Fórum » O TECHNIKE

Makka kresba - sigma

kuchta
kuchta 2010-08-13 01:07:27+02
Mam objektiv sigma 28-70mm f/2.8 pouzivam ho na APS-C DSLR a ma strasne mekku kresbu na 2.8 clone, ktoru by som dost caso potreboval pouzit ale jendoducho nemozem. Ked odfotim nejaky detail (napr. nejaky text) tak okolo bodu, na ktory som zaostril je ako keby take "halo" alebo akoby som to mal nazvat. Ako keby to bolo rozmazane pohybom, ale nieje lebo to robi pri vsetkych casoch. Ked priclonim na f/4 tak sa to mierne zlepsi a zmizne to pri f/5.6 a viac. Robi to najme pri ohnsiku 70mm. Objektiv netrpi FF/BF vadou. Tato neostrost je vada na stalo alebo sa to da v servise opravit ? Mate niekto nejake podobne skusenosti ? Uvitam kazdu radu.. okrem takych ze si mam kupit 100vku eLkove makro :)

kecal
2010-08-13 22:31:43+02
príspevok od: beholder
...no po resize o 250%:)...tak to hej.......takú ostrosť neprosím:))
však sa bavíme o niečom takom ako je tá ukážka - hlava . Ale neboj, vie to riadne počarovať aj s fullsize .-D Rozumne použitý edge enhancer + detail sharpener + refocus ( všetko nástroje zo spomenutého plugu ) ťa pošlú s plačom a hlbokou závisťou preč od A3 ... .-D

kecal
2010-08-13 22:34:04+02
príspevok od: javelin
Exif Sharpness = High mám nastavený stále.....milujem ostrosť...:)
to je blbosť podľa mňa, keby si fotil na 1600, 3200 ISO tak zistíš že to naháňa odšumovátko v aparáte na väčšie čísla a detajlíky sú v perdeli, lepšie je to nechať niekde na strede a pohrať sa potom v PC s doostrením bez dvíhania šumu .. ale ty si tu kaper, ja len kecám .-)

kecal
2010-08-13 22:36:45+02
A pevným svetelným sklám odzvonilo, keď si to tu prečíta začínajúci fotograf..:)
ostrosť nie je všetko brate .-) dá sa poriadne polepšiť takto obraz ale ... určite by som netvrdil že 18-55 takto dá lepší výstup ako 50/1.4 .-D

Už len to podanie detajlov a bokehu je iné..

javelin
2010-08-13 22:49:14+02
príspevok od: kecal
však sa bavíme o niečom takom ako je tá ukážka - hlava . Ale neboj, vie to riadne počarovať aj s fullsize .-D Rozumne použitý edge enhancer + detail sharpener + refocus ( všetko nástroje zo spomenutého plugu ) ťa pošlú s plačom a hlbokou závisťou preč od A3 ... .-D
Ja nič také nemám a nepoužívam...:(((( len NX a mierne dostrené....ak by som ostril ako sviňa tak by bolo dotrtkané aj pozadie...či?

kecal
2010-08-13 22:52:38+02
Ja nič také nemám a nepoužívam...:(((( len NX a mierne dostrené....ak by som ostril ako sviňa tak by bolo dotrtkané aj pozadie...či?
vravel som o rozumnom použití ... prečo ostriť niečo čo netreba? máme predsa aj vrstvy a stačí ( aj čiastočne ) prešolíchať z doostrenej spodnej vtstvy ( klunno aj gumou ) iba to čo má byť ostré ..

javelin
2010-08-13 23:02:07+02
príspevok od: kecal
vravel som o rozumnom použití ... prečo ostriť niečo čo netreba? máme predsa aj vrstvy a stačí ( aj čiastočne ) prešolíchať z doostrenej spodnej vtstvy ( klunno aj gumou ) iba to čo má byť ostré ..
Nejako mi uniká zmysel našej debaty , nakoľko som nič také nerobil...veď sa to dá zistiť hadam z onej fotografie....zmenšil som a doostril.....Na full verzii môžeš rátať materské znamnienka v póroch kože a dva dlhšie chlpy pod nosom , ktoré mašinka nevzala.....Tá fotka je jednoducho ostrá ako britva.....to sú asi tak moje posledné slová k danej téme.....

kecal
2010-08-13 23:10:12+02
Nejako mi uniká zmysel našej debaty , nakoľko som nič také nerobil...veď sa to dá zistiť hadam z onej fotografie....zmenšil som a doostril.....Na full verzii môžeš rátať materské znamnienka v póroch kože a dva dlhšie chlpy pod nosom , ktoré mašinka nevzala.....Tá fotka je jednoducho ostrá ako britva.....to sú asi tak moje posledné slová k danej téme.....
kua však som iba písal o tej tvojej fotke že to je softovo doostrené ako sviňa - preto mi to príde k smiechu trochu dávať to do debaty o blatovom objektíve a chlapiť sa ako to mne ostrí - a dať doostrenú ukážku.. Celá debata ( moja ) bola o tom že doostriť sa dá aj poriadna sračka .. .-) Keď sa chceš pochváliť ako ti to ostrí ( sklo ) daj full size bez doostrenia, s nastaveniami pri prevode na 0 . Nie ako prasa doostrenú zmenšeninu 900 či koľko pixlov .-)

Aj ( a majmä ) o tom bola moja debata ..

javelin
2010-08-13 23:12:19+02
Výrez bez akéhokolvek zaostrovania

WildSammy
2010-08-13 23:18:33+02
Co to mas za Sigmu? Ja som mal starsiu verziu 24-70/2.8 EX DG a tiez som bol spoko aj na plnu dieru :-)

beholder
2010-08-13 23:22:41+02
....myslím, že môže byť

WildSammy
2010-08-13 23:23:34+02
príspevok od: kuchta
no super... takze v servise mi s tym nic nespravia .. a kedze uz je po zaruke tak s nim mozem tak akurat luskat orechy.
v servise Ti ju mozu opticky ´zjustovat´, musia vsak potom doladit aj AF, cize im to tam musis nechat aj s telom. Otazka je, ci sa to financne oplati, ale ja si myslim, ze ani nie.. ine by to bolo, keby ten objektiv stoji 1000 eur a viac, ale tolko nestoji :-)

kecal
2010-08-13 23:25:42+02
iste .. aj toto je poriadne doostrené softom, je jedno či ultraextrasuper sharp vo foťálu či pri prevode v NX .. :-)

toto nie je výstup 1:1 bez doostreenia klunno mi pošli raw a kúpim ti korčule ak sa mýlim .-DDDD

javelin
2010-08-13 23:25:43+02
príspevok od: WildSammy
Co to mas za Sigmu? Ja som mal starsiu verziu 24-70/2.8 EX DG a tiez som bol spoko aj na plnu dieru :-)
70-200 ale upne že naposlednejšia verzia bez prepínača MF/AF na tele....

javelin
2010-08-13 23:26:04+02
Staršia s prepínačom

javelin
2010-08-13 23:29:30+02
Prepáč tebe nie je pomoci.....fotené do jepegu na 6MPX a len výrez....ak si myslíš že som klamár nemáme sa o čom....Nakoniec sral by som si do huby ...veď je na nej kamarát Ephoťák...si to prečíta čo tu píšem a???

javelin
2010-08-13 23:32:43+02
príspevok od: beholder
....myslím, že môže byť
Len výrez do povoleného rozmeru a velkosti z .Mpx -ho JPG..nič viac ...neviem ako inak to napísať...:))))

kecal
2010-08-13 23:34:05+02
Prepáč tebe nie je pomoci.....fotené do jepegu na 6MPX a len výrez....ak si myslíš že som klamár nemáme sa o čom....Nakoniec sral by som si do huby ...veď je na nej kamarát Ephoťák...si to prečíta čo tu píšem a???
však ho pošli ten JPG aj s EXIFom - priamo z aparátu .-) to je taký problém ? Ja tmám tiež tú sigmu ( vyberal som si z viacerých a je 100 pro ) a viem čo dokáže ..

je problém dať ten výstup z foťáku na mail root@atlas.sk ? .-D

javelin
2010-08-13 23:34:21+02
Len výrez do povoleného rozmeru a velkosti z .Mpx -ho JPG..nič viac ...neviem ako inak to napísať...:))))
z 6Mpx -ho JPG bola to len skúška pri pive čo ten objektív zvláda

WildSammy
2010-08-13 23:41:38+02
70-200 ale upne že naposlednejšia verzia bez prepínača MF/AF na tele....
jo, jo, viem ktoru.. tie su celkom dobre a hlavne rychle :-) aj ja som o nej uvazoval kedysi, ale Tamron je opticky lepsi, len vtedy bol pohanany iba s motorom z tela alebo pomalym mikromotorom. Tamron uz ma konecne USD a aj 70-200 bude coskoro v ´USD´ verzii :-) verim tomu :-D Ja som si nakoniec potom nekupil ani jeden :-)

NemesiS
2010-08-13 23:44:16+02
myslím že tu je zbytočné ďalej sa baviť a vysvetľovať.
pridám ešte aj ja CROP 1:1 aby dotyčný videl...že ak sa zadarí, aj sigma dobré sklo vyrobí.

no kompresia pri ukladaní cropu je sviňa riadna...

a ináč javelin, to čo je za nastavenie, exif sharpness?
kde to nájdem? vie to aj D5000?

Strana 3 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()