Zdravim,
Mam rad fotografiu a rozmyslam o prechode z kompaktu na vyssiu triedu. Koli praci a inym povinnostiam nemavam vela volneho casu a preto by ma zaujimalo ako sa stihate venovat tejto zalube (ty co su na tom podobne ako ja). V znacnej miere tu pisu ludia co sa fotografii venuju povedal by som denne, ale dufam, ze sa tu najde aj dost ludi co to bere skor ako relax.
Dalej sa neviem rozhodnut ci miesto investovania do novej techniky nepojdem cestou bazaru. Fungujete takto niekto? Da sa na techniku z druhej ruky spolahnut alebo preferujete nove kusy?
Ja som zacinal pouzivanym Canon 10D. Asi po mesiaci mi rapidne klesla vydrz baterky a po dalsom mesiaci odisla uzavierka, co nie je lacny spas (5000sk). Takze odvtedy len nove veci..
Samozrejme ako pri vsetkom, mozes kupit jazdene - moze vydrzat vela, no musis mat stastie.. Kupou novej veci minimalizujes percento rizika..
Ja som casovo skutocne velmi zaneprazdneny. Technicku vybavu mam slusnu ale az donedavna som ju pouzival zriedka. Situacia sa zmenila, ked som zacal davat fotky na ephoto.sk. Ozvali sa mi niektory uzivatelia, ze si vsimli moje fotky a komentare, a ci by som s nimi nevyrazil niekam fotit. Otvdedy minimalne raz do mesiaca niekam spolu vyrazime. Boli sme aj na niekolkych workshopoch. Spolocne sme napisali aj par blogov, ktore najdes v prislusnej rubrike.
Kedze nemam auto, tak zneuzivam BODYho, Izzinovu, ci Azazielovu pohostinnost. :-) Tymto by som sa im chcel aj podakovat.
V pripade digitalnej techniky zo secondhandu ma zmysel kupovat nie prilis stare fotoaparaty. Urcite nie 6 rocny fotak, ktory ma hodne za sebou. Najlepsie je brat aparat, ktory je este aktualny, ale jeho majitel prechadza na vyssi model, inu znacku alebo caka v kratkej dobe na aktualizaciu. S objektivymi taky problem nie je, dokazu spolahlivo sluzit mnoho rokov.
Samozrejme novy fotak s dvojrocnou zarukou a kompletnym prislusenstvom je bezproblemovejsia volba.
je pravda ze ked mas ludi s rovnakym konickom tak toho casu sa najde viacej :) ja zial nepoznam nikoho kto by nieco o foteni vedel, tak som sa musel ucit vsetko sam... ale uz si kupila aj priatelka svojho canona 450D, takze je to lepsieee :) aspon 3x mesacne stihame nieco pofotit :)
Ahoj,
na tvojom mieste by som uvazoval o novom tele,teraz je ich naozaj dost a za dost prijatelne ceny a k tomu second hand objektivy ,ktore vydrzia naozaj dlho ako Karol spominal.
Ja som zacal kupou bazarovej Canon Rebel XT (americka verzia 350D) a na zaciatok to bolo fajn, dost som sa s nim naucil a teraz mi sluzi ako zalozny fotak.
Zdravím Ťa , som v podstate v takej istej situácii,prešiel som pred polrokom
na Canon 450D z Canonu Power shot.V súčasnosti postupne nakupujem výbavičku.
Ako každý koníček dnes,teda asi okrem behania,vtedy ti stačia tenisky:),
to ide do peňazí.Tiež ma to baví,ide o to ,koľko na to máš peňazí
a koľko času tomu chceš obetovať.Či chceš fotiť pre svoje potreby alebo nejako vážnejšie,myslím,či si tým prípadne chceš privyrobiť.
Ak si v balíku,tak do toho choď,žijeme len raz a musíme si sem tam urobiť nejakú radosť :) Ak nie ,tak potom treba zvažovať každý nákup,do akej miery je pre teba využiteľný.Ja mám rodinu a prácu,ktorú vykonávam denne a nemám plávajúcu pracovnú dobu,čiže robím presne od-do.Rodina vyžaduje tiež nejaký čas,keď si to spočítaš,uvidíš,či máš čas na vážnejšie fotenie.Asi by nebolo rozumné vyhodiť 200.000,- a vybehnúť do lesa 2x týždenne.Okrem toho je dôležité aj čo by si chcel fotiť,možno ťa krajinky ani nedržia.
Ja mám fotenie ako veľmi bočnú záležitosť a doteraz som do toto investoval asi
70.000,- Prečo? No pôvodne som si chcel vystačiť s canonom 450D a tamronom 17-50/2,8 pre také rodinné fotenie a krásny pocit mať to na oku.
Lenže postupom času zisťuješ,že ťa to veľmi obmedzuje fotiť s jedným objektívom a vidíš samozrejme iné možnosti.Takže som kúpil ďalší objektív,potom ešte jeden...no a už sa vezieš.
Okrem toho...takýto portál ako je ePhoto a ľudia na ňom sú veľmi nákazlivý :)
Čím viac čítaš a pozeráš obrázky,tým viac si v tom ponorený a akékoľvek
rozumné zdôvodňovanie,prečo by som nemal kúpiť ešte ďalšie veci ,považujem potom za sebaobmedzovanie a psychické týranie....A tak kúpim....
Horšie je potom ak ti ešte aj niekto pochváli nejakú fotografiu :)
Baví ma to ,ale mám určité hranice,nepotrebujem to najlepšie ,ale som dostatočne ješitný,aby som nemal ani to najhoršie.
:)
Prajem ti veľa potešenia z fotenia
No ja som na tom podobne ako ty. Mam compact Panasonic. Som akvarista a stravim hodiny skusania odfotit compactom nieco slusne ale nedari sa mi. Moja manzelka zase foti deti o sto sest. Naucila sa robit slusne vo photoshope kedze je na materskej a ked maly spi tak sa zabava. Nedavno nas fotil Robo Fojtik. Robil nam rodinne fotky v prirode. Neskutocne perfektna praca. Ked manzelka porovnala uroven a farebnost jeho fotiek a nasich hned povedala ze chce zrkadlovku. Uz som rozhodnuty pre Canon 450D. Ja sa vysantim s nim na akvarku (dufam ze aj v prirode) a ona na detoch. Dame si to ako darcek pod stromcek. Je jasne ze ona nafoti omnoho viac fotiek ako ja. Ja ked nie som v praci venujem sa rodine. Ked pojdeme na vylet urcite sa vysantim. Potom sa pochvalim ak bude s cim.
No ja som na tom podobne ako ty. Mam compact Panasonic. Som akvarista a stravim hodiny skusania odfotit compactom nieco slusne ale nedari sa mi. Moja manzelka zase foti deti o sto sest. Naucila sa robit slusne vo photoshope kedze je na materskej a ked maly spi tak sa zabava. Nedavno nas fotil Robo Fojtik. Robil nam rodinne fotky v prirode. Neskutocne perfektna praca. Ked manzelka porovnala uroven a farebnost jeho fotiek a nasich hned povedala ze chce zrkadlovku. Uz som rozhodnuty pre Canon 450D. Ja sa vysantim s nim na akvarku (dufam ze aj v prirode) a ona na detoch. Dame si to ako darcek pod stromcek. Je jasne ze ona nafoti omnoho viac fotiek ako ja. Ja ked nie som v praci venujem sa rodine. Ked pojdeme na vylet urcite sa vysantim. Potom sa pochvalim ak bude s cim.
No nazdar akvarista....aj ja som....240l....zatiaľ :)
Krásna vec také pekne spravené akvárium,ale veľká veda ...ale výborná vec na ukľudnenie......hodinka čumenia na nemé tvory a všetci ma môžu bozať :)
Cez sklo to nie je bohviečo fotiť,radšej podvodné puzdro a plutvy a ideš :)
veľa úspechov prajem ...
Hej je to parada. Dokonca to ukludnuje aj mojho rocneho syna. Mam 300 litrov cichlidy. Manzelka ma nervy ked stahuje fotky z fotaku do compu a medzi jej fotkami deti najde 50 fotiek akvaria a ryb. Vzdy ma zfukne nech si ich vytriedim :))
Ked budem starsi a bohatsi kupim vybavu na podvodny svet a potom sa vysantim nikede pri vode najlepsie bude nejaku pekne more.
Teraz budem musiet obhajit vyber fotaku na vianoce a potom to bude ine kafe. Uz sa mi podarilo aj par peknych fotiek rybyciek. Ale je to tazke. Su strasne rychle a to odfotiti s compactom nie je nic moc. A najviac ma hneva ze ma tie ryby vobec neposluchaju. Poviem im stojte a oni naschval ujdu. :))
duchan: :) teší ma tento Tvoj príspevok do fóra, pretože fotografia má byť hlavne o potešení. Fotografia je totiž dvojité potešenie - raz keď fotíš a druhý krát, keď sa na tieto fotky po čase pozeráš a spomínaš :) Nie nadarmo sa jej hovorí, že zvečňuje okamih. A keď sa Tvoje fotografie ešte aj páčia iným, je to potom o ďalšie potešenie naviac. Dnes je veľmi moderné fotiť a fotí snáď každý. Je to len dobre, ešte nikdy nebol svet tak zdokumentovaný a zachytený v obraze ako v súčasnosti. Má to ale aj svoje nevýhody, celé portály sa plnia výcvakmi bez zmyslu a bez snahy zachytiť okamih krásna. Teší ma, že na Ephoto sa hovorí o fotke a že tu cítiť snahu ľudí niečo sa naučiť a zlepšiť svoje fotografické oko. :) Takže ak to neoberie rodinu o najnutnejšie prostriedky, neváhal by som do výbavy investovať.
A bazár? Od známych a spoľahlivých ľudí by som si kúpil aj foťák, ale iba ak by bol aspoň pol roka v záruke. To značí že určite nie starší ako dva roky. Teda aspoň digitálny nie. Objektívy sú v pohode, tie naozaj dokážu slúžiť desiatky rokov.
ja fotim stale, v kuse, denno denne, kazdu hodinu, minutu, stale, s fotakom spim, vstavam, fotim muchy, ludi, stol, pocitac, prirodu, vesmir, zvierata...
...a ked rano vstanem, preberiem sa z toho krasneho sna, kuknem na moj denny rozpis, do penazenky, a zaplacem...
pretoze sa mi nedari takto premienat svoj sen...
Netáraj...beháte s partiou po kopcoch :) . Ja tu na nížine musím fest hľadať nejaké zákutia .Preto mi krajinky zatiaľ moc nehovoria.Takže fotím ,čo mám poruke....deti a rodinu...portrét a makro...to sa dá všade :) Ale keď príde zima a bude sa lyžovať...to bude paráda.Len ma desí lyžovať s ruksakom na chrbáte ...ono zrýpať sa vo francúzkej mulde....nechcem vidieť ten foptoaparát keď dôjdem dole.....:)
Inak ako hovorí Jules...je to o potešení a popri tom dnešnom zhone a dennodennej práci je to vítaný oddych a spestrenie .Len predtým musím čumieť aspoň pol hodinu do akvária,lebo inak mi je aj stabilizátor na hovno.
Jasné..peniaze sú na to aby sa míňali...teda najprv rodina samozrejme musí byť ukojená, vrátane manželky a potom sa to ľahšie zdôvodňuje :)
Treba si užívať ,nikto neviete dokedy tu budete.Znie to ako otrepaná fráza ,ale je to tak.Kopec mojich spolužiakov tu už neni.
Fotenie ako hobby mám aj ja. A pomly s tým začínajú žiť aj u mňa v práci ... (volajú ma fotiť menšie rodinné oslavy, firemné akcie, ...) dnes (hoci oneskorene) mi kúpili k narodeninám knihu ´Mistrovství práce se světlem´ ...
Rodinu neochudobňujem, manželka má na deti kameru a ja foťák ...
A k tým peniazom asi toľko ... Peniaze a hnoj majú spoločné to, že úžitok z nich je len vtedy, keď sa rozhadzujú ...
...z toho všetkého ,čo tu bolo napísané vyplýva len jedna vec....
.....jo Karle jdi do toho !......
Inak ,je ešte jedna vec na ktorú sa teším.....a tou je nejaký workshop s dobrou partiou ľudí ....ešte som nebol,ale určite,určite po novom roku
pojdem.Musí to byť super relax a sranda.
Pani, vidim, ze tu je skvela partia ludi a to je jedna z veci, ktora ma nuti, byt na tomto portali denno denne. Vsetkych Vas zdravim!
PS: O nejakom Workshope uz snivam dlho aj ja.
fotografovanie ako hobby
Samozrejme ako pri vsetkom, mozes kupit jazdene - moze vydrzat vela, no musis mat stastie.. Kupou novej veci minimalizujes percento rizika..
Kedze nemam auto, tak zneuzivam BODYho, Izzinovu, ci Azazielovu pohostinnost. :-) Tymto by som sa im chcel aj podakovat.
V pripade digitalnej techniky zo secondhandu ma zmysel kupovat nie prilis stare fotoaparaty. Urcite nie 6 rocny fotak, ktory ma hodne za sebou. Najlepsie je brat aparat, ktory je este aktualny, ale jeho majitel prechadza na vyssi model, inu znacku alebo caka v kratkej dobe na aktualizaciu. S objektivymi taky problem nie je, dokazu spolahlivo sluzit mnoho rokov.
Samozrejme novy fotak s dvojrocnou zarukou a kompletnym prislusenstvom je bezproblemovejsia volba.
no a z bazaru by som telo tiez asi nebral.
na tvojom mieste by som uvazoval o novom tele,teraz je ich naozaj dost a za dost prijatelne ceny a k tomu second hand objektivy ,ktore vydrzia naozaj dlho ako Karol spominal.
na Canon 450D z Canonu Power shot.V súčasnosti postupne nakupujem výbavičku.
Ako každý koníček dnes,teda asi okrem behania,vtedy ti stačia tenisky:),
to ide do peňazí.Tiež ma to baví,ide o to ,koľko na to máš peňazí
a koľko času tomu chceš obetovať.Či chceš fotiť pre svoje potreby alebo nejako vážnejšie,myslím,či si tým prípadne chceš privyrobiť.
Ak si v balíku,tak do toho choď,žijeme len raz a musíme si sem tam urobiť nejakú radosť :) Ak nie ,tak potom treba zvažovať každý nákup,do akej miery je pre teba využiteľný.Ja mám rodinu a prácu,ktorú vykonávam denne a nemám plávajúcu pracovnú dobu,čiže robím presne od-do.Rodina vyžaduje tiež nejaký čas,keď si to spočítaš,uvidíš,či máš čas na vážnejšie fotenie.Asi by nebolo rozumné vyhodiť 200.000,- a vybehnúť do lesa 2x týždenne.Okrem toho je dôležité aj čo by si chcel fotiť,možno ťa krajinky ani nedržia.
Ja mám fotenie ako veľmi bočnú záležitosť a doteraz som do toto investoval asi
70.000,- Prečo? No pôvodne som si chcel vystačiť s canonom 450D a tamronom 17-50/2,8 pre také rodinné fotenie a krásny pocit mať to na oku.
Lenže postupom času zisťuješ,že ťa to veľmi obmedzuje fotiť s jedným objektívom a vidíš samozrejme iné možnosti.Takže som kúpil ďalší objektív,potom ešte jeden...no a už sa vezieš.
Okrem toho...takýto portál ako je ePhoto a ľudia na ňom sú veľmi nákazlivý :)
Čím viac čítaš a pozeráš obrázky,tým viac si v tom ponorený a akékoľvek
rozumné zdôvodňovanie,prečo by som nemal kúpiť ešte ďalšie veci ,považujem potom za sebaobmedzovanie a psychické týranie....A tak kúpim....
Horšie je potom ak ti ešte aj niekto pochváli nejakú fotografiu :)
Baví ma to ,ale mám určité hranice,nepotrebujem to najlepšie ,ale som dostatočne ješitný,aby som nemal ani to najhoršie.
Prajem ti veľa potešenia z fotenia
Krásna vec také pekne spravené akvárium,ale veľká veda ...ale výborná vec na ukľudnenie......hodinka čumenia na nemé tvory a všetci ma môžu bozať :)
Cez sklo to nie je bohviečo fotiť,radšej podvodné puzdro a plutvy a ideš :)
veľa úspechov prajem ...
Ked budem starsi a bohatsi kupim vybavu na podvodny svet a potom sa vysantim nikede pri vode najlepsie bude nejaku pekne more.
Teraz budem musiet obhajit vyber fotaku na vianoce a potom to bude ine kafe. Uz sa mi podarilo aj par peknych fotiek rybyciek. Ale je to tazke. Su strasne rychle a to odfotiti s compactom nie je nic moc. A najviac ma hneva ze ma tie ryby vobec neposluchaju. Poviem im stojte a oni naschval ujdu. :))
Ultra TXF - tak to mas pravdu...portal, ludia, fotky a vsetko je velmi nakazlive..
asi do toho nakoniec pojdem a aspon budem mat o dovod viac dat si pokoj od prace a venovat sa niecomu krajsiemu :)
A bazár? Od známych a spoľahlivých ľudí by som si kúpil aj foťák, ale iba ak by bol aspoň pol roka v záruke. To značí že určite nie starší ako dva roky. Teda aspoň digitálny nie. Objektívy sú v pohode, tie naozaj dokážu slúžiť desiatky rokov.
...a ked rano vstanem, preberiem sa z toho krasneho sna, kuknem na moj denny rozpis, do penazenky, a zaplacem...
pretoze sa mi nedari takto premienat svoj sen...
Inak ako hovorí Jules...je to o potešení a popri tom dnešnom zhone a dennodennej práci je to vítaný oddych a spestrenie .Len predtým musím čumieť aspoň pol hodinu do akvária,lebo inak mi je aj stabilizátor na hovno.
Treba si užívať ,nikto neviete dokedy tu budete.Znie to ako otrepaná fráza ,ale je to tak.Kopec mojich spolužiakov tu už neni.
Rodinu neochudobňujem, manželka má na deti kameru a ja foťák ...
A k tým peniazom asi toľko ... Peniaze a hnoj majú spoločné to, že úžitok z nich je len vtedy, keď sa rozhadzujú ...
.....jo Karle jdi do toho !......
Inak ,je ešte jedna vec na ktorú sa teším.....a tou je nejaký workshop s dobrou partiou ľudí ....ešte som nebol,ale určite,určite po novom roku
pojdem.Musí to byť super relax a sranda.
PS: O nejakom Workshope uz snivam dlho aj ja.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa