Mnohí,ktorých osobne poznám fotia Olympusom.Na tomto fóre som sa nestretol s priazňou k tejto značke.Ja som Olympusák.Píšte,prosím,prečo Olympus nepatrí medzi obľúbenu značku.Ja by som svoje Olympusi(mám ich 3) nevymenil za inú značku...:)
olympus ma(l) vyborne digitalne kompakty, robustne, strednej velkosti, vybornej svetelnosti a optiky. Jedny z najlepsich. DSLR s crop 2x snimacom nie su tak popularne koli akceptovatelnemu sumu do ISO800 a nepodarenej ergonomii (okrem E1)
to nie je o tom, že je niekto vysadený voči olympusu :))))....tak ako píše strhak...veľa ľuďom nevyhovuje ergonomia a veľkosť snímača....mne osobne tiež bol olympus proti srsti keď som ho mal v ruke....ale to neznamená automaticky, že je to zlá značka.....jasné že aj s oly sa dajú urobiť pekné fotky, konkrétne poznám človeka ktorý robí krásne panorámy a krajinky s e520 myslím....
druhá vec....koľko krát som uvažoval prečo nedáva canon stabilizáciu do tela ako napr olympus...život by bol jednoduchší....
každý systém má svoje pre a proti......olympus sa predáva za lacný peniaz (telo)....objektívy sú ale drahšie čo viem (ale myslím, že kvalita je tiež na vysokej úrovni)...už síce nie až tak ako predtým ale človek nemá ten výber čo u canon, nikon....
v podstate je to asi na každom aký systém si zvolí, zváži vlastné +,-....
mňa na olympusoch lákala cena ...najprv....ale to bolo v čase keď som sa v tomto veľmi neorientoval.....canon som zvolil hlavne kvôli väčšiemu snímaču, príslušenstvu a mne viac vyhovujúcej ergonómii....:)
1. Olympus si zvolil vlastnu cestu 4/3 systemu, ktora nema ziadnui tradiciu. Len tazko presvedci profesionala aby presiel z Nikonu, Canonu, Pentaxu alebo Sony na sucasnu ponuku
2. 4/3 snimac ma obmedzeny potencial a len tazko sa dotahuje na APS-C CMOS, nehovoriac o priepastnom rozdiely oproti Full Frame. V profi triede je rozdiel obrovsky
3. To ze 4/3 system ma mensi potencial sa ukazuje v snahe vyuzit ho v Micro 4/3 fotoaparatoch. Tato cesta sa mi zda schodnejsia
4. Miniaturizacia fotoaparatov asi ni je to, co chcu pokrocilejsi amateri
5. Podpora vyrobcov tretich stran je minimalna, takisto rozsierenie cenovo dostupnych kvalitnych objektivov
6. Znacka Olympus venovala vela usilie pre presadenie sa medzi celebritami. Spomeniem Peter Nagy, Martin Nikodym, ci Kamil Peteraj. Vacsina z nich dnes foti uz Nikonom alebo Canonom.
Nemam nic proti tejto znacke. Ale urobila mnoho chybnych krokov. Mala nadalej vyrabat kvalitne kompakty pre pokrocilych (C-5060 a pod.), potencial bol aj v nepravych zrkadlovkach E-10/E-20, toto vsetko zahodily.
Fotoaparaty su spracovane pekne, v ponuke je aj niekolko velmy peknych objektivov. Napr. s E-30 sa mi robilo vyborne. Ale potencial snimaca je skutocne obmedzeny a aj sanca zohnat dobru vybavu za dobru cenu je podstatne mensia ako u inych znaciek.
V niektorych predajnach maju teraz E-420 s dvomi objektivami za 400€, to je super. Za cenu ultrazoomu zrkadlovka s dvomi sklami. Mozem len odporucat. Ale ak sa majitel rozhodne pokrocit, co dalej?
asi kvôli konštrukcii snímača a hlavne jeho veľkosti, Olympus strašne trpí pri vysokých ISO a to je jeho skaza číslo jeden ;-)
Ďakujem Ti za názor...Pýtam sa preto,že názor tohto fóra by mohol byť zaujimavý aj pre Olympus napriek tomu,že sme malá krajina.Mne jeho potenciál stačí:)Optyku má dobrú.Usudzujem tak podľa medicínskych optických prístrojov(optické mikroskopy ,ktoré používajú akademické pracoviská,endoskopické prístroje ect.)
Ďakujem Ti za názor...Pýtam sa preto,že názor tohto fóra by mohol byť zaujimavý aj pre Olympus napriek tomu,že sme malá krajina.Mne jeho potenciál stačí:)Optyku má dobrú.Usudzujem tak podľa medicínskych optických prístrojov(optické mikroskopy ,ktoré používajú akademické pracoviská,endoskopické prístroje ect.)
to hej a preto som ju nepísal ako negatívum, ale za cenu za akú ju predáva tak to je mne proti srsti. Ďalšia vec je tá, že výber objektívov nedosahuje výberu od Canonu či Nikonu a po tejto stránke tiež hodne trpí
to hej a preto som ju nepísal ako negatívum, ale za cenu za akú ju predáva tak to je mne proti srsti. Ďalšia vec je tá, že výber objektívov nedosahuje výberu od Canonu či Nikonu a po tejto stránke tiež hodne trpí
To som zaregistroval.Ale s optikou od Olympusu som spokojný.
To som zaregistroval.Ale s optikou od Olympusu som spokojný.
tiez som kedysi fotil s olympusom a jeho kompakty boli a su jedny z najlepsich, na zrkadlovky mam uplne presne ten isty nazor ako Karol, nepochopil som preco olympus nenechal aj full frame a kludne mohol robit aj senzor 4/3, vsak by sa nic nestalo. Nadviazal by na staru tradiciu a optiky na full frame mal dost a k tomu maly cip pre tych, co potrebuju velky crop faktor a ist do toho s nizsim rozlisenim senzoru. To by bol vcelku genialny krok. Verim, ze sa to v blizkej buducnosti stane lebo olympus realne z trhu vypadava, ci sa to uz niekomu paci alebo nie ale v zrkadlovkach je to proste fakt. Olympus mi bol vzdy sympaticky, velmi ma oslovila aj optika so svetelnostou f2, ale prislusenstvo a moznosti s uz horsie, gymnastiku v hale fotit je tazke, tu je vyhoda canonov a nikonov uplne evidentna - preto aj myslim, ze kazdy ma fotit s tym, co mu pasuje, je jedno aka znacka. Alurat ked ide debata o profi triede tak tam su parametre a moznosti zadane a maly cip ma proste obmedzenie a tie prejst je neralne - hoci mozno by bolo zaujmave instalovat do 4/3 cip typu Faveon a to by sa potom mohol zrovnat aj s velkymi CMOS ak inzinieri doriesia to nestastne ISO.
inac Olympus E-1 s profi sklami je dobre riesenie, toto si chcem niekedy pozicat s pevnou 300/f2,8 a ist fotit zver, to je ako na full frame 600 so svetelnostou f2,8 - to moze byt parada! - v tomto vydim jedinu vyhodu maleho cipu
olympus sa tu veru popularite netesi, niekedy sa to tu az prehana, ale chapem, preco je tomu tak. system ma svoje obmedzenia, nie je vsak uplne nepouzitelny. tiez mam olympus, bol som uz takmer rozhodnuty prejst na inu znacku, zistujem vsak ze mojmu foteniu najviac pomoze, ked budem viac fotit... jedno s akou znackou. o obmedzeniach - ISO, vecsia DOF atd viem, avsak pre moje potreby to nie je neakceptovatelne. viem na 99,99% ze sa fotografovanim zivit nebudem, dostupne prislusenstvo je pre mna dostatocne a jeho vyssia cena je aj tak vyhodnejsia ako predavat teraz to co uz mam a kupovat znovu.
zatial ostavam pri olympuse a prikupujem ZD 9-18mm. vela ludi na tomto fore ma fotak iba ako hobby, nie ako zdroj prijmu a na to fotenie co robia by im kludne stacil aj olympus a jeho prislusenstvo (aj ked sa olympus uplne zatracuje :).
Patrím do tej istej kategórie.Mám Olympus E-510 s 2 setovými objektívmi.Makro a teleobjektív som si dokúpil.Summa summarum všetko stálo pod 40 000 Sk,teda znesile1ná suma:)
Ked sa objavili prve komercne dostupne digitalne zrkadlovky, kazdy vyrobca sa potykal s problemom ako na to. Aj ti, co stavali na zaklade starych standardov zistili, ze to nie je tak jednoduche, strcit snimac miesto filmu. Vsak sme roky nadavali, ze nie su poriadne objektivy. Olympus isiel inou cestou, rozhodol sa stavat na zelenej luke a navrhol uplne novy system, nezatazeny dedicstvom starych systemov. Vsetko bolo nanvo prepocitane, navrhnute. Asi ani samotni vyrobcovia netusili, aky razny bude nastup digitalizacie a kam sa technologie dostanu. Staci spomenut napr. slub Nikonu, ze nepojde do Full Framu. V dobe, ked bol navrhuty 4/3 system sa mohlo kldne stat, ze sa uchyti. Stacilo spravit lepsie tela a aby sa ajostatni clenovia konzorcia viac prejavili a Olympus mohol robit uplne ine cisla.
Ukazalo sa, ze APS-C trpiaci na zaciatku detskymi chorobami sa ukazal ako zivotaschopnejsi a ze dedicstvo kinofilmoveho policka je napokon vyhodou.
Aj keby sa podarilo vyrobit bezsumovy 4/3 snimac, bude to stale malo. Buducnost je vo vacsich snimacoch, ktore umoznuju lepsie pracovat s hlbkou ostrosti a konstruovat velke svetelne hladaciky.
Boris Filan fotí Olympusom
druhá vec....koľko krát som uvažoval prečo nedáva canon stabilizáciu do tela ako napr olympus...život by bol jednoduchší....
každý systém má svoje pre a proti......olympus sa predáva za lacný peniaz (telo)....objektívy sú ale drahšie čo viem (ale myslím, že kvalita je tiež na vysokej úrovni)...už síce nie až tak ako predtým ale človek nemá ten výber čo u canon, nikon....
v podstate je to asi na každom aký systém si zvolí, zváži vlastné +,-....
mňa na olympusoch lákala cena ...najprv....ale to bolo v čase keď som sa v tomto veľmi neorientoval.....canon som zvolil hlavne kvôli väčšiemu snímaču, príslušenstvu a mne viac vyhovujúcej ergonómii....:)
2. 4/3 snimac ma obmedzeny potencial a len tazko sa dotahuje na APS-C CMOS, nehovoriac o priepastnom rozdiely oproti Full Frame. V profi triede je rozdiel obrovsky
3. To ze 4/3 system ma mensi potencial sa ukazuje v snahe vyuzit ho v Micro 4/3 fotoaparatoch. Tato cesta sa mi zda schodnejsia
4. Miniaturizacia fotoaparatov asi ni je to, co chcu pokrocilejsi amateri
5. Podpora vyrobcov tretich stran je minimalna, takisto rozsierenie cenovo dostupnych kvalitnych objektivov
6. Znacka Olympus venovala vela usilie pre presadenie sa medzi celebritami. Spomeniem Peter Nagy, Martin Nikodym, ci Kamil Peteraj. Vacsina z nich dnes foti uz Nikonom alebo Canonom.
Nemam nic proti tejto znacke. Ale urobila mnoho chybnych krokov. Mala nadalej vyrabat kvalitne kompakty pre pokrocilych (C-5060 a pod.), potencial bol aj v nepravych zrkadlovkach E-10/E-20, toto vsetko zahodily.
Fotoaparaty su spracovane pekne, v ponuke je aj niekolko velmy peknych objektivov. Napr. s E-30 sa mi robilo vyborne. Ale potencial snimaca je skutocne obmedzeny a aj sanca zohnat dobru vybavu za dobru cenu je podstatne mensia ako u inych znaciek.
V niektorych predajnach maju teraz E-420 s dvomi objektivami za 400€, to je super. Za cenu ultrazoomu zrkadlovka s dvomi sklami. Mozem len odporucat. Ale ak sa majitel rozhodne pokrocit, co dalej?
Pardon za odbovenie od temy :-)
zatial ostavam pri olympuse a prikupujem ZD 9-18mm. vela ludi na tomto fore ma fotak iba ako hobby, nie ako zdroj prijmu a na to fotenie co robia by im kludne stacil aj olympus a jeho prislusenstvo (aj ked sa olympus uplne zatracuje :).
Ukazalo sa, ze APS-C trpiaci na zaciatku detskymi chorobami sa ukazal ako zivotaschopnejsi a ze dedicstvo kinofilmoveho policka je napokon vyhodou.
Aj keby sa podarilo vyrobit bezsumovy 4/3 snimac, bude to stale malo. Buducnost je vo vacsich snimacoch, ktore umoznuju lepsie pracovat s hlbkou ostrosti a konstruovat velke svetelne hladaciky.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa