Potreboval by som súrne poradiť mám canon 500D a chcem presedlať na vyššiu triedu a newiem sa rozhodnúť medzi 50D a 7D. Čítal som tu veľa toho na fóre a newiem sa rozhodnúť, poraďte prosím. Ďakujem.
No vidim ten dynamicky rozsah... dpreview RAW headroom:
napr. 40D The best we could achieve was nearly eleven stops (11 EV) of total dynamic range
7D The best we could achieve was just under 10 stops (9.8 EV) of total dynamic range
A myslim ze preto kupuje tie spominane fotaky co si pisal (1D markIV, 5D mark II...) lebo nemaju APS-C snimac :)
Ale inak z tou priepustnostou a rychlostou mas pravdu.
No 7D má vela výhod oproti 40D, aj ked myslím že 18 Mpx už pre potreby amatérov a APS-C senzor je fakt dosť, dufam že vyššie nepojdu tak skoro na tychto pidi čipoch Ale keby mal EOS 5D Mark III rozlíšenie 39 Mpx tak ho s radosťou kúpim, na niektoré veci sa to vyslovene hodí. Samozrejme su tam nejaké požiadavky na optiku ale to sa uspešne rieši priebežne, a ako lacná alternatíva H4D je to cool
neviem kto tu vraví o rezaní, no ja nie. Denne sa stretávam s tlačou fotografií a hlavne s veľko formátovou takže viem posúdiť či tie megapixeli sú na niečo dobré. Dakto je málo náročný a dakto je na kvalitu veľmi náročný. Možno ak uvidíš vytlačenú fotku na A3 alebo nebodaj na A1 z tvojho 10-12Mpix aparátu a fotku z 15-18 pochopíš. Ale zas sa tu bavím len s teoretikom ktorý s tím v reále nemá veľa skúsenosti.
Len tak mimochodom ak sú tie Mpix zbytočné prečo toľko profíkov pokúpilo EOS 1D mark IV, 5D mark II, EOS 1Ds mark III, Nikon D3x a to nespomínam digitálne steny ktoré majú 60Mpix a profíci sú za ne ochotný platiť nekresťanské peniaze. No a keď už spomínaš tích 120Mpix, zaslepenci a teoretici zas vidia len tých 120Mpix, to hlavné im uniká a aj tebe. To prečo to v Canone vyrobili nieje preto aby sa chválili ohromným počtom Mpix ale neskutočnou dátovou priepustnosťou toho čipu. Ten čip je reálne schopný urobiť 8 snímkov za sekundu a to ešte pri vyššom dynamickom rozsahu ako sú dnes schopné snímať klasické čipy. Canon týmto počinom len potvrdil svoju dominanciu vo výrobe čipov pre fotoaparáty.
iste si profici zaobstaraju kludne najnovsiu techniku, niektorym to zaobstara agentura, ale techniku si nechaju zaplatit svojou pracou, od toho su profici ... my ako fotoamateri sa tu bavime na amaterskej urovni, kazdy mame svoje prakticke skusenosti i teoreticke znalosti a podla toho vyjadrujeme nazor na vec ... Tebe tu nemusi byt z teoretikov na zvracanie, je to nazor fotoamaterov ... ak sa pasujes niekam inam Tvoja vec, aspon to podloz slusnou gramatikou v prispevkoch, aj to je obrazom urcitych teoreticych znalosti jedinca, aj z toho moze byt niekomu ´na zvracanie´ ... na A3 aj A1 nech by bol aj urobeny zvacsenim vystupu z 10-12mpx aparatu sa nebudem pozerat z pol metra, ak chcem vnimat tu foto z pohladu fotografie ako takej a nie z kvalitativneho pohladu len tlacoveho vystupu a megapixelov
ak je rec o conane 7D tak to sumi dost skaredo uz pri iso 400 ... vlastna skusenost...
keď som sa s ním hral tak som fotil len na iso 100 a potom už len 1600, 3200 a 6400. Všetky fotky som upravil v DPP a tlačil na A4 a A3 na Canon Pixma Pro 9000. Výsledok bol dobrý, no iso 400 som neskúšal
Skusenost neskusenot :), zaujimave je že ked recenzuju Nikon D300s a porovnavaju ku Canonu 7D vyhrava D300s. Ak porovnavaju 7D k D300s vyhrava 7D .. kde je pravda ? :) inak ISO 320 7D od Kena. http://www.kenrockwell.com/canon/images/7d/samples/IMG_8945.JPG a pozrite si to video na vimeo čo som dal na prvej strane je to pozoruhodne. Peace :)
Ja napr. viem čo chcem....sustavne a nepretržite rýpať do Canonákov , hlavne do tej neergonomickej techniky , s ovládačmi uplne od ruky.........tak....Keď Canon tak jedine G11.....:)
iste si profici zaobstaraju kludne najnovsiu techniku, niektorym to zaobstara agentura, ale techniku si nechaju zaplatit svojou pracou, od toho su profici ... my ako fotoamateri sa tu bavime na amaterskej urovni, kazdy mame svoje prakticke skusenosti i teoreticke znalosti a podla toho vyjadrujeme nazor na vec ... Tebe tu nemusi byt z teoretikov na zvracanie, je to nazor fotoamaterov ... ak sa pasujes niekam inam Tvoja vec, aspon to podloz slusnou gramatikou v prispevkoch, aj to je obrazom urcitych teoreticych znalosti jedinca, aj z toho moze byt niekomu ´na zvracanie´ ... na A3 aj A1 nech by bol aj urobeny zvacsenim vystupu z 10-12mpx aparatu sa nebudem pozerat z pol metra, ak chcem vnimat tu foto z pohladu fotografie ako takej a nie z kvalitativneho pohladu len tlacoveho vystupu a megapixelov
A práve na výstavách by si sa divil koľko ľudí príde k tej veľkej fotke a pozerá sa na detailmi ktoré tie čipy dokážu vykresliť a ostáva v tranze z toho aké je to nádherné. Inak v podstate v jednom s tebou súhlasím impakt fotografie je to najpodstatnejšie a ani sebe lepšia kvalita snímku ho nedokáže kompenzovať. 7D už nepatrí do amatérskej triedy a podľa toho je aj stavaná. Budeš sa musieť s tím zmieriť proste Mpix ešte určitú dobu budú rásť a to nielen u Canonu
Skusenost neskusenot :), zaujimave je že ked recenzuju Nikon D300s a porovnavaju ku Canonu 7D vyhrava D300s. Ak porovnavaju 7D k D300s vyhrava 7D .. kde je pravda ? :) inak ISO 320 7D od Kena. http://www.kenrockwell.com/canon/images/7d/samples/IMG_8945.JPG a pozrite si to video na vimeo čo som dal na prvej strane je to pozoruhodne. Peace :)
A práve na výstavách by si sa divil koľko ľudí príde k tej veľkej fotke a pozerá sa na detailmi ktoré tie čipy dokážu vykresliť a ostáva v tranze z toho aké je to nádherné. Inak v podstate v jednom s tebou súhlasím impakt fotografie je to najpodstatnejšie a ani sebe lepšia kvalita snímku ho nedokáže kompenzovať. 7D už nepatrí do amatérskej triedy a podľa toho je aj stavaná. Budeš sa musieť s tím zmieriť proste Mpix ešte určitú dobu budú rásť a to nielen u Canonu
no som zvedavy ci narastu aj v nikone hlavne v tej kategorii ako D300s a D700... podla mna nechaju nadalej 12 mozno daju tak max 14 viac nie
keď som sa s ním hral tak som fotil len na iso 100 a potom už len 1600, 3200 a 6400. Všetky fotky som upravil v DPP a tlačil na A4 a A3 na Canon Pixma Pro 9000. Výsledok bol dobrý, no iso 400 som neskúšal
iso 250 pocas slnecneho dna na 7D vyrez 1:1 ..v DPP bolo vsetko nastavene na nula aj chrominance noise aj luminance noise aj ostrost bola na 0 iba saturacia bola +1
som rad, ze nebudem patrit k tym, co budu v tranze, ked skumaju velkoformatovu foto z 30 cm ... pripomina mi to hnidopichov ... myslim, ze s krokmi Canonu sa kludne zmierim, prezijem to ja aj oni :) ... a som zvedavy co na to ostatni, v sucasnosti v tomto smere (narast Mpx) obdivujem zdrzanlivejsi Nikon
hovorím o dynamickom rozsahu toho 120Mpix čipu a nie o 7D. Inak zo 7D z Raw dokázali v DPP vytiahnuť podstatne viacej ako z ktorej koľvek zrkadlovky s malým čipom pretože 7D dokáže robiť kompenzáciu v rozsahu 5 EV oproti 2 EV na 40D a to je podstatné. A keď sme už pri tom rozlíšení vieš aký je smiešne malí rozdiel medzi 50D a 7D??? Na šírku o 432 bodov viac a na výšku len 288 bodov. Inak ja hodne ľúbim teoretikov ktorý vravia ten a ten objektív na to nestíha lebo je starý. Po pravde film má podstatne vyššie rozlíšenia ako ktoré koľvek dnešné zrkadlovky. Po prepočte na film sa pri digitále bavíme o 75 až 100 čiarovom filme kým klasický film má 300 dobré 500 a sú aj 900 čiarové filmy.
na margo rozdielu 5D vs 7D ´Na šírku o 432 bodov viac a na výšku len 288 bodov´ ... to na rozmeroch APS-C 14.90 x 22.30 mm robi cca 53920 px/mm2 u 7D a 43507 px/mm2 co su sakra nahustene cipy ... pricom c5dM2 ma 24336 px/mm2 a nikon d700 14008 px/mm2 ... pre porovnanie hustota na chipe 40d je 30672 px/mm2 ... no mna moje teoretizovanie proste nepusti uverit, ze takto husty 18mpx cip nesumi
som rad, ze nebudem patrit k tym, co budu v tranze, ked skumaju velkoformatovu foto z 30 cm ... pripomina mi to hnidopichov ... myslim, ze s krokmi Canonu sa kludne zmierim, prezijem to ja aj oni :) ... a som zvedavy co na to ostatni, v sucasnosti v tomto smere (narast Mpx) obdivujem zdrzanlivejsi Nikon
veď sa uvidí s čím vidu na photokine. Nikon mal a aj má pomalší buffer takže vysoké rozlíšenia by mu robili problém zo spracovaním a zápisom.
a nech mi teraz niekto hovori o kvalitne zvladnutom sume na 7D ..sa zobudte..
Ha! toto vzdy vravim, dik za dokaz :) Sumi a sumi aj Karol Srnec niekde pisal ze je zvyseny sum...a za to ze ma lepsie ISO 3200 ako napr 40D ma nezaujima...
Canon 50D alebo 7D
napr. 40D The best we could achieve was nearly eleven stops (11 EV) of total dynamic range
7D The best we could achieve was just under 10 stops (9.8 EV) of total dynamic range
A myslim ze preto kupuje tie spominane fotaky co si pisal (1D markIV, 5D mark II...) lebo nemaju APS-C snimac :)
Ale inak z tou priepustnostou a rychlostou mas pravdu.
Len tak mimochodom ak sú tie Mpix zbytočné prečo toľko profíkov pokúpilo EOS 1D mark IV, 5D mark II, EOS 1Ds mark III, Nikon D3x a to nespomínam digitálne steny ktoré majú 60Mpix a profíci sú za ne ochotný platiť nekresťanské peniaze. No a keď už spomínaš tích 120Mpix, zaslepenci a teoretici zas vidia len tých 120Mpix, to hlavné im uniká a aj tebe. To prečo to v Canone vyrobili nieje preto aby sa chválili ohromným počtom Mpix ale neskutočnou dátovou priepustnosťou toho čipu. Ten čip je reálne schopný urobiť 8 snímkov za sekundu a to ešte pri vyššom dynamickom rozsahu ako sú dnes schopné snímať klasické čipy. Canon týmto počinom len potvrdil svoju dominanciu vo výrobe čipov pre fotoaparáty.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa