Ahojte,
Urcite si chcem kupit pevne ohnisko pre svetelnost a portrety. Mam odskusanu 50tku ale koli crop factoru rozmyslam skor nad 35mm.
Je nejaky zasadny rozdiel vo vysledkoch (slabsie oddelenie objektu od pozadia) pri sirsom objektive?
no na hĺbku ostrosti ti vplývajú tri faktory (ak sa niekde budem mýliť opravte ma:) clona, ohnisko a vzdialenosť od objektu
čim nižšie clonové číslo tým nižšia hĺbka ostrosti
čim dlhšie ohnisko - tým nižšia hĺbka ostrosti
a čim si bližšie k objektu na ktorý zaostruješ - tým nižšia hlbka ostrosti
posledne dva idú kúsok proti sebe lebo čim väčšie ohnisko - tým musíš viac ustúpiť od objektu aby sa ti vopchal do záberu..ale čim väčšia je vzdialenosť tým väčšia je hĺbka ostrosti...
a ešte samozrejme pripadá do úvahy ako ďaleko je pozadie za objektom ktoré chceš rozostrieť:)
inak čo sledujem fórum tak veľa ľudí fotí alebo aspoň odporúča na portréty pevnú svetelnú stovku...pripadne 80mm a tak :)
Drepe> jeden z najkrasich ktory mam je 50tkou len zvazujem aj vseobecne koli foteniu v iteriery. Rad totiz fotim bez blesku.
TommyBoySVK> ano tohoto som si vedomy, skor sa pytam na vlastnost objektivu ci tie sirsie maju horsie parametre v niektorom ohlade?
nechcem ti brat iluzie, ale tieto poziadavky nepokryjes jednym pevnym sklom. ak nechces ist do svetelneho zoomu, tak interier a solo portrety najlepsie pokryjes kombinaciou 24(potiazne 28) a 50mm. 50 nova a sirsie sekac, nevyjde to az tak draho. pri sirsich sa stazuju na neostre kraje na plnu dieru, ale vzdy to nemusi vadit
nechcem ti brat iluzie, ale tieto poziadavky nepokryjes jednym pevnym sklom. ak nechces ist do svetelneho zoomu, tak interier a solo portrety najlepsie pokryjes kombinaciou 24(potiazne 28) a 50mm. 50 nova a sirsie sekac, nevyjde to az tak draho. pri sirsich sa stazuju na neostre kraje na plnu dieru, ale vzdy to nemusi vadit
Iluzie mi neberies, ja uz mam odskusane co potrebujem :) Idem mi o performance sirsieho pevneho ohniska vs 50 a vyssie na APS-C. Citam si samozrejme este reviews.
Mozno to tym padom skonci pri dvoch pevnych ako hovoris :)
Hlavne si musis uvedomit, ze pri pouziti FF objektivu na APS-C sa meni uhol zaberu, ale perspektiva zostava zachovana. Rozdiel medzi perspektivou 35, 50 ci 85 mm objektivu je velky. 35 mm objektiv je ekvivalentom 50 mm len v uhle zaberu. Portret s nim nafoteny bude ale deformovany perspektivnym skreslenim. Ak chces robit prirodzene vyzerajuce portrety, tak aj 50 mm je este malo (aj ked ho preratas crop faktorom). Na portrety jednoznacne ohnisko 85 az 135 mm, aj ked ma na APS-C mensi uhol zaberu ako na FF.
Hlavne si musis uvedomit, ze pri pouziti FF objektivu na APS-C sa meni uhol zaberu, ale perspektiva zostava zachovana. Rozdiel medzi perspektivou 35, 50 ci 85 mm objektivu je velky. 35 mm objektiv je ekvivalentom 50 mm len v uhle zaberu. Portret s nim nafoteny bude ale deformovany perspektivnym skreslenim. Ak chces robit prirodzene vyzerajuce portrety, tak aj 50 mm je este malo (aj ked ho preratas crop faktorom). Na portrety jednoznacne ohnisko 85 az 135 mm, aj ked ma na APS-C mensi uhol zaberu ako na FF.
Ok, potreboval som sa uistit, ze to tak je, vdaka.
používam 50-ku ale niekedy tvár je mierne deformovaná,
častejšie používam 80-200/2,8 a najčastejšie ohniska sú 100-135 (portrét iba tváre),
preto k pevnej 50-ke idem dokúpiť 105/2,8 VR a zabijem dve muchy jednou ranou, portrét a makro.
používam tiež crop 1,5 (nikon)
Prva a druha veta si odporuju:) aj zmenou ohniskovej vzdialenosti sa predsa meni len uhol zaberu, perspektiva sa nemeni
Prva a druha veta si odporuju:) aj zmenou ohniskovej vzdialenosti sa predsa meni len uhol zaberu, perspektiva sa nemeni
Pozor! Robis len vyrez. Nemenis vzdialenost bajonetu od snimaca. Tym by sa zmenila perspektiva. Takze obraz len obstrihavas, nemenia sa suvislosti medzi rozne vzdialenymi objektami.
autorovi: rozmyslam prave tiez nad kupou 50tki :)))
do plena: je vidno tu spominanu deformaciu velmi aj pri tej 50tke? ak by niekto mal nejaky priklad/fotku nehodite sem? dakujem
autorovi: rozmyslam prave tiez nad kupou 50tki :)))
do plena: je vidno tu spominanu deformaciu velmi aj pri tej 50tke? ak by niekto mal nejaky priklad/fotku nehodite sem? dakujem
ak dodrzis vzdialenost min cca 1.5m od portretovanej osoby, skreslenie tvare uz nebude badatelne. tesny orez tvare na cele pole sa ale nepokusaj, to s 50-kou nedopadne dobre ani na crope.
Deformacia je pozorovatelna pri snimani zblizka, vacsine to nevadi a postrehne ju len cvicene oko. Idealne je mat viac pevnych svetelnych objektivov. :-)
Deformacia je pozorovatelna pri snimani zblizka, vacsine to nevadi a postrehne ju len cvicene oko. Idealne je mat viac pevnych svetelnych objektivov. :-)
Trochu stihlejsia tvar urcite nikomu nevadi :D Tuto deformaciu ale nieje problem vyrovnat softwarovo ak sa nemylim.
Pozor! Robis len vyrez. Nemenis vzdialenost bajonetu od snimaca. Tym by sa zmenila perspektiva. Takze obraz len obstrihavas, nemenia sa suvislosti medzi rozne vzdialenymi objektami.
Neviem ako to myslis s tou vzdialenostou bajonetu, ale perspektiva v podstate vobec nezalezi od pouziteho objektivu, menit sa moze len zmenou vzdialenosti fotoaparatu od tychto objektov
Neviem ako to myslis s tou vzdialenostou bajonetu, ale perspektiva v podstate vobec nezalezi od pouziteho objektivu, menit sa moze len zmenou vzdialenosti fotoaparatu od tychto objektov
Ak to zoberes exaktne tak ano, ale tu sa bavime o fotografickej perspektive o ktorej sa sice bavime menej presne ale vsetci vieme, co tym myslime. Ide o to, ako ti zobrazi ludsku tvar, to ktore ohnisko. Hlavny problem je v tom, ze si vasina mysli, ze sa podanie perspektivy zmeni, ak das FF objektiv na APS-C, pretoze to nasobis crop factorom, pritom je to vlaste len akoze nasobenie. Ohnisko objektivu sa v sktocnosti nezmenilo, len sa pouzila mensia cast plochy, ktoru by inak na FF vykreslil.
Pevne ohnisko na APS-C
čim nižšie clonové číslo tým nižšia hĺbka ostrosti
čim dlhšie ohnisko - tým nižšia hĺbka ostrosti
a čim si bližšie k objektu na ktorý zaostruješ - tým nižšia hlbka ostrosti
posledne dva idú kúsok proti sebe lebo čim väčšie ohnisko - tým musíš viac ustúpiť od objektu aby sa ti vopchal do záberu..ale čim väčšia je vzdialenosť tým väčšia je hĺbka ostrosti...
a ešte samozrejme pripadá do úvahy ako ďaleko je pozadie za objektom ktoré chceš rozostrieť:)
inak čo sledujem fórum tak veľa ľudí fotí alebo aspoň odporúča na portréty pevnú svetelnú stovku...pripadne 80mm a tak :)
Tvare z kazdeho uhla a strany takpovediac nejak uzko specializovany niesom :)
TommyBoySVK> ano tohoto som si vedomy, skor sa pytam na vlastnost objektivu ci tie sirsie maju horsie parametre v niektorom ohlade?
Mozno to tym padom skonci pri dvoch pevnych ako hovoris :)
častejšie používam 80-200/2,8 a najčastejšie ohniska sú 100-135 (portrét iba tváre),
preto k pevnej 50-ke idem dokúpiť 105/2,8 VR a zabijem dve muchy jednou ranou, portrét a makro.
používam tiež crop 1,5 (nikon)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa