Mam objektiv sigma 28-70mm f/2.8 pouzivam ho na APS-C DSLR a ma strasne mekku kresbu na 2.8 clone, ktoru by som dost caso potreboval pouzit ale jendoducho nemozem. Ked odfotim nejaky detail (napr. nejaky text) tak okolo bodu, na ktory som zaostril je ako keby take "halo" alebo akoby som to mal nazvat. Ako keby to bolo rozmazane pohybom, ale nieje lebo to robi pri vsetkych casoch. Ked priclonim na f/4 tak sa to mierne zlepsi a zmizne to pri f/5.6 a viac. Robi to najme pri ohnsiku 70mm. Objektiv netrpi FF/BF vadou.
Tato neostrost je vada na stalo alebo sa to da v servise opravit ? Mate niekto nejake podobne skusenosti ? Uvitam kazdu radu.. okrem takych ze si mam kupit 100vku eLkove makro :)
tvrdil som niekde opak? Naopak, viac krát som písal že som spokojný user Sigmy 70-200 a odporúčam Sigma 150/2.8 ako naj sklo na macro po Nikon 105/2.8 ... Nepotrebujem aby si sa ku mne vyjadril, ani sa nemáš ako a prečo .-)
Výborne,práve to mi uľahčuje špekulovanie o ostrosti a kresbe s mojou Sigma 30/1,4 s bajonetom Olympus na Olympuse E-520.Tým si mi nechtiac trošku nahral na smeč odporcom Olympusu aj na tomto webe.Vyriešil to crop faktor.Keby ten šum,ale ešte udržateľný na 400 ISO nebol taký,tak Olympusy by boli svetové.Prišiel si na to náhodou,či si vlastník Olympusu?Alebo sa tak vyznáš v tejto problematike.
az tak sa nevyznam :), ale vlastnim E-520, takze skusenost. oproti setaku je ta ostrost omnoho omnoho lepsia a to je zoom, nie pevne sklo. pokial niekto chvali Sigmy na APS-C, tak na 4/3 si clovek moze byt vysledkom isty. otazne je, ci ti sadne ohnisko pri prepocte na crop 2,0 - nakolko su tie objektivy primarne robene pre APS-C.
uniká ti pointa kecal.
kecáš ale nie k veci.
ja som tou fotkou chcel poukázať, aké fotky robí sigma na plnej diere a po priclonení na F/4, že to záleží zrejme od kusu.
kto chytí zlý kus tak môže stále kecať ako ty lebo nikdy takú ostrosť kôli zlému kusu nedosiahneš.
musím sa zastať javelina lebo viem čo tá sigma dokáže.
aby si neplakal pridám ti ešte jeden crop 1:1 pri plnej diere.
mal poslať ten výstup. takto mu neverím že to je 1:1 a že to nie je doostrené ešte v softe .-)
Je nám líto, ale Vaše zpráva nemohla být doručena.
Adresátova schránka je přeplněna.
Váš ATLAS.CZ
tak som sa rozhodol, ze vam poslem aj ja vystup priamo z fotaku a z mojej buyvalej sigmy :-)
1) http://www.sendspace.com/file/kq4gms
2) http://www.sendspace.com/file/6h14zx
Je to zo Sigmy 24-70 EX DG MACRO f/2.8. Viacej JPEGov priamo z fotaku na f/2.8 som uz nenasiel :) vsetko mam RAWy a tie sa mi nechcelo prehladavat a ani exportovat :-) toto musi stacit :-) Jedna foto f/5 a jedna f/2.8 :-) nijak neupravovane :-D
mal poslať ten výstup. takto mu neverím že to je 1:1 a že to nie je doostrené ešte v softe .-)
Takže uvádzam veci na pravú mieru...toto z môjho JPG vydedukoval Root.....
No vyskúšam ,ako mi bolo poradené a vysledujem NEF.....
Takže:
- Foto bola spracovaná, viď exif a svedčí o tom že si nevystavil originál ( teda minimálne to čo si mi poslal ) aj rozdiel v hodnotách RGB a jasovej zložky ( okrem cca 5 ďalších parametrov ) a hlavne aj KONTRASTU – čo vplýva na pocit lepšej ostrosti.
