Fórum » O TECHNIKE

Pevne ohnisko na APS-C

will
will 2010-06-02 09:55:52+02
Ahojte, Urcite si chcem kupit pevne ohnisko pre svetelnost a portrety. Mam odskusanu 50tku ale koli crop factoru rozmyslam skor nad 35mm. Je nejaky zasadny rozdiel vo vysledkoch (slabsie oddelenie objektu od pozadia) pri sirsom objektive?

maraou
2010-06-02 19:59:35+02
Dobra prace... pekna ukazka, ze perspektiva se dela nohama a vyrez ohniskem.

flanker
2010-06-02 20:24:07+02
príspevok od: tomis.ales
a nakoniec orez poslednej fotky 16mm zo vzdialenosti ako 200mm. vsimni si ze v pozadi je maly komin ktory vizualne ma rozmer ako hlava, cize ci fotis s 200m alebo 16mm perspektiva zalezi iba na vzdielenosti od fotografovaneho objektu.
Pochvala za rychlu a nazornu ukazku.

wreco
2010-06-02 22:48:21+02
Pokial otazku polozime tak, ze v akej vzdialenosti od objektu musim byt, aby bol na fotke rovnako velky po odfoteni FF s 75mm objektivom a APS-C 50mm, tak si myslim, ze v priblizne rovnakej vzdialenosti.

Vychadzajuc zo vzorca pre zvacsenie sosovky M=F/(F-S), kde F je ohniskova vzdialenost a S vzdialenost objektu od sosovky po uprave dostaneme S=F-(F/M) teda potrebnu vzdialenost objektu od sosovky pri danom zvacseni a ohnisku. Vydelenim F a M crop faktorom sa hodnota vyrazu v zatvorke nezmeni. Rozdiel vo vzdialenosti pri snimani FF oproti APS-C je teda F-(F/Crop), co pri 50mm APS-C vs 75mm FF je 25mm a perspektivu ovplyvni iba malo.

Prajem seckym dobre svetlo :)

tanizaki
2010-06-02 23:41:00+02
príspevok od: tomis.ales
tu je priklad.
fotene FF zrkadlovkou.
16mm, vzdialenost od fotografovaneho objektu asi cca 25cm
pekne si to objasnil ... wow ... dakujeme

haplo602
2010-06-03 09:30:43+02
Karol, pleties pojmy a dojmy :-) tomis.ales to nafotil a okomentoval spravne ... zasluzilo by si to clanok vo fotoskole aj s tymi obrazkami.

zhrnul by som to takto:

1. perspektiva zalezi len od vzdialenosti fotoaparatu od fotografovaneho objektu. ohniskova vzdialenost na to nema ZIADEN vplyv. ako spravne poznamenal Karol, ohniskova vzdialenost ovplyvnuje len viditelny vyrez (pozorovaci uhol).

2. APS-C vs FF prepocet meni len hlbku ostrosti, kedze ta zavisi od FYZIKALNEJ ohniskovej vzdialenost objektivu. Takze, 50mm f1.8 na APS-C an 75mm f1.8 na FF (1.5 crop faktor) urobia z rovnakej vzdialenosti ROVNAKY obraz (perspektiva) ale APS-C bude mat vacsiu hlbku ostrosti.

dufam ze som to nedoplietol teraz ja :-)) inac odkaz na pomerne uznavany zdroj (autor Roman Pihan): http://www.fotografovani.cz/art/fotech_df/rom-zoom-a-perspektiva.html

NefroniK
2010-06-03 11:59:17+02
Ja by som povedal takto:
Fotime 50mm objektivom na ASP-C, vzdialenost 1m od objektu. Uhol zaberu sa rovna 85mm fullframe. A teda rovnake perspektivne skreslenie docielime na fullframe 85mm objektivom zo vzdalenosti 1m, pricom bude tvar zaberat rovnake percento plochy fotky. Pretoze ak by sme dali 50mm na FF, bude tvar zaberat menej miesta na vyslednej fotke a teda by sme sa pre rovnaku fotku museli priblizit k objektu. Tu by sa uz ale zmenila perspektiva, lebo presne ako bolo pisane, ta zalezi od vzdialenosti od objektu, nie od ohniska.

Vseobecne to tak vychadza, ze cim mensie ohnisko, tym je skreslene vacsie, ale ide vlastne len o to, ze s mensim ohnisom musime byt blizsie k objektu a tym vznika perspektivne skreslenie, ktore sa nemeni ohniskom, len vzdialenostou.

(Asi som napial 3x to iste, ale nevadi :))

NefroniK
2010-06-03 12:01:25+02
Takze podla mojho prispevku vyssie - presne tak. S 35mm na APS-C bude rovnaky vysledok ako 50mm na FF.

Daniel.U
2010-06-03 12:48:11+02
Prepocet hlbku ostrosti nemeni, meni juv tomto pripade plocha snimaca. Preto aj kompakty maju velku hlbku ostrosti.

Ohniskova vzdialenost sice podla tychto testov ma ako jedina vplyv na perspektivu, ale len teoreticky a to maximalne v strede. Keby sa to dalo realne uplatnit, tak to si budem nosit so sebou len sirokac a fotit ludi hoci krajom hladacika. Aj preto sa pouziva vacsie ohnisko aby bola pouzitelna cela plocha obrazka, okrem toho aby sme nemuseli fotit toho cloveka z pol metra. Preto tie dojmy a pojmy maju opodstatnenie.

Daniel.U
2010-06-03 12:52:38+02
príspevok od: NefroniK
Takze podla mojho prispevku vyssie - presne tak. S 35mm na APS-C bude rovnaky vysledok ako 50mm na FF.
na FF budes mat mensiu hlbku ostrosti

Daniel.U
2010-06-03 12:54:08+02
opravujem sa, ohniskova vzdialenost podla tychto testov NEMA ako jedina vplyv na pespektivu

javelin
2010-06-03 13:42:41+02
príspevok od: NefroniK
Určite...:))) a s 30 mm na krópe štyri(Canon G11), bude rovnaký vysledok ako na 120 FF.....voľným okom nezbadáme rozdiel xí,xí,xí, smejem sa po Azetťácky...:)))

haplo602
2010-06-03 14:00:06+02
príspevok od: Daniel.U
opravujem sa, ohniskova vzdialenost podla tychto testov NEMA ako jedina vplyv na pespektivu
pozeram ze pojmy a dojmy su tu na popletenie fotografov :) dakujem za potvrdenie.

will
2010-06-03 14:16:40+02
príspevok od: haplo602
pozeram ze pojmy a dojmy su tu na popletenie fotografov :) dakujem za potvrdenie.
Este ze Nikon a Canon nema kazdy svoje vlastne pojmy :)

Kazdopadne tiez vdaka za vysvetlenia aj s nazornou ukazkou. Plati teda stale, ze na portretovanie je vhodne ohnisko ~70mm a vyssie alebo jeho APS-C ekvivalent koli zakriveniu.

Svetelnost kratsich ohnist na bezne fotenie imo staci pokryt svetelnym zoomom.

NefroniK
2010-06-03 15:24:46+02
príspevok od: Daniel.U
na FF budes mat mensiu hlbku ostrosti
To je pravda. Nad tym som sa nezamyslal lebo slo hlavne o tu perspektivu :)

2010-06-07 08:28:25+02
Cropnut fotku si viem predsa aj v editore, prikladam obrazok. Nie je mozne zmenit pomer velkosti stromov (vetiev, ktore vo vyreze zostanu) a tej hory v pozadi jednoduchym vyrezom, nie ?
ak je pravda, ze crop faktor ovplyvni perspektivu, tak to nie je len vyrezom

ako to teda je s perspektivou ? ak snimam jednu kompoziciu s toho isteho miesta dvoma telami (FX a DX) dostanem rovnaku perspektivu pri DX+35mm a FX+50mm, alebo DX+50mm a FX+50mm ? pozor, nie vyrez, ale perspektivu - rozdiel velkosti rozne vzdialenych objektov

will
2010-06-07 08:51:07+02
Ak som sa na tomto fore teda nieco naucil :) tak

DX50 - FX50 z tej istej vzdialenosti dostanes iba vyrez.
DX35 - FX50 z tej istej vzdialenosti dostanes ten isty obraz ale inu perspektivu pretoze 35mm je konstrukcne ine sklo, ma vacsie zakrivenie atd.

2010-06-07 08:53:47+02
no a pockajme, co povedia ostatni, lebo s tymto suhlasim.

vyssie napisane je, citujem: ´perspektiva zalezi len od vzdialenosti fotoaparatu od fotografovaneho objektu. ohniskova vzdialenost na to nema ZIADEN vplyv. ako spravne poznamenal Karol, ohniskova vzdialenost ovplyvnuje len viditelny vyrez (pozorovaci uhol).´

duroslav
2010-06-07 09:20:27+02
Konštrukcia skla perspektívu neovplyvňuje. Tú ovplyvňuje iba vzdialenosť od objektu. Skreslenie dané konštrukciou objektívu (pokiaľ sa bavíme o pevných sklách) nemáš šancu medzi 35mm a 50mm rozlíšiť, lebo u oboch je dosť nízke.

Konečne sa ľudia nad tým (a nad sebou) zamyslite a uvedomte si ako perspektívne skreslenie vzniká. V zásade je to pomer veľkostí blízkych a vzdialených objektov a ten ti žiaden objektív nezmení.
Doporučujem naštudovať napr. toto

http://www.fotografovani.cz/art/fotech_df/rom-zoom-a-perspektiva.html

Každý kto aj napriek tomu bude tvrdiť, že perspektíva závisí aj od niečoho iného než od vzdialenosti, obdrží do daru jedno veľké stádo, do ktorého sa bude môcť zaradiť :-)

2010-06-07 09:31:58+02
ok, nic netvrdim, len sa opytam: analogicky teda plati, ze na DX tele dostanem to iste 50mm sklom a 1.5-cropom z fotky na 35mm ?

will
2010-06-07 09:35:06+02
Duroslav> Ok, myslel som, ze to zakrivenie bude viacej vidiet. Ked nie tak nie :)

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()