Fórum » O TECHNIKE

aky fotak kupit

lubezny27
lubezny27 2010-08-19 12:48:19+02
ahojte som tu novy tak sorry ak uz je niekde takato tema, chcem si kupit digitalnu zrkadlovku, no neviem aku?? ci z ruky alebo novu ide oto ze som obmedzeny sumou mozem dat max 450- mozno 500€, a neviem aku znacku, skusenosti nemam skoro ziadne doteraz som fotil len ako laik aparatom Canon PowerShot A590 no chcem fotit na trosku vyššej urovni a chcem sa tomu venovat trosku viac. Dakujem

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-08-20 23:06:50+02
fajn, takže sme sa dostali k tomu, čo som písal:

martin.b - 19.08.2010 - 15:44: ´ok, v tom prípade nerieš ktorý foťák chceš. radšej choď do obchodu s fototechnikou a skús ako ti do ruky sadne ten ktorý foťák a ako sa ti ovláda a podľa toho a ceny si vyber. určite nespravíš chybu pri canone a nikone.´

a

martin.b - 19.08.2010 - 18:56: ´či canon, alebo nikon je úplne jedno. a tebe bude kľudne stačiť aj 1000D ešte strašne dlho. telo u digitálnych zrkadloviek je vec ktorá sa mení najčastejšie a je jedno aká to je značka. dobrý objektív ti vydrží dlhšie. a keď sa chceš len rozhodovať čo fotiť, nechceš si kúpiť radšej v bazáre nejaký slušnejší ultrazoom kompakt na ktorom sa dá nastaviť čas, clona a iso?´

a toto celé mi potom len príde úplne zbytočné.

Kaziť ilúzie? Hmm, tie sa mu tak či tak pokazia, len je otázkou či pred kúpov DLSR, alebo po kúpe a zistení, že to čo kúpil mu nebude stačiť na fotenie čohokoľvek a bude musieť investovať ak bude chcieť čokoľvek fotiť. Alebo je tu druhá možnosť, bude si nadávať, že prečo nevedel niektoré info dopredu a nerozhodol sa radšej neísť do DSLR.

Granko
2010-08-20 23:08:22+02
zaujímavá situácia...človek, ktorý chce, aby sa písalo k veci, píše offtopic a vyvrší sa na niekom, kto mu prvý príde pod ranu...divné...ale toto bola poznámka tiež offtopic, u mňa nič nové...bavte sa ďalej, idem spať...

zelovoc
2010-08-20 23:18:50+02
martin.b: hoc aj so setakom moze nafotit mnozstvo dobrych fotiek.
neviem uz kde som to cital, ale bolo to tiez na jednom fore: zaciatocnik sa zaujima o tela, profesional o prislusenstvo a fotograf o svetlo.

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2010-08-20 23:19:36+02
Zas občas je pravda, že človek má 500,- €, chce zrkadlovku, tak mu tu povedia ako to nejde a podobne a možno sa do toho potom ani nepustí. Ja som tiež kupoval 450D so seťákom z bazáru za 600,- € ešte aj so Sigmou 70-300, ktorú som ani nepoužil a batohom, atď... A až keď som cítil, že mi nestačí svetelnosť, tak som po čase kúpil tamrona a seťák predal. Nijako ma nedemotivovalo, že som predtým nekúpil Tamron. Proste bola taká potreba, tak som upgradoval, na tom nie je nič demotivujúce.

Prečo toto píšem? Vyberám si klávesy, na ktorých sa idem učiť hrať. Napísal som na fórum. Čo mi asi väčšina ľudí napísala? Že do 300,- € budem mať nanič zvuky a celé to bude zlé a rozpadne sa to a nič na tom nezahrám. V predajni mi dokonca povedali, že to sú hračky pre deti. A pritom je to celé nezmysel, iba niekto chce ukázať, že keďže on už má kopec skúseností (a on aj väčšinou na niečom hroznom začínal), tak teraz bude všetkým iba hovoriť, ako potrebujú to najlepšie. (alebo lepšie povedané, proste tú vyššiu kategóriu, pri foťákoch nikto nehovorí o tom najlepšom :) ) Výsledok? Buď je človek demotivovaný, lebo doňho natlačili, že do 300,- € sa nenaučí hrať, alebo ich nepočúvne, kúpi si to, čo mu pár ostatných poradilo, alebo si proste vybere čo sa mu páči, hrať sa naučí, keď mu to nebude stačiť, kúpi si niečo lepšie a všetko bude fajn...

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-08-20 23:22:01+02
citujem: ´hoc aj so setakom moze nafotit mnozstvo dobrych fotiek.´ - súhlasím, ale opäť k tomu dodám len to, že nie vo všetkých žánroch. :-)

druhá veta - zaujímavá myšlienka. ja vyznávam toto: dobrá fotka musí byť vyvážená po stránke technickej aj obsahovej. ak výrazne prevláda jedno, alebo druhé treba na tom zapracovať.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-08-20 23:27:53+02
nikde som mu neradil, kupovať niečo lepšie, ale snažil som sa mu vysvetliť čo mu bude na čo stačiť. o motivácii a demotivácii sa môžeme baviť, ale veľký zmysel to mať nebude keďže ja a ani ty (predpokladám) ho osobne nepoznáme a nevieme posúdiť čo na neho môže pôsobiť motivačne, demotivačne a čo zase informačne.

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2010-08-20 23:36:06+02
príspevok od: Martin Brojo
nikde som mu neradil, kupovať niečo lepšie, ale snažil som sa mu vysvetliť čo mu bude na čo stačiť. o motivácii a demotivácii sa môžeme baviť, ale veľký zmysel to mať nebude keďže ja a ani ty (predpokladám) ho osobne nepoznáme a nevieme posúdiť čo na neho môže pôsobiť motivačne, demotivačne a čo zase informačne.
Podľa mňa určite by sa lepšie radilo osobne, je to o niečom inom.

Ale nezdá sa mi nutné hneď zaťažovať človeka, ktorý chce najlacnejšiu DSLR, aby si kupoval statív, filtre, atď... Ja som UV filter kúpil až po nejakom pol roku, statív som mal, ale to je Velbon za 400 korún, ktorý sa trasie aj keď stojí sám a používam ho výnimočne, keď je naozaj potrebný, tak postačí. Jasné, že plánujem nákup, ak by som pocítil, že mi je to naozaj potrebné, ale tiež by som to považoval za nezmysel v takejto situácii, že je to hneď nutnosť, lebo inak mi bude foťák nanič. (keďže som už statív mal, tak som vedel, načo mi bude, ale aj tak som ho príliš nepoužíval, lebo som proste nefotil veci, na ktoré by mi bol potrebný)

A aby sme mali nejaké motto dňa: Fotiť a nekecať :)

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-08-20 23:39:52+02
:-) suhlasím, preto som nikdy nepovedal, že bez toho nič nenafotí a je to hneď nutnosť.

Golem
2010-08-21 12:54:32+02
pozri stranku exapro.sk je tam pentax kx za 600 eciek + 2 obj.

conan7
2010-08-21 20:31:52+02
ja napr. necítim potrebu filtra.

conan7
2010-08-21 20:55:18+02
príspevok od: veronikaS
pozri sa to vsetko co si vymenoval dokaze odfotit aj fotakom na mobile, takze dokae odfotit cokolvek a cohokolvek co ho len napadne.. uz ako to bude vyzerat je ina vec, ale stale je rec o fotografovani. Pan chce asi zdvihut latku trochu vysie, a prejst od fotaku z mobilu k digitalnej zrkadlovke.. a to ze chce fotit cokolvek mu na uplny zaciatok staci nejaky amaterska digitalna zrkadlovka do 500 eur aj so zakladnym objektivom, je to tak primitivne..
hej? aj s mobilom? choj vyskúšaj nafotiť halový šport mobilom a príď sa pochváliť ako sa darilo.

veronikaS
2010-08-21 21:41:54+02
príspevok od: conan7
hej? aj s mobilom? choj vyskúšaj nafotiť halový šport mobilom a príď sa pochváliť ako sa darilo.
ale za tu srandu mi to stoji :D :D ale nemam sa dostat ako ku halovemu sportu, skor skusim iba sport :) potom oznamim :D

wayne
2010-08-21 22:17:49+02
ale za tu srandu mi to stoji :D :D ale nemam sa dostat ako ku halovemu sportu, skor skusim iba sport :) potom oznamim :D
ked uz, tak zvolen blizko. inu, kto chce hlada sposoby, kto nie, hlada dovody...

duroslav
2010-08-21 22:54:43+02
Možno sa ti podarí nafotiť šachy. Tie sa myslím málokde hrajú outdoorovo :-)))

veronikaS
2010-08-22 00:04:56+02
príspevok od: duroslav
Možno sa ti podarí nafotiť šachy. Tie sa myslím málokde hrajú outdoorovo :-)))
durko no ano to je naozaj aktivny sport :D :D

No wayne asi som fakt leniva :D nic ale nie je tak ako vyzera :D

denySK
2010-08-22 10:03:20+02
k otazke... Exapro ponuka Pentax K-x so sklami 18-55 a 50-200, brasnou K-bag a 4GB pamatovkou za 599e..
Vyhody:
- skvely obrazovy vykon v entry-level triede,
- moznost pouzit m42 objektivy cez redukciu za par eur (fotak ti bude spravne merat a signalizovat ostrenie),
- v porovnani s Nikonmi (d3000 a d5000) podla mna lepsie ovladanie, takmer vsetko mas dostupne cez tlacidla na fotaku (u d5000 sa tusim pre nastavenie ISO musis drbat do menu).
- d3000 ani d5000 (ani d3100) nemaju AF motor v tele ==> ked uz Nikon tak minimalne d90...
- Pentax ma stabilizaciu v tele ==> pripojis 20eurovy objektiv cez m42 redukciu na fotak a mas ho stabilizovany ;)

Nevyhody Pentaxu K-x:
- nepodporuje battery grip (ach jaj, to by ma ani nenapadlo pri kupe :) )
- horsi AF v tme, nema ani prisvetlovaciu diodu
- nedostupne pevne sklo 50mm za ludovu cenu (nikon i canon to ma tusim za 100-150e), pentax za 300e....trochu to vsak vyvazuje moznost pouzit m42 objektivy za par euro ako som uz spomenul...
- lepsi fotak od K-x je uz len k-7, ktory ma slabsi obrazovy vykon ako K-x => pri potrebe upgrade na vysiu triedu treba cakat na novy model

Vyhody/nevyhody:
K-xko funguje na tuzkove baterky (o vydrz fotiek sa bat nemusis, v praxi ti skor dojde miesto na pamatovej karte ako by sa ti vybili baterky)

Ak chces fotit makro, dokup si k tomuto double-zoom kitu makro predsadku Raynox 150 za 50eur...pri pouziti na skle 50-200 dosiahnes fayn zvecsenie ;) .. alebo reverzny kruzok a skal skusat nasadene opacne...

Nechces Pentax a kupujes fotak s tym, ze v buducnosti zainvestujes do vybavy velke peniaze? zober Canon/Nikon/Sony :))...Olympus nie, ten ma pidisnimac

P.S. Setaky su fayn, na naucenie,otukanie ohnisiek a fotenie pri beznom osvetleni fayn, ale ked ich obrazovou kvalitou porazi Pentacon 50/1.8 za 20eur ... :)

denySK
2010-08-22 10:29:35+02
a co sa tyka filtrov, svoje K-xko mam 2 mesiace, ochranu objektivov riesim krytkou, UV filtre sa na setaky ani neoplatia kupovat, zbytocne vyhodene peniaze, ked davas len trochu pozor tak sa objektivu nema co stat...a ked ti padne z niekolkych metrov, UV filter ta isto nezachrani... Ked uz filter tak polarizacny a k nemu sedy prechodovy...ale filtre urcite pri kupe prvej zrkadlovky neries, casom sam zistis, preco ma niekto taku pohladnicovu modru oblohu a ty nie :)
A stativ? tiez ho nemam, ale poviem ti, zacina mi chybat az po 2 mesiacoch cvakania...

Tolko skusenosti amatera, co predpokladam si aj ty :P

Granko
2010-08-22 17:40:34+02
príspevok od: conan7
ja napr. necítim potrebu filtra.
UV či CPL? ak to prvé, na tie tvoje by som dal bez milosti, minimálne na 135-ťku...to je ako používať ochranný kryt/sklo na displej...nie je to treba, ale ak sa ti raz poškriabe, už ten škrabanec nedáš dole..to isté je i s poistkou - nikto ti ju nedá, keď ju potrebuješ..a preto existuje predvídavosť :o)

conan7
2010-08-22 18:36:36+02
príspevok od: Granko
UV či CPL? ak to prvé, na tie tvoje by som dal bez milosti, minimálne na 135-ťku...to je ako používať ochranný kryt/sklo na displej...nie je to treba, ale ak sa ti raz poškriabe, už ten škrabanec nedáš dole..to isté je i s poistkou - nikto ti ju nedá, keď ju potrebuješ..a preto existuje predvídavosť :o)
mám tam clonu furt. videl si už clonu na 135ke? :) tam sa zmestí len detská ruka, alebo kameň ale ako rally a motorsport nefotím nelieta okolo mňa štrk. ked to trafí lopta, zlomí sa clona a idem ďalej.

a na displej foťáku. na to mi Palo povedal velmi výstižnú vec. má to vplyv na výslednú kvalitu fotky? nemá. a to je hlavné. ked sa poškrabe tak sa poškrabe. počuj ja 50D nepredám asi nikdy ed možno o 154 rokov budem riešiť upgrade tela, nechám si aj tak ako záložné telo.

photoamater25
2010-08-24 17:04:27+02
príspevok od: Martin Brojo
čítal si to celé? skrátim to trochu celé z mojej strany. bola položená otázka čo chce fotiť (haplo602 - 19.08.2010 - 13:26) . odpoveď: čokoľvek (lubezny27 - 19.08.2010 - 13:37). moja reakcie: na čokoľvek 500,- € asi stačiť nebude (martin.b - 19.08.2010 - 14:14 ). reakcia: prečo si to myslím (lubezny27 - 19.08.2010 - 14:28 ). moja odpoveď: 18-200 s tým že mu to do finančného limitu nevojde a buď si bude musieť priplatiť a niečo dokúpiť, alebo bude musieť upustiť od fotografovania niektorých žánrov. (martin.b - 19.08.2010 - 14:35) ale nikde som nenapísal, že musí niečo dokupovať. dal som mu nejaké informácie a nemyslím si, že by to boli mylné, alebo zavádzajúce informácie, ale rozhodnutie sa či si priplatí, alebo obetuje niektoré žánre som nechal na neho. potom sa dostala reč ďalej. tak a teraz keď už zo mňa robíš génia tak mi vysvetli ktorá moja rada bola zlá a prečo?
Ahoj všetci. Ja som tu tiež novy a tiež riešim to iste. Chcem si kupit zrkadlovku so setovym objektivom do 500 Eur. Tak jak ten chalan - lubezny27. Rozhodujem sa medzi D3000, Olympus E 450, Sony Alfa 330, Canon EOS 1000D. Mate niekdo skusenosti že či by ste poradili ktory je z nich naj. Som totižto novačik a aj ked som už čo to prečital + recenzie na všetky spominane nwm čo vybrat.
PS: nwm preco sa tu vadite. to MARTIN.B - ten chalan asi v živote nepoužije odrazovu dosku a podobne prislušenstvo on chce fotit tak ze mam zrkadlovku a odfotim hentam psa, potom peknu krajinku ak sa mi naskytne možnost, na dovolenke pekne ženy a tak. Nechce fotit tak ze aha zapada slnko postavim si stativ a vyberiem si z 5 objektivov a filtrov ...
Inak za rady a skusenosti dopredu Ďakujem.

Strana 5 z 6

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()