Potreboval by som súrne poradiť mám canon 500D a chcem presedlať na vyššiu triedu a newiem sa rozhodnúť medzi 50D a 7D. Čítal som tu veľa toho na fóre a newiem sa rozhodnúť, poraďte prosím. Ďakujem.
Uplna pravda. Cloveka to az znechuti sem chodit, hoci tato stranka je fajn a na Slovenske pomery aj celkom vynimocna.
veľmi, veľa nových ale aj starých po mesiaci sa stane expertom na ´´teóriu´´. Píše tu o veciach ktoré nikdy nemal v rukách a ani sa nikdy s nimi reálne nestretol ako o hotovej veci ktorú má odskúšanú reálne ba dokonca ako keby mal s ňou niekoľko mesačné/ročné skúsenosti. Problémom tejto stránky sú títo teoretici a úplná perlička je to že títo ´´odborníci´´ ešte aj na fóre radia ďalším novým. Takto sa z toho stáva začarovaný blúdny kruh. Jak sú tí ľudia potom zarazený keď im v reále či už na prezentáciách alebo v predajní tieto ich teórie rúcame ako domčeky z karát. Prídu múdry so svojou pravdou a po pol hodine zázračne menia svoje predchádzajúce tvrdenia ;-)
ale ako vravím, teoretici
Vystihol si to vyborne uplne suhlasim. To su take keci ze jedna pani povedala...
Osobne mam 7D a som nadmieru spokojny vyborny fotak. Fotky tlacim velkosti A3+ a viac nevidim ziaden problem so sumom. Asi pred tyzdnom som fotil jednu zakazku fotenie interierov pre jednu firmu a 18MP sa mi vyborne hodilo ked som orezaval fotky.
Odlepujú sa im zrkadlá..či matnice ???...problém s AF (veľa odpadu)...takto tu o tom píšu užívatelia....no neviem či je Canon momentálne v strednej triede na zváženie....To radšej Sony 900...A rýpem a rýpem , lebo som musel vstať do práce....:(((
sedmička je fajn, držal som, skúšal som a fotí to báječne. Päťdesiatku mám, ale tú som kupoval ako novinku a možno tento, možno na budúci rok ju vymením. Neviem zatiaľ som spokojný. Strašne sa mi páči jak tu kydáte na 60D. Len tak mimochodom kto ju z vás držal v ruke že si trúfa tu napísať že je to nezmyselný model??? Mal ju dakto z vás na odskúšanie že ju takto kritizuje??? Začína mi byť z vás teoretikov na zvracanie. Píšete tu ako keby ste mali prehlad a reálne odskúšané všetky modelové rady. Kritizujete tu to do čoho sa vôbec nevyznáte. Keď vám prejde rukami EOS 1Ds mark III, 1D mark IV, 5D mark II, 7D, 50D, 550D a 1000D potom tu píšte o tom že tá a tá modelová rada je nezmyselná. Pokiaľ nie, tak ste pre mňa len teoretici ktorý píšu o tom čo nikdy v rukách nemali a aj takú váhu majú tie vaše komentáre, teda žiadnu.
a teraz vás teoretikov dorazím, viete čo som mal na 7D keď som ju skúšal??? CANON EF-S 18-55/3,5-5, 6 IS a predstavte si, aj tento šumt stíhal tých pre vás zbytočných 18Mpix. Lenže väčšina teoretikov pozerá fotky na monitore a škrabe si hlavu pri 100% zväčšení namiesto toho aby si tú fotku vytlačili na A4 alebo ešte lepšie na A3 fotopapier a tam videli ten potenciál toho ako daktorý vravia zbytočne prepixelovaného čipu
ze by nezavisla odpoved predajcu vyrobkov canon? ;-) ... samozrejme, ze sa tu bavia ludia v teoretickej rovine, po kupe aparatu je uz neskoro, a ktoze ma k dispozicii aparat na dlhodobejsi prakticky test? Ani niektore fotoweby, kde su previuw, testy a recenzie nepovazuje siroka obec za objektivne, ludia hladaju radi pochybnosti ... ale vidim, ze su obhajcovia Mpx, tak vela zdaru, mozno sa dockas tych 120mpx vo svojom aparate paladix.cz/clanky/canon-sestrojil-120-mpix-cmos-senzor.html ... ak niekto skuma podrobne foto, no a co? snad na A4 a A3 si nebude kupovat masinu za 1000 a viac €, na to mu staci 10-12mpx ... a ze potrbuje rezat? nech sa nauci radsej dobre komponovat :)
ze by nezavisla odpoved predajcu vyrobkov canon? ;-) ... samozrejme, ze sa tu bavia ludia v teoretickej rovine, po kupe aparatu je uz neskoro, a ktoze ma k dispozicii aparat na dlhodobejsi prakticky test? Ani niektore fotoweby, kde su previuw, testy a recenzie nepovazuje siroka obec za objektivne, ludia hladaju radi pochybnosti ... ale vidim, ze su obhajcovia Mpx, tak vela zdaru, mozno sa dockas tych 120mpx vo svojom aparate paladix.cz/clanky/canon-sestrojil-120-mpix-cmos-senzor.html ... ak niekto skuma podrobne foto, no a co? snad na A4 a A3 si nebude kupovat masinu za 1000 a viac €, na to mu staci 10-12mpx ... a ze potrbuje rezat? nech sa nauci radsej dobre komponovat :)
Je to kazdeho osbna vec ale mne napriklad 10Mpx na 40D nestaci. Resp. niekedy mi chybaju. A keby ze to ma tych 15 vobec by som nebol proti (casom asi budem upgradovat na 50D). Fotim hlavne krajinky a makro, casto krat aj z ruky. Sem tam sa stane ze fotku treba dootocit, prip. zistim ze kompozicne by to bolo lepsie inak, ze lepsia je na vysku ako na sirku... A taktiez pri wild sa to moze hodit. Tlacim do A2. Ale v plane mam aj vacsie len rozpocet a stena nedovolia :D Takze kazdemu radit ze 10-12Mpx je pre neho spasenim je podla mna uletene. Kazdy mame to svoje co potrebujeme a vyuzivame.
Je to kazdeho osbna vec ale mne napriklad 10Mpx na 40D nestaci. Resp. niekedy mi chybaju. A keby ze to ma tych 15 vobec by som nebol proti (casom asi budem upgradovat na 50D). Fotim hlavne krajinky a makro, casto krat aj z ruky. Sem tam sa stane ze fotku treba dootocit, prip. zistim ze kompozicne by to bolo lepsie inak, ze lepsia je na vysku ako na sirku... A taktiez pri wild sa to moze hodit. Tlacim do A2. Ale v plane mam aj vacsie len rozpocet a stena nedovolia :D Takze kazdemu radit ze 10-12Mpx je pre neho spasenim je podla mna uletene. Kazdy mame to svoje co potrebujeme a vyuzivame.
To je síce pekné, ale hlavne tá posledná veta by musela byť splnená.
Koľko sem chodí ľudí sa vypytovať, čo sami nevedia čo potrebujú a čo chcú/nechcú využiť. Viď napr. témy typu či je lepšia stabilizácia alebo svetelný objektív, alebo či je lepší FF alebo APS-C, atď atď.
Ľudia tu vôbec nevedia, čo chcú.
Koľko sem chodí ľudí sa vypytovať, čo sami nevedia čo potrebujú a čo chcú/nechcú využiť. Viď napr. témy typu či je lepšia stabilizácia alebo svetelný objektív, alebo či je lepší FF alebo APS-C, atď atď.
na to si tu predsa ty, aby si vedel čo chcú ostatní :)
V tom ti davam plne za pravdu :) Ale to neznamena ze fotak co ma viac Mpx je zly. A prave tomu laikovy co sa uci fotit dava vacsi priestor povedzme na tie orezy, ked este nevie napr. komponovat a pod. Ale ano ako pises treba vediet co chce clovek fotit a potom si uz nejako vyberie aj sam.
neviem kto tu vraví o rezaní, no ja nie. Denne sa stretávam s tlačou fotografií a hlavne s veľko formátovou takže viem posúdiť či tie megapixeli sú na niečo dobré. Dakto je málo náročný a dakto je na kvalitu veľmi náročný. Možno ak uvidíš vytlačenú fotku na A3 alebo nebodaj na A1 z tvojho 10-12Mpix aparátu a fotku z 15-18 pochopíš. Ale zas sa tu bavím len s teoretikom ktorý s tím v reále nemá veľa skúsenosti.
Len tak mimochodom ak sú tie Mpix zbytočné prečo toľko profíkov pokúpilo EOS 1D mark IV, 5D mark II, EOS 1Ds mark III, Nikon D3x a to nespomínam digitálne steny ktoré majú 60Mpix a profíci sú za ne ochotný platiť nekresťanské peniaze. No a keď už spomínaš tích 120Mpix, zaslepenci a teoretici zas vidia len tých 120Mpix, to hlavné im uniká a aj tebe. To prečo to v Canone vyrobili nieje preto aby sa chválili ohromným počtom Mpix ale neskutočnou dátovou priepustnosťou toho čipu. Ten čip je reálne schopný urobiť 8 snímkov za sekundu a to ešte pri vyššom dynamickom rozsahu ako sú dnes schopné snímať klasické čipy. Canon týmto počinom len potvrdil svoju dominanciu vo výrobe čipov pre fotoaparáty.
práve preto Canon v profesionálnej triede ESO 1D mark IV zdvihol počet Mpix. To ale ľudia čo nefotia profesionálne rýchle športy nepochopia. Canon profesionálom dovolil sa nesústrediť na kompozíciu, veď pri takej formule alebo hokeji sa to ani moc nedá. Takto len cvaknú záber a v redakcii ho orežú podľa požiadavok novín. Práve v novinárskej fotografii sa ťažko vraví inak o kompozícii. Na titulke nemá vôbec tú hlavnú úlohu. Fotka musí byť taká aby sa do nej hlavne zmestil text ktorý má byť takmer rovnako dominantný a v niektorých prípadoch aj omnoho viac dominantný ako samotná fotografia.
No vidim ten dynamicky rozsah... dpreview RAW headroom:
napr. 40D The best we could achieve was nearly eleven stops (11 EV) of total dynamic range
7D The best we could achieve was just under 10 stops (9.8 EV) of total dynamic range
A myslim ze preto kupuje tie spominane fotaky co si pisal (1D markIV, 5D mark II...) lebo nemaju APS-C snimac :)
Ale inak z tou priepustnostou a rychlostou mas pravdu.
hovorím o dynamickom rozsahu toho 120Mpix čipu a nie o 7D. Inak zo 7D z Raw dokázali v DPP vytiahnuť podstatne viacej ako z ktorej koľvek zrkadlovky s malým čipom pretože 7D dokáže robiť kompenzáciu v rozsahu 5 EV oproti 2 EV na 40D a to je podstatné. A keď sme už pri tom rozlíšení vieš aký je smiešne malí rozdiel medzi 50D a 7D??? Na šírku o 432 bodov viac a na výšku len 288 bodov. Inak ja hodne ľúbim teoretikov ktorý vravia ten a ten objektív na to nestíha lebo je starý. Po pravde film má podstatne vyššie rozlíšenia ako ktoré koľvek dnešné zrkadlovky. Po prepočte na film sa pri digitále bavíme o 75 až 100 čiarovom filme kým klasický film má 300 dobré 500 a sú aj 900 čiarové filmy.
hovorím o dynamickom rozsahu toho 120Mpix čipu a nie o 7D. Inak zo 7D z Raw dokázali v DPP vytiahnuť podstatne viacej ako z ktorej koľvek zrkadlovky s malým čipom pretože 7D dokáže robiť kompenzáciu v rozsahu 5 EV oproti 2 EV na 40D a to je podstatné. A keď sme už pri tom rozlíšení vieš aký je smiešne malí rozdiel medzi 50D a 7D??? Na šírku o 432 bodov viac a na výšku len 288 bodov. Inak ja hodne ľúbim teoretikov ktorý vravia ten a ten objektív na to nestíha lebo je starý. Po pravde film má podstatne vyššie rozlíšenia ako ktoré koľvek dnešné zrkadlovky. Po prepočte na film sa pri digitále bavíme o 75 až 100 čiarovom filme kým klasický film má 300 dobré 500 a sú aj 900 čiarové filmy.
to som si nevsimol, prepac :)
A v tych filmoch sa nevyznam, v zivote som na film nefotil ani neviem ako sa vyvolava a ani co sa da z toho vytiahnut...
to som si nevsimol, prepac :)
A v tych filmoch sa nevyznam, v zivote som na film nefotil ani neviem ako sa vyvolava a ani co sa da z toho vytiahnut...
ja len v začiatkoch ale sám som nikdy nevyvolával. Teraz rozmýšľam nad kino filmovým stredoformátovým aparátom lebo poznám jedného pána čo vyvoláva na cibu a to už je niečo úplne iné ako digitál a atramentová tlač. Bavíme sa ale o čiernobielej fotografii. Z filmu dokážeš vytiahnuť väčší dynamický rozsah a pri zväčšeninách pri použití kvalitného filmu neskutočnú ostrosť a detailnosť záberov
Tak ja som tiež škúlil po 7D či 50D keď som fotil s 500D-čkom :D A spravil som krásny kompromis s Nikonom D300s :))
dufam ze sa ti fajne prehadzuje iso na otocnom volici na druhej strane s druhou rukou (asi boli inginieri nikonu pod vplyvom drog ked to navrhovali) u canona mam vsetko na jednej strane druhou rukou si podopieram cisto objektiv..
dufam ze sa ti fajne prehadzuje iso na otocnom volici na druhej strane s druhou rukou (asi boli inginieri nikonu pod vplyvom drog ked to navrhovali) u canona mam vsetko na jednej strane druhou rukou si podopieram cisto objektiv..
Inak to s tým ISO voličom moc ergonomické nie je,to máš pravdu :)
Canon 50D alebo 7D
ale ako vravím, teoretici
Osobne mam 7D a som nadmieru spokojny vyborny fotak. Fotky tlacim velkosti A3+ a viac nevidim ziaden problem so sumom. Asi pred tyzdnom som fotil jednu zakazku fotenie interierov pre jednu firmu a 18MP sa mi vyborne hodilo ked som orezaval fotky.
a teraz vás teoretikov dorazím, viete čo som mal na 7D keď som ju skúšal??? CANON EF-S 18-55/3,5-5, 6 IS a predstavte si, aj tento šumt stíhal tých pre vás zbytočných 18Mpix. Lenže väčšina teoretikov pozerá fotky na monitore a škrabe si hlavu pri 100% zväčšení namiesto toho aby si tú fotku vytlačili na A4 alebo ešte lepšie na A3 fotopapier a tam videli ten potenciál toho ako daktorý vravia zbytočne prepixelovaného čipu
Len tak mimochodom ak sú tie Mpix zbytočné prečo toľko profíkov pokúpilo EOS 1D mark IV, 5D mark II, EOS 1Ds mark III, Nikon D3x a to nespomínam digitálne steny ktoré majú 60Mpix a profíci sú za ne ochotný platiť nekresťanské peniaze. No a keď už spomínaš tích 120Mpix, zaslepenci a teoretici zas vidia len tých 120Mpix, to hlavné im uniká a aj tebe. To prečo to v Canone vyrobili nieje preto aby sa chválili ohromným počtom Mpix ale neskutočnou dátovou priepustnosťou toho čipu. Ten čip je reálne schopný urobiť 8 snímkov za sekundu a to ešte pri vyššom dynamickom rozsahu ako sú dnes schopné snímať klasické čipy. Canon týmto počinom len potvrdil svoju dominanciu vo výrobe čipov pre fotoaparáty.
napr. 40D The best we could achieve was nearly eleven stops (11 EV) of total dynamic range
7D The best we could achieve was just under 10 stops (9.8 EV) of total dynamic range
A myslim ze preto kupuje tie spominane fotaky co si pisal (1D markIV, 5D mark II...) lebo nemaju APS-C snimac :)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa