Fórum » Príslušenstvo

Hardware (PC) pre úpravu RAW-ov z D800

lacikam
lacikam 2012-09-03 14:10:34+02
Zaujíma ma, aký hardware (konkrétne platforma : INTEL/AMD, socket, procesor a veľkosť RAM + frekvencia) používajú užívatelia Nikon-u D800. Vrátane praktickej skúsenosti s odozvou. Nechce sa mi veriť, že treba štvrokanálové radenie RAM na sockete 2011, procesor (najlacnejší) za takmer 300E, 16GB RAM vyskladaných 4x4GB. Je to naozaj nutné? SSD disk - áno, to už dnes do novej zostavy vždy. Tak píšte, najlepšie praktické skúsenosti, ďakujem.

pufko
2012-09-09 09:52:15+02
lacikam narážal som presne na problém naddimenzovania RAM a poddimenzovania PSU, zdroj za 100€ je už iná káva ako za 50€, preto som napísal od 70€ , ja sám mám Enermax MODU+ 425 na dobu kedy som ho kupoval to bohate stačilo, pre mna je podstatne že je takmer nepočutelný.

K HDD pracovať na RAID 0 v pohode ale nechávať tam zálohu svojich foto, či iných dôležitých vecí je odvaha, ale tak môžeš si to zálohovať na DVD či webalbum...

Dalej nechápem ako sa dá naraz editovať 25 RAW-ov, ja v každom softe ktorý používam dokážem vždy len jeden, skúšal som kedysi aj Capture ONE kolko to žralo vtedy neviem , ale dnes sa neviem nijak dostať cez 4GB RAM, keby som si skladal PC teraz tak by som RAM naddimenzoval na 8GB , ktoré by som beztak nedokázal využiť - poprosím ťa postni mi sem prinscreen zo správcu úloh kde ti to žerie nad 8GB RAM. Ja pri práci s foto podla správcu úloh v podstate využívam 1GB RAM, zvyšok berie WIN + ostatné programy

lacikam
2012-09-09 10:22:11+02
Zálohovať - prečo také nepohodlné riešenie ako DVD? Veď existujú externé USB 3.0 disky - tam by som začínal a možností je viac. Editovať naraz...? Napísal som "otvoriť".. To stačí pre zabratie RAM. Nemám skúsenosť so súbormi z D800. K tomu zdroju - účinnosť zdroja klesá aj, ak je naddimenzovaný. Aj ten, čo som tu dával link - mohol by byť aj slabší, 550W?

wlad
2012-09-09 10:36:49+02
príspevok od: lacikam
Zálohovať - prečo také nepohodlné riešenie ako DVD? Veď existujú externé USB 3.0 disky - tam by som začínal a možností je viac. Editovať naraz...? Napísal som "otvoriť".. To stačí pre zabratie RAM. Nemám skúsenosť so súbormi z D800. K tomu zdroju - účinnosť zdroja klesá aj, ak je naddimenzovaný. Aj ten, čo som tu dával link - mohol by byť aj slabší, 550W?
Staci spocitat maximalnu spotrebu komponentov a pridat rezervu 20-30%.
U mna len graficka karta zerie max 220W, a procak 95W. K tomu nejake drobne pre dosku, ramku, disky, napajanie USB portov atd a skoncilo to kupou MODU82+ 625W.
Zdroj je to posledne na com sa oplati setrit.

lacikam
2012-09-09 23:24:14+02
Žiadna reakcia na ten variant s dvoma Velociraptormi v RAID 0? Celé to vyjde na polovicu SSD disku, pričom rýchlosť by som videl niekde medzi SSD a dvoma 7200 ot v RAID 0 - teda oveľa bližšie k SSD. Ale hlavne odhaujem, že to bude rýchlejšie ako kombinácia SSD na systém + jeden 7200 ot. na data v jednom PC. Ten 7200 ot. vezme všetky výhody toho SSDčka. S Velociraptormi bude rýchlosť (odozva) konštantná. Iný názor?

lacikam
2012-09-10 00:15:21+02
VGA ATI : http://www.qcomp.sk/shopping/product_details.php?idp=mA6R69AA
VGA nVidia : http://www.qcomp.sk/shopping/product_details.php?idp=mLD542AA
Ak je aj nVidia s 128-bit zbernicou, tak nVidia. Ak nie, tak ATI.

lacikam
2012-09-10 00:22:06+02
tak ako som to tu dával limit 1000E s dvoma Velociraptormi a ATI VGA splním - malo by to stáť 975E a nejaké centy. Na 800E, by som volil menej vybavenú dosku, z tej ASUSky (so Z77) existuje veľa variantov - aj v mATX formáte. (LX, V, M, Pro , atď) To by cena šla niekde k 900E - a to bolo (vraj pri dobrom výbere) akceptovateľné. AK sa užívateľ nechá presvedčiť, že 8 GB je OK, tak nejaké E ešte ušetrí kúpu kitu 2x4GB. Inde už sa ušetriť nedá, všetko ostatné by už bol prílišný výkonový skok - voľba dosky (výrobcu a aj čipovej sady), procesor,(Freq, cache a "K") zdroj (Značka, účinnosť) aj disky(rýchlosť, spoľahlivosť a vyššia spoľahlivosť v RAID 0), rovnako VGA (10-bit na kanál) majú svoje opodstatnenie.

lacikam
2012-09-10 00:31:49+02
Žiadna reakcia na ten variant s dvoma Velociraptormi v RAID 0? Celé to vyjde na polovicu SSD disku, pričom rýchlosť by som videl niekde medzi SSD a dvoma 7200 ot v RAID 0 - teda oveľa bližšie k SSD. Ale hlavne odhaujem, že to bude rýchlejšie ako kombinácia SSD na systém + jeden 7200 ot. na data v jednom PC. Ten 7200 ot. vezme všetky výhody toho SSDčka. S Velociraptormi bude rýchlosť (odozva) konštantná. Iný názor?
polovicu SSD disku - ako 512 GB. Dva Velociraptory budú mať v RAID 0 kapacitu 500 GB.

dePappa
2012-09-10 08:14:32+02
polovicu SSD disku - ako 512 GB. Dva Velociraptory budú mať v RAID 0 kapacitu 500 GB.
ahoj, na SSD nie je zaujimava len rychlost, ale hlavne doba pristup a pocet operacii za sekundu...

IOPS:
7200 rpm disk ma na urovi 70 - 100 (sata 2)
SSD disk na urovni 50 000 a viac (vertex 3 napr)

ACCESS TIME:
SSD 16-100 micro seconds
HDD 5000 - 10 000 micro seconds

a to je riadny rozdiel, hlavne co sa pristupu k datam tyka, raid 0 to nijako neurychliy (teda zanedbatelne). A okrem toho davat nieco do raid 0 a nazyvat to vyssia spolahlivost? Raid 0 stripping mode, disky zoradene za sebou, prides o jeden, prides o vsertky data, nechcel si to radsej dat do RAID 1 (mirror?) na fotky by som nic ine ako RAID 1 (RAID 5 a RAID 6, RAID 10) neriesil.

A spat k teme, ja osobne vlastnim d800, a spracuvavam to na stroji ktory ma i7, 16 GB RAM, a 512 GB SSD (na take tie work in progress fotky), ostatne veci lezia na domacom raid (raid 6, 6 TB), ten stroj na to uplne staci, dokonca praca s RAWom je uplne v pohode (nie bezproblemvoa ale da sa ) na macbook pro 2010 13" (8GB RAM, core 2 duo)... Moj nazor je taky ze to SSD ulahcuje dost pracu, aj pri kopirovani, vytvarani tiff, psd, exporte z lightroomu je praca sviznejsia.

wlad
2012-09-10 08:46:05+02
príspevok od: dePappa
ahoj, na SSD nie je zaujimava len rychlost, ale hlavne doba pristup a pocet operacii za sekundu...

IOPS:

ACCESS TIME:
SSD 16-100 micro seconds

a to je riadny rozdiel, hlavne co sa pristupu k datam tyka, raid 0 to nijako neurychliy (teda zanedbatelne). A okrem toho davat nieco do raid 0 a nazyvat to vyssia spolahlivost? Raid 0 stripping mode, disky zoradene za sebou, prides o jeden, prides o vsertky data, nechcel si to radsej dat do RAID 1 (mirror?) na fotky by som nic ine ako RAID 1 (RAID 5 a RAID 6, RAID 10) neriesil.

A spat k teme, ja osobne vlastnim d800, a spracuvavam to na stroji ktory ma i7, 16 GB RAM, a 512 GB SSD (na take tie work in progress fotky), ostatne veci lezia na domacom raid (raid 6, 6 TB), ten stroj na to uplne staci, dokonca praca s RAWom je uplne v pohode (nie bezproblemvoa ale da sa ) na macbook pro 2010 13" (8GB RAM, core 2 duo)... Moj nazor je taky ze to SSD ulahcuje dost pracu, aj pri kopirovani, vytvarani tiff, psd, exporte z lightroomu je praca sviznejsia.
raid 1 bude este pomalsi ako samostatne disky.. predpokladam ze tie disky v raid 0 nebude pouzivat na archivaciu fotiek, ale len na spracovavanie...prave kvoli vacsiemu riziku ze o fotky pride..

dePappa
2012-09-10 08:50:48+02

IOPS:

ACCESS TIME:
SSD 16-100 micro seconds

este pre doplnenie

IOPS pre velocirpator je 144

dePappa
2012-09-10 08:58:02+02
príspevok od: wlad
raid 1 bude este pomalsi ako samostatne disky.. predpokladam ze tie disky v raid 0 nebude pouzivat na archivaciu fotiek, ale len na spracovavanie...prave kvoli vacsiemu riziku ze o fotky pride..
suhlasim, vyjadroval som sa len k tomu ze napisal ze 2x velociraptor v RAIDE 0 bude rychlejsie ako SSD, podla mna nebude, dovody su hore... este by som si dovolil napisat ze SSD disk je tichy, co sa o velociraptorovi neda povedat aj to je faktor... dalsou vecou co vidim ze sa casto riesi je zivtnos SSD disku, najstarsi ktory mam je OCZ vertex 2 (2.5 roka) pouzivam ho ako disk pre OS (gentoo linux a non-stop kompilacie a zatial ziaden problem, disk bezi nonstop 24/7)
vypis zo smarta:

Reallocated_Event_Count 0x0033 100 100 003 Pre-fail Always - 0

dePappa
2012-09-10 09:00:13+02
suhlasim, vyjadroval som sa len k tomu ze napisal ze 2x velociraptor v RAIDE 0 bude rychlejsie ako SSD, podla mna nebude, dovody su hore... este by som si dovolil napisat ze SSD disk je tichy, co sa o velociraptorovi neda povedat aj to je faktor... dalsou vecou co vidim ze sa casto riesi je zivtnos SSD disku, najstarsi ktory mam je OCZ vertex 2 (2.5 roka) pouzivam ho ako disk pre OS (gentoo linux a non-stop kompilacie a zatial ziaden problem, disk bezi nonstop 24/7)
vypis zo smarta:

Reallocated_Event_Count 0x0033 100 100 003 Pre-fail Always - 0
napisal som nezmysel, nikde to lacikam netvrdi ze raid 0 bude dosahovat vacsiu rychlost ako SSD, sorry...

a ten vypis so smarta, podstatna je posledna hodnota 0 (RAW_VALUE)

lacikam
2012-09-10 22:08:35+02

IOPS:

ACCESS TIME:
SSD 16-100 micro seconds

Ahoj, vďaka. Práve včera som si (po postovaní názoru tuná) overoval ako je to s RAID 0, smutným prekvapením pre mňa bolo, že s prístupovou dobou Velociraptoru to ani zdvojením do RAIDU nehne "ani kus" - stále cca 3 ms. 30x pomalšie ako SSD, kua. Dnes som prečítal "hafo" presne takých názorov a testov SSD vs. 2x Velociraptor v RAID 0. Sklamane musím konštatovať, že Klasický disk - čo sa týka rýchlosti - OK. OUT.
IOPSom som sa nezaoberal, verím Ti. RAID 0 s čisto Velociraptormi som volil, pretože som očakával, že to bude rýchlejšie riešenie, ako spolu nainštalovená kombinácia SSD na OS a aplikácie a 7200ot. HDD na dáta.
Mohol by si uviesť aký presne i7 , prípadne čipová sasa(socket) používaš?
BTW - 10k Velociraptor je spoľahlivejší ako bežný 7200 ot. disk..RAID 0 by som sa s týmto diskom bál menej.Resp. nebál.
Takže OK, SSD je realita, súčasnosť - kapitulujem a nešpekulujem. Ale stále mám dve možnosti.
1. SSD CRUCIAL M4 128 GB V RAID 0 (prídem o TRIM, alebo už je to naozaj vychytané?!?)
2. SSD CRUCIAL M4 256 GB.
pozn. Cena bude v oboch prípadoch rovnaká ako pôvodné Velociraptory v RAID 0. Rýchlosť SSDčiek v RAID 0 neporovnateľná, teplo a hluk - minimálne - ako ste uviedli.
Samotná rýchlosť SSD 256 GB , bude tiež OK. RAID 0 nebude nebezpečný, ak si užívateľ zvykne na zálohovanie, pretože od začiatku som chcel dáta oddeliť - na PC by sa iba pracovalo. Chcem niečo editovať? Pripojím externé úložište, stiahnem do PC to, s čím chcem pracovať - v priebehu pár dní vyeditujem a hotové zazálohujem na Mirrorované (RAID 1) extrené úložište.

lacikam
2012-09-10 22:10:06+02
áno, wlad - v PC som uvažoval vždy iba nad RAID 0 - kvôli rýchlosti. A LEN na spracovanie.

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2012-09-10 22:15:07+02
Uhm, zostáva pohľadať VGA (pozriem zajtra, doska má všetky možné porty a cez display port vie dať aj natívne rozlíšenie pre 27" Fujitsu P27T-6, procesor má integrovanú grafiku - teda tento výber by zobrazoval okamžite po zložení, ale obaja užívatelia k PC chcú prpojiť EIZO - akurát neviem, aké modely - či má vôbec význam riešiť Quadro kartu. No a zostáva aj zdroj, to je ale položka cca 50E..
Ahoj, nečítal som už celé vlákno, ak chceš poradiť napíš mi čo potrebuješ do správy.

dePappa
2012-09-11 09:28:40+02
Ahoj, vďaka. Práve včera som si (po postovaní názoru tuná) overoval ako je to s RAID 0, smutným prekvapením pre mňa bolo, že s prístupovou dobou Velociraptoru to ani zdvojením do RAIDU nehne "ani kus" - stále cca 3 ms. 30x pomalšie ako SSD, kua. Dnes som prečítal "hafo" presne takých názorov a testov SSD vs. 2x Velociraptor v RAID 0. Sklamane musím konštatovať, že Klasický disk - čo sa týka rýchlosti - OK. OUT.
IOPSom som sa nezaoberal, verím Ti. RAID 0 s čisto Velociraptormi som volil, pretože som očakával, že to bude rýchlejšie riešenie, ako spolu nainštalovená kombinácia SSD na OS a aplikácie a 7200ot. HDD na dáta.
Mohol by si uviesť aký presne i7 , prípadne čipová sasa(socket) používaš?
BTW - 10k Velociraptor je spoľahlivejší ako bežný 7200 ot. disk..RAID 0 by som sa s týmto diskom bál menej.Resp. nebál.
Takže OK, SSD je realita, súčasnosť - kapitulujem a nešpekulujem. Ale stále mám dve možnosti.
1. SSD CRUCIAL M4 128 GB V RAID 0 (prídem o TRIM, alebo už je to naozaj vychytané?!?)
2. SSD CRUCIAL M4 256 GB.
pozn. Cena bude v oboch prípadoch rovnaká ako pôvodné Velociraptory v RAID 0. Rýchlosť SSDčiek v RAID 0 neporovnateľná, teplo a hluk - minimálne - ako ste uviedli.
Samotná rýchlosť SSD 256 GB , bude tiež OK. RAID 0 nebude nebezpečný, ak si užívateľ zvykne na zálohovanie, pretože od začiatku som chcel dáta oddeliť - na PC by sa iba pracovalo. Chcem niečo editovať? Pripojím externé úložište, stiahnem do PC to, s čím chcem pracovať - v priebehu pár dní vyeditujem a hotové zazálohujem na Mirrorované (RAID 1) extrené úložište.
ahoj, kedze moj fulltime job je programartocina a casto cestujem, tak rozhodnutie padlo na macbook pro retina, takze ivy bridge (2.7GHz konkretne cislo netusim), 16GB RAM, 512 GB disk, vykon je dolezity, pretoze casto potrebujem 4 virtualne masiny na otestovanie programov na ktorych pracujem, inak si stale myslim ze d800 zvladne aj podstatne slabsi hw.

TRIM v RAID 0 na SSD tusim zatial podporuje iba intel v intel 7 chipsetoch (ohlasene 16.8.2012, takze netusim ako sa to sprava v reale)
The feature is limited to Intel 7 series chipsets with RST RAID support and currently only works on Windows 7 OSes, although Windows 8 support is forthcoming (zdroj: http://www.anandtech.com/show/6161/intel-brings-trim-to-raid0-ssd-arrays-on-7series-motherboards-we-test-it). Takze podla toho co viem, pri kombinacii SSD CRUCIAL prides o TRIM v RAIDE 0

na mojom predchadzajucom projekte som mal na starosti viac ako 200 T2000, T5440 a T5220 + diskove polia, 10k RPM SAS) no a tych pokazenych 10k diskov bolo pozehnane, preto by som bol opatrny pri tvrdeni ze su spolahlivejsie ako 7200, moja prax ukazuje ze su rovnako (ne)spolahlive
ale to je aj tym, ze tych diskov bolo naozaj niekolko stoviek ak nie tisicov (kazda T5220 mala 4) diskove polia (12). Viac menej som len chcel povedat, ze vdaka takymto skusenostiam vo mne vznikla paranoja o data a vsetko mam pekne zalohovane (ci uz RAID1,5,6) alebo non-stop time machine na notebooku (vlastne rsync skripty a podobne), takze aj tebe odporucam nejake backup skripty ak uz mas mirrorovane externe ulozisko.

Inak tato tema by ma aj celkom zaujimala ako tu ephotaci riesia zalohy, je sice pekne ze vsetko mam zalohovane, ale mam to zalohovane iba doma, v pripade katastrofy (zivelnej, kradez) pridem o vsetky data... (v minulosti som este vsetko zalohovaval na amazon s3, ale ked to presiahne 100 GB tak je to celkom drahy spas, rozmyslam o kupe nejakeho lacneho servera, ktory umiestnim 'offsite'. Momentalne to riesim jednym ext. 2.5" 1 TB diskom, ktory nosim v aute, a raz za tyzden na neho odzalohujem veci, nie je to moc dobre riesenie. Ake mate vy?

IceDive1
2012-09-11 09:51:23+02
Nad retinovy macbookom som spekuloval aj ja ale pockam este nech si doladia problemy. Na upravu fotiek z D800 je vykon bohate postacujuci az na velkost SSD ale to sa da vyriesit thunderbolt diskovym polom. Uvidime kde sa budu vykonovo pohybovat nove iMacy.

lacikam
2012-09-11 17:06:39+02
OK, takže RAID 0 - nie. To nefunkčné TRIM asi nie je riešiteľné novou verziou firmware? Je to záležitosť čisto radiča, hardwareová, však?

wlad
2012-09-12 20:59:01+02
OK, takže RAID 0 - nie. To nefunkčné TRIM asi nie je riešiteľné novou verziou firmware? Je to záležitosť čisto radiča, hardwareová, však?
nikto ti neodpovie, lebo nikto nedava SSD do raidu. Ok, pouzivaju sa aj SSD diskove polia na zlepsenie priepustnosti DB a pod, ale pre domacich uzivatelov uz samotne SSD predstavuje nenormalne zvysenie vykonu, a to podla mna vacsine ludom staci.

niekde uz ale funguje TRIM aj v RAIDe:

http://www.anandtech.com/show/6161/intel-brings-trim-to-raid0-ssd-arrays-on-7series-motherboards-we-test-it

Pixxel
2012-09-12 21:50:42+02
nikto ti neodpovie, lebo nikto nedava SSD do raidu. Ok, pouzivaju sa aj SSD diskove polia na zlepsenie priepustnosti DB a pod, ale pre domacich uzivatelov uz samotne SSD predstavuje nenormalne zvysenie vykonu, a to podla mna vacsine ludom staci.

niekde uz ale funguje TRIM aj v RAIDe:

http://www.anandtech.com/show/6161/intel-brings-trim-to-raid0-ssd-arrays-on-7series-motherboards-we-test-it
4xSSD v RAID 0 je napriklad v OCZ RevoDrive X2 ...
+ navyse cez rozhranie PCIe kvoli rychlosti ...
.
napr. moj 240 GB RevoDrive je 4x55 GB v RAID 0. Pouzivam vyse roka ...

Strana 5 z 6

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()