tlačiť ;-)
az nebudem byvat v 2+1 ale na zamku oslovim ta s vytlackami:-)

Strhak
2009-12-28 20:38:35+01
príspevok od: rumrunner
bolo to myslene zo zartu, jasne ze je to podvod :-))
teraz je tu v bazáre jedno veľmi pekné sklo. 24L no len ja by som zaň dal maximálne 850€ keďže je z USA a bez záruky ;-)))
No páči sa mi

Strhak
2009-12-28 20:41:46+01
príspevok od: arnie175
az nebudem byvat v 2+1 ale na zamku oslovim ta s vytlackami:-)
plotrovanie sa oplatí kvôli cene, je podstatne lacnejšie ako klasická atramentová tlač. Mne už pár fotiek visí doma na stene a pár ich mám zrolovaných v púzdre, no je radosť sa na ne dívať

PRINST
2009-12-28 20:42:35+01
Ak ste si nevšimli - nijako som neporovnával žiadny N s C. Reagoval som len na pána ´Jozef NR´ a jeho vetu - opäť zacitujem :

´Nehovoriac o obraze z 5D II, v Nikone je len skvelý a drahý D3x a nič ine. ´

Podľa môjho príspevku - toto môže tvrdiť len neznalý človek - ktorý nevie o existencii napr. D 700 a D3s.

Ja sa ku Canonu vôbec nevyjadrujem - lebo ho nepoznám, a pravdu povediac - vôbec ma nezaujíma. Za to Vy i v tomto príspevku porovnávate - ale určite veľmi dobre poznáte obe značky z vlastnej praktickej skúsenosti. Ja Vaše znalosti nijako nespochybňujem - takže ste si mohli odpustiť ten Váš sarkazmus. Ja už dosť dlho sledujem odborné témy na tomto portále a pamäť mi tiež ešte slúži. Pamätám si napríklad i rozpravu o makroobjektívoch ...

Strhak
2009-12-28 21:01:43+01
áno mal som možnosť fotiť s oboma fotoaparátmi aj s 5D aj s D700 oba sú to skvelé aparáty a s Jozefom súhlasím, 5D má fakt špičkový obraz a od formátu A1 má jasne navrch. Ja nie som zaujatí ani voči Nikonu a ani voči Canonu a preto som tam aj napísal že sú to dva odlišné aparáty a preto porovnávať ich je od veci a keď chceme porovnávať D3X 5D je to trochu nefér keďže je to odlišná trieda. D3X stojí niekoľko krát toľko čo 5D mark II tekže porovnávať fotoaparát za 2000€ a za 6000€ je hlúposť. K tomu makru asi narážate na novú stovku od Canonu, áno aj keď sa to podaktorým ľuďom nepáči je špičková a dokonca v niektorých parametroch prekonáva aj tú Nikonácku 105, no ja netvrdím že Nikon je nejak horší, ale veď vám to je jedno vás žiaden Canon nezaujíma....

arnie175
2009-12-28 21:18:12+01
áno mal som možnosť fotiť s oboma fotoaparátmi aj s 5D aj s D700 oba sú to skvelé aparáty a s Jozefom súhlasím, 5D má fakt špičkový obraz a od formátu A1 má jasne navrch. Ja nie som zaujatí ani voči Nikonu a ani voči Canonu a preto som tam aj napísal že sú to dva odlišné aparáty a preto porovnávať ich je od veci a keď chceme porovnávať D3X 5D je to trochu nefér keďže je to odlišná trieda. D3X stojí niekoľko krát toľko čo 5D mark II tekže porovnávať fotoaparát za 2000€ a za 6000€ je hlúposť. K tomu makru asi narážate na novú stovku od Canonu, áno aj keď sa to podaktorým ľuďom nepáči je špičková a dokonca v niektorých parametroch prekonáva aj tú Nikonácku 105, no ja netvrdím že Nikon je nejak horší, ale veď vám to je jedno vás žiaden Canon nezaujíma....
paci sa mi ako sa vela ludi hada o kvalite tlace na vacsie formaty ale aj tak nepoznam vela ludi co maju na stenach fotografie od fotografa vo velkosti A1:-)vacsina ludi si radsej kupi plagat z obchodu...kamaratovy som nafotil rodinu,tazko asi niekedy bude mat take fotky,a aj tak aj vyltacok za 8 eur na A3 sa mu zda drahy!!!a abz som nasral obe strany ked vyhram v lotte kupujem komplet vybavu od canonu a nikonu a budem testovat:-)

PRINST
2009-12-28 21:20:41+01
Viete ja som reagoval len na ten Váš sarkazmus na moju osobu. Vôbec ma nezaujíma súboj N versus C.
Ale nedá mi poznamenať, že i v príspevku v čase 18,15 - na ktorý som Vám reagoval si tak trochu protirečíte - citujem :

´ ... Inak porovnávať 5D mark II s D3s je ako porovnávať hrušky s jablkami keďže jeden je čisto reportážny aparát a druhý je štúdiový a to ešte nevravím o cene ktorá je diametrálne odlišná :-)
PS. 5D má famózny obraz a to som si nikde neprečítal a ani nikde som sa to nedopočul pán PRINST, ale na vlastnej koži som si ho vyskúšal a je úplne niekde inde ako napr D700 a čím väčší výtlačok tím viacej to je vidno. ...´

na začiatku píšete, že sa nedá porovnávať hrušky s jablkami no a následne porovnávate 5D s Nikonom D700 - pričom jeden je tuším okolo 21 MPx a D 700 je 12,1 MPx.

Je pravda v mojom príspevku som bol tiež na Vás tak trochu ´zlý´ - o makro objektívoch som vôbec nenarážal na novú stovku od Canonu - narážal som na jednu o dosť staršiu tému o makrobjektívoch - o tom čo je makro objektív ...
Ospravedlňujem sa Vám za to.

Strhak
2009-12-28 21:21:27+01
paci sa mi ako sa vela ludi hada o kvalite tlace na vacsie formaty ale aj tak nepoznam vela ludi co maju na stenach fotografie od fotografa vo velkosti A1:-)vacsina ludi si radsej kupi plagat z obchodu...kamaratovy som nafotil rodinu,tazko asi niekedy bude mat take fotky,a aj tak aj vyltacok za 8 eur na A3 sa mu zda drahy!!!a abz som nasral obe strany ked vyhram v lotte kupujem komplet vybavu od canonu a nikonu a budem testovat:-)
aj to som písal je to o nárokoch samotného užívateľa a jeho potrebách.
PS. nebudeš sám čo sa chystá mať obe výbavy, poznám jedného čo to tiež chce docieliť. Vraj už pomaly bude mať komplet Nikon a nevie čo ďalej, ako si robiť radosť

Strhak
2009-12-28 21:26:17+01
príspevok od: PRINST
Viete ja som reagoval len na ten Váš sarkazmus na moju osobu. Vôbec ma nezaujíma súboj N versus C.
Ale nedá mi poznamenať, že i v príspevku v čase 18,15 - na ktorý som Vám reagoval si tak trochu protirečíte - citujem :

´ ... Inak porovnávať 5D mark II s D3s je ako porovnávať hrušky s jablkami keďže jeden je čisto reportážny aparát a druhý je štúdiový a to ešte nevravím o cene ktorá je diametrálne odlišná :-)
PS. 5D má famózny obraz a to som si nikde neprečítal a ani nikde som sa to nedopočul pán PRINST, ale na vlastnej koži som si ho vyskúšal a je úplne niekde inde ako napr D700 a čím väčší výtlačok tím viacej to je vidno. ...´

na začiatku píšete, že sa nedá porovnávať hrušky s jablkami no a následne porovnávate 5D s Nikonom D700 - pričom jeden je tuším okolo 21 MPx a D 700 je 12,1 MPx.

Je pravda v mojom príspevku som bol tiež na Vás tak trochu ´zlý´ - o makro objektívoch som vôbec nenarážal na novú stovku od Canonu - narážal som na jednu o dosť staršiu tému o makrobjektívoch - o tom čo je makro objektív ...
Ospravedlňujem sa Vám za to.
Tak aj ja vám, veď toto fórum nieje o tom aby sme sa tu vadili. Predpokladám že obaja máme toho v práci dosť aby sme si tu zbytočne znepríjemňovali chvíle pokoja a voľna. Prajem pekný večer

PRINST
2009-12-28 21:43:47+01
Tak aj ja vám, veď toto fórum nieje o tom aby sme sa tu vadili. Predpokladám že obaja máme toho v práci dosť aby sme si tu zbytočne znepríjemňovali chvíle pokoja a voľna. Prajem pekný večer
Ďakujem pekne za prianie.
Viete ja nie som žiadny konfliktný typ človeka. Len mi niekedy nedá reaogovať - hlavne keď sa mi zdá z môjho pohľadu, že niečo nieje správne / ale i ja sa môžem veľakrát mýliť ... /
Prajem i ja Vám pekný večer a do budúcna veľa, veľa pekných záberov.

jarosujo
2009-12-28 22:09:11+01
Moj nazor na porovnavanie - treba porovnavat cenovo podobne produkty. Tiez nebudem porovnavat Mercedes s Trabantom, aj ked su to auta. A ked uz teda porovnat, tak potom vo vyzname, co kto ponuka za jedno investovane euro. To by mohol Trabant kludne aj vyhrat. Nie je problem vyrobit super produkt, problem je vyrobit super produkt za super cenu. Canon vs Nikon je vecna tema, ktora podla mna nikdy nebude mat jasny vysledok - jeden ma presnejsie ostrenie, druhy zas rychlejsie. Jeden ma lepsie sirokace, druhy zas teleobjektivy. Jeden ma lepsiu kontrolu kvality, druhy zas sirsiu ponuku skiel atd. Niekomu vyhovuje ovladanie u canonu, inemu zas u nikonu. Kazdy chvilku taha pilku, raz ma MIERNE navrch jeden raz druhy. Keby bol Nikon naozaj lepsi, ako sa na tomto fore s oblubou pise, nebola by prevaha profikov s bielymi sklami na svetovych sportovych podujatiach.

PRINST
2009-12-28 22:22:05+01
príspevok od: jarosujo
Moj nazor na porovnavanie - treba porovnavat cenovo podobne produkty. Tiez nebudem porovnavat Mercedes s Trabantom, aj ked su to auta. A ked uz teda porovnat, tak potom vo vyzname, co kto ponuka za jedno investovane euro. To by mohol Trabant kludne aj vyhrat. Nie je problem vyrobit super produkt, problem je vyrobit super produkt za super cenu. Canon vs Nikon je vecna tema, ktora podla mna nikdy nebude mat jasny vysledok - jeden ma presnejsie ostrenie, druhy zas rychlejsie. Jeden ma lepsie sirokace, druhy zas teleobjektivy. Jeden ma lepsiu kontrolu kvality, druhy zas sirsiu ponuku skiel atd. Niekomu vyhovuje ovladanie u canonu, inemu zas u nikonu. Kazdy chvilku taha pilku, raz ma MIERNE navrch jeden raz druhy. Keby bol Nikon naozaj lepsi, ako sa na tomto fore s oblubou pise, nebola by prevaha profikov s bielymi sklami na svetovych sportovych podujatiach.
Tento môj príspevok berte prosím s úsmevom :

v poslednej vete píšete :
´ Keby bol Nikon naozaj lepsi, ako sa na tomto fore s oblubou pise, nebola by prevaha profikov s bielymi sklami na svetovych sportovych podujatiach. ´

Určite sú všetky tie podľa Vás biele sklá od Canonu - nemôže tam byť trebárs i polovica od Nikonu - veď i Nikon vyrába objektívy v striebornom prevedení ... ktoré na diaľku sa zdajú biele - no nie ???

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-12-28 22:37:22+01
príspevok od: jarosujo
Ta prevaha tu skutocne bola, Canon bol v sportovej fotogrfii daleko popredu. Situacia sa zmenila s prichodom Nikonu D3 a novych profi objektivov pre FX format. Vacsina svetovych agentur a redakcii presla na Nikon. Plati to aj o nasich vydavatelstvach a TASR. Nove modely D3s a D3x len potvrdili spravny smer vyvoja profi techniky. Takze na polednej Olympiade, prvykrat prevysoval pocet Nikonov.
Situalcia sa ale moze zmenit, staci aby Canon priniesol nejake radikalnejsie novinky. Ak ale Nikon nieco nepokafre, tak ako kedysi dlho vahal s FullFramom, tak sucasny majitelia, nemaju dovod na prechod ku Canonu. Nikon ma momentalne asi najsilnejsiu poziciu od svojho vzniku. Aj ked sa ti mozno diskuzie vo fore zdaju nadnesene, o momentalnej spickovej kvalite systemu Nikon svedci napr. aj inzercia v bazare, kde sa v poslednej dobe pravidelne objavuju inzeraty predavajuce kompletnu vybavu Canon, pricom autor pise, ze prechadza na Nikon.
Canonu momentalne najviac skodia objektivy, ktore nemaju tak vysoky kvalitativny standard, aky je u Nikonu. Osobne si myslim, ze aj objektivy Sony/Carl Zeiss a stare Minolty predstihuju Canon. Pri lepsej cenovej politike a dotiahnuti technologie spracovania obrazu, by Sony tiez mohlo slusnejsie odkrojit z podielu Canonu na trhu.

pe3k
2009-12-28 23:01:32+01
ked si to zakaznik zaplati nech si tlaci naco chce, ja na vystavu budem mat zatial foto na 4 farbenom plotri ale da sa na to pozerat, aj tak 99 percent ludi na tom prd pozna....a dalsich 99 percent si to nekupi lebo aj vyrobne naklady su 5x vyssie ako plagat z obi,a to nepocitam ze chcem priplatok za umelecku vlozku do fotky:_)tak sa tesim ked koncom marca rozvesam po byte 23 fotiek:-)
nooo ja mam doma ploter HP 44´ cize nakupujem 914mm roky photo paper :)) a vytlacim si asi vsetlo... je malo veci sircich nez 90cm... a na dlzku mozem ist do 50m :)) je to super.. a docela malo farby to zerie... len treba zvladnut profily v PS aby to tlacilo farby ake ma.... na druhej strane da sa to menezovat aj priamo v plotry ale to je loteria....

pe3k
2009-12-28 23:06:06+01
ja zasa mam rad len velke panoramy... mal doma po stenach panoramy z lyzovaciek a podobne velke od 60x110cm a viac:))) tlacil som si ich sam doma len keby to ramovanie nebolo take drahe :))))))))))

pe3k
2009-12-28 23:08:51+01
je zaujimave vas citat :))

arnie175
2009-12-28 23:12:41+01
príspevok od: pe3k
ja zasa mam rad len velke panoramy... mal doma po stenach panoramy z lyzovaciek a podobne velke od 60x110cm a viac:))) tlacil som si ich sam doma len keby to ramovanie nebolo take drahe :))))))))))
no profik v mojom meste mi ponukal jazdeny ploter za 50 000skk 8 farebny:-)ale nakolko v tlaci je velka konkurencia tak pre zabavu by to bol drahy spas:-)a tlacenie je mi prd platne ked fotky si davam laminovat za studena, to by som potreboval zase laminovacku a nakolko nebyvam na zamku tak tych par fotiek dam spravit niekomu inemu:-)ked nebudem vediet kam vrazat prachy tak si kupit tlaciaren A3+ ale v roku 2010 urcite nie,zoznam je velmi dlhyyyy:-)

pe3k
2009-12-28 23:16:42+01
je to fakt.-. ja za posledny tyzden som presiel zmenamy zmien... mal som v plane predat komplet vybavu canon (cast som uz poredal) s 1Dmarkom III a prejst k nikonu... no dnes som si spravil par fotiek s nikonom D700 a D3 a neviem... cakal som vacsi rozdiel a vacsiu prevahu nikonu(k tomu ma dohnali prispevky vo forach) ale pravdou je ze clovek si z clankov a recenzii vezme to co chce a cita tu recenziu v ktorej prave ten jeho vytobok bol vychvaleny.... kopa recenzii konci s rozdielnym zaverom... ja som si to dnes skusil a asi ostanem u 1D-cka ak budem mat peniaze a dore by sa mi podarilo predat svoju vybavu tak jedine D3s D700 nie je to co som cakal... D3s ano :))) ale tam to uz je o peniazoch a o strate ktorou by som musel prejst... pockam co spravi canon... verim ze coskoro nieco ukaze nejaku rychlu FF zrkadlovku:)

na druhej strane nesmieme zabudat na menezment.. a ze vo vsetkom su peniaze.. taka TASR preinvestoval xyz € pri nakupe nikonov a niekto za tym stal :)

jarosujo
2009-12-28 23:17:34+01
http://www.letsgodigital.org/images/artikelen/35/nikon_lenses.jpg
Vela bielych skiel tam nevidim :-)
Alebo naozaj maju biele/strieborne skla ? Ja som tusim videl jedno niekde na webe, ale uz neviem co to bolo.

pe3k
2009-12-28 23:18:31+01
no profik v mojom meste mi ponukal jazdeny ploter za 50 000skk 8 farebny:-)ale nakolko v tlaci je velka konkurencia tak pre zabavu by to bol drahy spas:-)a tlacenie je mi prd platne ked fotky si davam laminovat za studena, to by som potreboval zase laminovacku a nakolko nebyvam na zamku tak tych par fotiek dam spravit niekomu inemu:-)ked nebudem vediet kam vrazat prachy tak si kupit tlaciaren A3+ ale v roku 2010 urcite nie,zoznam je velmi dlhyyyy:-)
tak tak... ja som vyberal ploter do rodinnej firmy.. s postranym umyslom niekedy na nom vytlacit aj nejaku fotografiu ... inak by som sa k nemu nedostal :)) (pouzivame ho na ine veci)

Strana 7 z 21
1 2 ... 5 6 7 8 9 ... 20 21

Inzercia