Fórum » Mirrorless fórum

Výmena DSLR za mirrorless?

JOK3R
JOK3R 2013-02-28 14:02:14+01
Dobrý deň,
dopredu sa ospravedlňujem za trochu dlhší príspevok
Zvažujem nahradiť moju D7000 za mirrorless fotoaparát Olympus E-M5
Hlavným dôvodom sú rozmery a váha mojej výbavy, veľakrát proste ani foťák neberiem, pretože to je 10kg batoh navyše

[b]Moja výbava /b]
Nikon D7000 + grip
Nikon 16-85mm f3,5-5,6
Nikon 35mm f1,8
Nikon 85mm f1,8
Samyang 8mm
Nikon SB-700

Otázka znie či do toho vôbec ísť, som si vedomý že finančný strata pri predaji takejto výbavy nebude zanedbateľná
Ale strašne ma láka to pohodlie že nemusím so sebou na túry, bicykel, výlety vláčiť osobitný fotobatoh

Šli by ste do toho?
Ak áno aké objektívy by ste mi odporučili?
Ak niekto tento fotoaparát má, odporučil by mi ho aj na točenie videa? Mojou D7000 točím dosť, kameru nemám

Uvažujem že by mi stačil základný zoom + zuiko 45mm f1,8 a mám vystarané

Ďakujem za každý názor a radu

neXor
2013-04-06 11:44:06+02
Nechcem zakladať novú tému, tak to napíšem sem.
Mám Canon 50D. Kedže rád cestujem + turistika do hor, nechce sa mi vláčiť foťák, objektívy, blesk, statív a pod. (po pár hodinách do kopca mi je aj kilo-dve veľa). Preto rozmýšľam nad prechodom na mirrorless fotoaparát. Rozmýšľam som na telo + základný objektív + pevný (najlepšie makro). Čo by ste mi poradili?
Celkom sa mi páči Sony NEX-5N, okrem tohto fakt neviem ktorý by sa mi hodil.
Cena tak max 750€ (min telo + záklaďák), čip najlepšie veľkosť APS-C.
Vďaka za rady

buliak
2013-04-06 12:28:33+02
keďže máš Canon a predpokladám, že aj nejaké sklá k nemu, tak by som ti odporučil nový Canon 100 D, ten má všetko čo potrebuješ, je veľmi ľahký, s baterkou a kartou váži nejakých 400 g plus nejaký solídny zoom vážiaci max. toľko ako telo a máš vystarané. Do iného systému by som moc nešiel, pokiaľ máš veľa vecí na Canon. Čo som čítal recenzie na tú C 100, tak je to fasa mašinka, len je zatiaľ drahý, len telo stojí vyše 600 €. Mne osobne sa veľmi páči, váhovo mám podobný, len iná značka (Olympus), až bude nejaký financ tak prejdem ku Canonu. Len so sklom bude trošku problém, lebo taký rozsah aký mám teraz na Olyho v prepočte 28-108/2.8-3.5 má len Sigma. Takže, zváž si ten prechod na Sony a prečítaj si o tej 100 čosi ...

neXor
2013-04-06 15:59:58+02
Práveže nechcem menšiu dslr, to sa už nanič drží a oveľa si nepomôžem. Preto hľadám niečo malé, s malými objektívmi, čo je odolné proti náhodného nárazu a pod. Objektívy mám len dva, tak to prežijem keď predám.

Pali66
2013-04-06 19:17:29+02
Je mi trochu záhadou prečo by mala byť zrkadlovka pri turistike problém. Počas Veľkej noci som prešiel dlhé kilometre s batohom na chrbte, na boku mi visel Canon 7D s objektívom 70-200 f/4 a široké sklo som mal na EOS M. Už predtým mi vadilo používať jediné telo a nutnosť prehadzovať každú chvíľu objektívy, tak som si dokúpil mirrorless, no ani na okamih som neuvažoval, že by zrkadlovku nahradil, skôr doplnil. Som jediný takýto blázon, alebo je viac ľudí, čo uvauje ako ja?

neXor
2013-04-07 10:26:17+02
S batohom na chrbte to nie je problém, ale pri prevýšení 2000m a ceste dlhej 5 hodín + 5 hodín späť by si určite zmenil názor ako nevravím, niekto je ochotný ťahať svoju výbavu bárskde, ale ja radšej obetujem nejaký ten komfort ovládania kvôli môjmu komfortu. Práve preto chcem mirrorless s APS-C senzorom, aby som v kvalite bol na tom istom alebo lepšom.

JohnNewton
2013-04-07 10:52:44+02
príspevok od: neXor
S batohom na chrbte to nie je problém, ale pri prevýšení 2000m a ceste dlhej 5 hodín + 5 hodín späť by si určite zmenil názor ako nevravím, niekto je ochotný ťahať svoju výbavu bárskde, ale ja radšej obetujem nejaký ten komfort ovládania kvôli môjmu komfortu. Práve preto chcem mirrorless s APS-C senzorom, aby som v kvalite bol na tom istom alebo lepšom.
Tiež to tak vidím, okrem toho fotoaparátu sa niekedy pridruží kamera, GPS, ďalekohľad, zbrań, pes (jemu aspoň 1l vody) , a množstvo drobností a spolu to dá slušnú hmotnosť.

Pali66
2013-04-07 10:52:55+02
Ja, samozrejme, nevnucujem svoj pohľad, len hovorím, že napr. v lete sme prešli aj s polovičkou kus Nízkych Tatier, boli to dlhé túry so značnými prevýšeniami a to mi ešte viselo 7D na originálnom popruhu na krku. Nejako sa to dalo zniesť, najviac mi vadilo, že som každú chvíľu prehadzoval objektívy. To ešte poviem, že som vláčil na batohu pomerne ťažký Manfrotto Neotec statív. Teraz sme pochodili planiny Sl. krasu, denné prevýšenia išli cez 1000 m a plahočili sme sa 4 dni v snehu. Zásadný rozdiel bol, že som začal používať CarrySpeed na zrkadlovku, statív som už zobral iba GorillaPod a pribudol mi ešte mirrorless aparát. Po tejto skúsenosti som definitívne prišiel k záveru, že aj na náročnú turistiku budem nosiť zrkadlovku, časom by som však prešiel na FF a 28-300L objektív a život by som dal z nejaký pancake širokáč na EOS M...

neXor
2013-04-07 12:37:07+02
Tak to potom rešpekt, neviem či som len ja bábovka ale mne to hrozne prekáža Uvidím teda, možno skúsim v lete jednu ešte so zrkadlovkou a ak nie, tak kuknem po nejakom menšom riešení.

Bergkristall
2013-04-07 12:56:44+02
Tak to potom rešpekt, neviem či som len ja bábovka ale mne to hrozne prekáža Uvidím teda, možno skúsim v lete jednu ešte so zrkadlovkou a ak nie, tak kuknem po nejakom menšom riešení.
Je to o preferenciách, či ísť do väčšieho pohodlia s menším foťákom, alebo zniesť aj nekomfort v prospech kvalitnejších fotiek. Mne už vôbec neprekáža nejaká ťarcha v podobe zrkadlovky, beriem to ako samozrejmosť, že ide vždy so mnou. Neťahám však viacero objektívov, vždy mám zo sebou iba jeden 16-85, pretože výmena objektívu na horách býva aj pre mňa občas dosť veľká oštara. Tiež mám za sebou hrebeňovky, trojtisícovky v Alpách.... ale zatiaľ som nad výmenou za menší/ľahší typ nerozmýšľala. Možno aj to príde časom, uvidí sa.

Pali66
2013-04-07 13:47:34+02
Rozumiem tomu veľmi dobre
Skús ešte nejaký kvalitný popruh, mal som pokušenie zbaviť sa na túrach zrkadlovky, kým som si nezohnal CarrySpeed.
Hmotnosť šetrím skôr na objektívoch a inej výbave.

wmatko
2013-04-07 13:51:31+02
príspevok od: JOK3R
Dobrý deň,
dopredu sa ospravedlňujem za trochu dlhší príspevok
Zvažujem nahradiť moju D7000 za mirrorless fotoaparát Olympus E-M5
Hlavným dôvodom sú rozmery a váha mojej výbavy, veľakrát proste ani foťák neberiem, pretože to je 10kg batoh navyše

[b]Moja výbava /b]
Nikon D7000 + grip
Nikon 16-85mm f3,5-5,6
Nikon 35mm f1,8
Nikon 85mm f1,8
Samyang 8mm
Nikon SB-700

Otázka znie či do toho vôbec ísť, som si vedomý že finančný strata pri predaji takejto výbavy nebude zanedbateľná
Ale strašne ma láka to pohodlie že nemusím so sebou na túry, bicykel, výlety vláčiť osobitný fotobatoh

Šli by ste do toho?
Ak áno aké objektívy by ste mi odporučili?
Ak niekto tento fotoaparát má, odporučil by mi ho aj na točenie videa? Mojou D7000 točím dosť, kameru nemám

Uvažujem že by mi stačil základný zoom + zuiko 45mm f1,8 a mám vystarané

Ďakujem za každý názor a radu
len ty nic nepredavaj a a zo sebou na turu zober len fotak s jednym sklom (ajtak uvazujes len o jednom )

neXor
2013-04-07 14:54:56+02
príspevok od: Bergkristall
Je to o preferenciách, či ísť do väčšieho pohodlia s menším foťákom, alebo zniesť aj nekomfort v prospech kvalitnejších fotiek. Mne už vôbec neprekáža nejaká ťarcha v podobe zrkadlovky, beriem to ako samozrejmosť, že ide vždy so mnou. Neťahám však viacero objektívov, vždy mám zo sebou iba jeden 16-85, pretože výmena objektívu na horách býva aj pre mňa občas dosť veľká oštara. Tiež mám za sebou hrebeňovky, trojtisícovky v Alpách.... ale zatiaľ som nad výmenou za menší/ľahší typ nerozmýšľala. Možno aj to príde časom, uvidí sa.
Tak dnešné mirrorless majú čipy rovnaké ako v zrkadlovkách, takže veľký rozdiel tam nebude, skôr by som povedal že oproti starej 50D si dokonca polepším.

JohnNewton
2013-04-07 15:22:19+02
Tak dnešné mirrorless majú čipy rovnaké ako v zrkadlovkách, takže veľký rozdiel tam nebude, skôr by som povedal že oproti starej 50D si dokonca polepším.
Polepšíš si celkom výrazne, 50D mám dispozícii, tak že viem porovnať

JOK3R
2013-04-07 19:02:53+02
príspevok od: wmatko
len ty nic nepredavaj a a zo sebou na turu zober len fotak s jednym sklom (ajtak uvazujes len o jednom )
Už je predané aj kúpené, pocity pozitívne, ľahké, maličké, kvalita fotografií super. Rozsiahlejšie skúsenosti napíšem po cca. pol roku použivania, zatiaľ sa stále len zoznamujeme.

Otázka pre majiteľov OM-D:
Aj vám sa stáva že pri natáčaní videa obraz niekedy preblikne? Ako keby fotoaparát zmenil ISO, alebo čo. Do akého formátu točíte? Pri nastavení HD 720 sa mi zdá video nekvalitnejšie ako liezlo z D7000. Chystám sa vyskúšať MJPEG, ale budem rád za tipy ohľadne videa.

JOK3R
2013-04-07 19:07:32+02
príspevok od: Pali66
Ja, samozrejme, nevnucujem svoj pohľad, len hovorím, že napr. v lete sme prešli aj s polovičkou kus Nízkych Tatier, boli to dlhé túry so značnými prevýšeniami a to mi ešte viselo 7D na originálnom popruhu na krku. Nejako sa to dalo zniesť, najviac mi vadilo, že som každú chvíľu prehadzoval objektívy. To ešte poviem, že som vláčil na batohu pomerne ťažký Manfrotto Neotec statív. Teraz sme pochodili planiny Sl. krasu, denné prevýšenia išli cez 1000 m a plahočili sme sa 4 dni v snehu. Zásadný rozdiel bol, že som začal používať CarrySpeed na zrkadlovku, statív som už zobral iba GorillaPod a pribudol mi ešte mirrorless aparát. Po tejto skúsenosti som definitívne prišiel k záveru, že aj na náročnú turistiku budem nosiť zrkadlovku, časom by som však prešiel na FF a 28-300L objektív a život by som dal z nejaký pancake širokáč na EOS M...
Keď pôjdeš niekedy neskôr na výlet s polovičkou a dieťaťom ktorému budeš niesť 5x toľko vecí ako vám dvom dokopy tak možno zmeníš názor a kúpiš tiež mirrorless ako ja
Kým som chodil iba s polovičkou, tiež som vláčil zrkadlo a neriešil

Pali66
2013-04-07 20:54:12+02
Nestraš s dieťaťom, to moje má už vyše 20, tak táto fáza už je za mnou!
A mirrorless už mám tiež, ak by to bolo nutné, tak si ho beriem sólo...

Strana 10 z 10

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()