Potreboval by som súrne poradiť mám canon 500D a chcem presedlať na vyššiu triedu a newiem sa rozhodnúť medzi 50D a 7D. Čítal som tu veľa toho na fóre a newiem sa rozhodnúť, poraďte prosím. Ďakujem.
ano...ale sam si to povedal...nikto takto nespracovava fotku...tak na co sa o tom bavime...ked nikto nikdy nebude tlacit surove data ? vzdy treba nastavit nejako fotak...ale nejako vyvolat rawko...a uz je tam zasah...a na druhu stranu canon preferuje maksie podanie kresby ked chce clovek detaily...tak si ma nastavit vyssiu ostrost...co je na tom ?
a kde je vierohodnost toho videa ? nebadal som ze by som mal na iso 64O vyssi sum ako na iso 8OO...a komu sa vidi na 7D vysoky sum tak s nim nevie robit a nevie si ho nastavit...a reci ze ja som zvedavy co vylezie z tela a ma vsetko na nule...tak nech sa necuduje ze ma fotky strasne...a este jedna poznamka...tu ospevovany nikon d300s ma kamarat...a je velmi nespokojny so sumom...nadava na to...vyssie ako 400 ani nedava....a viete co som mu povedal ? dobre si to nastav a nauc sa spravne vyvolavat rawka...musi ti to do pohody zvladat aj iso 1600...a to iste plati aj o 7D...
Ako sa da ´nastavit sum´? Ja inak tiez fotim s nulovymi hodnotami, takmer vzdy. Aky ma vyznam nastavovat si PP vo fotaku, ked tak ci tak kazdy raw premeliem cez DPP, kde mam parametre obrazu pod podstatne lepsou kontrolou?
Je to logicke, ISO640, je ISO 800 preexponovane o 1/3 EV, dosiahne sa tym nizsi sum v tienoch za cenu mensieho dynamickeho rozsahu v svetlach. Je to rovnaka situacia, ako pri ISO 160, 320, 1250 a 2500. Na druhu stranu ISO 125, 250, 500, 1000, 2000 ... je najblizsie nizsie ISO (zaklade) podexponovane o 1/3 EV, takze sim je silnejsi, ale senzor ma vacsi rezervu vo svetlach.
wtf ? :-) nechapem...iso 640 je preexponovane iso 800 ? nie skor podexponovane o 1/3 ? nejak po lopate ne mna....ale schvalne tu dam vyvolany RAW a vsetko na nula iso 640 a iso 800...
Síce sa nechcem zapájať do debaty o ostrosti, keďže so žiadny z tiel nemám skúsenosti, ale zdá sa mi, že je dosť podstatnejšie to, ako fotografia vyzerá na konci. To je ako kebyže hovoríš, že mliečny koktail je zlý, lebo bol robený z prezretých banánov (čo reálne tie banány neochudobňuje, len proste sa to niektorým ľuďom trochu hnusí), napriek tomu, že je chutný.
mi je uplne jasne, ze dolezite je ako vyzera foto na konci, ale to sa mozeme bavit o tom, ze ak mam 400D a budem zvladat lepsie postprocess vo Photoshope nez napr. niekto co ma 7D a 5DM2 a nevie dalej lepsie pracovat s RAWom ...
... ale tu sme sa bavili o vystupe RAW zo 7D, ak nie opravte ma ... ak raz budu masinky tak vymakane, ze na vsetok postprocess sa spolahneme v tele, bude mat kreativne rezimy a vymakanu automatiku ... tak budu fotky podobne ako vajce vajcu a fotit s automatikou a krasnym vystupom bude kazdy ... a la kompakty ;-)
Síce sa nechcem zapájať do debaty o ostrosti, keďže so žiadny z tiel nemám skúsenosti, ale zdá sa mi, že je dosť podstatnejšie to, ako fotografia vyzerá na konci. To je ako kebyže hovoríš, že mliečny koktail je zlý, lebo bol robený z prezretých banánov (čo reálne tie banány neochudobňuje, len proste sa to niektorým ľuďom trochu hnusí), napriek tomu, že je chutný.
vobec to nie je podstatnejsie, lebo kto ma vela skusenosti s editorom dokaze aj z nekvalitnej fotografie urobit kvalitnu (ja som prerabal fotku paca de luciu foteneho z asi 20 metrov na 6x opticom zoome s canonom G9 na koncerte na nejakom vyssom ise, co original bol aj po narocnych upravach v rawe nepouzitelny) pre mna je najdolezitejsie co mi same od seba lezie z fotaka pri nastaveniach nula, ked je to super tak jemna uprava z toho urobi spicku..to mas ako s babou ked je skareda musi sa mejkapovat, ked je pekna paci sa ti uz aj rano ked vstane z postele a ked si pekna baba hodi mejkap tak uz rovno explodujes :D tazko sa mi to vysvetluje nikomu kto tu o tom polemizuje a nema realne skusenosti...
ano...ale sam si to povedal...nikto takto nespracovava fotku...tak na co sa o tom bavime...ked nikto nikdy nebude tlacit surove data ? vzdy treba nastavit nejako fotak...ale nejako vyvolat rawko...a uz je tam zasah...a na druhu stranu canon preferuje maksie podanie kresby ked chce clovek detaily...tak si ma nastavit vyssiu ostrost...co je na tom ?
tak sa nebavme o sume a kresbe nikdy nikde, ved to nejako dosmolichame postprocessom, porobime najako zaujimave ... mozno mne pri krajinke to moze byt sum a fuk, nech sa vyjadria makristi ;-) ...
... uz obrazove vystupy z 50D co sa tyka sumu vychadzali horsie nez zo 40D ... asi canon nepredpoklada, ze sa pri vaecsine predanych modeloch zaoberaju vlastnici 50D, 7D nejakym RAWom ;-) ... na to mame predsa DIGIC4 na vystup rovno z fotaka z JPEG alebo DPP, ktore vie nativne lepsie odstranit sum pri vysokych ISO nez ostatne RAW konvertory ... aj takto si Canon tlaci do popredia svoje DPP ;-)
... co urobi 7Dcko pri dlhocasovych expoziciach (30sek - 30min) na vyssich ISO? aj to by ma zaujimalo
práve preto Canon v profesionálnej triede ESO 1D mark IV zdvihol počet Mpix. To ale ľudia čo nefotia profesionálne rýchle športy nepochopia. Canon profesionálom dovolil sa nesústrediť na kompozíciu, veď pri takej formule alebo hokeji sa to ani moc nedá. Takto len cvaknú záber a v redakcii ho orežú podľa požiadavok novín. Práve v novinárskej fotografii sa ťažko vraví inak o kompozícii. Na titulke nemá vôbec tú hlavnú úlohu. Fotka musí byť taká aby sa do nej hlavne zmestil text ktorý má byť takmer rovnako dominantný a v niektorých prípadoch aj omnoho viac dominantný ako samotná fotografia.
presne tak, fotim rychle sporty a reporty a tu jednoducho neni vobec cas nieco komponovat. Proste vezmes fotak a za pol sekundy musi byt zaostrene a strielas fotky co bufer staci aby si zachytil spravny moment. Neni to jednoduche a tu su priority uplne ine ako MPx. Dolezite je vysoke ISO, rychle a hlavne spolahlive ostrenie a odolnst. Preto fotim s Nikonom D700, lebo v Canone by mi asi vyhovoval len novy Mark IV , ale ten pred rokom ked som kupoval fotak este nebol. Ma sice ´len´ 12 Mpx ale staci mi to uplne do nvin, ked treba kvalitku a je cas tak si dam zalezat a da sa spravit fotka na plagatovu tlac bez problemov. To ale neni moja parketa. Preto si aj myslim, ze naroky atelierovych fotografov a rychlych sportov su dost rozdielne. A tu ma MPx moc nezauujma, podstatne vacsi problem je spolahlivy a hlavne velmirychly AF a najdolezitejsie - vyborne svetelne sklo, to robi najviac zo vsetkeho.
Inac malokto sa tu zastavuje nad tym, ze ako vlastne cely system funguje dohromady - fotak-telo s objektivom - prislusenstvo - blesky atd. Osobne by som radsej doporucil aj starsi ale profi fotak s dobrym sklom ako novy v nizsej triede.
a aky ma zmysel sa tu hadat??? :-o
vsak bolo napisane ze po vytlaceni na papier to nieje vidno ani na ISO 3200 udajne, a ja osobne cloveku co robi v Canone verim, a kto neveri nech si to ide dat vytlacit :)
a dalsia vec je ze tak isto ako aj pri foteni na film, tak aj pri foteni digi je 50% uspechu spravne vyvolanie, tiez keby ste pri filme pouzili zle pomery chemikalii tak aj z nadupane odfotenej fotky dostanete podpriemerne hovno, a tak nieje nic zle na tom ked si v postprocese odsumite fotku, a podobne podla mna,,, :)
ked nieste spokojny s ISO, tak si kupte bliziaci sa 1Ds mkIV a mate to vybavene :) ma aj DIGIC5 procak + FF takze snad budete spokojny aj pri ISO 120000 :)
Ja som fotil so 7D len par fotiek na skusku,ale vyslusal som si aj vysoke iso..,problem s nejakym sumom je len pre niekoho kto sa chce hadat a hladat chyby, aj kde skoro niesu.Vsak ked niekto pochybuje,tak nech si ho nekupy a hotovo,neviem co to furt riesi dookola,kazdy si ma moznost kupit co mu vyhovuje..najviac tu mozno recnia taki co ho ani nemali v rukach.
vobec to nie je podstatnejsie, lebo kto ma vela skusenosti s editorom dokaze aj z nekvalitnej fotografie urobit kvalitnu (ja som prerabal fotku paca de luciu foteneho z asi 20 metrov na 6x opticom zoome s canonom G9 na koncerte na nejakom vyssom ise, co original bol aj po narocnych upravach v rawe nepouzitelny) pre mna je najdolezitejsie co mi same od seba lezie z fotaka pri nastaveniach nula, ked je to super tak jemna uprava z toho urobi spicku..to mas ako s babou ked je skareda musi sa mejkapovat, ked je pekna paci sa ti uz aj rano ked vstane z postele a ked si pekna baba hodi mejkap tak uz rovno explodujes :D tazko sa mi to vysvetluje nikomu kto tu o tom polemizuje a nema realne skusenosti...
Máš pravdu, ale pozri sa na úroveň tých detailov, o ktorých sa tu hovorí... Neviem aké výrezy a všeličo.
hmm...takze 312 sekundova expozicia....iso 100 a clona 14...tak co na to hovoris ? samozrejme DPP a vsetko na nule ;-)
len detailik, existuju 2 redukcie sumu uplne odlisne pracujuce ...
... mal si zapnutu vo fotaku Redukciu sumu pre dlhe expozicie? Long Exspsure Noise Reduction - LENR? ... lebo to moze skreslit ten vysledok, ta ma totizto vplyv priamo na data v RAWe, kdezto Redukcia sumu pre vysoke ISO na RAW vplyv nema (zanedbatelna)
http://sites.google.com/site/rbrunovsky/blog/dlhocasovaexpoziciaanoisereduction
zatial to tu nie je o takom hadani, ako to byva na ephoto mnohokrat zvykom, vcelku dobra diskusia ... nepisu sa tu odvecaky (OT) az na niektore ;-)
... kedze si chcem postprocess robit sam nespolieham sa na ziadne ostatne vymozenosti procesora vo fotaku, dolezity je pre mna A/D prevodnik, ktory posiela surove data do procesora ... kedze v sucasnosti je u Canona integrovany do obrazoveho procesora DIGIC je pre spracovanie RAW dolezity ... inak by ma z pohladu RAW procesor nezaujimal, kedze nefotim do JPEG ... samozrejme, to ako rychlo spracovava ostrenie, ako rychlo striela snimky, uklada, atd atd o to sa samozrejme stara procesor, ale pre obraz je pre mna dolezita cesta senzor-prevodnik-zapis RAW na kartu ...
... pre mna je nezmyselne ucit sa pracovat v postprocese cestou, kedy vyuzijem moznosti spracovania obrazu v DIGIC s vystupom na JPEG a nasledne 8bit stratovy JPEG budem robit v editore na PC ...
... isto pre niekoho na sport a ine su ostatne parametre tela podstatne, mna skor zaujima to, co mi ponukne fotak nespracovane, co si mozem vlastnymi znalostami a lubovolou upravit sam a nespoliehat sa len na techniku ... pre mna je to take vyvolavanie fotky a kludne si s nou dam pracu ...
... k tomu prevodniku a procesoru:
www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2748
Canon 50D alebo 7D
... ale tu sme sa bavili o vystupe RAW zo 7D, ak nie opravte ma ... ak raz budu masinky tak vymakane, ze na vsetok postprocess sa spolahneme v tele, bude mat kreativne rezimy a vymakanu automatiku ... tak budu fotky podobne ako vajce vajcu a fotit s automatikou a krasnym vystupom bude kazdy ... a la kompakty ;-)
... uz obrazove vystupy z 50D co sa tyka sumu vychadzali horsie nez zo 40D ... asi canon nepredpoklada, ze sa pri vaecsine predanych modeloch zaoberaju vlastnici 50D, 7D nejakym RAWom ;-) ... na to mame predsa DIGIC4 na vystup rovno z fotaka z JPEG alebo DPP, ktore vie nativne lepsie odstranit sum pri vysokych ISO nez ostatne RAW konvertory ... aj takto si Canon tlaci do popredia svoje DPP ;-)
... co urobi 7Dcko pri dlhocasovych expoziciach (30sek - 30min) na vyssich ISO? aj to by ma zaujimalo
sorry :)
Inac malokto sa tu zastavuje nad tym, ze ako vlastne cely system funguje dohromady - fotak-telo s objektivom - prislusenstvo - blesky atd. Osobne by som radsej doporucil aj starsi ale profi fotak s dobrym sklom ako novy v nizsej triede.
vsak bolo napisane ze po vytlaceni na papier to nieje vidno ani na ISO 3200 udajne, a ja osobne cloveku co robi v Canone verim, a kto neveri nech si to ide dat vytlacit :)
a dalsia vec je ze tak isto ako aj pri foteni na film, tak aj pri foteni digi je 50% uspechu spravne vyvolanie, tiez keby ste pri filme pouzili zle pomery chemikalii tak aj z nadupane odfotenej fotky dostanete podpriemerne hovno, a tak nieje nic zle na tom ked si v postprocese odsumite fotku, a podobne podla mna,,, :)
ked nieste spokojny s ISO, tak si kupte bliziaci sa 1Ds mkIV a mate to vybavene :) ma aj DIGIC5 procak + FF takze snad budete spokojny aj pri ISO 120000 :)
... mal si zapnutu vo fotaku Redukciu sumu pre dlhe expozicie? Long Exspsure Noise Reduction - LENR? ... lebo to moze skreslit ten vysledok, ta ma totizto vplyv priamo na data v RAWe, kdezto Redukcia sumu pre vysoke ISO na RAW vplyv nema (zanedbatelna)
http://sites.google.com/site/rbrunovsky/blog/dlhocasovaexpoziciaanoisereduction
... kedze si chcem postprocess robit sam nespolieham sa na ziadne ostatne vymozenosti procesora vo fotaku, dolezity je pre mna A/D prevodnik, ktory posiela surove data do procesora ... kedze v sucasnosti je u Canona integrovany do obrazoveho procesora DIGIC je pre spracovanie RAW dolezity ... inak by ma z pohladu RAW procesor nezaujimal, kedze nefotim do JPEG ... samozrejme, to ako rychlo spracovava ostrenie, ako rychlo striela snimky, uklada, atd atd o to sa samozrejme stara procesor, ale pre obraz je pre mna dolezita cesta senzor-prevodnik-zapis RAW na kartu ...
... pre mna je nezmyselne ucit sa pracovat v postprocese cestou, kedy vyuzijem moznosti spracovania obrazu v DIGIC s vystupom na JPEG a nasledne 8bit stratovy JPEG budem robit v editore na PC ...
... isto pre niekoho na sport a ine su ostatne parametre tela podstatne, mna skor zaujima to, co mi ponukne fotak nespracovane, co si mozem vlastnymi znalostami a lubovolou upravit sam a nespoliehat sa len na techniku ... pre mna je to take vyvolavanie fotky a kludne si s nou dam pracu ...
... k tomu prevodniku a procesoru:
www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2748
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie