Fórum » Príslušenstvo

Hardware (PC) pre úpravu RAW-ov z D800

lacikam
lacikam 2012-09-03 14:10:34+02
Zaujíma ma, aký hardware (konkrétne platforma : INTEL/AMD, socket, procesor a veľkosť RAM + frekvencia) používajú užívatelia Nikon-u D800. Vrátane praktickej skúsenosti s odozvou. Nechce sa mi veriť, že treba štvrokanálové radenie RAM na sockete 2011, procesor (najlacnejší) za takmer 300E, 16GB RAM vyskladaných 4x4GB. Je to naozaj nutné? SSD disk - áno, to už dnes do novej zostavy vždy. Tak píšte, najlepšie praktické skúsenosti, ďakujem.

Triton
2012-09-03 17:09:27+02
príspevok od: tadzesi
Odpoved na recnicku otazku : ja.....je to skoda.....D700 som predal a lutujem ako pes....
takze podla teba to nema velky vyznam ist do D800? Chcem pocut nazor niekoho kto stym ma skusenosti, lebo ako citam testy a recenzie tak jediny dovod mat 36 mega je tlac velkych formatov

DropDead
2012-09-03 17:20:21+02
poprvé cítim sa veľmi dobre, pretože pri čítaní hlavičky témy tá zostava je zostava, ktorú by som presne ja odporúčil tým, čo nemajú problém s peniazmi...

no nie toto som chcel, aj ja by som mal otázku ohľadom SSD, kedže ako vidíme, každým rokom sa o nich viac a viac hovorí, kedže sú malé, tiché, veľmi rýchle, aj keď síce drahé s oveľa nižšou kapacitou ale s tým treba počítať, samozrejme ako systémový disk je SSD ideál, kedže systém by dostal injekciu sviežosti...

no mňa zaujíma ako je to so spoluprácou (SSD a HDD)...vysvetlím na príklade, ak mám na systémovom disku (SSD) napr. lightroom ale RAW-ka na druhom disku (dáta-HDD-1TB napr.) tak pri úpravách to, že RAW je na pomalom HDD rýchlosť renderovania neovplyvní ?

dúfam, že sa dá pochopiť, inač povedané je rýchlejšie ak máme Lightroom aj RAW na jednom SSD alebo či je to jedno ak máme Lightroom na SSD a fotky na obyčajom HDD nejakom veľko-kapacitnom ?

wlad
2012-09-03 17:31:47+02
príspevok od: bonifacko
Normalne nad tym uvažujem. Len čo teda tá životnosť?
Intel dava 5 rocnu zaruku. Nie je co riesit.

JOK3R
2012-09-03 18:00:19+02
príspevok od: DropDead
poprvé cítim sa veľmi dobre, pretože pri čítaní hlavičky témy tá zostava je zostava, ktorú by som presne ja odporúčil tým, čo nemajú problém s peniazmi...

no nie toto som chcel, aj ja by som mal otázku ohľadom SSD, kedže ako vidíme, každým rokom sa o nich viac a viac hovorí, kedže sú malé, tiché, veľmi rýchle, aj keď síce drahé s oveľa nižšou kapacitou ale s tým treba počítať, samozrejme ako systémový disk je SSD ideál, kedže systém by dostal injekciu sviežosti...

no mňa zaujíma ako je to so spoluprácou (SSD a HDD)...vysvetlím na príklade, ak mám na systémovom disku (SSD) napr. lightroom ale RAW-ka na druhom disku (dáta-HDD-1TB napr.) tak pri úpravách to, že RAW je na pomalom HDD rýchlosť renderovania neovplyvní ?

dúfam, že sa dá pochopiť, inač povedané je rýchlejšie ak máme Lightroom aj RAW na jednom SSD alebo či je to jedno ak máme Lightroom na SSD a fotky na obyčajom HDD nejakom veľko-kapacitnom ?
Pri exporte klasicky HDD určite proces nespomaľuje, keď vezmeš že export jedného 16Mpix RAWu trvá LR možno 2-5s (záleží na procesore a množstve úprav) tak aj klasický HDD je schopný za tento čas preniesť vyše 100MB. Čaká HDD na procesor, nie naopak (pri exporte).

Dobré je mať na SSD disku samotný LR, katalóg a náhľady camera raw (zväčšiť na minimálne 20GB), master RAWy môžu byť na klasickom HDD.
Inak moja osobná skúsenosť po výmene HDD za SSD je veľmi kladná, systém reagoval okamžite, žiaľ LR ostal stále nejaký spomalený, aj keď bol svižnejší, stále to nebolo ono. Adobe by to mohol trochu zoptimalizovať, hlavne pri prechodoch medzi modulmi je rýchlosť tragická (aj na SSD).

Teraz som kúpil iMAC 27 s klasickým 1TB HDD a oproti staršiemu PC s 256GB samsung SSD môžem povedať že je iMAC pomalší. Úpravy vďaka lepšiemu procesoru sú rýchlejšie, ale celkové reakcie nie.

Zvažujem kúpiť Intel SSD 256GB alebo 512GB, ale podľa toho čo som čítal stratím záruku :-/

Takže to zhrniem, SSD určite odporúčam, systém to neskutočne zrýchli, ale od LR zázraky na SSD nečakajte, súdruhovia z adobe niekde spravili chybu... (LR4 som na SSD neskúšal, LR3 áno)

JOK3R
2012-09-03 18:01:46+02
príspevok od: Triton
toto aj mna zaujima ci je ssd nevyhnutnost. predsa hdd maju buffer, ten nestaci ?

este polozim recnicku otazku: vazne sa najde niekto, kto vezme d800 napr na svadbu a urobi niekolko stovak, mozno tisok fotiek na jeden event? neni to trochu zbytocne(myslim tych 36mega)?
Buffer nenahradí rýchlosť SSD a hlavne prístupovú dobu, na je pri SSD oproti HDD nebe a dudy

JOK3R
2012-09-03 18:02:41+02
príspevok od: LukiK
zalezi na tom akym sposobom tie rawka upravujes. Ak po jednom, tak na to nic extra nepotrebujes. Ak robis hromadne upravy, tak rozdiel pocitis. Na beznu pracu ti ale urcite bude stacit i3 CPU a 4GB RAM DDR3 + 1G graf.karta. SSD disky su dost drahe. A fakt, pokial nerobis hromadne upravy, tak to ani moc nepocitis.
Tak RAWy z D800 upravovať na i3 a 4GB RAM to by bolo riadne sado-maso

JOK3R
2012-09-03 18:05:06+02
príspevok od: wlad
Intel dava 5 rocnu zaruku. Nie je co riesit.
Komu sa nechce čítať milión recenzií SSD diskov odporúčam značky:
Intel, Samsung, Crucial (v tomto poradí)

Vyhol by som sa OCZ, v priebehu pol roka mi disk vertex2 3x! zomrel a táto firma plne stratila moju dôveru...

DropDead
2012-09-03 18:33:42+02
príspevok od: JOK3R
Pri exporte klasicky HDD určite proces nespomaľuje, keď vezmeš že export jedného 16Mpix RAWu trvá LR možno 2-5s (záleží na procesore a množstve úprav) tak aj klasický HDD je schopný za tento čas preniesť vyše 100MB. Čaká HDD na procesor, nie naopak (pri exporte).

Dobré je mať na SSD disku samotný LR, katalóg a náhľady camera raw (zväčšiť na minimálne 20GB), master RAWy môžu byť na klasickom HDD.
Inak moja osobná skúsenosť po výmene HDD za SSD je veľmi kladná, systém reagoval okamžite, žiaľ LR ostal stále nejaký spomalený, aj keď bol svižnejší, stále to nebolo ono. Adobe by to mohol trochu zoptimalizovať, hlavne pri prechodoch medzi modulmi je rýchlosť tragická (aj na SSD).

Teraz som kúpil iMAC 27 s klasickým 1TB HDD a oproti staršiemu PC s 256GB samsung SSD môžem povedať že je iMAC pomalší. Úpravy vďaka lepšiemu procesoru sú rýchlejšie, ale celkové reakcie nie.

Zvažujem kúpiť Intel SSD 256GB alebo 512GB, ale podľa toho čo som čítal stratím záruku :-/

Takže to zhrniem, SSD určite odporúčam, systém to neskutočne zrýchli, ale od LR zázraky na SSD nečakajte, súdruhovia z adobe niekde spravili chybu... (LR4 som na SSD neskúšal, LR3 áno)

niekde som zahliadol že LR4 rieši práve niečo také no nie som si istý, pri iMAC-u...no neviem či to stojí za ten risk stratiť záruku...vieme svoje, sám som vlastnil od nich veci, buď sa nepokazia ani po 10 rokoch alebo sú s nimi problémy vkuse

ale v mojom prípade zvažovať kúpu týchto vecí je nonsens, keďže na slovensku je to každým mesiacom ťažšie a ťažšie

rumpeak
2012-09-03 19:31:14+02
Jdnoduchou přímou úměrou, kdy mám 2 roky starý notebook s i5 první generace a 8Gb RAM a upravuju fotky z D7000 bych odvodil asi tohle: Z 8GB RAM mi 2GB zabírají Win 7 s aktualizacemi. Zbývá tedy 6 Gb, které josu na 16 MPX D7000 v 16 bitovém režimu se standartním nastavením historie štětce na 30 operací vyčerpány při asi 25 vrstvách. Z prosté aritmetiky 6Gb - 16Mpx => 36 MPX bych tipoval bude stejný problém vykazovat při cca 16Gb RAM (systém sežere pořád 2Gb). Procesor si myslím bude bohatě stačit z dnešní generace i i3. Velký problémem, jak už tady dneska padlo je ale opravdu neskutečně pomalý plotnový harddisk. Protože plánuji nákup D800, položil jsem si stejnou otázku jakko ty a odpověděl jsme si na ni takto: Kdybych měl dostatek peněz: koupím něco od Applu, protože macy to s grafikou vždycky uměli lépe. Kdybych měl peněz středně: Koupím si na doma desktop s 32 Gb RAM nějakým Sandy Bridge - E procesorem. Protože mám však peněz málo a svůj počítač jsem zvyklý mít u sebe pořád budu se shánět po nějakém 17" noteboooku, od kterého můžu dát 16gb RAMa 2 harddisky: jako systémový nějaký malý (cca 120gb) SSD a k tomu jako storage 1Tb klasiku.Pokud netrváš na mobilitě, máš tu výhodu, že desky k desktopům nabízí za pár korun možnost 24 a více Gb, takže určitě zainvestuj do pamětí. Určitě kup SSD a nekupuj větší než 1Tb storage. Magnetické disky jednou s cenou dolů budou muset.

Triton
2012-09-03 20:19:53+02
hovori sa tu o systeme - co takto usetrit pamat na ukor systemu? Ja pracovne pouzivam linux, koli PS mam win xp 64 bit, 8 gb ram a na rychlost sa vazne nemozem stazovat, avsak fotky maju len 12 mega.

lacikam
2012-09-03 22:11:08+02
http://www.svethardware.cz/art_doc-44533E328F7593D8C1257A0100512C91.html

Leito
2012-09-03 22:14:49+02
na životnosť nepozerajte!!!!
ako bolo spomenuté Intel dáva záruku 5 rokov a každým modelom je to lepšie a lepšie. Už ma ten SSD disk v sebe nejaký (software) alebo neviem čo presne a zapisovanie suborov rozdieluje stale na aby sa opotreboval rovnomerne. Potom to umieranie funguje iba pri zapisovaní nie čítaní to znamená celý systém , LR, Photoshop..... všetko čo ta mbude nahrate bude len čítať to ho neopotrebováva. A ked je väčší disk tým je dlhšia životnosť lebo je viac priestoru na delenie. A posledná vec pozeraj jedine Intel niesom jeho zástanca ale SSD disky majú fakt dobre. Dufam že to pomože nejak vo výbere, alebo vyjasnení nejakých otázok a nejasností.

Ferdo
2012-09-03 22:25:05+02
príspevok od: JOK3R
Komu sa nechce čítať milión recenzií SSD diskov odporúčam značky:
Intel, Samsung, Crucial (v tomto poradí)

Vyhol by som sa OCZ, v priebehu pol roka mi disk vertex2 3x! zomrel a táto firma plne stratila moju dôveru...
intel 330 moze byt? alebo sa oplati doplatit si za 520 ? uz som toho precital dost a stale neviem ktory

lacikam
2012-09-03 22:26:28+02
Späť k téme - je normálne, že mi je proti srsti DOPORUČOVAŤ pri kúpe nového PC (ak je prioritou úprava RAW (možno aj dávková?) z D800 - socket 1156 (to je jasné, je už postarší) socket 1155 (lebo je vedený ako "nie TOP" a má stále "iba" dvojkanál, socket 1366 - lebo je rovnako drahý (platforma) ako 2011? Pričom 2011 je TOP?
Lebo ak sa zhodnete, že to pre tú D800vku preháňam, tak to potom postavím na 1155. Rozpočet je 800E.
Proti tomu trojkanálovému riešeniu na 1366 mám len "pocitovú" averziu. Pripadá mi to, ako keď sa predávali nepodarkové štvrojadrá s vypnutým jedným jadrom ako oficiálne trojjadrové procesory.

lacikam
2012-09-03 22:30:15+02
príspevok od: Ferdo
intel 330 moze byt? alebo sa oplati doplatit si za 520 ? uz som toho precital dost a stale neviem ktory
Ferdo - to v strede stránky (tie tri testy) si čítal? Ja osobne by som volil Crucial M4 - je veľmi dobre hodnotený, čo je najlepším vysvedčením a už nejaký ten mesiac na trhu.

rumpeak
2012-09-03 22:32:17+02
príspevok od: Triton
hovori sa tu o systeme - co takto usetrit pamat na ukor systemu? Ja pracovne pouzivam linux, koli PS mam win xp 64 bit, 8 gb ram a na rychlost sa vazne nemozem stazovat, avsak fotky maju len 12 mega.
12 Mpx vs. 16 Mpx je docela rozdíl. Rozdíl je taky v tom, jestli používáš 8 bit nebo pracuješ v 16 bitovém režimu. Mě dokonce stačili 4gb, když jsem ale přišel na výhody 16 bitového režimu, musel jsem dokoupit 8 gb a je to u 16Mpx fotek na hraně.

Ferdo
2012-09-03 22:42:57+02
príspevok od: lacikam
Ferdo - to v strede stránky (tie tri testy) si čítal? Ja osobne by som volil Crucial M4 - je veľmi dobre hodnotený, čo je najlepším vysvedčením a už nejaký ten mesiac na trhu.
asi ano, Intel 330 ma radic sandforce a ako som sa mohol z viacerych zdrojov docitat o jeho vyhodach a nevyhodach resp. problemoch, radsej sa mu vyhnem.. takze Crucial M4 zatial vyhrava

lacikam
2012-09-03 22:49:36+02
príspevok od: Ferdo
asi ano, Intel 330 ma radic sandforce a ako som sa mohol z viacerych zdrojov docitat o jeho vyhodach a nevyhodach resp. problemoch, radsej sa mu vyhnem.. takze Crucial M4 zatial vyhrava
Na tomto linku v strede stránky, akosi mi to vypadlo..

lacikam
2012-09-03 22:49:43+02
http://pctuning.tyden.cz/hardware/30

rumpeak
2012-09-03 22:50:26+02
príspevok od: lacikam
Späť k téme - je normálne, že mi je proti srsti DOPORUČOVAŤ pri kúpe nového PC (ak je prioritou úprava RAW (možno aj dávková?) z D800 - socket 1156 (to je jasné, je už postarší) socket 1155 (lebo je vedený ako "nie TOP" a má stále "iba" dvojkanál, socket 1366 - lebo je rovnako drahý (platforma) ako 2011? Pričom 2011 je TOP?
Lebo ak sa zhodnete, že to pre tú D800vku preháňam, tak to potom postavím na 1155. Rozpočet je 800E.
Proti tomu trojkanálovému riešeniu na 1366 mám len "pocitovú" averziu. Pripadá mi to, ako keď sa predávali nepodarkové štvrojadrá s vypnutým jedným jadrom ako oficiálne trojjadrové procesory.
Z tohoto příspěvku jsem finálně pochopil, že jdeš do desktopu. Takže na čem šetři určitě, tak to je procesor: 2011, 1366, tak tohle josu procesory na zpracování fotek trochu moc nabité, tohle vážně nevyužiješ. Bohatě si stačí Nějaký Sandy Bridge i5 (Ivy Bridge je jen o málo výkonější a díky problémům s 22nm výrobou až tak moc šetrný jak by mohl být pořád není), takže tovje volba nějaká i5 2xxx. Zainvestuj ale hodně do pamětí. Ne však do jejich rychlosti - do rychlých pamětí investuj hlavně hráči a lidi co nemají co dělat z penězma. Ty v paměti budeš mít více méně statická data, jednotlivé vrsty. Paměti, které budou sypat data k výpočtům do procesoru bude relativně málo. Takže v oblasti pamětí platí čím více, tím lépe. Na systém rozhodně SSD disk. Zde vůbec neplatí, že jediná možná volba je Intel. To platilo před 2 lety. Doporučoval bych něco přečíst třeba o Kingston HyperX 3K (3k znamená 3000 přepisů) a kalkulaci o tom, za jak dlouho 3000 přepisů při běžné práci uděláš (Myslím, že při intenzivní práci to dělá nějakých 8 let životnosti - nevím, jak je na tom dnes tvoje 8 let stará CD-ROM mechanika (nedej bože disketová jednotka), ale uvaž, co 8 let znamená ve vývoji IT - ten disk bude v koši asi mnohem dříve). Pokdu ten počítač nepotřubješ hned teď, jsou určité signály, které napovídají, ž eprávě SSD by mohlo během měsíce dvou zajímavě zlevnit. Každopádně to bude jedna z nejdražších komponent, takže přečti srovnávací testy SSD pokud možno na více webech. 3D karta pokud nepoužíváš SOLID, CAD nebo nehraješ hry, je pro tebe zbytečná. Bohatě ti postačí ta, která je integrovaná v procesoru. Sandy Bridge procesory sice neuměli DirectX 11,a le pokud nehraheš hry, tak ti to může být úplně jedno. Pokud zbydou penízky - velký monitor s IPS panelem, velké rozlišení a pravidelně kalibrovat

Strana 2 z 6

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()