Dobrý deň, dopredu sa ospravedlňujem za trochu dlhší príspevok Zvažujem nahradiť moju D7000 za mirrorless fotoaparát Olympus E-M5 Hlavným dôvodom sú rozmery a váha mojej výbavy, veľakrát proste ani foťák neberiem, pretože to je 10kg batoh navyše
Otázka znie či do toho vôbec ísť, som si vedomý že finančný strata pri predaji takejto výbavy nebude zanedbateľná Ale strašne ma láka to pohodlie že nemusím so sebou na túry, bicykel, výlety vláčiť osobitný fotobatoh
Šli by ste do toho? Ak áno aké objektívy by ste mi odporučili? Ak niekto tento fotoaparát má, odporučil by mi ho aj na točenie videa? Mojou D7000 točím dosť, kameru nemám
Uvažujem že by mi stačil základný zoom + zuiko 45mm f1,8 a mám vystarané
Neviem ako si dospel k záveru že podľa mojej výbavy nie som fotograf, ale nákupca Mám dve svetelné sklá, jedno na portréty, jedno na bežné fotenie, jeden univerzál zoom. Pravda, samyang je chuťovka ktorú som použil len pár krát a ten objektív by mi moc nechýbal.
Nikto ma nenúti nosiť všetko so sebou, ale verím že nie som sám kto sa proste nevyberie s jedným objektívom, pretože čo ak mi mi bude chýbať práve ten čo ostal doma. Viem že je to choré, ale poznám viac podobne postihnutých Takže okrem samyangu vláčim skoro vždy všetky 3 objektívy.
kup si 24-70 a potom 35mm, 85mm a 16-85mm mozes strelit. problem solved
ehm, a co mal porovnavat ? Ved cielom je dosiahnut fotku s rovnakym obsahom, nie headhot na jednej fotke a full body shot na druhej.
takto... tam kde je vidno naozaj badatelny rozdiel v DOF, bol sucasne aj pohyb fotaku smerom k objektu. objektivnejsie by bolo porovnat vyrez z FF voci DX, ciste akademicky. realne, ano mas pravdu, mozes ist s FF blizsie, a stale nie je objekt orezany, takze docielis mensiu DOF. ak vsak pouzijes ine ohnisko, rozdiel nie je AZ TAKY vyrazny, ak vobec. nakoniec, aj sumar bol taky nerozhodny.... ale v reali, viac podla mna zavazi, ake pozadie si vyberies, nez ci mas o chlp horsiu DOF, ale to uz je iny pribeh...
Neviem ako si dospel k záveru že podľa mojej výbavy nie som fotograf, ale nákupca Mám dve svetelné sklá, jedno na portréty, jedno na bežné fotenie, jeden univerzál zoom. Pravda, samyang je chuťovka ktorú som použil len pár krát a ten objektív by mi moc nechýbal.
Nikto ma nenúti nosiť všetko so sebou, ale verím že nie som sám kto sa proste nevyberie s jedným objektívom, pretože čo ak mi mi bude chýbať práve ten čo ostal doma. Viem že je to choré, ale poznám viac podobne postihnutých Takže okrem samyangu vláčim skoro vždy všetky 3 objektívy.
vychadzalo mi to z toho, ze mas dost slusnu vybavu a mas tendenciu vlacit vsetko so sebou tym som sa ta nechcel nijako dotknut. skus sa prinutit brat si vzdy iba jedno sklo a bude to ovela vacsia zabava
vychadzalo mi to z toho, ze mas dost slusnu vybavu a mas tendenciu vlacit vsetko so sebou tym som sa ta nechcel nijako dotknut. skus sa prinutit brat si vzdy iba jedno sklo a bude to ovela vacsia zabava
Jasné že dám tomu čas, nechcem sa unáhliť, ale láka ma mať porovnateľnú kvalitu v menšom tele a s menšími objektívmi. Je to praktickejšie. Asi počkám do leta a potom sa rozhodnem. Začnem nosením jedného skla
Jasné že dám tomu čas, nechcem sa unáhliť, ale láka ma mať porovnateľnú kvalitu v menšom tele a s menšími objektívmi. Je to praktickejšie. Asi počkám do leta a potom sa rozhodnem. Začnem nosením jedného skla
treba to dat do inzeratu,cas ta netlaci..skus dat cenu s akou by si bol spokojny,ked sa to za nu preda,asi nebudes lutovat
dobre porovnanie, az na jednu vec. chlapek menil vzdialenost od objektu, aby zachoval rovnaky field of view. predpokladam teda, ze s FF fotakom pristupil blizsie a tam je hlbka ostrosti nizsia ako ako ked si dalej. as simple as that
Áno menil, aby to mal čo najpresnejšie. Aj aj musel, pretože 50x1,5 je 75mm. A to je o 10 menej ako 85mm. Keby mal po prepočte presne 85mm, nemusel by vzdialenosť meniť.
Áno menil, aby to mal čo najpresnejšie. Aj aj musel, pretože 50x1,5 je 75mm. A to je o 10 menej ako 85mm. Keby mal po prepočte presne 85mm, nemusel by vzdialenosť meniť.
EDIT Takže ak by mal na DX 56,67mm. As simple as ...
Ahoj, ja som prešiel z Canona 5D MARK II na Oly OM-D, nebudem hovoriť že je to to isté, ale pre mna je plne postačujuca. Fotografie su kvalitné aj pri väčších formátoch tlače. A ked tu niekto napíše že proti nikonu d7000 stratíš kvalitu môžem sa len smiať. ten rozdiel nie je taký veľký. jediné čo je rozdiel je dof, musíš mať na olyho svetelné objektívy a potom pekne rozmazane pozadie nie je problém. Ja som to vyriešil 75 f1,8 a fotky robí super. ak chceš kukni tu mam nejaké fotky aj s Olympusom. photonature.estranky.sk keby ta ešte niečo zajimalo ohladne OM-D kludne sa pýtaj.
Najrozumnejšie odpovede mrco a nonac. Pre ostatných viď: www.kubajsz.com DSLR vs PEN. To sú najlacnejšie, ostatné si môže každý odstupňovať.
"trošííííčku" zaujatý článok. Čakal som, že vychváli ergonómiu PENu, v porovnaní so zrkadlom, lebo ak niekto niekedy fotil mobilom, iste bude zvyknutý na PEN
Prakticky nikam nevedúca nekonečná debata. Treba aj C: väčšinu prebral z dpreview - myslíš, že sú to olympusáci? Každý si nech vyberie čo sa mu vidí a hodí. Čo sa týka ergonómie - chlap s rukami ako uhliarska lopata si ťažko vyberie malý foťák. My sme si nikdy nelámali hlavu s ergonómiou, aj dnes si kúp Leicu, akú má ergonómiu? A dá sa s tým fotiť. Sponsors: on sa tým netají. Ephoto je vyložene N/C a žijeme. Howgh!
Nehnevaj sa na mňa, ale za to, že niekto nevie ovládať to čo si kúpi, tak za môže kúpená vec? Ostatné veci Ti už vyvrátili iný, takže sa nebudem opakovať. A tie kecy o technofiloch a závistlivcoch si nechaj na iné príležitosti.
[b]calven /b] poznas slovo manzelka? ... tej asi nebude vysvetlovat vsetky funkcie ak ju to moc nezaujima a ona bude chcet odfotit aj manzela/deti.
[b]atariak /b] 1. Nepochopil si ... nemas fotak = nemas fotky, fotak nemas preto lebo sa ti ho nechcelo bravat, maly fotak skor budes bravat = spravis aj fotky.
2. Ferrari ! - zlodej si ta skor vsimne s Canon EOS-1D C ako druheho cloveka s Canon PowerShot N. A ak to nieje fetak, tak bude vediet kde dobre predat ten EOS. Porovnavat anglicaky (Skoda/Ferrai ) s fotakmi je trochu odveci nie?!
Prakticky nikam nevedúca nekonečná debata. Treba aj C: väčšinu prebral z dpreview - myslíš, že sú to olympusáci? Každý si nech vyberie čo sa mu vidí a hodí. Čo sa týka ergonómie - chlap s rukami ako uhliarska lopata si ťažko vyberie malý foťák. My sme si nikdy nelámali hlavu s ergonómiou, aj dnes si kúp Leicu, akú má ergonómiu? A dá sa s tým fotiť. Sponsors: on sa tým netají. Ephoto je vyložene N/C a žijeme. Howgh!
Súhlasím, že je to nekončiaca debata. Každý nech si vyberie čo chce. Ale ak ma niekto sponzoruje a leje do mňa peniaze, tak to s objektivitou nemá nič spoločné. Nikdy sa nehryzie do ruky, ktorá Ťa živý... Ale tvrdo nesúhlasím, pokiaľ ide o ergonómiu. Samozrejme sa dá fotiť aj s foťákom, čo bude vyzerať ako tehla. Ale skús s ním pracovať 8 - 10 hodín. Leica je krásny foťák a rozhodne dobre fotí. Ale nie je to "robotnícky" foťák na mnohohodinové fotenie. Až po takejto skúsenosti zistíš, na čo je dobrá ergonómia a že prečo DSLR vyzerajú ako vyzerajú.
[b]calven /b] poznas slovo manzelka? ... tej asi nebude vysvetlovat vsetky funkcie ak ju to moc nezaujima a ona bude chcet odfotit aj manzela/deti.
[b]atariak /b] 1. Nepochopil si ... nemas fotak = nemas fotky, fotak nemas preto lebo sa ti ho nechcelo bravat, maly fotak skor budes bravat = spravis aj fotky.
2. Ferrari ! - zlodej si ta skor vsimne s Canon EOS-1D C ako druheho cloveka s Canon PowerShot N. A ak to nieje fetak, tak bude vediet kde dobre predat ten EOS. Porovnavat anglicaky (Skoda/Ferrai ) s fotakmi je trochu odveci nie?!
Tak ešte raz - ako za to môže kúpená DSLR, že s ňou niekto nevie robiť? Nie je to chyba kupujúceho že si kúpil niečo, čo nechce/nevie použiť a tým pádom aj využiť?
Kamaráti, nehádajte sa Rozhodol som sa že na 90% idem do olyho E-M5. Ako tu už niekto písal, lepšie mať foťák s trochu horšou ergonómiou na krku, ako foťák z lepšou ergonómiou na doma na polici.
Ak niekto budete mať záujem o kúpu vecí ktoré som vypísal na začiatku môžete mi napísať súkromnú správu, idem to postupne popredávať.
Ale najskôr si musím naživo "omakať" olympus (prípadne mi ešte odporučili sony) Ďakujem všetkým za rady a názory, môj názor je momentálne taký že olympus e-m na hobby fotenie/točenie bohato postačuje, pri kúpke vhodného objektívu (45/1,8 alebo 75/1,8) je vhodný aj na fotenie portrétov, pre MŇA je oveľa praktickejší ako zrkadlovka, s objektívom v sete + 45/1,8 sa mi hádam zmestí aj do trochu väčej ľadvinky čo je úplne super. Možno k nemu dokúpim grip, určite druhú baterku.
Len doplním pre tých čo sa zhrozili že niekto ide meniť DSLR za mirrorless, že keď príde rodina, deti, tak už to nie je o fotení ako predtým že vezmem plný batoh techniky, statív, pivo, dva chleby so salámou a vyberiem sa na túru. Momentálne je každé ušetrené miesto dobré a rozhodujem sa tak aj kvôli manželke, chcem aby fotila aj ona (doteraz som asi na 1% fotiek), pretože na nej vidím že počet gombíkov, váha zrkadlovky ju odrádza
Prajem dobré svetlo a ešte raz díki všetkým
Ak to všetko klapne tak sa po lete podelím o dojmy (doteraz som fotil D80, D7000)
Kamaráti, nehádajte sa Rozhodol som sa že na 90% idem do olyho E-M5. Ako tu už niekto písal, lepšie mať foťák s trochu horšou ergonómiou na krku, ako foťák z lepšou ergonómiou na doma na polici.
Ak niekto budete mať záujem o kúpu vecí ktoré som vypísal na začiatku môžete mi napísať súkromnú správu, idem to postupne popredávať.
Ale najskôr si musím naživo "omakať" olympus (prípadne mi ešte odporučili sony) Ďakujem všetkým za rady a názory, môj názor je momentálne taký že olympus e-m na hobby fotenie/točenie bohato postačuje, pri kúpke vhodného objektívu (45/1,8 alebo 75/1,8) je vhodný aj na fotenie portrétov, pre MŇA je oveľa praktickejší ako zrkadlovka, s objektívom v sete + 45/1,8 sa mi hádam zmestí aj do trochu väčej ľadvinky čo je úplne super. Možno k nemu dokúpim grip, určite druhú baterku.
Len doplním pre tých čo sa zhrozili že niekto ide meniť DSLR za mirrorless, že keď príde rodina, deti, tak už to nie je o fotení ako predtým že vezmem plný batoh techniky, statív, pivo, dva chleby so salámou a vyberiem sa na túru. Momentálne je každé ušetrené miesto dobré a rozhodujem sa tak aj kvôli manželke, chcem aby fotila aj ona (doteraz som asi na 1% fotiek), pretože na nej vidím že počet gombíkov, váha zrkadlovky ju odrádza
Ak to všetko klapne tak sa po lete podelím o dojmy (doteraz som fotil D80, D7000)
vymen manzelku
..ako ti uz ale viaceri spominali, ani so zrkadlovkou nemusis so sebou vlacit plny batoh techniky.
Moja manzelka nemala problem zvyknut si na D7000 s 24-70, skor sa na tom zabavala ze vyzera jak nejaky fotograf. A to teda nie je extra pohodlna kombinacia tela a skla. ..este navyse pouzivam AF-ON, takze neostri sa spustou ale tlacitkom vzadu, vo vsetkych expozicnych rezimoch
Výmena DSLR za mirrorless?
dopredu sa ospravedlňujem za trochu dlhší príspevok
Zvažujem nahradiť moju D7000 za mirrorless fotoaparát Olympus E-M5
Hlavným dôvodom sú rozmery a váha mojej výbavy, veľakrát proste ani foťák neberiem, pretože to je 10kg batoh navyše
[b]Moja výbava
Nikon D7000 + grip
Nikon 16-85mm f3,5-5,6
Nikon 35mm f1,8
Nikon 85mm f1,8
Samyang 8mm
Nikon SB-700
Otázka znie či do toho vôbec ísť, som si vedomý že finančný strata pri predaji takejto výbavy nebude zanedbateľná
Ale strašne ma láka to pohodlie že nemusím so sebou na túry, bicykel, výlety vláčiť osobitný fotobatoh
Šli by ste do toho?
Ak áno aké objektívy by ste mi odporučili?
Ak niekto tento fotoaparát má, odporučil by mi ho aj na točenie videa? Mojou D7000 točím dosť, kameru nemám
Uvažujem že by mi stačil základný zoom + zuiko 45mm f1,8 a mám vystarané
Ďakujem za každý názor a radu
Mám dve svetelné sklá, jedno na portréty, jedno na bežné fotenie, jeden univerzál zoom. Pravda, samyang je chuťovka ktorú som použil len pár krát a ten objektív by mi moc nechýbal.
Nikto ma nenúti nosiť všetko so sebou, ale verím že nie som sám kto sa proste nevyberie s jedným objektívom, pretože čo ak mi mi bude chýbať práve ten čo ostal doma. Viem že je to choré, ale poznám viac podobne postihnutých
Mám dve svetelné sklá, jedno na portréty, jedno na bežné fotenie, jeden univerzál zoom. Pravda, samyang je chuťovka ktorú som použil len pár krát a ten objektív by mi moc nechýbal.
Nikto ma nenúti nosiť všetko so sebou, ale verím že nie som sám kto sa proste nevyberie s jedným objektívom, pretože čo ak mi mi bude chýbať práve ten čo ostal doma. Viem že je to choré, ale poznám viac podobne postihnutých
Takže ak by mal na DX 56,67mm.
As simple as ...
Pre ostatných viď: www.kubajsz.com DSLR vs PEN. To sú najlacnejšie, ostatné si môže každý odstupňovať.
Pre ostatných viď: www.kubajsz.com DSLR vs PEN. To sú najlacnejšie, ostatné si môže každý odstupňovať.
http://digiarena.e15.cz/je-lepsi-bezzrcadlovka-nebo-zrcadlovka/?showforum=1
http://www.kubajsz.com/portfolio/
v pravej časti: sponsors
http://www.photographyblog.com/articles/head_to_head_review_olympus_om-d_e-m5_v_nikon_d7000/
http://digiarena.e15.cz/je-lepsi-bezzrcadlovka-nebo-zrcadlovka/?showforum=1
Treba aj C: väčšinu prebral z dpreview - myslíš, že sú to olympusáci?
Každý si nech vyberie čo sa mu vidí a hodí.
Čo sa týka ergonómie - chlap s rukami ako uhliarska lopata si ťažko vyberie malý foťák. My sme si nikdy nelámali hlavu s ergonómiou, aj dnes si kúp Leicu, akú má ergonómiu? A dá sa s tým fotiť.
Sponsors: on sa tým netají. Ephoto je vyložene N/C a žijeme.
Howgh!
Ostatné veci Ti už vyvrátili iný, takže sa nebudem opakovať. A tie kecy o technofiloch a závistlivcoch si nechaj na iné príležitosti.
[b]atariak
1. Nepochopil si ... nemas fotak = nemas fotky, fotak nemas preto lebo sa ti ho nechcelo bravat, maly fotak skor budes bravat = spravis aj fotky.
Treba aj C: väčšinu prebral z dpreview - myslíš, že sú to olympusáci?
Každý si nech vyberie čo sa mu vidí a hodí.
Čo sa týka ergonómie - chlap s rukami ako uhliarska lopata si ťažko vyberie malý foťák. My sme si nikdy nelámali hlavu s ergonómiou, aj dnes si kúp Leicu, akú má ergonómiu? A dá sa s tým fotiť.
Sponsors: on sa tým netají. Ephoto je vyložene N/C a žijeme.
Howgh!
Ale tvrdo nesúhlasím, pokiaľ ide o ergonómiu. Samozrejme sa dá fotiť aj s foťákom, čo bude vyzerať ako tehla. Ale skús s ním pracovať 8 - 10 hodín. Leica je krásny foťák a rozhodne dobre fotí. Ale nie je to "robotnícky" foťák na mnohohodinové fotenie. Až po takejto skúsenosti zistíš, na čo je dobrá ergonómia a že prečo DSLR vyzerajú ako vyzerajú.
[b]atariak
1. Nepochopil si ... nemas fotak = nemas fotky, fotak nemas preto lebo sa ti ho nechcelo bravat, maly fotak skor budes bravat = spravis aj fotky.
Rozhodol som sa že na 90% idem do olyho E-M5. Ako tu už niekto písal, lepšie mať foťák s trochu horšou ergonómiou na krku, ako foťák z lepšou ergonómiou na doma na polici.
Ale najskôr si musím naživo "omakať" olympus (prípadne mi ešte odporučili sony)
Ďakujem všetkým za rady a názory, môj názor je momentálne taký že olympus e-m na hobby fotenie/točenie bohato postačuje, pri kúpke vhodného objektívu (45/1,8 alebo 75/1,8) je vhodný aj na fotenie portrétov, pre MŇA je oveľa praktickejší ako zrkadlovka, s objektívom v sete + 45/1,8 sa mi hádam zmestí aj do trochu väčej ľadvinky čo je úplne super. Možno k nemu dokúpim grip, určite druhú baterku.
Rozhodol som sa že na 90% idem do olyho E-M5. Ako tu už niekto písal, lepšie mať foťák s trochu horšou ergonómiou na krku, ako foťák z lepšou ergonómiou na doma na polici.
Ale najskôr si musím naživo "omakať" olympus (prípadne mi ešte odporučili sony)
Ďakujem všetkým za rady a názory, môj názor je momentálne taký že olympus e-m na hobby fotenie/točenie bohato postačuje, pri kúpke vhodného objektívu (45/1,8 alebo 75/1,8) je vhodný aj na fotenie portrétov, pre MŇA je oveľa praktickejší ako zrkadlovka, s objektívom v sete + 45/1,8 sa mi hádam zmestí aj do trochu väčej ľadvinky čo je úplne super. Možno k nemu dokúpim grip, určite druhú baterku.
..ako ti uz ale viaceri spominali, ani so zrkadlovkou nemusis so sebou vlacit plny batoh techniky.
Moja manzelka nemala problem zvyknut si na D7000 s 24-70, skor sa na tom zabavala ze vyzera jak nejaky fotograf. A to teda nie je extra pohodlna kombinacia tela a skla.
..este navyse pouzivam AF-ON, takze neostri sa spustou ale tlacitkom vzadu, vo vsetkych expozicnych rezimoch
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa