Fórum » Príslušenstvo

Hardware (PC) pre úpravu RAW-ov z D800

lacikam
lacikam 2012-09-03 14:10:34+02
Zaujíma ma, aký hardware (konkrétne platforma : INTEL/AMD, socket, procesor a veľkosť RAM + frekvencia) používajú užívatelia Nikon-u D800. Vrátane praktickej skúsenosti s odozvou. Nechce sa mi veriť, že treba štvrokanálové radenie RAM na sockete 2011, procesor (najlacnejší) za takmer 300E, 16GB RAM vyskladaných 4x4GB. Je to naozaj nutné? SSD disk - áno, to už dnes do novej zostavy vždy. Tak píšte, najlepšie praktické skúsenosti, ďakujem.

Brian
2012-09-06 09:56:19+02
príspevok od: rumpeak
Z tohoto příspěvku jsem finálně pochopil, že jdeš do desktopu. Takže na čem šetři určitě, tak to je procesor: 2011, 1366, tak tohle josu procesory na zpracování fotek trochu moc nabité, tohle vážně nevyužiješ. Bohatě si stačí Nějaký Sandy Bridge i5 (Ivy Bridge je jen o málo výkonější a díky problémům s 22nm výrobou až tak moc šetrný jak by mohl být pořád není), takže tovje volba nějaká i5 2xxx. Zainvestuj ale hodně do pamětí. Ne však do jejich rychlosti - do rychlých pamětí investuj hlavně hráči a lidi co nemají co dělat z penězma. Ty v paměti budeš mít více méně statická data, jednotlivé vrsty. Paměti, které budou sypat data k výpočtům do procesoru bude relativně málo. Takže v oblasti pamětí platí čím více, tím lépe. Na systém rozhodně SSD disk. Zde vůbec neplatí, že jediná možná volba je Intel. To platilo před 2 lety. Doporučoval bych něco přečíst třeba o Kingston HyperX 3K (3k znamená 3000 přepisů) a kalkulaci o tom, za jak dlouho 3000 přepisů při běžné práci uděláš (Myslím, že při intenzivní práci to dělá nějakých 8 let životnosti - nevím, jak je na tom dnes tvoje 8 let stará CD-ROM mechanika (nedej bože disketová jednotka), ale uvaž, co 8 let znamená ve vývoji IT - ten disk bude v koši asi mnohem dříve). Pokdu ten počítač nepotřubješ hned teď, jsou určité signály, které napovídají, ž eprávě SSD by mohlo během měsíce dvou zajímavě zlevnit. Každopádně to bude jedna z nejdražších komponent, takže přečti srovnávací testy SSD pokud možno na více webech. 3D karta pokud nepoužíváš SOLID, CAD nebo nehraješ hry, je pro tebe zbytečná. Bohatě ti postačí ta, která je integrovaná v procesoru. Sandy Bridge procesory sice neuměli DirectX 11,a le pokud nehraheš hry, tak ti to může být úplně jedno. Pokud zbydou penízky - velký monitor s IPS panelem, velké rozlišení a pravidelně kalibrovat
chcel by som sa ta opytat, alebo aj ostatnych co si myslia o tej integrovanej grafike. Najnovsie PS tusim dost vyuzivaju graficku kartu na vykreslovanie a to nemyslim pri pouzivani tych vseliakych 3D funkcii ktore najnovsie CS-ka maju. Aj ked tema sa skor toci okolo Lightroomu. Mna by to zaujimalo preto ze pouzivam PS a LR asi 50 na 50.

wlad
2012-09-06 10:07:05+02
príspevok od: lacikam
mini ITX dosky nie sú len HTPC, záleží na tom, aký procesor tam strčíš..
http://pctuning.tyden.cz/hardware/zakladni-desky/24551-asus-p8z77-i-deluxe-miniaturni-itx-deska-pro-ivy-bridge
- a na "spracovanie" fotiek to nebolo, ani nebude. Ak na tom niečo zeditujem, tak občas. BTW, fotka nepotrebuje 3D výkon. Dokonca ani nevrstvím, nie som retušér ani grafik, ale fotograf - vo význame toho slova. A nemám ani D800. Predtým som mal v ateliéri NTBK Toshiba NB100, ale nakoniec mi vadil ten malý display (10") - na náhľady. Keď som k tomu pripojil externý, tak straatil zmysel, ale nechávam siho - ak človek potrebuje ísť von - tak sa cca 1 kg funkčného počítača môže niekedy hodiť. Ohľadom "utiahnutia" vyššieho rozlíšenia DVI v single linku som písal, ak sa nemýlim a info z wikipedie som pochopil správne, tak nemáš pravdu.
http://www.asus.cz/Motherboards/Intel_Socket_2011/Rampage_IV_Extreme/
Na plne ATX dosky sa tieto male prditka nikdy nedosiahnu - su prilis obmedzene a poriadne komponenty ani nepodporuju.

Prosim ta, ktore karty maju "DVI single link" ? Najlacnejsia karta na alze za 25 eur podporuje rozlisenie 2560 x 1600:
http://www.alza.sk/gainward-210-512mb-ddr3-d254811.htm

helb
2012-09-07 00:45:55+02
Asi pet let stary stroj a celkem to jde, ale zmena by neuskodila – proti rawum z devadesatky je to velky rozdil… Core2duo E6750, 6GB DDR2 RAM, obycejne 7200rpm disky, Gentoo Linux 64b, Corel AfterShot Pro.

zuzka1
2012-09-07 01:16:15+02
iMac Quad-Core Intel Core i7 3.4GHz, 8GB RAM, 1TB Hard Drive, AMD Radeon HD 6970M, SuperDrive
LR4 a obcas PS CS6
D800 mam len par dni, ale rychlost editacie sa mi zda v pohode. Fotila som portrety pre skolku, spracovavala 50 zaberov. Rychlost editacie sa mi zda v pohode, stihla som to za dve noci.
Nemam skusenost s pracou patsto zaberov naraz.
Nie som zarobkovy fotograf.

morgoth
2012-09-07 11:01:13+02
Vsetko je to o tom co povazujes za dostatocne rychle. Ked som pred par rokmi upravoval cca ~10Mpix rawka na 1.6Ghz cpu a 512MB ram, tak to šlo. Keď som prešiel na notebook s core i5+4GB ram tak som si uvedomil aké to bolo utrpenie. Teraz mi v pohode stačí na upravovanie fotiek z 5d2, takže aj na D800 by malo v pohode stačiť nejaké 4-jadro+8GB ram. Ďalšie investície sú potom o tom, aby si mohol robiť priamo veci, pri ktorých si ja radšej zájdem na kávu či večeru (zvyknem tak dopredu renderovať 1:1 previews).

lacikam
2012-09-08 10:19:50+02
toto je len v teoretickej rovine - ak uvážim, že najpomalším miestom v PC je klasický HDD, tak predpokladám, že vývojári softu od ADOBE smerujú cache-ovanie počas úprav do RAM. Pomalá práca s LR (hoci sa napr. knižnice načítavajú z disku) prípadne zložitejšie úpravy v PS (vrstvenie) sa spomaľuje, ak RAM nie je dostatočne veľká (a nárok rastie lineárne s rastom úprav či objemom dát, teda "nikdy nie je dosť veľká) - myslíte si - tak ako ja, že napriek všeobecne zažitej predstave, že do počítača (pre systém a programy všeobecne) je 16GB využiteľné maximum?!? by najvýkonnejším riešením bolo 32 GB? Všetky úpravy sa predsa vykonávajú nedeštruktívne - v cache (cez RAM) PC a na disk sa ukladajú až pri "SAVE".. Takže samotná rýchlosť prípadného SSD sa prejavuje iba pri čítaní a zápise. (Hoci PS tiež vytvára svoj dočasný súbor počas behu na HDD)

pufko
2012-09-08 10:44:26+02
Prosím hodte mi tu niekto printscreen zo správcu úloh komu to žerie povedzme 10GB RAM a kôli tomu potrebuje teda 16GB, ja som si schválne teraz odsledoval správcu, nastavil som ho aby bol "vždy na vrchu" a pri úprave RAW som niekde na 2,7-3,1GB RAM čo mne nestíha je CPU ale RAM mám stále nazvyš a to som naschvál otvoril RAW v troch programoch ACD SEE Photo mnager + ACD See Pro + Photoshop Camera Raw, ak som nechal len jeden soft tak som spadol na 2.5-2,8GB RAM ak som zavrel všetko čo má niečo spoločné s fotografiou tak mi ostalo 2.24GB, čiže ak ja začnem upravovať fotky tak ACD See PRO potrebuje pre seba nejakých 300MB RAM, schválne som skúsil ešte pracovať s TIFF a vtedy to stúplo ešte asi o dalších 100MB voči RAW

wlad
2012-09-08 10:49:21+02
toto je len v teoretickej rovine - ak uvážim, že najpomalším miestom v PC je klasický HDD, tak predpokladám, že vývojári softu od ADOBE smerujú cache-ovanie počas úprav do RAM. Pomalá práca s LR (hoci sa napr. knižnice načítavajú z disku) prípadne zložitejšie úpravy v PS (vrstvenie) sa spomaľuje, ak RAM nie je dostatočne veľká (a nárok rastie lineárne s rastom úprav či objemom dát, teda "nikdy nie je dosť veľká) - myslíte si - tak ako ja, že napriek všeobecne zažitej predstave, že do počítača (pre systém a programy všeobecne) je 16GB využiteľné maximum?!? by najvýkonnejším riešením bolo 32 GB? Všetky úpravy sa predsa vykonávajú nedeštruktívne - v cache (cez RAM) PC a na disk sa ukladajú až pri "SAVE".. Takže samotná rýchlosť prípadného SSD sa prejavuje iba pri čítaní a zápise. (Hoci PS tiež vytvára svoj dočasný súbor počas behu na HDD)
Pri dostatocne velkej RAMke sa najpomalsim clankom pocitaca stava procesor.
A dnes, ked su pamete zadarmo, je nezmysel kupovat menej ako 8GB RAM. Rozdiel medzi 4 a 8 GB je 10-15 eur. Absolutne zanedbatelne.

lacikam
2012-09-08 10:55:30+02
Aký veľký výkonový rozdiel poskytne Quad channel memory (2011) oproti Dual channel (1155).
http://www.hardwaresecrets.com/article/133

pufko
2012-09-08 11:02:03+02
Cena je síce nízka, ale 8GB musí s prehladom stačiť, priplácať si za 16GB už znamená 30-40€, ja poznám len velmi málo ludí čo boli ochotný investovať do lepšej skinky, alebo ich obetovať na kvaliné tiché chladiče...

lacikam
2012-09-08 11:27:58+02
http://www.tweaktown.com/articles/4416/intel_x79_quad_channel_and_z68_dual_channel_memory_performance_analysis/index.html
Test s veľmi zaujímavým výsledkom, mne osobne naznačuje dve "pravdy" - o hrubom výkone PC stále rozhoduje viac procesor a VGA ako RAM (tam skôr frekvencia a časovanie) a quad channelu sa výrobcovia zatiaľ veľmi nevenujú - nielen na mňa (teraz) to pôsobí skôr ako marketingový ťah, hoci dátová priepustnosť teoreticky naozaj vzrastie oproti dual dvojnásobne, (šírka pásma zo 128bit na 256) zatiaľ asi quad za ten príplatok v doske, procesore nestojí. A čo celková veľkosť RAM?

lacikam
2012-09-08 11:28:51+02
Berte to ako úvahu, nástrel. Nie som žiadny odborník, iba čítam a snažím sa vyznať.

wlad
2012-09-08 12:36:50+02
http://www.tweaktown.com/articles/4416/intel_x79_quad_channel_and_z68_dual_channel_memory_performance_analysis/index.html
Test s veľmi zaujímavým výsledkom, mne osobne naznačuje dve "pravdy" - o hrubom výkone PC stále rozhoduje viac procesor a VGA ako RAM (tam skôr frekvencia a časovanie) a quad channelu sa výrobcovia zatiaľ veľmi nevenujú - nielen na mňa (teraz) to pôsobí skôr ako marketingový ťah, hoci dátová priepustnosť teoreticky naozaj vzrastie oproti dual dvojnásobne, (šírka pásma zo 128bit na 256) zatiaľ asi quad za ten príplatok v doske, procesore nestojí. A čo celková veľkosť RAM?
absolutne nezmyselne porovnanie - nemoze predsa porovnavat quad channel a dual channel na dvoch roznych chipsetoch.
Aby to porovnanie malo zmysel, mal dotycny testovat na tom istom chipsete napr 4x2GB RAM v quad channel vs 2x4GB RAM v dual channel konfiguracii.

haplo602
2012-09-08 14:19:53+02
uvedom si ze bezny uzivatel je najvacsi limit pri spracovani. skus ale narvat nejaku normalnu devel workstation s VMkami pre rozne testovacie systemy na 16GB dual a quad channel a uvidis ten rozdiel.

ja mam dual opteron 2389 + 8GB ram a ked otvorim cca 20-25 svojich beznych skenov tak system drasticky spomali ... takze asi zoberiem este 8GB ram ... co sa tyka HDD, to je kravina. je dolezity len pri bootovani a prvom nahrati programu.

lacikam
2012-09-09 01:48:55+02
Posledné moje závery sa uberali (nezávisle) v duchu vety recenzenta M. Jindru : "Přínosy patice 2011 jsou velice malé a rozhodl jsem se používat socket 1155 i pro TOP sestavu." - linku :
http://www.svethardware.cz/art_doc-C6CD55CB66D3CD9AC1257A5F006A8CCC.html
Procesor bola relatívne jednoduchá voľba - držal som sa predstavy, že ak som pôvodne chcel 2011 a tam by bol jediný cenovo dostupný (v rámci limitu) štvorjadrový i-7 3820 (3,6GHz, 10 MB cache, 32 nm/130W TDP) - tak, že si pozriem, čo za 300E môžem mať v sockete 1155. Našiel som i7 (3,4 GHz, 8 MB cache) model 3770, ale už 22nm/77W TDP, takže chladenie (ak zostane vzduchové) môže byť síce naddimenzované, ale ventilátor sa nebude musieť točiť na max. teda bude "relatívne" tiché. Overovanie toho modelu v testoch a recenziách ma nasmerovalo sem : http://www.svethardware.cz/art_doc-08661DB323649827C12579DF0034C73B.html
pričom sa výber ustálil na modeli s "K", teda odomknutý násobič, možnosť vyššieho taktu, v recenzii sa bez problémov dostali na 4,6 GHz. - necelých 30E príplatku za túto možnosť stojí.
Doska : http://www.alza.sk/asus-p8z77-v-d312832.htm
Má všetko, čo by som za tie peniaze očakával, stačí si pozrieť špecifikácie..a je to ASUS.
RAM - v duchu vyššie uvedeného - 16 GB
http://www.alza.sk/crucial-16gb-kit-ddr3-1600mhz-cl9-ballistix-sport-d339761.htm
HDD - tuná som dnes urobil najväčšiu zmenu, pretože mi robilo "etický" problém kombinovať 128 GB (voľba ceny) SSD disk s klasickým HDD (voľba miesta), naviac v 7200ot.
Za obe disky by som "vyvalil" zhruba 100E/ks (Crucial M4 a 1TB Seagate). Časť rôznych pohľadov je v článku na ktorý som narazil dnes a sám o sebe je málo hodnotný, ale diskusia pod ním, to už je "iné kafe" : napríklad jeden z recenzentov diskov (M. Jahoda) od kúpy SSD odhováral pisateľa článku, redaktora portálu..
http://blogy.cnews.cz/clanky/utrpenim-k-osviceni-aneb-co-me-naucil-operacni-system-na-pomalem-disku
Je tam aj názor spomínajúci disky Velociraptor od WD, s 10k otáčkami, veľmi dobrou prístupovou dobou 3,6ms (viac ako o polovicu rýchlejšie ako 7200ot. disky)
http://www.alza.sk/western-digital-velociraptor-250gb-64mb-cache-d324413.htm
- a rovno do RAID 0. Kapacita (bude sa predsa zálohovať) by mala stačiť každému, RAIDom sa rýchlosť ešte zvýši. SSD by som tým pádom nepoužil. Hlavne preto, že aj tak sa v takom prípade veľká časť dát bude nachádzať na klasickom HDD. Takže sme na 778E, cca. Dostal som dva rozpočty, jeden sa má pohybovať pri 1000E, druhý okolo 800E (obe +/-). Ak bude treba cenu tlačiť dole - uberiem z RAM. Podľa väčšiny názorov predsa 8GB stačí..? Ja v tomto stále nemám jasno - hlavne vzhľadom k podstate témy. RAW súbory z D800 a hardwareové nároky pri editácii.

lacikam
2012-09-09 01:56:11+02
Uhm, zostáva pohľadať VGA (pozriem zajtra, doska má všetky možné porty a cez display port vie dať aj natívne rozlíšenie pre 27" Fujitsu P27T-6, procesor má integrovanú grafiku - teda tento výber by zobrazoval okamžite po zložení, ale obaja užívatelia k PC chcú prpojiť EIZO - akurát neviem, aké modely - či má vôbec význam riešiť Quadro kartu. No a zostáva aj zdroj, to je ale položka cca 50E..

pufko
2012-09-09 07:34:27+02
" No a zostáva aj zdroj, to je ale položka cca 50E.." Zdroj do 50€ sa kúpiť dá ale bohviečo to teda nebude, ale hlavne že bude 16GB RAM... Ešte že som o tom písal. Do poriadneho PC patrí portiadny zdroj a tam to začína niekde na 70€. RAID O je dobrá vec ale len na prácu, na zálohu by som to nechcel, chyba jedného HDD znamená stratu všetkého čo na diskoch bolo uložené, síce píšeš že tam bude aj klasický na zálohu dát ale ak chceš zrýchliť prácu s fotkami tak je nutné aby sa fotky načítavali aj ukladali z miesta kde tá rýchlosť je, teda z RAID diskov. Po skončení presun na klasický HDD.
Výkon tam bude ale bude aj hlučnosť, práve preto sa volia SSD disky, lebo Raptory narobia toho hluku trochu viac. Na doske si síce nešetril ale dnes by som vyberal dosku skôr mATX aby bolo možné použiť menšiu skrinku

lacikam
2012-09-09 08:26:58+02
Pri cene zostavy - 50-70?E (to je jedno, neboj sa - zdroj nebude žiadna šunka, nie som kokot) . mATX som vypustil - -doma si to kľudne dám, ale na takej doske nie je žiadne (staré) PCI, a niekedy ani nové (mini) PCI-e x1. Užívatelia radi ešte niečo do slotu okrem VGA zasunú, pripadne neskôr rozšíria výbavu a kam to dajú? ?mATX dosečky majú často iba jeden PCI-e x16 a čau. A niektoré (ako moja nedávno) nie, čo sa neskôr ukázalo ako chybička. (hoci som si poradil) Tiež som si "zlizol", že HTPC dosky.... Chlape, TY budeš ešte väčší odborník ako ja - ZÁLOHA? Externe - v tom PC nebude okrem raptorov nič. Záohovať pravidelne - ak niečo rupne, tak iba aktuálna nezazálohovaná práca. Snáď nebudeme pakať nad nejakými .mp3, či filmami - ak tam budú. Menšia skrinka? Nie, kvôli vzduchu a hluku. Velociraptory majú obal jednak kvôli teplu jednak kvoli hluku, až taký hluk to nebude, stále máš ventilátor v zdroji, ventilátor ns chladiči procesora, prípadne na VGA, možno aj nejaký do skrinky - ide o chladenie výkonných komponent, nie stavbu absulútne tichého PC - tak otázka nestála. Ešte k tej RAMke - neuvažujem nad tým, koľko stačí SYSTÉMU - to by som tam toľko RAM nepchal. Napíš mi, že otvoríš s 8 GB v Photoshope napríklad 25-50ks 180 MB RAWov alebo v LR natiahneš knižnicu s takýmito 500 - 1000 súbomi, edituješ - a nie je žiadne zdržavanie pri práci - nie 4x .

lacikam
2012-09-09 08:37:26+02
Velociraptory sú veľmi spoľahlivé disky, keď už sme pri tom. MTBF udávaná o tretinu vyššia ako bežné 7200 ot disky - 1,4 mil. hod. Dúfam, že registruješ rozdiely. AK už toto ie je vhodné do RAID 0, tak už potom nič. Osobne mám najväčšiu obavu z výberu VGA - doporučovať komukoľvek Quadro, ak sám neviem exaktne napísať postup ako zabezpečiť funkčnosť celého systému v 10-bit - to sa mi vnútorne prieči. A naviac osobne pochybujem o potrebe editovať fotky v 10-bitoch ( aj v náväznosti na to, že potom sa (pred tlačou) uložia (či ukážu na WEB-e) ako 8-bit. jpg (často sRGB)
To by tu mohol poriešiť niekto, kto sa vyzná viac. Ja viem iba to, čo som sa dočítal a to je vcelku obsiahla a nie jednoduchá záležitosť.

lacikam
2012-09-09 09:00:56+02
Mienim, že tento zdroj je OK : http://www.alza.sk/corsair-tx650m-d252116.htm
Odpojiteľné kabely, veľká vrtuľka, účinnosť - Ampérov kopa. Výkonovo tak akurát - do toho, čo som hore pouvádzal. Cena ešte OK, samozrejme - ak má niekto lepšie zdroje, nemusí kupovať na alza.ak

Strana 4 z 6

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()