Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Hodnota fotografie

JaroD.
JaroD. 2010-02-08 16:20:13+01
Zdravím všetkých. Zaujímalo by ma ako posudzujete jednotlivé fotografie z hľadiska náročnosti ich vyhotovenia fotografom. Pre lepšie pochopenie uvediem 2 extrémy: 1. extrém: Fotograf chce spraviť dobrý záber divožijúcej zveri v jej prirodzenom domovskom prostredí, niekde v hĺbke lesa čaká každý deň ráno večer niekoľko hodín kým sa mu na chvíľu objaví samotný predmet fotografovania, ktorý sa môže zjaviť iba na niekoľko sekúnd a je preč. Za ten čas musí v krátkom čase v malinkom hľadáčiku vhodne zakomponovať, dobre zaostriť, nevraviac, že počasie a svetelné podmienky sú takisto nevyspytateľné a dúfať, že výsledok bude adekvátny vynaloženej námahe. Často sa ani nedočká, alebo sa snímok jednoducho nevydarí. 2. extrém : Fotograf si bez problémov nafotí ľubovoľné zábery zapádajúceho slnka, ľudí, zvierat v ZOO, krajiny, mesta a rôznych iných motívov od výmyslu sveta a v teple domova pri piecke a 17 palcovom monitore si z tohto materiálu vo vhodnom programe poskladá výslednú kompozíciu. Nejaký science fiction svojej hlavy. . Je toto ešte fotografovanie ? Alebo som staromódny a len nechápem, že v tejto počítačovej ére je to nevyhnutný trend fotografie ? Je komponovanie v hľadáčiku, kvalita záberu, extrémne podmienky, výdrž fotografa, jeho intuícia hodnota, ktorá vás pri prezeraní jednotlivých snímkov dokáže zaujať, alebo sa nad tým ani nepozastavujete a je vám to jedno ? Samozrejme drobným úpravam kompozície a technickému vylepšeniu výsledného záberu v PP sa nijako nebránim, poukazujem len na hranicu, čo ešte áno a čo už nie.

iiii
2010-02-08 18:46:09+01
príspevok od: JaroD.
Poďme k podstate, odosobni sa od rôzných padov, mrazov, vojnových konfliktov a skús sa prosím ťa vyjadriť k tomu čo je pre teba viac spraviť dobrú fotku foťáku, alebo v monitore.
Sherlock, nič v zlom, ale odporuješ si. Buď jedno, alebo druhé, aké výnimky ? :-)

Palso
2010-02-08 18:50:24+01
Sú to dve rozličné veci, podľa mňa sa nedajú objektívne porovnať. Mňa osobne fascinuje čakanie v lese, ležanie niekde v úkryte s teplým čajom a čakanie na zver. To nie je len o fotografovaní, ten kto niečo takéto robí, musí mať vzťah aj k prostrediu. Chcem si kúpiť vhodné sklo a fotiť aj prírodu, láka ma to veľmi. Neviem, do akej miery je to umenie, podľa mňa sa skôr jedná o remeslo, vytrvalosť, odhodlanie a lásku k niečomu.

Na druhej strane tu máme extrém dva - koláže. Teraz ma autor asi ukameňuje, ale Cakove fotky nie sú podľa mňa žiadne umenie, nie to ešte porovnávanie so surrealizmom. Niektoré sa mi veľmi páčia, sú kvalitne remeselne zvládnuté, ale za umenie považujem niečo iné (ale na druhej strane chodím na umeleckú školu, takže som denne obklopený fakt nádhernými fotkami a animáciami, preto mám asi vyhranený názor). Cakove koláže by som považoval za umenie, keby hovorili niečo aj ostatným ľuďom, väčšinou je to len niečo na štýl ´toto sa mi v noci snívalo´ (zjednodušene). Taktiež ich vyrába ako na bežiacom páse, sú zložené z 3-4 fotiek, podľa mňa je to stále len remeslo. Teraz nechcem uraziť Caka (aj keď je pravda, že si selektuje názory a odpovedá skôr na tie pozitívnejšie), uvádzam ho len ako príklad, keďže je tu medzi nami.

Použijem asi hlúpu analógiu, ale nič iné ma nenapadlo. Tim Burton. Keď bol chlapec, hral sa s bábkami, vytváral si vlastné, skúšal prvé filmy. To ešte nepovažujem za umenie, jednoducho sa učil, skúšal - tu niekde je podľa mňa Cako. Potom sa nevzdal, prišiel k Disneymu a spravil nádherné a podľa mňa veľmi umelecké krátke veci, ako napríklad Vincent. Robil super a super filmy a robí ich doteraz, raz mu hrablo a spravil Planétu opíc. Ale to už odbáčam.

Čo chcem povedať je, že umenie môžeme nájsť všade, ale väčšina ľudí to stále robí len ako remeslo. Za umenie budem pokladať to, keď vo mne fotografia vyvolá emóciu, zapamätám si ju, budem sa k tomu chcieť vrátiť, niečo mi to povie. Existuje veľa wildlife foto, ktoré to dokázali, existuje veľa koláží, ktoré to dokázali, existuje veľa iných vecí. Ale na tejto stránke som takú koláž ešte nevidel, i keď sa rád nechám prekvapiť.

Na druhej strane mi príde odsudzovať Caka len z princípu, že robí koláže. Také niečo sa robilo už od počiatku fotografie, akurát to bolo zložitejšie - vytvoríť na negatíve masku, druhú masku, spojiť, vykopírovať pozitív, atď atď - znova potreba veľkej zručnosti. Teraz je to ľahšie, máme viac možností. Ale to znamená, že to nemôže byť umenie? Nie, akurát treba viac filtrovať. Cakovi držím palce ako aj wildliferom :)

iiii
2010-02-08 18:50:58+01
Som rád, že sa táto téma otvorila, tiež ma zaujíma ako to iní vnímajú.
Môj názor(postoj) : akceptujem ´hodnotu´ koláží/montáží (tzv. digigrafia), ale rozhodne viac oceňujem čistú fotku (fotografia).
Skúste sa tu prosím ostatní len vyjadriť a pritom nehodnotiť vyjadrenia iných. Len ako takú anketu si to dajme.

Miro Bartánus
2010-02-08 19:00:21+01
Chceš porovnať neporovnateľné:

- mieša sa tu fotografia (wildlife) a grafika (cako)
- miešajú sa tu žánre samotnej fotografie (štúdiový portrét, wildife)

Má zmysel porovnávať dve wildlife fotografie, dva štúdiové portréty, dve grafiky atď...

Samostatnou otázkou je úroveň postprocesingu, má zmysel sa o tom baviť (či je toho už veľa alebo nie) len u fotografií, pri grafike obmedzenia nevidím.

Takže ak je témou otázka o prijateľnej miere PP vo fotografii tak je to vždy dosť subjektívne. Aj z pohľadu autora aj z pohľadu diváka. Hranicou je u mňa ak sa autor snaží nejako o ´podvod´ na divákovi (napríklad nedávna ´wildlife´ aféra so skáčucim vlkom zo ZOO).

slavmiro
2010-02-08 19:02:32+01
umelecke dielo, dajme tomu foto, ma dve hodnoty: kolko je ochotny niekto za nu zaplatit a hodnota toho nakolko si ju ceni autor (ten pozna vlozene usile a pod.). Smitec.

JaroD.
2010-02-08 19:31:15+01
Miro, to boli len príklady o čo mi ide. Tu vôbec nejde o wildlife a o grafiku a tobôž už nie o Caka, možno som sa fakt nevhodne a nezrozumiteľne vyjadril.
Ide mi skôr o to, čo je väčšou hodnotou, spraviť dobrú fotku v hľadáčiku, alebo na monitore počítača.
Pre mňa osobne to má pri posudzovaní fotografie veľký význam, tie smery samozrejme beriem na vedomie, ale základ by mali mať predsa spoločný - vedieť fotografovať.
A nemá to nič spoločné s krásou fotografie. Je to skôr taký podvedomý dosť ťažko definovateľný pocit s kým mám tu česť.

KESKOSENI
2010-02-08 19:41:09+01
pridam sa aj ja-pre mna je dobra fotka ta,ku ktorej sa rad vraciam,ked sa na nu pozeram tak citim take mravencenie v oblasti zaludka...nieco z nej na mna posobi...casto ani neviem co to je...a vtedy ma vobec nezaujima ako dana foto vznikla....jednoducho sa mi paci a hotovo...ja sam mam malo takych fotiek...myslim si ze to je vyssi level fotografovania...dufam ze sa donho dostanem...zatial som len v prvom leveli,snazim sa o technicku dokonalost,sem tam sa mi to uz podari,ale dobra foto musi mat aj dusu....asi tolko...

milos
2010-02-08 19:41:16+01
príspevok od: slavmiro
umelecke dielo, dajme tomu foto, ma dve hodnoty: kolko je ochotny niekto za nu zaplatit a hodnota toho nakolko si ju ceni autor (ten pozna vlozene usile a pod.). Smitec.
Zakladny vzorec trhovej ekonomiky.Tak od tohoto sa,pani,odvija nasa realita.Nejde o to ci s tym suhlasim,zostava to nevyvratitelnym faktom.Mirko,vystihol si to.Jednoducho to tak je!

milos
2010-02-08 19:44:04+01
príspevok od: KESKOSENI
pridam sa aj ja-pre mna je dobra fotka ta,ku ktorej sa rad vraciam,ked sa na nu pozeram tak citim take mravencenie v oblasti zaludka...nieco z nej na mna posobi...casto ani neviem co to je...a vtedy ma vobec nezaujima ako dana foto vznikla....jednoducho sa mi paci a hotovo...ja sam mam malo takych fotiek...myslim si ze to je vyssi level fotografovania...dufam ze sa donho dostanem...zatial som len v prvom leveli,snazim sa o technicku dokonalost,sem tam sa mi to uz podari,ale dobra foto musi mat aj dusu....asi tolko...
Ale aj s tymto sa neda nesuhlasit,ale len do momentu,pokial to nechces predat.Inak suhlas!

delfinmsvk
2010-02-08 20:03:51+01
Pekne ste sa rozpísali. :-)

KESKOSENI
2010-02-08 20:08:06+01
príspevok od: milos
Ale aj s tymto sa neda nesuhlasit,ale len do momentu,pokial to nechces predat.Inak suhlas!
co predat?

lu_boss
2010-02-08 20:24:56+01
príspevok od: slavmiro
Ano, ja sa vec tiez pozeram takto prakticky, lebo ano - paci sa mi tato fotka ? Ano, paci. Kupim ju ? :-) Nechcem povodnu debatu posuvat inam - ale dielo vo vseobecnosti - co je umenie, co je remeslo, co je gyc ? Ktora technika je ta prava ? Mozno niektore dnesne fotografie budu o dvesto rokov hodnotne a drahe diela. Budu to fotky Rasta Cambala ? Alebo Filipa Kuliseva ? Alebo niekoho ineho ?
Ale k teme - ja osobne som za to aby sa vacsina prace urobila rovno pri foteni. Postpoces zlahka dotuknut a tak, aby nebol viditelny. Ale obcas sa pohram aj ja. Hoci nie programovo, ako Cako (mimochodm, tiez sa mi jeho prace celkom pozdavaju a je mi jedno ako k nim dosiel). Kde nema tento tvorivy proces miesto je dokument a reportaz.

milos
2010-02-08 20:36:16+01
co predat?
Svoju fotku,do ktorej si nieco vrazil,a podla teba za ,,nieco,, stoji.

milos
2010-02-08 20:38:08+01
Svoju fotku,do ktorej si nieco vrazil a ,,nieco,, stoji.Ak chces,teda,predat.

KESKOSENI
2010-02-08 20:38:51+01
Svoju fotku,do ktorej si nieco vrazil,a podla teba za ,,nieco,, stoji.
:) v tom leveli este nie som.....

milos
2010-02-08 20:40:44+01
Svoju fotku,do ktorej si nieco vrazil a chces ju predat.Pokial chces.Ak chces,vobec,o tom tocim.

milos
2010-02-08 20:46:52+01
:) v tom leveli este nie som.....
Tak nic,ale o tom nastolil Slavmiro.OK.Nic.Ani ja nie som v tom leveli,ale viem o com rozprava.O tom hovorim.

KESKOSENI
2010-02-08 21:27:49+01
toto su podla mna dobre foto-http://www.naturephoto.cz/portfolio/antarctica.html

milos
2010-02-08 21:40:29+01
toto su podla mna dobre foto-http://www.naturephoto.cz/portfolio/antarctica.html
Aj podla mna su to OK foto a neverim,ze ich bude predavat po 2 Eura v print formate pod akrylatovym sklom vo velkosti 60x90 cm (napriklad).

KESKOSENI
2010-02-08 21:57:53+01
Aj podla mna su to OK foto a neverim,ze ich bude predavat po 2 Eura v print formate pod akrylatovym sklom vo velkosti 60x90 cm (napriklad).
ale v teme predsa nejde o predaj fotografii....

Strana 2 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()