Fórum » O TECHNIKE

nikon vs canon

coyotte
2010-11-16 22:48:36+01
Mili odbornici z ephoto, so zaujmom citam recenzie novych fotakov, o to viac, ze stojim pred svojim panenskym nakupom digi zrkadlovky. Vidim vsak, ze v diskusiach k danemu pristroju odkazujete vsetkych s otazkami ako ja do fora, tak som tu. Rozhodujem sa medzi Nikonom a Canonom. Oslovuju ma modely 5000 a 3100 od Nikonu a eos 550 a eos 60, resp. 50 od Canonu. Moje fotograficke ambicie: portrety, deti v akcii, sport, dovolenkove foto. Rad fotim zapady slnka a scenky s malo svetlom, v polosere, pri ohni a svieckach, aby vynikla atmosfera (teda bez blesku). Myslim si, ze video na fotaku vyuzivat nebudem, ale opravte ma ak sa mylim. Moja posledna skusenost so zrkadlovkjou bola Practica :-) Poradte ako vyberat. Uvitam aj tipy na inych vyrobcov. Budget nie je nejaky dramaticky problem, ale chcel by som aj s objektivmi a doplnkami zostat okolo 1000 euro (pod 1000 by bolo uplne optimum). Dakujem za rady a tipy.

Scooter
2010-11-16 22:53:15+01
Cely tvoj prispevok sa mi citat nechce :) Ale z nazvu vlakna mi vypliva: Nikon :D Aj ked mam Canon. Ale ten zaspal dobu trosku.

wayne
2010-11-16 23:27:55+01
nikon D3100 + 18-105 + 35/1.8 + 4/8GB karta + mensia brasna ti spokojne do 1000e vyjdu.

pokial ti lepsie sedia v rukach vacsie pristroje, volil by som canon 40D + nejaky zakladny zoom (17-85/18-55IS, ktory mozno casom aj tak vymenis) a ako dalsi objektiv prave na nedostatok svetla 50/1.8... ak zozenies 50D za prijatelnu cenu (to ti pomozu canonisti prehlad nemam), chybu neurobis, co vlastne neurobis, nech sa rozhodnes akokolvek, pokial sa sustredis na pouzivanie toho co mas, a nie na plakanie nad tym co nemas (su aj taki).

conan7
2010-11-16 23:28:03+01
:) chceš vysokosvetelné sklá a na všetko dáš 1000€ :) bude problém. jediná šanca pevná 50ka + telo, alebo ja neviem :)

dodo_bb
2010-11-16 23:32:49+01
Prečo myslíš, že Ti poradíme? Oslovujú Ťa absolútne odlišné úrovne modelov jednotlivých výrobcov... Čo tak NIKON D7000 - prečo Ťa práve tento neoslovil? Alebo skús pogúgliť na NIKON D300 či Canon 1000D. Máš proti nemu nejaké konkrétne výhrady, keď Ťa neoslovil? Okrem toho treba povedať, že na portréty a scény pri sviečke budeš potrebovať objektív možno dvojnásobne drahší ako ten foťák... A na šport si prichystaj na objektívy ešte nejakých 2000 - 4000 €... Začni s kvalitným kompaktom a keď budeš mať prvé foto dňa tu na tomto portáli, je čas pomýšľať na zrkadlovku :-)))))

coyotte
2010-11-16 23:47:15+01
príspevok od: dodo_bb
Prečo myslíš, že Ti poradíme? Oslovujú Ťa absolútne odlišné úrovne modelov jednotlivých výrobcov... Čo tak NIKON D7000 - prečo Ťa práve tento neoslovil? Alebo skús pogúgliť na NIKON D300 či Canon 1000D. Máš proti nemu nejaké konkrétne výhrady, keď Ťa neoslovil? Okrem toho treba povedať, že na portréty a scény pri sviečke budeš potrebovať objektív možno dvojnásobne drahší ako ten foťák... A na šport si prichystaj na objektívy ešte nejakých 2000 - 4000 €... Začni s kvalitným kompaktom a keď budeš mať prvé foto dňa tu na tomto portáli, je čas pomýšľať na zrkadlovku :-)))))
Pozri, nie je problem zo mna v tejto oblasti urobit vola. Zadal som otazku, ako som najlepsie vedel. Ako zaciatocnik Ti uvediem vcelku presne aspon dva zakladne dovody preco nie Tebou navrhovane modely - jeden je profi fotak (ak si nemyslel d 3000 a nie d 300) za vela penazi a druhy je pomerne starsi model s nizkym rozlisenim.
Ak si myslis, ze vhodnym vstupom je kvalitny kompakt tak porad aky a nesnaz sa mi ukazat, ze mas vacsi fotograficky ... one ... aparat.

coyotte
2010-11-16 23:53:44+01
Vdaka, tam ma nejak taha instinkt. Myslim ten Nikon 3100. Mam ho v ponuke s AF-S DX Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR a nejaky dobry objektiv by som si nechal kupit Jeziskovi. To bude potom moj dalsi prispevok s prosbou o pomoc - poradte Jeziskovi :-)

Daniel.U
2010-11-16 23:56:03+01
ja tiez neviem ako moze niekoho oslovit nikon D3100 a canon 60D zaroven. Nikon D90 ta preco neoslovil? Dobra cena momentalne, bohata funkcnost.

coyotte
2010-11-16 23:58:28+01
a este som zabudol preco nie navrhovany D 7000 - uz len telo je nad mojim optimalnym budgetom.

coyotte
2010-11-17 00:06:23+01
príspevok od: Daniel.U
ja tiez neviem ako moze niekoho oslovit nikon D3100 a canon 60D zaroven. Nikon D90 ta preco neoslovil? Dobra cena momentalne, bohata funkcnost.
D90 - velky, dlho na trhu. Tebou uvedene vymedzenie d3100 a 60d su zrejme hranice mojho intervalu ceny, pozadovanych technickych vlastnosti a inych danosti.
Ale kua, chlapi, toto je nejaky test pre noveho clena fora, alebo co - dal som otazku a odpovedate mi otazkami. To uz je tak neskoro, ze su tu sami filozofi?

dodo_bb
2010-11-17 00:08:24+01
Čo Ti povedať - vymenuješ najlacnejší NIKON a profi telo od Canon (D60)... Napísal som to sem už asi 10 krát a tak teda znovu - fotografiu robí fotograf, potom kreslí objektív a asi 10% robí telo. Vyberáš si telo, to je 10% úspechu. Zrkadlovka je možno 20% z ceny celého systému, ktorý musíš kúpiť, aby si pokryl svoje predpokladané potreby - portrét, šport, tmavé scény... Kúp si NIKON P7000 alebo niečo podobné, skús aspoň na 50% využiť jeho vlastnosti a máš vyhrané. Potom už budeš mať úplne jasné, čo potrebuješ a čo máš kúpiť :-))))))

dodo_bb
2010-11-17 00:10:39+01
A budeš s úsmevom spomínať na tú Tvoju vajcovú bagetu 1000€ :-))))

wayne
2010-11-17 00:31:29+01
ber to s rezervou, su to ludia, co maju bohatu prax a neustale, niekedy aj dennodenne otvaranie podobnych otazok zacne casom liezt na nerv ;) inak, odporucam si ist sahnut na nejake, najma tie vyssie modely, ako D90, D300, ale aj tebou spominane canony, technika a cisla na papieriku su jedna vec, stale si vsak myslim, ze najdolezitejsie pre fotografa je, aby sa s fotoaparatom citil prijemne, a teda, pokial netrpi syndromom ne-malosti, ze maly snimac, male iso, male rozmery nejak prekazaju, je prvorade ako ti sadne do ruky a ci sa ti s nim foti prijemne. hoci specifikacie maju modely rozne, niekomu na tom az tak nezalezi, a radsej vezme fotoaparat, ktory sa mu drzi prijemne a berie ho vsade so sebou, hoci mozno nie je taky super....

snad len dodam svoju skusenost z ephoto stretka v KE, ze ako som do ruk chytil prvykrat D300 bol som VELMI prekvapeny ako sa drzi, a hoci ma o 200g viac ako D90, sadol mi nejak lepsie do ruky a mal som z neho lepsi pocit (bodaj by nie;]). mam zas kolegu, ktory nic ine ako D40 do ruk nevezme, pretoze jemu to staci, je maly lahky moze ho vziat vsade so sebou atd..

ale su to tvje peniaze, no opakujem, nech sa rozhodnes akokolvek, lutovat nebudes...

bum.bac
2010-11-17 00:36:59+01
k fotke dna na ephoto staci mat obycajny kompakt a... pol roka vtierania sa kazdemu

Mattvo
2010-11-17 00:39:25+01
Čo Ti povedať - vymenuješ najlacnejší NIKON a profi telo od Canon (D60)... Napísal som to sem už asi 10 krát a tak teda znovu - fotografiu robí fotograf, potom kreslí objektív a asi 10% robí telo. Vyberáš si telo, to je 10% úspechu. Zrkadlovka je možno 20% z ceny celého systému, ktorý musíš kúpiť, aby si pokryl svoje predpokladané potreby - portrét, šport, tmavé scény... Kúp si NIKON P7000 alebo niečo podobné, skús aspoň na 50% využiť jeho vlastnosti a máš vyhrané. Potom už budeš mať úplne jasné, čo potrebuješ a čo máš kúpiť :-))))))
Dodo nechaj ho chudáka tak veď má problémy sám so sebou :) Chlapec ide hl. po cene ( Nikon ) a do Caononu sa ani nerozumie veď hen na to čo nabáchal a myslí si, že je frajer keď zo seba vypľul pár číselok, ale o funkciách daných fotákov vie asi ako ja o čerpaní ropy ( nič :P ).
Prepáč, ale keď ti niekto ponúkne vyšší a lepší model foťáku ako si ty navrhuješ ( D90 ) a ty povieš starý a veľký tak si divný. Zároveň chceš fotiť šport, dovolenku, deti, západ... skoro všetko a ty si vyberieš 18-55? Ako pardón, ale nezdá sa ti na tvoje plány lepší 18-105 ( oba nie sú síce nič moc v porovnaní s inými, ale predsa len 18-105 je lepší už len zoomovo )?
Vieš čo príde mi lepšie kúp si v prvom rade knižku o ( najlepšie ) zrkadlovkách, alebo si prečítaj zopár info o nich napr. tu na ephote, prip. na fotoroman-e znova si ustál čo všetko od toho chceš a koľko do toho vraziť chceš a potom sa rob múdrim.
Ak si celí hr hr do fotografie tak skús skludniť hormón a kúp si kompakt - napr. taký G11/12 sú profi kompakty za celkom slušnú cenu prípadne iné a možno už ani nebudeš chcieť zrkadlo...
Inu začiatočník ako vyšitý.

coyotte
2010-11-17 00:40:46+01
Vdaka, to je slovo do bitky (ta P7000). Proste by som chcel zrkadlovku a najnovsim kompaktom som sa nevenoval, lebo som vychadzal zo zakladnej premisy, ze zrkadlovka robi vzdy lepsiu fotku ako akykolvek kompakt. To nie je bohvieako vedecky pristup, ale niekde sa musis odpichnut tak so stavil na takuto dogmu. Dobre rozumiem Tvojim percentam, zachytil som to vo viacerych diskusiach (mozno aj od Teba), ale ako hovorim - niekde zacat chcem a musim.

coyotte
2010-11-17 00:48:53+01
Dobra rada nad zlato. To si potreboval hned viac ako 10 riadkov, aby si zistil, ze som zaciatocnik? No tak to gratulujem, Watson! Tomu hovorim redukcia, ci dedukcia, ci ako sa to vola.
Ak Ti vadi moj sposob uvazovania nad fotakom, tak ma vecne oprav a neodbavuj sa na mne, lebo to si chudak s problemami akurat tak sam.

Mattvo
2010-11-17 01:02:24+01
Ja sa nepotrebujem odbavovať na tebe, ja ti chcem trochu poradiť aby si si čo to prečítal keďže si začiatočník a usmerniť ťa a trošku pouvažovať nad tým, pretože to všetko po čase nie je ako ´hop salámka zjem ťa´ ja som to sám zistil, prepáč, že sa to snažím robiť smerom ´ako ty iným tak iný tebe´ - drzo a nepríjemne. Ešte sa chcem opýtať rozumieš pojmom 18-55, 18-105, 18-200, f/1,4, f/1,8, f/3,5, ISO, CMOS, CCD...? Prosím nepajeď sa len sa pýtam.

wayne
2010-11-17 01:09:30+01
dospej. vek na to mas.

SK_8er
2010-11-17 01:10:26+01
ahoj :) ja som mal nikon d5000 a po mesiaci som si buchal hlavu ze som nezobral trochu drahsiu d90, d5000 som predal a idem si kupit d7000, keby som mal kupenu d90 tak este nemenim, mozno neskor... d90 je fotak s dobrym hladacikom, vyborne sadne do ruky a ma funkcie, ktore ti urcite musia stacit, nevadi ze je uz dlho na trhu. Ja idem kupit d7000 lebo som si na neho nasetril, ale ked ty mas limit do 1000 euro tak si zober d90 :) teda ak chces nikon, do nizsich modelov nechod, jedine, ze sa chces len naucit a potom to telo nechat ako zalozne. Ja som mozno spravil chybu, ze som predal d5000, mohol som si nechat.... ale pomohlo to lebo sa mi akurat pokazilo auto a cela suma, za ktoru som predal tak sla do opravy auta :D pisal si sice ze d90 je velka, ak si ju drzal a nesadla ti tak neviem no :-/ ak si ju nedrzal a len si myslis ze je velka tak ju chod ohmatat :)

Strana 1 z 6

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()