Bola som rozhodnuta, ze si kupim Canon EF 70-300 IS USM, ale teraz mi muti hlavu Canon EF 70-200 f4 L USM. Co by ste poradili, co by bolo pre mna vhodnejsie, fotim vsetko, ci krajinu,architekturu,ludi. Udrzim ten L-kovy bez IS? Stativ nechcem. Je ten L-kovy fakt taky dobry? Mne ako zaciatocnicke by nestacil ten 70-300? A ako je to s filtrami?
dnes som bola vo fotoobchodoch opytat sa na tie 2 kusky a v jednom mi odporucali ten L-kovy a v druhom ten 70-300 IS, ze bez IS neudrzim casy a ze mi je zbytocny na APS-C, ze rozdiel neuvidim na mensom cipe. Mam Canon eos 500D. Je to pravda?
Na sport a portrety 70-200/4L (rychlejsie casy, krajsi bokeh, rychlejsie ostrenie, lepsie farby, kontrast a ostrost)
Na krajinky 70-300 (IS pomoze ak budes potrebovat priclonit pre vacsiu hlbku ostrosti)
Pravda je niekde uprostred, ako sa vravi. Alebo tiez po slovensky The Truth is out there.
Vraz do toho vsetky prachy a kup 70-200 F/4 IS ;-) ... Zartujem. Skus, ak mas moznost, vyskusat 100, 200 mm ohnisko na f4, f5,6 na sceneriach, ktore budes fotit. Ak to udrzis, kup 70-200 F/4. Ak neudrzis, zacni setrit. EF 70-300 IS narocnejsi fotoamateri urcite povazuju za kompromis.
Samotne pismenko ´L´ nehovori nic o vhodnosti, ci nevhodnosti na ten ktory typ bajonetu fotakov Canon. Na to sluzia tie pismenka vpredu, to ´EF´. Objektivy ´EF´ sa daju nasadit tak na fotaky s APS-C ako aj s FF cipom. Objektivy oznacene ´EF-S´ sa daju nasadit len na fotaky s cipom APS-C. Je to velmi jednoduche. Proste ´EF´ ide na vsetko a ´EF-S´ ide len na ´mensie´ APS-C.
(Pre uplnost myslim, ze niekto doplni este jedineho chybajuceho zastupcu v modelovom rade canon-u a to su aparaty s APS-H cipom. Ale tymto sa moc nezatazuj ;-) )
Dilema 70-200 f4L vs. 70-300IS je skoro taka stara ako fotografia sama :)
Obe skla maju svoje vyhody a nevyhody, preto si musis stanovit priority, napriklad:
- rozsah (fotis casto nad >200mm?)
- svetelnost (potrebujes konstantnu f4?)
- IS (budes pouzivat stativ? mas pevnu ruku?)
- rozmery atd.
Nieco ti z toho musi vyjst. A na 500D ti budu pasovat oboje.
viem, ze L je L, ale mate s tym aj skutocne skusenosti? Nie len teoreticke znalosti, ze ten 70-300 tak zatracujete?
ja si myslim, ze je vcelku pouzitelny, samozrejme cca 500€ je dost, ale da sa zohnat napr. teraz na bazosi za 310€ z druhej ruky ... mam ho ... pozri si fotky od mata.draho (tiez pouziva), kedze si zena asi nebudes vlacit tolku vybavu co mnohi chlapi a na turistike je dobra aj mensia hmotnost ... ano opticky, mechanicky 70-200 f4 L lepsia, ale daj si +/- co popisal mato.draho
no keby som ja vedela, ci fotim nad 200,ked taky objektiv nemam a ci potrebujem taku svetelnost...
Tak inak - ja som si vybral 70-300IS, lebo som preferoval:
- vacsi rozsah (300mm je vyrazny posun oproti 200mm)
- IS (na takom ohnisku velmi uzitocna pomocka, navyse casto fotim bez stativu)
- mensie rozmery (pri turistike a cestovani sa hodi kazdy gram)
Nechcem byt zly, ale bol by som zvedavy, kolki z kritikov tou 70-300vkou realne fotili a ich nazory sa zakladaju na ich praktickej skusenosti :)
Jeden ukazkovy test z http://www.pbase.com/lightrules/image/53825846:
ktory teleobjektiv - surne
Na krajinky 70-300 (IS pomoze ak budes potrebovat priclonit pre vacsiu hlbku ostrosti)
Vraz do toho vsetky prachy a kup 70-200 F/4 IS ;-) ... Zartujem. Skus, ak mas moznost, vyskusat 100, 200 mm ohnisko na f4, f5,6 na sceneriach, ktore budes fotit. Ak to udrzis, kup 70-200 F/4. Ak neudrzis, zacni setrit. EF 70-300 IS narocnejsi fotoamateri urcite povazuju za kompromis.
...myslím, že takmer všetci ti radia to isté....potrebuješ ho súrne....nepolemizuj a kupuj:)
(Pre uplnost myslim, ze niekto doplni este jedineho chybajuceho zastupcu v modelovom rade canon-u a to su aparaty s APS-H cipom. Ale tymto sa moc nezatazuj ;-) )
Obe skla maju svoje vyhody a nevyhody, preto si musis stanovit priority, napriklad:
- rozsah (fotis casto nad >200mm?)
- svetelnost (potrebujes konstantnu f4?)
- IS (budes pouzivat stativ? mas pevnu ruku?)
- rozmery atd.
Nieco ti z toho musi vyjst. A na 500D ti budu pasovat oboje.
- vacsi rozsah (300mm je vyrazny posun oproti 200mm)
- IS (na takom ohnisku velmi uzitocna pomocka, navyse casto fotim bez stativu)
- mensie rozmery (pri turistike a cestovani sa hodi kazdy gram)
Nechcem byt zly, ale bol by som zvedavy, kolki z kritikov tou 70-300vkou realne fotili a ich nazory sa zakladaju na ich praktickej skusenosti :)
Jeden ukazkovy test z http://www.pbase.com/lightrules/image/53825846:
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa