Fórum » Príslušenstvo

Hardware (PC) pre úpravu RAW-ov z D800

lacikam
lacikam 2012-09-03 14:10:34+02
Zaujíma ma, aký hardware (konkrétne platforma : INTEL/AMD, socket, procesor a veľkosť RAM + frekvencia) používajú užívatelia Nikon-u D800. Vrátane praktickej skúsenosti s odozvou. Nechce sa mi veriť, že treba štvrokanálové radenie RAM na sockete 2011, procesor (najlacnejší) za takmer 300E, 16GB RAM vyskladaných 4x4GB. Je to naozaj nutné? SSD disk - áno, to už dnes do novej zostavy vždy. Tak píšte, najlepšie praktické skúsenosti, ďakujem.

LukiK
2012-09-03 23:31:02+02
príspevok od: JOK3R
Tak RAWy z D800 upravovať na i3 a 4GB RAM to by bolo riadne sado-maso
2 roky dozadu by si bol stastny keby si mal taku konfiguraciu. Vsetko je o zvyku a o narokoch.

steve2211
2012-09-03 23:43:30+02
príspevok od: lacikam
Späť k téme - je normálne, že mi je proti srsti DOPORUČOVAŤ pri kúpe nového PC (ak je prioritou úprava RAW (možno aj dávková?) z D800 - socket 1156 (to je jasné, je už postarší) socket 1155 (lebo je vedený ako "nie TOP" a má stále "iba" dvojkanál, socket 1366 - lebo je rovnako drahý (platforma) ako 2011? Pričom 2011 je TOP?
Lebo ak sa zhodnete, že to pre tú D800vku preháňam, tak to potom postavím na 1155. Rozpočet je 800E.
Proti tomu trojkanálovému riešeniu na 1366 mám len "pocitovú" averziu. Pripadá mi to, ako keď sa predávali nepodarkové štvrojadrá s vypnutým jedným jadrom ako oficiálne trojjadrové procesory.
Editujem jednotlivo RAW z C 60D tzn. 18MPix, cca 30MB/ks. Pred mesiacom som kúpil i5 3570K (3.4GHz) na sockete 1155, DDR 8GB (2x4) 1600, Corsair SSD Force 3 120GB (550MB/s čítanie, 510 MB/s zápis) Používam LR4 v štandartnom nastavení. Zo začiatku bola práca veľmi svižná so skoro žiadnym opoždením. Postupne však, ako rastie katalóg, tak sa práca spomaluje. A dosť ma to irituje. Čím viacej úprav urobíš na fotke, tým pomalšie ide. Chcem teraz vyskúšať tie triky na zrýchlenie práce s ligroomom a som zvedavý, či to pomôže.

lacikam
2012-09-04 01:29:52+02
príspevok od: rumpeak
Z tohoto příspěvku jsem finálně pochopil, že jdeš do desktopu. Takže na čem šetři určitě, tak to je procesor: 2011, 1366, tak tohle josu procesory na zpracování fotek trochu moc nabité, tohle vážně nevyužiješ. Bohatě si stačí Nějaký Sandy Bridge i5 (Ivy Bridge je jen o málo výkonější a díky problémům s 22nm výrobou až tak moc šetrný jak by mohl být pořád není), takže tovje volba nějaká i5 2xxx. Zainvestuj ale hodně do pamětí. Ne však do jejich rychlosti - do rychlých pamětí investuj hlavně hráči a lidi co nemají co dělat z penězma. Ty v paměti budeš mít více méně statická data, jednotlivé vrsty. Paměti, které budou sypat data k výpočtům do procesoru bude relativně málo. Takže v oblasti pamětí platí čím více, tím lépe. Na systém rozhodně SSD disk. Zde vůbec neplatí, že jediná možná volba je Intel. To platilo před 2 lety. Doporučoval bych něco přečíst třeba o Kingston HyperX 3K (3k znamená 3000 přepisů) a kalkulaci o tom, za jak dlouho 3000 přepisů při běžné práci uděláš (Myslím, že při intenzivní práci to dělá nějakých 8 let životnosti - nevím, jak je na tom dnes tvoje 8 let stará CD-ROM mechanika (nedej bože disketová jednotka), ale uvaž, co 8 let znamená ve vývoji IT - ten disk bude v koši asi mnohem dříve). Pokdu ten počítač nepotřubješ hned teď, jsou určité signály, které napovídají, ž eprávě SSD by mohlo během měsíce dvou zajímavě zlevnit. Každopádně to bude jedna z nejdražších komponent, takže přečti srovnávací testy SSD pokud možno na více webech. 3D karta pokud nepoužíváš SOLID, CAD nebo nehraješ hry, je pro tebe zbytečná. Bohatě ti postačí ta, která je integrovaná v procesoru. Sandy Bridge procesory sice neuměli DirectX 11,a le pokud nehraheš hry, tak ti to může být úplně jedno. Pokud zbydou penízky - velký monitor s IPS panelem, velké rozlišení a pravidelně kalibrovat
Aké je najvyššie rozlíšenie integrovaných grafík Intel HD Graphic v procesoroch Sandy Bridge a Ivy Bridge? Nedokážem to nájsť, sorka. Je to trochu aj reakcia k Tvojmu : "velký monitor s IPS panelem, velké rozlišení" - môže sa aj nezadariť - ja som dnes napojil Fujitsu P27T-6 (2560x1440, ak sa nemýlim) cez HDMI port a nedostal som z toho viac ako 1920x1600. Verzia HDMI portu 1.4, asi to bude tým, jednotlivé verzie HDMI portu sa líšili..

rumpeak
2012-09-04 06:33:38+02
Aké je najvyššie rozlíšenie integrovaných grafík Intel HD Graphic v procesoroch Sandy Bridge a Ivy Bridge? Nedokážem to nájsť, sorka. Je to trochu aj reakcia k Tvojmu : "velký monitor s IPS panelem, velké rozlišení" - môže sa aj nezadariť - ja som dnes napojil Fujitsu P27T-6 (2560x1440, ak sa nemýlim) cez HDMI port a nedostal som z toho viac ako 1920x1600. Verzia HDMI portu 1.4, asi to bude tým, jednotlivé verzie HDMI portu sa líšili..
Hodně dobrý postřeh. Myslím, že to opravdu bude verzí HDMI kabelu,a le jdu ověřit to max rozlišení grafiky.

wlad
2012-09-04 09:03:31+02
príspevok od: Ferdo
intel 330 moze byt? alebo sa oplati doplatit si za 520 ? uz som toho precital dost a stale neviem ktory
Intel 330 je lowcostova verzia 520tky. Nejaky rozdiel vo vykone tam je, ale myslim ze aj najpomalsi SSD disk bude podstatne rychlejsi ako klasicky.

Na disky Intel 330 rovnako ako na Crucial je "len" 3 rocna zaruka, 5 rocna je az na Intel 520.

bonifacko
2012-09-04 09:28:46+02
príspevok od: wlad
Intel dava 5 rocnu zaruku. Nie je co riesit.
Samozrejme, nejde o zaruku na HW, ale o poruchu, ktora by vznikla padom systemu.

bonifacko
2012-09-04 10:10:02+02
aka 5 ročna zaruka?
http://www.alza.sk/ocz-vertex-4-series-128gb-d319794.htm
OCZ Vertex 4 Series 128GB - Záruka: 36 mesiacov

wlad
2012-09-04 10:30:49+02
príspevok od: bonifacko
Samozrejme, nejde o zaruku na HW, ale o poruchu, ktora by vznikla padom systemu.
??

http://www.alza.sk/intel-520-120gb-ssd-d298662.htm
Záruka: 60 mesiacov

meetU
2012-09-04 14:28:30+02
ja spracuvavam fotky na MB Pro 17" s matnym displayom, 2.8 Core Duo, 8 GB RAM a myslim, ze najslabsim clankom je prave HDD. Chcem ho vymenit za 256GB SSD. Mam D800ku a s pracou fotografii v RAWe je naozaj tak trosku utrpenie ale iba tak trosku vie mi niekto poradit nejaky naozaj schopny disk?

JOK3R
2012-09-04 17:41:34+02
príspevok od: LukiK
2 roky dozadu by si bol stastny keby si mal taku konfiguraciu. Vsetko je o zvyku a o narokoch.
10 rokov dozadu sme fotili na film, 2 roky je technológiách veľmi dlhá doba.
Všetko je o peňaženke a výslednom komforte.
Skús 1000 fotiek napr. zo svadby spracovávať na na i3, rýchlo ťa to prejde a rád si priplatíš za lepší procesor.

Samozrejme ak má niekto veľmi veľa času a nervy zo železa môže fotky upravovať aj na Centrine

transporti686
2012-09-04 18:50:28+02
príspevok od: JOK3R
10 rokov dozadu sme fotili na film, 2 roky je technológiách veľmi dlhá doba.
Všetko je o peňaženke a výslednom komforte.
Skús 1000 fotiek napr. zo svadby spracovávať na na i3, rýchlo ťa to prejde a rád si priplatíš za lepší procesor.

Samozrejme ak má niekto veľmi veľa času a nervy zo železa môže fotky upravovať aj na Centrine
alebo sa musí vyhnúť tomu s prepáčením debilizmu, aby mal 1000 fotiek zo svadby.........

Juraj-BN
2012-09-04 19:00:56+02
príspevok od: transporti686
alebo sa musí vyhnúť tomu s prepáčením debilizmu, aby mal 1000 fotiek zo svadby.........
Je to taky nejaký blbý trend, neverím že sa nájde jedinec, ktorý si ich všetky pozrie viac ako raz.
Takisto TOP vyber vo svadobnom albume - album pocestuje po rodine a znamych a sup do suflika. Raz za cas nejake nahliadnutie do neho. Tie kvanta slubenych fotiek, nechapem..

transporti686
2012-09-04 19:09:37+02
príspevok od: Juraj-BN
Je to taky nejaký blbý trend, neverím že sa nájde jedinec, ktorý si ich všetky pozrie viac ako raz.
Takisto TOP vyber vo svadobnom albume - album pocestuje po rodine a znamych a sup do suflika. Raz za cas nejake nahliadnutie do neho. Tie kvanta slubenych fotiek, nechapem..
niekoľko desiatok pekných fotiek zo svadby musí stačiť úplne v pohode každému, ale ja to chápem, lebo ak sa má zaplatiť niekoľko stoviek eur za fotky tak ich treba nasúkať kvanta, hlavné je, aby to za tie peniaze stálo a čo je toho znakom pre väčšinu? že dostal po p.... veľa fotiek

lacikam
2012-09-05 22:46:27+02
Mám dve veci - jednu k téme a jednu nie - s čím by som to aj uzavrel :
Najprv nie k téme.. Môj problém - Fujitsu P27T-6P má max. rozlíšenie 2560x1440 px (-a natívne zároveň).
Pripojil som ho k tejto doske : http://www.alza.sk/msi-h61i-e35-b3-d239159.htm - cez HDMI.
Grafika na doske je integrovaná, resp. v procesore - Sandy Bridge : http://extrahardware.cnews.cz/recenze-intel-celeron-g530-sandy-bridge-test?page=0,13
(Som veľký fanúšik mini ITX dosiek - a toho, čo dokážu - a tiež i3 a i5 procesorov s integrovanými grafikami) Zaujímavosťou dosky je, že nemá PCI-e slot - ten x16, ale má iba mini PCI-e x1. Celé riešenie používam v ateliéri na prehrávanie hudby počas práce (90%) a na náhľady počas fotenia (10%) mi vyhovovalo do chvíle, kým som nezistil, že z portov dosky (D-sub+HDMI 1.4) nedostanem viac než 1900x1200. Takže úvaha, že treba riešiť, či grafika v procesore Celeron G 530 schopná ísť aj vo vyššom rozlíšení bola vlastne zbytočná. Obmedzenie spočíva v portoch. Vyššie rozlíšenie (a konkrétne je to uvedené aj pri paneli) je možné preniesť iba cez porty Dual DVI-D a Display Port. Ak si niekto pozrel dosku, tak zistil, že ja tieto porty na doske nemám a jednoduché riešenie kúpiť si VGA s týmito portami bolo komplikované neexistenciou slotu PCI-e x16. Nakoniec som našiel túto kartu, ktorá vyhovuje k existujúcej zostave, má ten správny slot, má potrebné porty a očakávané rozlíšenie.
http://www.qcomp.sk/shopping/product_details.php?idp=mZT-50608-10L
Takže vlastne PORTY URČUJÚ, aké rozlíšenie je možné na aký monitor preniesť.
Podobné je to aj s PC hardware v téme.. Nie, aký procesor - koľko jadier a frekvencia, ale AKÝ SOCKET. Od toho sa odvíja všetko. Vzhľadom k tomu, čo už som spomenul na začiatku - tak je voľba jasná. Balík pre nákup je 800E (bez monitoru) a pri hľadaní riešenia svojho problému som natrafil aj na profi grafiky QUADRO nižších modelových radov s cenami okolo 100E., takže by nemal byť problém túto cenu za celok udržať.

wlad
2012-09-06 00:25:59+02
Mám dve veci - jednu k téme a jednu nie - s čím by som to aj uzavrel :
Najprv nie k téme.. Môj problém - Fujitsu P27T-6P má max. rozlíšenie 2560x1440 px (-a natívne zároveň).
Pripojil som ho k tejto doske : http://www.alza.sk/msi-h61i-e35-b3-d239159.htm - cez HDMI.
Grafika na doske je integrovaná, resp. v procesore - Sandy Bridge : http://extrahardware.cnews.cz/recenze-intel-celeron-g530-sandy-bridge-test?page=0,13
(Som veľký fanúšik mini ITX dosiek - a toho, čo dokážu - a tiež i3 a i5 procesorov s integrovanými grafikami) Zaujímavosťou dosky je, že nemá PCI-e slot - ten x16, ale má iba mini PCI-e x1. Celé riešenie používam v ateliéri na prehrávanie hudby počas práce (90%) a na náhľady počas fotenia (10%) mi vyhovovalo do chvíle, kým som nezistil, že z portov dosky (D-sub+HDMI 1.4) nedostanem viac než 1900x1200. Takže úvaha, že treba riešiť, či grafika v procesore Celeron G 530 schopná ísť aj vo vyššom rozlíšení bola vlastne zbytočná. Obmedzenie spočíva v portoch. Vyššie rozlíšenie (a konkrétne je to uvedené aj pri paneli) je možné preniesť iba cez porty Dual DVI-D a Display Port. Ak si niekto pozrel dosku, tak zistil, že ja tieto porty na doske nemám a jednoduché riešenie kúpiť si VGA s týmito portami bolo komplikované neexistenciou slotu PCI-e x16. Nakoniec som našiel túto kartu, ktorá vyhovuje k existujúcej zostave, má ten správny slot, má potrebné porty a očakávané rozlíšenie.
http://www.qcomp.sk/shopping/product_details.php?idp=mZT-50608-10L
Takže vlastne PORTY URČUJÚ, aké rozlíšenie je možné na aký monitor preniesť.
Podobné je to aj s PC hardware v téme.. Nie, aký procesor - koľko jadier a frekvencia, ale AKÝ SOCKET. Od toho sa odvíja všetko. Vzhľadom k tomu, čo už som spomenul na začiatku - tak je voľba jasná. Balík pre nákup je 800E (bez monitoru) a pri hľadaní riešenia svojho problému som natrafil aj na profi grafiky QUADRO nižších modelových radov s cenami okolo 100E., takže by nemal byť problém túto cenu za celok udržať.
no neviem kolko ludi dava HTPC dosky s integrovanymi grafikami do "velkych" desktopov na spracovavanie fotiek
Aj tie najlacnejsie graficke karty obsahuju aspon jeden DVI port a utiahnu bez problemov aj vyssie rozlisenie ako je 1080p.

lacikam
2012-09-06 00:34:18+02
Aby som nezabudol v spleti konektorov sa vyznať...

lacikam
2012-09-06 00:39:41+02
Monitor obsahuje DVI-D (dual link), karta DVI-I (Dual link). Podstatou pre vyššie rozlíšenie je DUAL LINK - single umožňuje stále iba 1900x1200, myslite na to - nie ako ja.

lacikam
2012-09-06 00:47:54+02
Ešte som checkoval vzájomnú kompatibilnosť na našiel som toto : "The long flat pin on a DVI-I connector is wider than the same pin on a DVI-D connector, so it is not possible to connect a male DVI-I to a female DVI-D by removing the 4 analog pins. It is possible, however, to connect a male DVI-D cable to a female DVI-I connector. Many flat panel LCD monitors have only the DVI-D connection so that a DVI-D male to DVI-D male cable will suffice when connecting the monitor to a computer's DVI-I female connector."
- áno, "samec" DVI-I (Duálny) nepôjde zastrčiť do "samičky" DVI-D (pri dlhom vodorovnom pine má ďalšie piny) . Naopak je to možné a funkčné : Samec DVI-D do samice DVI-I. To je môj prípad.

lacikam
2012-09-06 00:48:41+02
oprava, obecne DVI-I, nielen ten duálny.

lacikam
2012-09-06 08:28:16+02
príspevok od: wlad
no neviem kolko ludi dava HTPC dosky s integrovanymi grafikami do "velkych" desktopov na spracovavanie fotiek
Aj tie najlacnejsie graficke karty obsahuju aspon jeden DVI port a utiahnu bez problemov aj vyssie rozlisenie ako je 1080p.
mini ITX dosky nie sú len HTPC, záleží na tom, aký procesor tam strčíš..
http://pctuning.tyden.cz/hardware/zakladni-desky/24551-asus-p8z77-i-deluxe-miniaturni-itx-deska-pro-ivy-bridge
- a na "spracovanie" fotiek to nebolo, ani nebude. Ak na tom niečo zeditujem, tak občas. BTW, fotka nepotrebuje 3D výkon. Dokonca ani nevrstvím, nie som retušér ani grafik, ale fotograf - vo význame toho slova. A nemám ani D800. Predtým som mal v ateliéri NTBK Toshiba NB100, ale nakoniec mi vadil ten malý display (10") - na náhľady. Keď som k tomu pripojil externý, tak straatil zmysel, ale nechávam siho - ak človek potrebuje ísť von - tak sa cca 1 kg funkčného počítača môže niekedy hodiť. Ohľadom "utiahnutia" vyššieho rozlíšenia DVI v single linku som písal, ak sa nemýlim a info z wikipedie som pochopil správne, tak nemáš pravdu.

Strana 3 z 6

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()