Potreboval by som súrne poradiť mám canon 500D a chcem presedlať na vyššiu triedu a newiem sa rozhodnúť medzi 50D a 7D. Čítal som tu veľa toho na fóre a newiem sa rozhodnúť, poraďte prosím. Ďakujem.
ma zmysel tlacit nad 300DPI ? som pocul ze ludske oko rozozna prave do tych 300DPI a potom uz nevidi posun k lepsiemu, ci?... nemam s tym skusenost, dik
pokiaľ to tlačiareň zvláda má. Už len preto že každé oko je iné a daktorý ľudia vidia viac a daktorý ľudia menej. Nejde len o samotné DPI, darmo budeš tlačiť 350DPI keď samotné médium ( papier ) nebude dostatočne kvalitný a nedokáže zobraziť takú detailnú kresbu. No pokiaľ máš taký papier a takú tlačiareň je škoda to nevyužiť, ba dokonca sú to vyhodené peniaze za špičkový papier ktorý nieje lacný.
pokiaľ to tlačiareň zvláda má. Už len preto že každé oko je iné a daktorý ľudia vidia viac a daktorý ľudia menej. Nejde len o samotné DPI, darmo budeš tlačiť 350DPI keď samotné médium ( papier ) nebude dostatočne kvalitný a nedokáže zobraziť takú detailnú kresbu. No pokiaľ máš taký papier a takú tlačiareň je škoda to nevyužiť, ba dokonca sú to vyhodené peniaze za špičkový papier ktorý nieje lacný.
Pokial sa jedna o tlac kazda tlaciaren ma svoj rip program myslim tym ze je Tebe staci aj na tlac upravena fotka ale hlavny je v tlaciarni RIP program a musis mat na tu tlaciarien profil a profil na kazdy material ktory si sam kalibrujes alebo sa spoliehas na profil ktory si stiahnes na urcity material.A pouzivanie dpi to je podla toho kolko a v akej kvalite to chces ale si musis uvedomit na aky material lebo by to bola skoda dat fineart na bezny papier kde je to vrstvenim farby na material.
Pokial sa jedna o tlac kazda tlaciaren ma svoj rip program myslim tym ze je Tebe staci aj na tlac upravena fotka ale hlavny je v tlaciarni RIP program a musis mat na tu tlaciarien profil a profil na kazdy material ktory si sam kalibrujes alebo sa spoliehas na profil ktory si stiahnes na urcity material.A pouzivanie dpi to je podla toho kolko a v akej kvalite to chces ale si musis uvedomit na aky material lebo by to bola skoda dat fineart na bezny papier kde je to vrstvenim farby na material.
ja viem, máme v robote pár ripov ale nie len tých čo sú len softvérové ale skutočné hardvérové mašiny za x tisíc €. Vytvárať nemusíš na všetko profily na originál materiáli sú už v profile tlačiarni vyrobené profili. To sa bavíme o atramentových strojoch, stačí len z času na čas skalibrovať tlačiareň a aj to má význam len pri plotroch ktoré to aj tak robia sami. Pri malých tlačiarňach je to úplne zbytočné. Horšie je to s produktovou a laserovou tlačou ktorá je podstatne nestabilnejšia a ktorú treba aj pravidelne udržiavať, či už len gradáciou farieb alebo výkonnejšie stroje aj kalibrovaním pomocou sondy. Používanie DPI podľa kusov výtlačkov je blbosť, predsa keď zákazník chce kvalitnú tlač trebárs aj v náklade 100000 strán tak mu ju nebudeš tlačiť na 100DPI keď mu vieš to vytlačiť podstatne lepšie. Je samozrejme že materiál podľa toho aj vyberám. Neboj nič ja o tlači viem hodne či už atrament alebo lasér, len ofset ma netrápi keďže ho nemám na pobočke ;-)
ja viem, máme v robote pár ripov ale nie len tých čo sú len softvérové ale skutočné hardvérové mašiny za x tisíc €. Vytvárať nemusíš na všetko profily na originál materiáli sú už v profile tlačiarni vyrobené profili. To sa bavíme o atramentových strojoch, stačí len z času na čas skalibrovať tlačiareň a aj to má význam len pri plotroch ktoré to aj tak robia sami. Pri malých tlačiarňach je to úplne zbytočné. Horšie je to s produktovou a laserovou tlačou ktorá je podstatne nestabilnejšia a ktorú treba aj pravidelne udržiavať, či už len gradáciou farieb alebo výkonnejšie stroje aj kalibrovaním pomocou sondy. Používanie DPI podľa kusov výtlačkov je blbosť, predsa keď zákazník chce kvalitnú tlač trebárs aj v náklade 100000 strán tak mu ju nebudeš tlačiť na 100DPI keď mu vieš to vytlačiť podstatne lepšie. Je samozrejme že materiál podľa toho aj vyberám. Neboj nič ja o tlači viem hodne či už atrament alebo lasér, len ofset ma netrápi keďže ho nemám na pobočke ;-)
prosim Ta, viem ze mi asi nedoporucis konkurenciu :D ale pocul som ze v CR maju tlac aj v AdobeRGB a ze je to fakt TOP kvalita,
je take nieco aj na SR ? resp u Vas,,,?
prosim Ta, viem ze mi asi nedoporucis konkurenciu :D ale pocul som ze v CR maju tlac aj v AdobeRGB a ze je to fakt TOP kvalita,
AdobeRGB je len farebný profil ktorý si ti určíš pri fotografovaní. V akom profile ju donesieš v takom ju vytlačíme. To čo ozaj má vplyv na kvalitu tlače je počet atramentov v tlačovej hlave, DPI samotnej tlačiarne a samozrejme papier. Ak sa bavíme o veľko formátovej tlači tak tú delíme na hardsolvent ( nevhodná na fotografie, je určená do exteriéru a je veľmi odolná ), ecosolvent ( zas nevhodná na fotografie no je to lacná exteriérová tlač ktorá je kvalitnejšia ako hard ale je menej odolná ) a potom je interiérová tlač klasická atramentová ( vhodná na fotografiu ) No aj pri samotnej atramentovej tlači a to hlavne pri veľkoformátovej sa delia plotre na čiarové ktoré niesu vhodné na tlač fotografie lebo z pravidla majú 4 alebo 6 atramentov. Ich výhoda je v rýchlosti a v nižších prevádzkových nákladoch. Potom sú tu grafické alebo foto plotre ktoré majú 12 atramentov. Tu sa už bavíme o špičkovej kvalite tlače ktorá má vysoký gamut a dokonalé farby. Aj samotná tlač je na najvyššej úrovni no prevádzkové náklady sú ozaj vysoké. No a potom je tu niečo medzi týmito dvoma triedami a to 8 atramentové plotre. Mi sa špecializujeme u mňa na tlač veľkých formátov v tej najvyššej kvalite a máme dva plotre z toho jeden je úplný top 12 atramentový Canon. Pozor aby si nebol sklamaní tento ploter je iba v BB a na žiadnej inej pobočke. Pre teba je ale ešte hodne dôležité na aké médium to dáš tlačiť, lebo darmo si povieš že to dávaš na 12 atrament keď doň potom vopcháš dáky nepodarený papier. Tú najvyššiu kvalitu je schopný vytlačiť len na ozaj špičkové média ktoré sú aj hodne drahé.
AdobeRGB je len farebný profil ktorý si ti určíš pri fotografovaní. V akom profile ju donesieš v takom ju vytlačíme. To čo ozaj má vplyv na kvalitu tlače je počet atramentov v tlačovej hlave, DPI samotnej tlačiarne a samozrejme papier. Ak sa bavíme o veľko formátovej tlači tak tú delíme na hardsolvent ( nevhodná na fotografie, je určená do exteriéru a je veľmi odolná ), ecosolvent ( zas nevhodná na fotografie no je to lacná exteriérová tlač ktorá je kvalitnejšia ako hard ale je menej odolná ) a potom je interiérová tlač klasická atramentová ( vhodná na fotografiu ) No aj pri samotnej atramentovej tlači a to hlavne pri veľkoformátovej sa delia plotre na čiarové ktoré niesu vhodné na tlač fotografie lebo z pravidla majú 4 alebo 6 atramentov. Ich výhoda je v rýchlosti a v nižších prevádzkových nákladoch. Potom sú tu grafické alebo foto plotre ktoré majú 12 atramentov. Tu sa už bavíme o špičkovej kvalite tlače ktorá má vysoký gamut a dokonalé farby. Aj samotná tlač je na najvyššej úrovni no prevádzkové náklady sú ozaj vysoké. No a potom je tu niečo medzi týmito dvoma triedami a to 8 atramentové plotre. Mi sa špecializujeme u mňa na tlač veľkých formátov v tej najvyššej kvalite a máme dva plotre z toho jeden je úplný top 12 atramentový Canon. Pozor aby si nebol sklamaní tento ploter je iba v BB a na žiadnej inej pobočke. Pre teba je ale ešte hodne dôležité na aké médium to dáš tlačiť, lebo darmo si povieš že to dávaš na 12 atrament keď doň potom vopcháš dáky nepodarený papier. Tú najvyššiu kvalitu je schopný vytlačiť len na ozaj špičkové média ktoré sú aj hodne drahé.
no ja som si myslel ze je lepsie mat vytlacenu fotku v adobe ako sRgb, pretoze adobe dokaze zobrazit vacsiu skalu odtienov farieb, alebo ako by som to specifikoval,
opytam sa takto, keby som na najkvalitnejsiej tlaciarni a na naj papier tlacil rovnaku fotku 2x, raz v adobe a druhy krat v sRGB, aky by bol rozdiel? resp bol by tam viditelny rozdiel?
ked sa bavime o velkej fotke, napr ako plagat na stenu? povedzme 40x60 , alebo 60x90 ??
co hovoris na tuto konkurenciu:
http://www.eduart.sk/velkoformatova-tlac-fotografii
mate lepsi stroj? alebo ako to je? tvrdia ze maju naj na svete.
ked tak mi odpis do spravy aby to tu nebolo mimo temu,,, dikes, :)
mal som 50D presiel som na 7D kvoli videu, neskor som zistil ze je realne - nie z citania daleko rychlejsi, lepsie ostri, ma kvantum vyhod medzi ktore patri aj lokacia on off a co tak napr. detail RAW JPG rovno vedla displaya. dialkove Odpalovanie a ked som s nim fotil vazeny, tak ma v tme lepsi obraz ako o 3 megapixle lahsia 50tka...
dovolím si to tu oživiť, prečítal som celých 10 strán, takže ja len k tomu, že niektorým by som odporučil preštudovať stránku dpreview...konkrétne recenzie, hodnotenia napr. keď ma na kolená položil Pentax K-5...ktorý stojí teraz cca 1180€ a kvalitatívne do ISO6400 aj najlepší obraz, prosím preštudujte si toto:
tam máte už K-5 ostatok si dovolíte a schválne ja som tam mal ešte k nemu D300s a 7D a 7D...bohužiaľ bola na tom lepšie, sú to rovnaké pozadia, v prípade D300s a 7D v podstate rovnaký objektív (takmer) len pentax mal iný...ale aj tak, je škoda že Pentax nie je tak rozšírený, zaslúžil by si omnoho viac pozornosti...podľa mňa, a som rád, že sa už tu nepokračovalo v tom hádaní o "šumienkách" ...samé omáčky, všetci máte pravdu a zároveň nikto ju nemá...mimochodom som bývalý nikoňák aby ste si páni nemysleli niečo (teraz som naprázdno plánujem nový stroj)....a po tých kvantách textov recenzíí mi dpreview pomohlo....krásne 30stranové recenzie a ak porovnáte cenu k-5 (1180) a d300s (cca 1380€) a 7D (1420€) tak je to veľmi zaujímavá voľba, problém by bol možno s objektívmi od "tretích" výrobcov, no od pentaxu sa neaké to sklíčko nájde
a ešte to čo nemá canon má nikon a čo nemá nikon má canon
ze by nezavisla odpoved predajcu vyrobkov canon? ;-) ... samozrejme, ze sa tu bavia ludia v teoretickej rovine, po kupe aparatu je uz neskoro, a ktoze ma k dispozicii aparat na dlhodobejsi prakticky test? Ani niektore fotoweby, kde su previuw, testy a recenzie nepovazuje siroka obec za objektivne, ludia hladaju radi pochybnosti ... ale vidim, ze su obhajcovia Mpx, tak vela zdaru, mozno sa dockas tych 120mpx vo svojom aparate paladix.cz/clanky/canon-sestrojil-120-mpix-cmos-senzor.html ... ak niekto skuma podrobne foto, no a co? snad na A4 a A3 si nebude kupovat masinu za 1000 a viac €, na to mu staci 10-12mpx ... a ze potrbuje rezat? nech sa nauci radsej dobre komponovat :)
Plne suhlasim.. Zaujimalo by ma kolko tych obhajcov Mpx si aj realne fotografie dava napapier a na ake velkosti. Osobne som velmi dlhu dobu fotil s 20D Canonom a mam z neho fotografie 60x40 bez ziadneho problemu (samozrejme kvalitny objektiv a kvalitna expozicia su podmienkou). Momentalne 12 a 16 Mpx davaju zabrat mojmu pocitacu...takze Mpx upgrade si popita aj PC upgrade
Potrebujem ho komplet vyčistiť .Mam pocit že zo zaostrovacou matnicou tiež niečo nie je v poriadku.Myslim si že predsa osobný kontakt je lepši ak keď mam telefonovať alebo písať .Nehovoriac o tom že dopravu si tiež zaplatim aj pri reklamacii..Nieko mi povedal že Nikon ma servis v každom väčšom meste.A pri kúpe ich produktu dostavaju zákaznici poukažky na čistenie aparatov.Pritom ceny su porovnatelne z Canonom.
Potrebujem ho komplet vyčistiť .Mam pocit že zo zaostrovacou matnicou tiež niečo nie je v poriadku.Myslim si že predsa osobný kontakt je lepši ak keď mam telefonovať alebo písať .Nehovoriac o tom že dopravu si tiež zaplatim aj pri reklamacii..Nieko mi povedal že Nikon ma servis v každom väčšom meste.A pri kúpe ich produktu dostavaju zákaznici poukažky na čistenie aparatov.Pritom ceny su porovnatelne z Canonom.
... no jo. No ja neviem, podla Nikonu su vacsie mesta Praha, Vieden a pod. Neviem o tom, ze by bol servis (autorizovany) Nikonu v Puchove, Dunajskej Strede, Malackach alebo Medzilaborciach. To cistenie - ja to neriesim - ale pripustam, ze to moze byt problem. Ked pojdes do Blavy, vezmi fotak a rezervuj si hodinu na Prolaiku. Nikon dostaval poukazky na cistenie cipu, lebo nemal automaticku funkciu na cistenie senzora. (prvykrat to dali tusim k Nikonu 40D). Inak, celkovo si myslim, ze tych autorizovanych servisov pre fotaky bude na Slovensku poskromne pre ktorukolvek znacku.
Teraz mi došiel aparat z Blavy.Poslal som ho cez FaF (predajna fototechniky) zaplatil som 43€.Ak bi bol servis v KE tak ako Nikon (neviem či je to autorizovany,ale vedia pomôcť vo všetkom )tam bi ma to stalo 20€.Tie uvedené mesta čo si uviedol su väčšie dediny.
Teraz mi došiel aparat z Blavy.Poslal som ho cez FaF (predajna fototechniky) zaplatil som 43€.Ak bi bol servis v KE tak ako Nikon (neviem či je to autorizovany,ale vedia pomôcť vo všetkom )tam bi ma to stalo 20€.Tie uvedené mesta čo si uviedol su väčšie dediny.
A nevičistili mi to poriadne .Poslal som to opäť na reklamáciu!!!
Tu sa toho o sume popisalo, ajajaj ....
Skus prelistovat toto: http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=4808&page=0
Dakde od 2-3 strany sme to riesili. A odbornici poriesili ...
Ja som so 7D spokojny a asi sa vykaslem na tieto fora ;-)
aj ja som spokojny, kecy o problemoch s ostrenim vznikali skor z neznalosti zaobchadzania s aparatom ako kvoli aparatu samotnemu, a az si zvyknes na ovladanie (davam tomu par dni), nebudes ho chciet pustit z ruky...
Canon 50D alebo 7D
dikes za osvetu ;)
opytam sa takto, keby som na najkvalitnejsiej tlaciarni a na naj papier tlacil rovnaku fotku 2x, raz v adobe a druhy krat v sRGB, aky by bol rozdiel? resp bol by tam viditelny rozdiel?
ked sa bavime o velkej fotke, napr ako plagat na stenu? povedzme 40x60 , alebo 60x90 ??
co hovoris na tuto konkurenciu:
http://www.eduart.sk/velkoformatova-tlac-fotografii
mate lepsi stroj? alebo ako to je? tvrdia ze maju naj na svete.
ked tak mi odpis do spravy aby to tu nebolo mimo temu,,, dikes, :)
.
7D.
http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk5/page20.asp
tam máte už K-5 ostatok si dovolíte a schválne ja som tam mal ešte k nemu D300s a 7D a 7D...bohužiaľ bola na tom lepšie, sú to rovnaké pozadia, v prípade D300s a 7D v podstate rovnaký objektív (takmer) len pentax mal iný...ale aj tak, je škoda že Pentax nie je tak rozšírený, zaslúžil by si omnoho viac pozornosti...podľa mňa, a som rád, že sa už tu nepokračovalo v tom hádaní o "šumienkách" ...samé omáčky, všetci máte pravdu a zároveň nikto ju nemá...mimochodom som bývalý nikoňák aby ste si páni nemysleli niečo (teraz som naprázdno plánujem nový stroj)....a po tých kvantách textov recenzíí mi dpreview pomohlo....krásne 30stranové recenzie
a ešte to čo nemá canon má nikon a čo nemá nikon má canon
Vlastnim Canon 50D.Ak bi som mohol vratit čas tak si nekúpim ani jeden!
Dvôvod : jediný autorizovaný servis je v až Bratislave.
Vlastnim Canon 50D.Ak bi som mohol vratit čas tak si nekúpim ani jeden!
Dvôvod : jediný autorizovaný servis je v až Bratislave.
BTW, kazi sa Ti ? Resp. preco Ta trapi servis ?
BTW, kazi sa Ti ? Resp. preco Ta trapi servis ?
písať .Nehovoriac o tom že dopravu si tiež zaplatim aj pri reklamacii..Nieko mi povedal že Nikon ma servis v každom väčšom meste.A pri kúpe
ich produktu dostavaju zákaznici poukažky na čistenie aparatov.Pritom ceny su porovnatelne
z Canonom.
písať .Nehovoriac o tom že dopravu si tiež zaplatim aj pri reklamacii..Nieko mi povedal že Nikon ma servis v každom väčšom meste.A pri kúpe
ich produktu dostavaju zákaznici poukažky na čistenie aparatov.Pritom ceny su porovnatelne
z Canonom.
No ja neviem, podla Nikonu su vacsie mesta Praha, Vieden a pod. Neviem o tom, ze by bol servis (autorizovany) Nikonu v Puchove, Dunajskej Strede, Malackach alebo Medzilaborciach.
To cistenie - ja to neriesim - ale pripustam, ze to moze byt problem. Ked pojdes do Blavy, vezmi fotak a rezervuj si hodinu na Prolaiku.
Nikon dostaval poukazky na cistenie cipu, lebo nemal automaticku funkciu na cistenie senzora.
(prvykrat to dali tusim k Nikonu 40D).
Inak, celkovo si myslim, ze tych autorizovanych servisov pre fotaky bude na Slovensku poskromne pre ktorukolvek znacku.
zaplatil som 43€.Ak bi bol servis v KE tak ako Nikon (neviem či je to autorizovany,ale vedia
pomôcť vo všetkom )tam bi ma to stalo 20€.Tie uvedené mesta čo si uviedol su väčšie dediny.
zaplatil som 43€.Ak bi bol servis v KE tak ako Nikon (neviem či je to autorizovany,ale vedia
pomôcť vo všetkom )tam bi ma to stalo 20€.Tie uvedené mesta čo si uviedol su väčšie dediny.
Skus prelistovat toto: http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=4808&page=0
Dakde od 2-3 strany sme to riesili. A odbornici poriesili ...
Ja som so 7D spokojny a asi sa vykaslem na tieto fora ;-)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa