Ahojte,
Urcite si chcem kupit pevne ohnisko pre svetelnost a portrety. Mam odskusanu 50tku ale koli crop factoru rozmyslam skor nad 35mm.
Je nejaky zasadny rozdiel vo vysledkoch (slabsie oddelenie objektu od pozadia) pri sirsom objektive?
ok, nic netvrdim, len sa opytam: analogicky teda plati, ze na DX tele dostanem to iste 50mm sklom a 1.5-cropom z fotky na 35mm ?
Ak budes fotit z toho isteho miesta, tak ano aj nie. Perspektiva bude taka ista (vzdialenost od objektu) ale na 50mm objektiv sa tak isto pri DX ´aplikuje´ crop 1.5x. Ak by si este dodatocne v PC orezal fotku z 35mm zase o 1.5x, tak by si dostal to iste (nehladiac na hlbku ostrosti ako ma Daniel.U spravne upozornil).
Takze ak si myslel oba objektivy na DX a tym cropom si myslel dodatocny (este vacsi) orez v PC uz som ti odpovedal :)
dam to aj sem, prikladam dve fotky, horna fotena 35kou, dolna 50tkou, clona f/7.1, fotene z rovnakej vzdialenosti (nemam poruke stativ, tak som sa snazil udrzat telo na mieste pocas vymeny skla).
v editore som fotku spravenu 35kou cropol tak, aby obsahovala to, co ta fotena 50tkou. vysledok je ten, ze naozaj sa perspektiva s ohniskom nemeni, meni sa len bokeh.
boli pouzite skla od nikonu, rovnake clony, rovnaka vzdialenost, jedno FF sklo AF-S 50mm a jedno DX AF-S 35mm. telo DX
dakujem za vyprovokovanie k testu doma na stole, uz budem vediet :-)
takže všetci v tom majú jasno, ja si idem vyložiť nohy na stôl a dať šálku obľúbeného nápoja ;o)
tieto dve témy si odkladám do archívu...pre istotu, jeden nikdy nevie...a na ePhoto častejšie ako nikdy :o)
Ako tu uz odznelo kludne z toho spravit clanok do fotoskoly. Myslim, ze sa uzivi :)
krásne naivná predstava :o) kopec ľudí ju ani nečíta, radšej sa opýta...a pritom je v nej toľko múdrostí, skoro ako v Pihanovej knižke...len Fotoškola má jednu výhodu - je zadarmo :o)
normálne že ideál záver pracovnej doby :o) i keď ráno to vyzeralo na typicky zaspatý pondelok, keď ľudia po víkende rozmýšľajú na 20% :o)
a čo bude v sobotu?
Občan Granko, vy neviete že si pôjdete v sobotu uvedomelo splniť svoju občiansku povinnosť dostaviť sa k volebným urnám?
jááj, na to si myslel..a ja že na piatkové BA stretko a následne sobotnajšiu opicu :o))
dostaviť sa tam možno dostavím, ale či budem piškvorky hrať, to netuším..iba ak bude nejaký zaujímavý jackpot :o))
Pevne ohnisko na APS-C
Takze ak si myslel oba objektivy na DX a tym cropom si myslel dodatocny (este vacsi) orez v PC uz som ti odpovedal :)
v editore som fotku spravenu 35kou cropol tak, aby obsahovala to, co ta fotena 50tkou. vysledok je ten, ze naozaj sa perspektiva s ohniskom nemeni, meni sa len bokeh.
boli pouzite skla od nikonu, rovnake clony, rovnaka vzdialenost, jedno FF sklo AF-S 50mm a jedno DX AF-S 35mm. telo DX
dakujem za vyprovokovanie k testu doma na stole, uz budem vediet :-)
tieto dve témy si odkladám do archívu...pre istotu, jeden nikdy nevie...a na ePhoto častejšie ako nikdy :o)
Uvidíme, či to tak bude aj v sobotu.
a čo bude v sobotu?
dostaviť sa tam možno dostavím, ale či budem piškvorky hrať, to netuším..iba ak bude nejaký zaujímavý jackpot :o))
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa