Potreboval by som súrne poradiť mám canon 500D a chcem presedlať na vyššiu triedu a newiem sa rozhodnúť medzi 50D a 7D. Čítal som tu veľa toho na fóre a newiem sa rozhodnúť, poraďte prosím. Ďakujem.
wtf ? :-) nechapem...iso 640 je preexponovane iso 800 ? nie skor podexponovane o 1/3 ? nejak po lopate ne mna....ale schvalne tu dam vyvolany RAW a vsetko na nula iso 640 a iso 800...
senzor sa nastavi na ISO 800 a exponuje sa, ako keby mal ISO 640. Exponovanie na nizsiu citlivost sposobi, ze fotak pusti na senzor viac svetla (dlhsi cas/nizsia clona) a tym padom preexponuje ISO 800 o 1/3 EV. Pri RAW a rovnako nastavenej manualnej expozicii bude vysledna uroven sumu rovnaka ci nastavis ISO 640, 800, alebo 1000.
ano mal...ale ted ti robim fotku aj bez toho...aby si uz bol konecne spokojny ;-) pride mi to trochu divne nevyuzivat funkcie fotaku ked su tam a mozu mi zlepsit obraz...a potom vlastnou vynou mam na hovno obraz..lebo som si nenastavil parametre aby bol lepsi a obvinujem z toho techniku ze je na nic...pritom je to o mojej neschopnosti alebo skor o nechceni vytazit z fotaku maximum co ponuka...to je ako keby si si kupil sportove auto s dsg prevodovkou...mal tam mod eco a pindal na to ze to neakceleruje dobre...radi pomaly a na radu ze prepni si na radenie pod volantom by si povedal...mna nezaujima co to vie s packami pod volantom...ja chcem len vysledok aky mi poda automat v rezime eco ;-)
takze ted 406 sekundova expozicia....uz vypnute uplne vsetko...vsetko na nule...vo vyslednom jpeg je niekolko hot pixelov...ale to je normalne na kazdom snimaci....vyrez som situoval na dva z nich ;-) inak sum myslim ze nie je...
ano mal...ale ted ti robim fotku aj bez toho...aby si uz bol konecne spokojny ;-) pride mi to trochu divne nevyuzivat funkcie fotaku ked su tam a mozu mi zlepsit obraz...a potom vlastnou vynou mam na hovno obraz..lebo som si nenastavil parametre aby bol lepsi a obvinujem z toho techniku ze je na nic...pritom je to o mojej neschopnosti alebo skor o nechceni vytazit z fotaku maximum co ponuka...to je ako keby si si kupil sportove auto s dsg prevodovkou...mal tam mod eco a pindal na to ze to neakceleruje dobre...radi pomaly a na radu ze prepni si na radenie pod volantom by si povedal...mna nezaujima co to vie s packami pod volantom...ja chcem len vysledok aky mi poda automat v rezime eco ;-)
nejde o moju spokojnost, ale o Tvoju, Ty vlastnis 7D ;-) ... iba som Ti popisal, co vsetko moze mat na testovaciu foto vplyv, co si mal vsetko pozapinane a ako si to predtym robil ... ale ak Ta to drazdi, nechajme to tak, ale so 7D si si nekupil aj vedomosti ... ja ho nezhadzujem, ze to je na hovno fotak a ze ho mate hadzat do vody, ten ironicky spas ste si vymysleli ako vlastnici 7D ... pred kupou noveho tela ma skor oslovuju Tomatitove skusenosti nez Vas ostatnych vlastniacich 7D, podla toho sa budem rozhodovat a prajem Ti, aby si z neho vytazil fakt maximum ... za tie peniaze by to bol hriech nevytazit
ved to pisem, ja fotim len RAW a preto mi je DIGIC2,3,4 nepodstatny okrem prevodnika A/D ... lenze je podstatny na to, aby si vytazil zo tela maximum, ked si nebudes vediet poradit s postprocessom ... samozrejme zabezpecuje procesor aj ostatne ficur-funkcie fotaka ...
... pisal som to tu na margo velebenia, ze tam je novy dualny procesor pre spracovanie 18mpx obrazu zo senzora ... jasne, ze na take obrovske mnozstvo dat (18mpx) a prinasajuci sum vdaka prehustenemu senzoru bol treba novy vykonny procesor
nejde o moju spokojnost, ale o Tvoju, Ty vlastnis 7D ;-) ... iba som Ti popisal, co vsetko moze mat na testovaciu foto vplyv, co si mal vsetko pozapinane a ako si to predtym robil ... ale ak Ta to drazdi, nechajme to tak, ale so 7D si si nekupil aj vedomosti ... ja ho nezhadzujem, ze to je na hovno fotak a ze ho mate hadzat do vody, ten ironicky spas ste si vymysleli ako vlastnici 7D ... pred kupou noveho tela ma skor oslovuju Tomatitove skusenosti nez Vas ostatnych vlastniacich 7D, podla toho sa budem rozhodovat a prajem Ti, aby si z neho vytazil fakt maximum ... za tie peniaze by to bol hriech nevytazit
ja som redukciu sumu pri dlhych expoziciach mal zapnutu schvalne....lebo dlhe expozicie by sa tak fotit mali aby si sa vyhol hot pixelom...a ja spokojny som...a mal som nastudovanych x recenzii pred tym ako som ho kupil...mne sa len nepacia nazory ludi ktory ho ani v ruke poriadne nemali a ked mali tak si ho nevedeli nastavit respektive nevedia foto dalej spracovat a hovoria aky je to krok vedla od canonu...ze tych 18mpix nic nevykresli...ze to ma sum aj na iso 100 atd.... a este aj k tomu jpegu...a co ze mam stroj za neviem kolko...ked idem fotit sportovu akciu kde idem nacvakat x zaberov aby par bolo tych spravnych..tak to nebudem fotit do raw....dobre si nastavim fotak a idem do jpeg...usetri mmiesto na karte a hodiny casu stravenych za dpp alebo niecim inym...nehovoriac o tom ze potom to aj trva kym ten raw vyvola samotny pc...nechapem taketo zatracovanie jpegu...
ja som redukciu sumu pri dlhych expoziciach mal zapnutu schvalne....lebo dlhe expozicie by sa tak fotit mali aby si sa vyhol hot pixelom...a ja spokojny som...a mal som nastudovanych x recenzii pred tym ako som ho kupil...mne sa len nepacia nazory ludi ktory ho ani v ruke poriadne nemali a ked mali tak si ho nevedeli nastavit respektive nevedia foto dalej spracovat a hovoria aky je to krok vedla od canonu...ze tych 18mpix nic nevykresli...ze to ma sum aj na iso 100 atd.... a este aj k tomu jpegu...a co ze mam stroj za neviem kolko...ked idem fotit sportovu akciu kde idem nacvakat x zaberov aby par bolo tych spravnych..tak to nebudem fotit do raw....dobre si nastavim fotak a idem do jpeg...usetri mmiesto na karte a hodiny casu stravenych za dpp alebo niecim inym...nehovoriac o tom ze potom to aj trva kym ten raw vyvola samotny pc...nechapem taketo zatracovanie jpegu...
ked potrebujes sportove snimky a strielat s Canonom kadenciou, ktoru poskytuje, tak v pohode, ale ak budes potrebovat s fotkou robit este dalsie co najkvalitnejsie upravy tak urcite pracovat s 16bit TIFFom alebo mat archivovany RAW ... ale je to vecou pristupu a veci, ktore fotis
ked potrebujes sportove snimky a strielat s Canonom kadenciou, ktoru poskytuje, tak v pohode, ale ak budes potrebovat s fotkou robit este dalsie co najkvalitnejsie upravy tak urcite pracovat s 16bit TIFFom alebo mat archivovany RAW ... ale je to vecou pristupu a veci, ktore fotis
ale ved to je jasne...krajinky fotim aj ja do raw...ale ja som to myslel tak ze napisat ze ked mas fotak za neviem kolko tak je blbost fotit do jpegu je rovnaka kravina ako to ze sport musis fotit vyhradne do rawu....kazda situacia si vyzaduje iny pristup a kazde je na nieco ine dobre...takze volba formatu zalezi na sitacie ktoru clovek foti...nie od toho ako drahy fotak ma :)
ale ved to je jasne...krajinky fotim aj ja do raw...ale ja som to myslel tak ze napisat ze ked mas fotak za neviem kolko tak je blbost fotit do jpegu je rovnaka kravina ako to ze sport musis fotit vyhradne do rawu....kazda situacia si vyzaduje iny pristup a kazde je na nieco ine dobre...takze volba formatu zalezi na sitacie ktoru clovek foti...nie od toho ako drahy fotak ma :)
som napisal ´aby si z neho vytazil fakt maximum ... za tie peniaze by to bol hriech nevytazit´ ... vyloz si to ako chces, rovnako to moze platit na vlastnikov 1000d, ktori fotia na automatiku ... vytaz z jeho kvality maximum ;-)
no som zvedavy ci narastu aj v nikone hlavne v tej kategorii ako D300s a D700... podla mna nechaju nadalej 12 mozno daju tak max 14 viac nie
urcite sa MPx prida triezvo, Nikon dba hlavne na to aby cely system fungoval spolahlivo a neboli technicke problemy. Osobne ratam sa narastom na 14,2 u low-end a 16,4 az 18 Mpx v profi. D3x pride asi v nahrade o dost neskor, ale predpokladam tak v hraniciach 32 Mpx.
Osobne si myslim ze zobrazovacie technologie uz budu mat vobec problem s narastom MPx ked Full HD je 1920x1080 bodov. Ono to sice bude za 10 rokov novy format, hovori sa o cca 10500x8400 ale to budu velke problemy s datovymi prenosmi. A fotky budu snad XXXXl, lebo AO bude malicke. Videl som z D700 bilbordy a uz tych 12 Mpx bolo dost. Ale pozijeme a uvidime.
hovorím o dynamickom rozsahu toho 120Mpix čipu a nie o 7D. Inak zo 7D z Raw dokázali v DPP vytiahnuť podstatne viacej ako z ktorej koľvek zrkadlovky s malým čipom pretože 7D dokáže robiť kompenzáciu v rozsahu 5 EV oproti 2 EV na 40D a to je podstatné. A keď sme už pri tom rozlíšení vieš aký je smiešne malí rozdiel medzi 50D a 7D??? Na šírku o 432 bodov viac a na výšku len 288 bodov. Inak ja hodne ľúbim teoretikov ktorý vravia ten a ten objektív na to nestíha lebo je starý. Po pravde film má podstatne vyššie rozlíšenia ako ktoré koľvek dnešné zrkadlovky. Po prepočte na film sa pri digitále bavíme o 75 až 100 čiarovom filme kým klasický film má 300 dobré 500 a sú aj 900 čiarové filmy.
suhlas, roky som fotil na klasicky kinofilm a ma to svoje caro. Ale dnesna digitalna fotografia ho viac menej uz dobehla, odkedy su FF cipy nad 12 Mpx tak sa to dost opticky zrovnalo, le samozrejme hovorime o ISO do 400. vyssie ISA - jednoznacne digital.
Zvazujem tiez dokupit stredny format ale zatial vaham. Predsa len digi ma svoje velke uzivatelske vyhody a komfort.
urcite sa MPx prida triezvo, Nikon dba hlavne na to aby cely system fungoval spolahlivo a neboli technicke problemy. Osobne ratam sa narastom na 14,2 u low-end a 16,4 az 18 Mpx v profi. D3x pride asi v nahrade o dost neskor, ale predpokladam tak v hraniciach 32 Mpx.
Osobne si myslim ze zobrazovacie technologie uz budu mat vobec problem s narastom MPx ked Full HD je 1920x1080 bodov. Ono to sice bude za 10 rokov novy format, hovori sa o cca 10500x8400 ale to budu velke problemy s datovymi prenosmi. A fotky budu snad XXXXl, lebo AO bude malicke. Videl som z D700 bilbordy a uz tych 12 Mpx bolo dost. Ale pozijeme a uvidime.
na bilbord alebo megabord ti stačí 2 mpix. Pri tlači zo 75 alebo hockedy aj podstatne menej DPI 2Mpix stačia kľudne. No pokiaľ ideš tlačiť fotku Vo formáte A1 s 350DPI tak to už je horšie, to už aj tých 18-24Mpix musíš v PC prevzorkovať ;-)))
ma zmysel tlacit nad 300DPI ? som pocul ze ludske oko rozozna prave do tych 300DPI a potom uz nevidi posun k lepsiemu, ci?... nemam s tym skusenost, dik
som velmi spokojnym majitelom C50D,
hoci iba zacinajuci fotograf. ale s ambiciami :)
keby boli peniazky, idem do 5DMii,
no niekedy ked vidim, co niekto nafoti s C450D napriklad,
tak sklopim nos. Tisic a milionkrat opakovane, nie je to o fotoaparate, i ked technika vie byt napomocna.
a este som zabudol...v tej recenzii pisali ze to spracovavali v dpp a vsetko ale uplne vsetko mali na nule...takze to je to o com sme sa tu ´hadali´ nizsie...7D ma maksie podanie ako napr 550D ci 450D....treba ho doostrit nastavenim vo fotaku alebo prave v dpp...ono je to vzdy o tom PP ktory spravis s tou fotkou...
Canon 50D alebo 7D
len nechapem co stale s tym jpegom ???... podla mna je blbost si kupit fotak za xyz (ovela viac ako kompakt) a potom fotit do jpegu :/ :)
... pisal som to tu na margo velebenia, ze tam je novy dualny procesor pre spracovanie 18mpx obrazu zo senzora ... jasne, ze na take obrovske mnozstvo dat (18mpx) a prinasajuci sum vdaka prehustenemu senzoru bol treba novy vykonny procesor
http://darwinwiggett.wordpress.com/2009/11/11/the-canon-7d/
Zvazujem tiez dokupit stredny format ale zatial vaham. Predsa len digi ma svoje velke uzivatelske vyhody a komfort.
hoci iba zacinajuci fotograf. ale s ambiciami :)
keby boli peniazky, idem do 5DMii,
no niekedy ked vidim, co niekto nafoti s C450D napriklad,
tak sklopim nos. Tisic a milionkrat opakovane, nie je to o fotoaparate, i ked technika vie byt napomocna.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa