Fórum » Mirrorless fórum

Výmena DSLR za mirrorless?

JOK3R
JOK3R 2013-02-28 14:02:14+01
Dobrý deň,
dopredu sa ospravedlňujem za trochu dlhší príspevok
Zvažujem nahradiť moju D7000 za mirrorless fotoaparát Olympus E-M5
Hlavným dôvodom sú rozmery a váha mojej výbavy, veľakrát proste ani foťák neberiem, pretože to je 10kg batoh navyše

[b]Moja výbava /b]
Nikon D7000 + grip
Nikon 16-85mm f3,5-5,6
Nikon 35mm f1,8
Nikon 85mm f1,8
Samyang 8mm
Nikon SB-700

Otázka znie či do toho vôbec ísť, som si vedomý že finančný strata pri predaji takejto výbavy nebude zanedbateľná
Ale strašne ma láka to pohodlie že nemusím so sebou na túry, bicykel, výlety vláčiť osobitný fotobatoh

Šli by ste do toho?
Ak áno aké objektívy by ste mi odporučili?
Ak niekto tento fotoaparát má, odporučil by mi ho aj na točenie videa? Mojou D7000 točím dosť, kameru nemám

Uvažujem že by mi stačil základný zoom + zuiko 45mm f1,8 a mám vystarané

Ďakujem za každý názor a radu

JOK3R
2013-02-28 15:38:47+01
príspevok od: netmouse
D7000 si nechaj pre seba a polovicke kup Oly a ked pojdes na trip tak si ho pozicas ... a bude koza cela aj vlk syty ...
Na to žiaľ momentálne nemám rozpočet, Oly s objektívmi ktoré chcem by stál okolo 1600eur

marcus_labeo
2013-02-28 15:40:58+01
Ja som nedávno porovnával svoju klasickú DSLR (K-30) s kamarátovým CSC (Samsung NX20, čo je veľkostne i ideovo porovnateľné s OM-D). A musím povedať, že realita je naozaj iná, ako názor vytvorený článkami na nete: subjektívne je ten rozdiel vo veľkosti a hmotnosti obrovský, človeku sa až nechce veriť, že tie foťáky majú rovnako veľký senzor (naviac OM-D je ešte o chlp menší, ako NX20 a naopak D7000 o dosť väčšia, ako K-30). Takže ak je prioritou skladnosť a už nechceš vláčiť kilá, je to správny krok a ten rozdiel v praxi pocítiš a uvítaš.
Na druhej strane o dosť prídeš: ergonómia veľkej DSLR je stále o dosť lepšia (ako písal Mrco, ten grip citeľne chýba), veľký pentaprizmatický OVF je zatiaľ stále lepší, ako EVF (je to iste o zvyku, spočiatku mi ale to oneskorenie EVF pri slabšom svetle veľmi vadilo) a hlavne pri rozpredaji komplet výbavy finančne dosť stratíš. Ja osobne mať toľko výbavy by som systém nemenil, ale ak Ti nejde až tak o dineros, choď do OM-D, keď Ti po ňom srdce piští; žiješ len raz.

wlad
2013-02-28 15:44:30+01
príspevok od: JOK3R
Kompakt práve nechcem, trvám na DOF, veľa fotím portréty
Zostava je síce pre mňa momentálne ideálna, ale po tom čo sa mi narodila dcéra sa zmenili priority a na fotenie už nie je toľko času ako predtým. A keď ideme s malou na prechádzku a visí mi na krku D7000+18-85 necítim sa dva krát komfortne
Áno, mám aj ľahký 35mm, ale vždy si poviem že čo ak mi bude treba aj niečo širšie/dlhšie a beriem automaticky aj 18-85
DOF pri 45mm f1.8 na MFT bude asi 2x taky ako pri 85mm f1.8 na DX.
Na bezproblemove odpichnutie budes podla mna potrebovat bud dlhsie sklo alebo f1.4. Ale to su len moje uvahy, nemam skusenosti - pozri http://www.dofmaster.com

NefroniK
2013-02-28 15:45:09+01
(Ešte zopár blábolov... )
Vraj je tam akoby rozdiel priclonenia 1EV, takže ako keby si s 85mm f/1.8 na DX priclonil na F2.5. Asi tak by teoreticky mala vyzerať tá 45mm na F1.8.

JOK3R
2013-02-28 15:53:22+01
Ďakujem všetkým za reakcie, ale stále som na tom istom, neviem
Ku strate kvality, no neviem, fotím zrkadlovkou asi 4 roky, momentálne som dospel do štádia že ma prešlo nezmyselné naháňanie za technickými parametrami ktorými nás výrobcovia neustále bombardujú. Už nepozerám fotky 1:1 či tam nájdem nejaký šum, nesledujem či okraje fotiek sú dokonale ostré. Myslím že o tom fotografia nie je. Neviem či trepnem blbosť, ale myslím že momentálne sú mirrorless foťáky kvalitatívne na takej úrovni o ktorej sa profi zrkadlovkám pred 6-7 rokmi ani nesnívalo. A profíci predsa fotili a tlačili veľké printy.

Hľadám proste niečo skladné, čo hodím do batohu a nezaberie mi to z neho polovicu. Niečo čo chytí manželka do ruky a spraví fotku, nebude sa báť kopy gombíkov na D7000. Kompakt nechcem, fotím veľa portréty (manželka, dcéra) a využívam DOF. Na tom olympuse mi trochu ešte chýba GPS, keď človek chodí po výletoch je to fajn si v LR po čase pozerať fotky na mape podľa lokalít kde bol. Veľa točím video. Veľmi ma oslovil aj dizajn, mám rád takéto retro úlety, keby tam bol ešte otočný volič s ISO hodnotami, to by bolo úplne super.

Dnes doma poštudujem ešte fotky z olyho, ale nechce sa mi veriť že v dobrých/priemerných svetelných podmienkach bude veľký rozdiel oproti D7000. Ale možno sa mýlim

NefroniK
2013-02-28 15:58:00+01
Ešte by som doplnil ten rozdiel hĺbky ostrosti o tento odkaz:
http://www.jimgamblin.com/blog/?p=209
Je to porovnanie 50 a 85mm na roznych clonách a pekne vidno ako 85mm na FX je ako keby o 1EV viac odclonená voči DX. Na rovnako sú teda 1.4 DX = 2 FX a 2.8 DX = 4 FX.
Rozdiel bude v podstate totožný aj medzi m4/3 a DX.

calven
2013-02-28 15:58:20+01
Ak by som mal takúto výbavu, o predaji by som vôbec neuvažoval. Skôr by som si na takéto cestovné fotenie kúpil za nejaká dobrú cenu vo výpredaji alebo z druhej ruky NEX alebo PEN. Ale je to na Tebe. Ak to spravíš, tak by booo celkom fajn, ak by si s odstupom času napísal, ako sa na to pozeráš...

Paulie
2013-02-28 16:16:22+01
Podla mňa velká väčšina užívatelov ephoto by si kludne vystačila s hocijakým CSC foťákom. Na druhej strane ale musím uznať, že zrkadlovka má väčší pózing faktor a človek s ňou vyzerá viac PRO.
Joker, ak sa neživíš výhradne fotením, tak o nič neprídeš, maximálne tak o bolavé kríže.

marcus_labeo
2013-02-28 16:40:58+01
príspevok od: Paulie
Podla mňa velká väčšina užívatelov ephoto by si kludne vystačila s hocijakým CSC foťákom. Na druhej strane ale musím uznať, že zrkadlovka má väčší pózing faktor a človek s ňou vyzerá viac PRO.
Joker, ak sa neživíš výhradne fotením, tak o nič neprídeš, maximálne tak o bolavé kríže.
No ja mám naopak pocit, že dnes sú in mirrorlessy a na zrkadlovky sa začína pozerať ako na dinosaury. A na úplných amatérov spraví dojem viac to, že si priložíš foťák k oku a nefotíš "na Japonca".

marcus_labeo
2013-02-28 16:45:07+01
príspevok od: calven
Ak by som mal takúto výbavu, o predaji by som vôbec neuvažoval. Skôr by som si na takéto cestovné fotenie kúpil za nejaká dobrú cenu vo výpredaji alebo z druhej ruky NEX alebo PEN. Ale je to na Tebe. Ak to spravíš, tak by booo celkom fajn, ak by si s odstupom času napísal, ako sa na to pozeráš...
Osobne by som to spravil rovnako: nechal si DSLR a prikúpil lacnejší M4/3 (napr. E-PL3 už za 260 eur).

Fuser
2013-02-28 16:47:35+01
Strata kvality u OM-D? To ti povedia len zavistlivci, ktory stym fotakom nefotili alebo su to "technofili".

Manzelka moze fotit aj automatikou, ktora nieje az taka "blba", lebo na tych SuperBombastickych MegaFull-framovych fotakoch nebude vediet co ma vsetko postlacat.
Kedze fotak je "lahky", tak fotky budu ostrejsie pri foteni zruky (ak budes viac fotit).

S malym fotakom aspon neprovokujes zlodejov.

A s OM-D spravis viac fotiek ako s velkym Nikonom lebo ten si na vylet budes bravat castejsie.

Vodovod
2013-02-28 17:03:16+01
Mna osobne fotenie s kompaktom nikdy nejak extra nebavilo, to prislo az ked som dostal do ruky zdrkadlovku. Ked uz, tak by som bral aspon nejaky poriadny mirrorless, napr. G15. S tym sa da pekne vyhrat.

wlad
2013-02-28 17:10:04+01
príspevok od: Vodovod
Mna osobne fotenie s kompaktom nikdy nejak extra nebavilo, to prislo az ked som dostal do ruky zdrkadlovku. Ked uz, tak by som bral aspon nejaky poriadny mirrorless, napr. G15. S tym sa da pekne vyhrat.
G15 je obycajny predrazeny kompakt s krpatym senzorom. Nemal si na mysli EOS-M ?

atariak
2013-02-28 17:12:49+01
príspevok od: Fuser
Strata kvality u OM-D? To ti povedia len zavistlivci, ktory stym fotakom nefotili alebo su to "technofili".

Manzelka moze fotit aj automatikou, ktora nieje az taka "blba", lebo na tych SuperBombastickych MegaFull-framovych fotakoch nebude vediet co ma vsetko postlacat.
Kedze fotak je "lahky", tak fotky budu ostrejsie pri foteni zruky (ak budes viac fotit).

A s OM-D spravis viac fotiek ako s velkym Nikonom lebo ten si na vylet budes bravat castejsie.
ou-ou-ou... SB fotaky maju tiez ako kompakty 2 zakladne ovladace - spust a volic programov. ked sa nenauci na jednom, nenauci sa ani na druhom. lahky fotak a ostrejsie fotky? presne naopak, pri lahkom necitis pohyb, tazsi ma vacsiu stabilitu (samozrejme to musi byt unosne...). vacsi pocet fotiek neznamena lepsie fotky, ak ide o kvantitu, potom je najlepsi mobil, ten ma kazdy so sebou stale. pokial ide o zlodejov, treba na v prvom rade spravat zodpovedne. ked ta budu chciet okradnut, vycihaju si ta, ci mas fotak maly alebo velky. maly provokuje mozno este viac, lebo ho lahsie predaju - skor sa strati v bazaroch, ma nizsiu nakupnu cenu, takze viac potencialnych kupcov. coho sa viac kradne, skodoviek alebo Ferrari?

atariak
2013-02-28 17:17:58+01
Dobrý deň,
dopredu sa ospravedlňujem za trochu dlhší príspevok
Zvažujem nahradiť moju D7000 za mirrorless fotoaparát Olympus E-M5
Hlavným dôvodom sú rozmery a váha mojej výbavy, veľakrát proste ani foťák neberiem, pretože to je 10kg batoh navyše

[b]Moja výbava /b]
Nikon D7000 + grip
Nikon 16-85mm f3,5-5,6
Nikon 35mm f1,8
Nikon 85mm f1,8
Samyang 8mm
Nikon SB-700

Otázka znie či do toho vôbec ísť, som si vedomý že finančný strata pri predaji takejto výbavy nebude zanedbateľná
Ale strašne ma láka to pohodlie že nemusím so sebou na túry, bicykel, výlety vláčiť osobitný fotobatoh

Šli by ste do toho?
Ak áno aké objektívy by ste mi odporučili?
Ak niekto tento fotoaparát má, odporučil by mi ho aj na točenie videa? Mojou D7000 točím dosť, kameru nemám

Uvažujem že by mi stačil základný zoom + zuiko 45mm f1,8 a mám vystarané

Ďakujem za každý názor a radu
takto... pises celu svoju vybavu a stylom, ze ta akoze niekto nuti nosit vsetko stale so sebou. predaj grip, VSETKY objektivy a pripadne blesk a kup miesto toho 18-300. neuraz sa, ale podla vybajy, ktorou disponujes, sa mi javis skor ako nakupca, a nie fotograf. teraz ta to mnozstvo vybavy nebavi, tak zase rozmyslal, co take insie by si este kupil. moj pohlad na vec...

jozkovicz
2013-02-28 17:25:35+01
Ďakujem všetkým za reakcie, ale stále som na tom istom, neviem
Ku strate kvality, no neviem, fotím zrkadlovkou asi 4 roky, momentálne som dospel do štádia že ma prešlo nezmyselné naháňanie za technickými parametrami ktorými nás výrobcovia neustále bombardujú. Už nepozerám fotky 1:1 či tam nájdem nejaký šum, nesledujem či okraje fotiek sú dokonale ostré. Myslím že o tom fotografia nie je. Neviem či trepnem blbosť, ale myslím že momentálne sú mirrorless foťáky kvalitatívne na takej úrovni o ktorej sa profi zrkadlovkám pred 6-7 rokmi ani nesnívalo. A profíci predsa fotili a tlačili veľké printy.

Hľadám proste niečo skladné, čo hodím do batohu a nezaberie mi to z neho polovicu. Niečo čo chytí manželka do ruky a spraví fotku, nebude sa báť kopy gombíkov na D7000. Kompakt nechcem, fotím veľa portréty (manželka, dcéra) a využívam DOF. Na tom olympuse mi trochu ešte chýba GPS, keď človek chodí po výletoch je to fajn si v LR po čase pozerať fotky na mape podľa lokalít kde bol. Veľa točím video. Veľmi ma oslovil aj dizajn, mám rád takéto retro úlety, keby tam bol ešte otočný volič s ISO hodnotami, to by bolo úplne super.

Dnes doma poštudujem ešte fotky z olyho, ale nechce sa mi veriť že v dobrých/priemerných svetelných podmienkach bude veľký rozdiel oproti D7000. Ale možno sa mýlim
mne sa tiez velmi pacia tie nove systemy, hlavne fuji .. a ked som videl v prahe olympus epl..., tak som si vravel, fuha, ake malinke .. aj tie objektivy su tiez male a skladne .. urcite to do seba nieco ma .. tiez si myslim, ze mnohym ludom by vystupy z tych strojov uplne stacili .. avsak ja napr by som taky fotak bez hladacika nechcel a omd, ci fuji xe1 su pre mna prilis drahe a hladaciky za pentapris zaostavaju .. su to v podstate novinky a vyvoj ide rychlo dopredu .. ja si radsej este pockam nejaky ten rok, ked sa to lepsie vymaka .. hlavne hladacik .. takze by som asi tiez tu vybavu zatial nepredaval, skor nosil jeden objektiv, ci dva 16-85, 35 f/1,8 .. na druhej strane chapem nadsenie, ci tuzbu po nejakom fotoaparate, ci systeme .. su to take nase srdcove hracky

atariak
2013-02-28 17:27:07+01
príspevok od: NefroniK
Ešte by som doplnil ten rozdiel hĺbky ostrosti o tento odkaz:
http://www.jimgamblin.com/blog/?p=209
Je to porovnanie 50 a 85mm na roznych clonách a pekne vidno ako 85mm na FX je ako keby o 1EV viac odclonená voči DX. Na rovnako sú teda 1.4 DX = 2 FX a 2.8 DX = 4 FX.
Rozdiel bude v podstate totožný aj medzi m4/3 a DX.
dobre porovnanie, az na jednu vec. chlapek menil vzdialenost od objektu, aby zachoval rovnaky field of view. predpokladam teda, ze s FF fotakom pristupil blizsie a tam je hlbka ostrosti nizsia ako ako ked si dalej. as simple as that

calven
2013-02-28 18:01:06+01
príspevok od: Fuser

Nehnevaj sa na mňa, ale za to, že niekto nevie ovládať to čo si kúpi, tak za môže kúpená vec?
Ostatné veci Ti už vyvrátili iný, takže sa nebudem opakovať. A tie kecy o technofiloch a závistlivcoch si nechaj na iné príležitosti.

wlad
2013-02-28 18:07:51+01
príspevok od: atariak
dobre porovnanie, az na jednu vec. chlapek menil vzdialenost od objektu, aby zachoval rovnaky field of view. predpokladam teda, ze s FF fotakom pristupil blizsie a tam je hlbka ostrosti nizsia ako ako ked si dalej. as simple as that
ehm, a co mal porovnavat ? Ved cielom je dosiahnut fotku s rovnakym obsahom, nie headhot na jednej fotke a full body shot na druhej.

JOK3R
2013-02-28 18:17:30+01
príspevok od: atariak
takto... pises celu svoju vybavu a stylom, ze ta akoze niekto nuti nosit vsetko stale so sebou. predaj grip, VSETKY objektivy a pripadne blesk a kup miesto toho 18-300. neuraz sa, ale podla vybajy, ktorou disponujes, sa mi javis skor ako nakupca, a nie fotograf. teraz ta to mnozstvo vybavy nebavi, tak zase rozmyslal, co take insie by si este kupil. moj pohlad na vec...
Neviem ako si dospel k záveru že podľa mojej výbavy nie som fotograf, ale nákupca
Mám dve svetelné sklá, jedno na portréty, jedno na bežné fotenie, jeden univerzál zoom. Pravda, samyang je chuťovka ktorú som použil len pár krát a ten objektív by mi moc nechýbal.

Nikto ma nenúti nosiť všetko so sebou, ale verím že nie som sám kto sa proste nevyberie s jedným objektívom, pretože čo ak mi mi bude chýbať práve ten čo ostal doma. Viem že je to choré, ale poznám viac podobne postihnutých Takže okrem samyangu vláčim skoro vždy všetky 3 objektívy.

Strana 2 z 10

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()