Spracovaná bola v Microsoft Photo Gallery z MS Vista ( Win 7 , XP ) AUTOMATICKY doostruje pri ukladaní – optimalizácií JPG-u ak si aj doostrenie nespravil schválne, to ale detto potvrdzuje moje slová že bola foto doostrená.
- Okrem toho foto bola clonená na F4 a – bola fotená na 70mm , teda najkratšom ohnisku.
Filename : DSC_0014.JPG
JFIF_APP1 : Exif
JFIF_APP1 : http
Main Information
Make : NIKON CORPORATION
Model : NIKON D80
Orientation : left-hand side
XResolution : 300/1
YResolution : 300/1
ResolutionUnit : Inch
Software : Microsoft Windows Photo Gallery 6.0.6001.18000
DateTime : 2010:07:31 19:11:31
YCbCrPositioning : co-sited
ExifInfoOffset : 246
Sub Information
ExposureTime : 1/250Sec
FNumber : F4,0
ExposureProgram : Aperture Priority
ISOSpeedRatings : 100
ExifVersion : 0221
DateTimeOriginal : 2010:07:31 18:11:31
DateTimeDigitized : 2010:07:31 18:11:31 ComponentConfiguration : YCbCr
CompressedBitsPerPixel : 4/1 (bit/pixel)
ExposureBiasValue : EV-0,3
MaxApertureValue : F2,8
MeteringMode : Division
LightSource : Cloudy
Flash : Not fired
FocalLength : 70,00(mm)
MakerNote : Nikon COOLPIX Format : 24508Bytes (Offset:840)
A svedčí o tom aj fakt že má
- Obrázok ktorý si dal na web ako ukážku nie je 1:1 ale blíži sa k cca 1:2 , teda výrazne si pomohol „ostrosti“ .-D
( stačí porovnať vizuálne navzájom oba obrázky a je to jasné )
Myslím že by si mal uviesť v tom fóre veci na pravú mieru, ja nemám na to čas ( ani chuť ) .. Aj podľa toho si utvorím názor o relevantnosti tvojich príspevkov.
S pozdravom Zermegh Juraj
V prípade tvojho tvrdenia že to čo si deklaroval ako ostrosť objektívu môžeme pokračovať v debate , sprav NEF súbor , urob si ho na F2.8 pri 70mm a 200mm .. a potom sa môžeme baviť. Uvidíš aké je tá Sigma blato na 200mm pri plnej diere. Ja ju mám, vyberanú (vymieňal som novú s backfokus a tak mi technik dal u importéra – HAMA Slovakia na výber z 3 kusov – testol som si)... a používam ju na D200 ( chip ako na D80 ) + D300 .. aj preto viem dokonale aké má výstupy.
Celú vec som pretriasal vo fóre aby bolo jasné čo je skutočnosť a nezavádzali sa potencionálny kupcovia.
neviem načo sa tu hádať o fazuľkách, kecal sa v exife tej fotky hrabal asi celú noc len aby našiel nejaké pochybnosti...aj tak je to nezmysel.
ak sa chce, hľadajú sa spôsoby, ak sa nechce, hľadajú sa dôvody...
drístaš až sa tak práši, na exif som kukal 10 sekúnd a bolo mi jasné, foto bola doostrená aspracovaná softom. okrem toho že tá ukážka nebola 1:1 ale takmer 1:2 čo zásadne mení situáciu, to ale nepochopíš.... .-) to čo som tvrdil už v prvej reakcií ...
drístaš až sa tak práši, na exif som kukal 10 sekúnd a bolo mi jasné, foto bola doostrená aspracovaná softom. okrem toho že tá ukážka nebola 1:1 ale takmer 1:2 čo zásadne mení situáciu, to ale nepochopíš.... .-) to čo som tvrdil už v prvej reakcií ...
No ale tá v pošte , bola priamo z karty...soft ??? nastavenie ostrosti a kontrastu vo fotoaparate.....
Makka kresba - sigma
kecáš ale nie k veci.
ja som tou fotkou chcel poukázať, aké fotky robí sigma na plnej diere a po priclonení na F/4, že to záleží zrejme od kusu.
kto chytí zlý kus tak môže stále kecať ako ty lebo nikdy takú ostrosť kôli zlému kusu nedosiahneš.
musím sa zastať javelina lebo viem čo tá sigma dokáže.
aby si neplakal pridám ti ešte jeden crop 1:1 pri plnej diere.
Adresátova schránka je přeplněna.
Váš ATLAS.CZ
btw podporuješ dalších neveriacich tomášov?
2) http://www.sendspace.com/file/6h14zx
Je to zo Sigmy 24-70 EX DG MACRO f/2.8. Viacej JPEGov priamo z fotaku na f/2.8 som uz nenasiel :) vsetko mam RAWy a tie sa mi nechcelo prehladavat a ani exportovat :-) toto musi stacit :-) Jedna foto f/5 a jedna f/2.8 :-) nijak neupravovane :-D
No vyskúšam ,ako mi bolo poradené a vysledujem NEF.....
Takže:
- Foto bola spracovaná, viď exif a svedčí o tom že si nevystavil originál ( teda minimálne to čo si mi poslal ) aj rozdiel v hodnotách RGB a jasovej zložky ( okrem cca 5 ďalších parametrov ) a hlavne aj KONTRASTU – čo vplýva na pocit lepšej ostrosti.
Spracovaná bola v Microsoft Photo Gallery z MS Vista ( Win 7 , XP ) AUTOMATICKY doostruje pri ukladaní – optimalizácií JPG-u ak si aj doostrenie nespravil schválne, to ale detto potvrdzuje moje slová že bola foto doostrená.
- Okrem toho foto bola clonená na F4 a – bola fotená na 70mm , teda najkratšom ohnisku.
Filename : DSC_0014.JPG
JFIF_APP1 : Exif
JFIF_APP1 : http
Main Information
Make : NIKON CORPORATION
Model : NIKON D80
Orientation : left-hand side
XResolution : 300/1
YResolution : 300/1
ResolutionUnit : Inch
Software : Microsoft Windows Photo Gallery 6.0.6001.18000
DateTime : 2010:07:31 19:11:31
YCbCrPositioning : co-sited
ExifInfoOffset : 246
Sub Information
ExposureTime : 1/250Sec
FNumber : F4,0
ExposureProgram : Aperture Priority
ISOSpeedRatings : 100
ExifVersion : 0221
DateTimeOriginal : 2010:07:31 18:11:31
DateTimeDigitized : 2010:07:31 18:11:31 ComponentConfiguration : YCbCr
CompressedBitsPerPixel : 4/1 (bit/pixel)
ExposureBiasValue : EV-0,3
MaxApertureValue : F2,8
MeteringMode : Division
LightSource : Cloudy
Flash : Not fired
FocalLength : 70,00(mm)
MakerNote : Nikon COOLPIX Format : 24508Bytes (Offset:840)
A svedčí o tom aj fakt že má
- Obrázok ktorý si dal na web ako ukážku nie je 1:1 ale blíži sa k cca 1:2 , teda výrazne si pomohol „ostrosti“ .-D
( stačí porovnať vizuálne navzájom oba obrázky a je to jasné )
Myslím že by si mal uviesť v tom fóre veci na pravú mieru, ja nemám na to čas ( ani chuť ) .. Aj podľa toho si utvorím názor o relevantnosti tvojich príspevkov.
S pozdravom Zermegh Juraj
V prípade tvojho tvrdenia že to čo si deklaroval ako ostrosť objektívu môžeme pokračovať v debate , sprav NEF súbor , urob si ho na F2.8 pri 70mm a 200mm .. a potom sa môžeme baviť. Uvidíš aké je tá Sigma blato na 200mm pri plnej diere. Ja ju mám, vyberanú (vymieňal som novú s backfokus a tak mi technik dal u importéra – HAMA Slovakia na výber z 3 kusov – testol som si)... a používam ju na D200 ( chip ako na D80 ) + D300 .. aj preto viem dokonale aké má výstupy.
Celú vec som pretriasal vo fóre aby bolo jasné čo je skutočnosť a nezavádzali sa potencionálny kupcovia.
http://www.foto-net.sk/?idc=127
že som fešák? .-D
ak sa chce, hľadajú sa spôsoby, ak sa nechce, hľadajú sa dôvody...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa