Fórum » O TECHNIKE

nikon vs canon

coyotte
coyotte 2010-11-16 22:48:36+01
Mili odbornici z ephoto, so zaujmom citam recenzie novych fotakov, o to viac, ze stojim pred svojim panenskym nakupom digi zrkadlovky. Vidim vsak, ze v diskusiach k danemu pristroju odkazujete vsetkych s otazkami ako ja do fora, tak som tu. Rozhodujem sa medzi Nikonom a Canonom. Oslovuju ma modely 5000 a 3100 od Nikonu a eos 550 a eos 60, resp. 50 od Canonu. Moje fotograficke ambicie: portrety, deti v akcii, sport, dovolenkove foto. Rad fotim zapady slnka a scenky s malo svetlom, v polosere, pri ohni a svieckach, aby vynikla atmosfera (teda bez blesku). Myslim si, ze video na fotaku vyuzivat nebudem, ale opravte ma ak sa mylim. Moja posledna skusenost so zrkadlovkjou bola Practica :-) Poradte ako vyberat. Uvitam aj tipy na inych vyrobcov. Budget nie je nejaky dramaticky problem, ale chcel by som aj s objektivmi a doplnkami zostat okolo 1000 euro (pod 1000 by bolo uplne optimum). Dakujem za rady a tipy.

coyotte
2010-11-17 01:22:25+01
príspevok od: Mattvo
Ja sa nepotrebujem odbavovať na tebe, ja ti chcem trochu poradiť aby si si čo to prečítal keďže si začiatočník a usmerniť ťa a trošku pouvažovať nad tým, pretože to všetko po čase nie je ako ´hop salámka zjem ťa´ ja som to sám zistil, prepáč, že sa to snažím robiť smerom ´ako ty iným tak iný tebe´ - drzo a nepríjemne. Ešte sa chcem opýtať rozumieš pojmom 18-55, 18-105, 18-200, f/1,4, f/1,8, f/3,5, ISO, CMOS, CCD...? Prosím nepajeď sa len sa pýtam.
Naco hned zacat s chudakmi s problemami. Ano, rozumiem pojmom 18 - 55 ..., neviem, ci to viem opisat dostatocne odborne, ale ide o rozsah zoomu, ktory objektiv ma. Pre mna ako blba to znamena, ze s objektivom 18 - 200 mozem priblizit vec viac ako s 18 - 55, v kompaktoch sa to vjadruje v nasobkoch priblizenia a to optickeho, alebo digitalneho. ISO je svetlocitlivost, CMOS a CCD su senzory. Neviem ci som obstal v miniteste, ale furt a stale mi ide len o to, aky fotak kupit. Na forum, kde su aj profici som sa obratil preto, lebo nemam cas ani chut sa ponorit do studia vsetkych fines fotografickeho slovnika a technickych detailov a veril som, ze na zaklade mojich ZACIATOCNICKYCH uvah dostanem zmysluplne tipy. A mimochodom, zopar som ich aj dostal a vrele za ne dakujem.

coyotte
2010-11-17 01:32:29+01
príspevok od: SK_8er
ahoj :) ja som mal nikon d5000 a po mesiaci som si buchal hlavu ze som nezobral trochu drahsiu d90, d5000 som predal a idem si kupit d7000, keby som mal kupenu d90 tak este nemenim, mozno neskor... d90 je fotak s dobrym hladacikom, vyborne sadne do ruky a ma funkcie, ktore ti urcite musia stacit, nevadi ze je uz dlho na trhu. Ja idem kupit d7000 lebo som si na neho nasetril, ale ked ty mas limit do 1000 euro tak si zober d90 :) teda ak chces nikon, do nizsich modelov nechod, jedine, ze sa chces len naucit a potom to telo nechat ako zalozne. Ja som mozno spravil chybu, ze som predal d5000, mohol som si nechat.... ale pomohlo to lebo sa mi akurat pokazilo auto a cela suma, za ktoru som predal tak sla do opravy auta :D pisal si sice ze d90 je velka, ak si ju drzal a nesadla ti tak neviem no :-/ ak si ju nedrzal a len si myslis ze je velka tak ju chod ohmatat :)
Na d5000 sa mi velmi paci vyklapaci panel. Preto sa mi paci aj canon 60d hoci chapem, ze to je o triedu vyssi aparat. Hladam nejaky pre mna prijatelny prienik ceny a funkcnosti/technickej vybavy.

SK_8er
2010-11-17 01:57:19+01
príspevok od: coyotte
Na d5000 sa mi velmi paci vyklapaci panel. Preto sa mi paci aj canon 60d hoci chapem, ze to je o triedu vyssi aparat. Hladam nejaky pre mna prijatelny prienik ceny a funkcnosti/technickej vybavy.
vyklapacie lcd som vyuzil asi tak ze som ho vobec nevyuzil, len som sa bal ze sa to dakedy odtrhne, ma maly hladacik, nema motor, takze si obmedzeny s objektivmi - ja som bol pri volbe sirokaca ked som namiesto tokina 11-16 musel kupit sigma 10-20 ktoru som uz 5 mesiacov nepouzil co ju mam pretoze ma backfocus co pri sigmach byva, a zle sa mi drzala a ked som chcel dokupit battery grip tak neni original na nu ale len neorigo a to som sa bal kupit.... d90 je super , aj na zaciatok aj na pokrocile fotenie. S canonom ti bohuzial neporadim lebo som mal len nikon :-/ ale v podstate to je zrejme to iste d5000- 500d a d90 - 50d / 60d (ak nemam pravdu tak tu prosim do mna neskacte canonisti :) )

Mattvo
2010-11-17 02:18:56+01
Naco hned zacat s chudakmi s problemami. Ano, rozumiem pojmom 18 - 55 ..., neviem, ci to viem opisat dostatocne odborne, ale ide o rozsah zoomu, ktory objektiv ma. Pre mna ako blba to znamena, ze s objektivom 18 - 200 mozem priblizit vec viac ako s 18 - 55, v kompaktoch sa to vjadruje v nasobkoch priblizenia a to optickeho, alebo digitalneho. ISO je svetlocitlivost, CMOS a CCD su senzory. Neviem ci som obstal v miniteste, ale furt a stale mi ide len o to, aky fotak kupit. Na forum, kde su aj profici som sa obratil preto, lebo nemam cas ani chut sa ponorit do studia vsetkych fines fotografickeho slovnika a technickych detailov a veril som, ze na zaklade mojich ZACIATOCNICKYCH uvah dostanem zmysluplne tipy. A mimochodom, zopar som ich aj dostal a vrele za ne dakujem.
v takýchto situáciách chýba javellin a mrco s ich korčulami a ovečkami ajaj...

bAger
2010-11-17 03:01:10+01
super ze to vies .... :) treba dalej studovat, chodit na workshopy (podla zaujmu) a potom to pojde lahsie...

viator
2010-11-17 08:06:07+01
Myslím, že keď vieš na čo aparát potrebuješ /a rozumieš pojmom ISO, svetelnosť, dynamický rozsah, RAW vs JPG atď./ tak najlepšie bude zájsť do predajne a ochytať/vyskúšať si viac modelov či už nikon alebo canon. Za pozornosť isto stojí aj to, ako Ti vyhovuje hľadáčik a dostupnosť ďalších častí systému /aj cenová/. Dobre tu radil wayne, ´popŕhlené´ reakcie niektorých pokojne ignoruj - je to tu pestré :)
Veľa zdaru !

Bubak.
2010-11-17 08:15:00+01
A čo tak toto? http://shop.ephoto.sk/nikon-d90-af-s-18-105-mm-f-3-5-5-6g-dx-ed-vr-super-kit.html Ušetríš stovku a máš vystarané aj o brašňu, aj o kartu, aj o čistenie...

majkyke
2010-11-17 09:52:20+01
Urcite by som Nikon D90 na tvojom mieste hned nezavrhoval.
Momentalne co sa tyka funkcii,a ceny je to velmi dobra kupa.
Osobne som presiel na D300 len koli utesneniu tela voci prachu a vode,kedze fotim
sport,ale inac funkcie su skoro tie iste.

zelovoc
2010-11-17 10:06:45+01
nad najnizsimi modelmi ani nerozmyslaj lebo su to neergonomicke bazmeky s okriplenymi funkciami. rozhodni sa medzi N90d/C50d/C60d.

wayne
2010-11-17 10:48:46+01
suma nazorov:
-entry level trieda nie je dost dobra (preco? kvoli predsudkom;))
-Nikon D90 je super, co na tom, ze je velky a tazky pre zakladatela temy a viac by mu lezal v skrini pretoze by ho nenosil von lebo je velky a tazky?
-ked niekto nema prehlad a da do prispevku D3100 a 60D je chudak s problemami.
-nie je tu nikto, kto by poradil korcule, ci pridal ovecky.
-(+moj nazor, ze rozhoduje prijemny pocit z pouzivania fotoaparatu a dolezite zzit sa s nim, nie presviedcat sa, ze ved mam super fotak, poradili mi ho skuseni ludia atp.)

@autor: na trhu je tolko moznosti, ze ta, ktoru ti prezentuju jednotlivci ako tu najspravnejsiu, nemusi byt najspravnejsia pre teba, ako vidis, riadit sa radami z ephota ... nie je ktovieco :)

SK_8er
2010-11-17 11:01:58+01
´ked niekto nema prehlad a da do prispevku D3100 a 60D je chudak s problemami. ´
s tymto si v podstate zdrbal zakladatela temy :D

ak chce 50/60d tak mu d90 nemoze byt tazka a velka, 60d je cez jeho rozpocet ak chce aj objektiv, telom sa fotit neda. Teda da, cisto zrkadlo bez objektivu ma najlepsi bokeh :D entry-level zrkadlovky tak na naucenie sa a nechanie ako zalozne telo, jak som uz pisal, ja som sa na tom naucil ale po roku uz kupujem ine pretoze som uz nemal pozitok s tym fotit, uz mi to vadilo -hladacik, drzanie, ovladanie atd, jak som uz pisal vyssie

dmedia
2010-11-17 11:10:25+01
Moj nazor na vec je nasledovny:
Z Canonu aj ked som Nikonak by som si urcite vybral z dvojciselnej rady, teda 40D,50D,60D, tie ma oslovuju, tie trojciferne su na moj vkus a ruky nejake male, nedobre sediace.
Co sa tyka Nikonu, kazdy si musi sam povedat kam sa asi bude chciet dostat vo fotografii, podla toho by som aj vyberal. Druhe, pre mna velmi dolezite kriterium je ci chcem pouzivat aj starsie skla, z toho vyplyva jednoduche delenie na modely s motorcekom v tele a bez a teda na D40,D60,D5000,D3000,D3100 bez motora a teda pre mna obrovske obmedzenie, napr. 50/1,8D, velmi oblubeny a kvalitny objektiv nebude fungovat v AF. A druha skupina D80,D90 s motorom, D7000, D300 s motorom +AI prenos. Co sa tyka ergonometrie, Nikony s velmi dobre drzia uz od zakladnych modelov, aspon mne, takze toto hladisko je OK. Co sa tyka vlastnosti tela, tie novsie su v podstate vsetky ok. Teda volil by som v tvojom pripade kompromis D90, mas tam vsetko co potrebujes,pokial by si napr. zatuyil aj po starsich sklach s AI prenosom, tak potom D7000.

wayne
2010-11-17 11:11:35+01
pisal to Mattvo - 17.11.2010 - 00:39 :)

a hej, kazdemu vyhovuje nieco ine, mne sedia v rukach lepsie mensie tela, do vyssieho modelu nech si ide ked chce, no nech sa rozhodne na zaklade vlastnych skusenosti a uvazeni a nie podla nahodnych poradcov, vratane mna :)

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-11-17 11:28:36+01
zobral by som niečo z Nikonu - kľudne D3100 + AF-S 35 F1,8/AF-S 50F1,4 a nejaký základák 18-105 VR + SB400 blesk + lacný TTL kábel z číny a môžeš sa hrať do skakavenia. Nikon preto, že mi príde pre amatéra oveľa ľahšie ovládateľný a o niečo lepšie/logickejšie meria expozíciu s bleskom aj bez neho. Enjoy! D90 má motor ale za ten cenový rozdiel si kupiš lepšiu Nikkor AF-S 50F1,4 a to je už ine sklo ako AF 50F1,8. Nikon má už skoro všetky objektívy čo stoja za to s motorom si myslím, tie stare su nie až také dobre na digi.

Crazy41
2010-11-17 11:42:20+01
No pekne ste tu autora tak akurat ponizili podaktory,ved to sa robi najlahsie.
Ja by som z mojich sksuenosti poradil ze ci Canon alebo Nikon je skor o tom ktora znacka je tvojmu srdcu blizsia,kazda ma naky + a naky - ,ale ze by bol jeden horsi sa povedat urcite neda,takze chybu neurobis ak kupis ktorykolvek,myslim ze vyskusat ich do ruky pred kupou by tiez stalo za zmienku.
Dalej myslim ze to ci vies co je ISO,svetelnost a podobne je uplne nepodstatna vec,ja ked som kupil moju zrkadlovku tak som nemal ani tusenia na co ta clona vobec je, tak som naky cas fotil v tych automatickych rezimoch nez som pochopil ako si to kontrolovat sam,a ani zadnu foto dna nemuis mat aby si mohol rozmyslat na zrkadlom,pretoze to by tu potom polka ludi miesto tych drahych fotakov mala mat kompakty. A este k tomu ze ti vsetci radia vacsie telo, mne sa velka zdala aj D40 ked som predtym mal kompakt takze taku D90 by som urcite tazsie prezul ale to je dost subjektivna tema takze to pitvat nebudem. Kazdopadne fotoaparat a objektiv je len nastroj na vytvorenie perfektneho obrazu ktory vznika vo fotografovej hlave ,ale treba mysliet aj na to ze klinec bez kladiva nezatlcies.
Verim ze si vyberies spravne. :-)

Daniel.U
2010-11-17 12:23:08+01
to co mas za paprcky ked ti je D90 velky? :-)

dmedia
2010-11-17 12:23:55+01
Dovolim si este jednu poznamku, prezentoval som tu iba svoj nazor a nemusi sa tu s nim nikto stotoznit, ale nesuhlasim s fobiami typu ze starsie skla nie su dobre na digitalne fotaky, u FX to mozno robi vacsi rozdiel, ale u DX isto nie!!!. Napr. stara 35/2 a 35/1,8, nevidim rozdiel, ja to nemam precitane, ale nieco mam s nimi nafotene. Okrem AFS a vrstiev naparenych na zadnom optickom clene, co sa i tak prejavi iba v extremoch. Takze, preco by som mal doporucit nieco co je iba ciastocne riesenie? Osobne by mi vadilo, ze si nemozem kupit napr. novu Tokinu 11-16/2.8, alebo nieco zo starsich skiel 50/1.8,85/1.8 atd., kde plati, ze mas za cenu jedneho noveho 2-3 skla, a pochybujem, ze si vobec niekto vsimne, ze som to nefotil starsim sklom ale novym... Pravda je i ta, ze Canonacke mnohe starsie skla su skoro nepouzitelne na digi tele, ale u Nikonu su to skor vynimky, vid. priklad predcasom tu bol clanok na starucicky 80-200/4 +D3... KAZDY SI TO MUSI ALE SAM ROZHODNUT.

SK_8er
2010-11-17 12:37:33+01
suhlasim s dmedia, tokina moj problem takisto jak som uz velakrat pisal ze som bol obmedzeny motorom a kupil som ine :-/... kupovat nikon d3100 kvoli tomu ze tam ma v tele manual pre zaciatocnikov a vysvetluje mu to co je to clona a aku to spravi fotku mozno neni uplna blbost ale len neskor zistis ze si mohol ist do dacoho vyssieho a nakoniec prerobis ... to co ti vysvetli ta d3100 ti moze vysvetlit aj daky kamarat alebo si to precitas na nete, aaaaalebo si kupuj dake fotocasaky :) moj oblubeny je Digitalni Foto :) sranda ze ked som niekedy riesil daky problem tak som si tam akurat vzdy nasiel clanok o tom alebo ked ma daco zaujimalo ze sa akurat trafili :)

javelin
2010-11-17 12:40:23+01
Kokso jaká dobrá téma.....:))))

SK_8er
2010-11-17 12:50:59+01
príspevok od: javelin
Kokso jaká dobrá téma.....:))))
ze ? fajnova :)

Strana 2 z 6

Inzercia
  • ()

• ()