Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Hodnota fotografie

JaroD.
JaroD. 2010-02-08 16:20:13+01
Zdravím všetkých. Zaujímalo by ma ako posudzujete jednotlivé fotografie z hľadiska náročnosti ich vyhotovenia fotografom. Pre lepšie pochopenie uvediem 2 extrémy: 1. extrém: Fotograf chce spraviť dobrý záber divožijúcej zveri v jej prirodzenom domovskom prostredí, niekde v hĺbke lesa čaká každý deň ráno večer niekoľko hodín kým sa mu na chvíľu objaví samotný predmet fotografovania, ktorý sa môže zjaviť iba na niekoľko sekúnd a je preč. Za ten čas musí v krátkom čase v malinkom hľadáčiku vhodne zakomponovať, dobre zaostriť, nevraviac, že počasie a svetelné podmienky sú takisto nevyspytateľné a dúfať, že výsledok bude adekvátny vynaloženej námahe. Často sa ani nedočká, alebo sa snímok jednoducho nevydarí. 2. extrém : Fotograf si bez problémov nafotí ľubovoľné zábery zapádajúceho slnka, ľudí, zvierat v ZOO, krajiny, mesta a rôznych iných motívov od výmyslu sveta a v teple domova pri piecke a 17 palcovom monitore si z tohto materiálu vo vhodnom programe poskladá výslednú kompozíciu. Nejaký science fiction svojej hlavy. . Je toto ešte fotografovanie ? Alebo som staromódny a len nechápem, že v tejto počítačovej ére je to nevyhnutný trend fotografie ? Je komponovanie v hľadáčiku, kvalita záberu, extrémne podmienky, výdrž fotografa, jeho intuícia hodnota, ktorá vás pri prezeraní jednotlivých snímkov dokáže zaujať, alebo sa nad tým ani nepozastavujete a je vám to jedno ? Samozrejme drobným úpravam kompozície a technickému vylepšeniu výsledného záberu v PP sa nijako nebránim, poukazujem len na hranicu, čo ešte áno a čo už nie.

lacoslav
2010-02-09 10:37:36+01
príspevok od: Palso
Sú to dve rozličné veci, podľa mňa sa nedajú objektívne porovnať. Mňa osobne fascinuje čakanie v lese, ležanie niekde v úkryte s teplým čajom a čakanie na zver. To nie je len o fotografovaní, ten kto niečo takéto robí, musí mať vzťah aj k prostrediu. Chcem si kúpiť vhodné sklo a fotiť aj prírodu, láka ma to veľmi. Neviem, do akej miery je to umenie, podľa mňa sa skôr jedná o remeslo, vytrvalosť, odhodlanie a lásku k niečomu.

Na druhej strane tu máme extrém dva - koláže. Teraz ma autor asi ukameňuje, ale Cakove fotky nie sú podľa mňa žiadne umenie, nie to ešte porovnávanie so surrealizmom. Niektoré sa mi veľmi páčia, sú kvalitne remeselne zvládnuté, ale za umenie považujem niečo iné (ale na druhej strane chodím na umeleckú školu, takže som denne obklopený fakt nádhernými fotkami a animáciami, preto mám asi vyhranený názor). Cakove koláže by som považoval za umenie, keby hovorili niečo aj ostatným ľuďom, väčšinou je to len niečo na štýl ´toto sa mi v noci snívalo´ (zjednodušene). Taktiež ich vyrába ako na bežiacom páse, sú zložené z 3-4 fotiek, podľa mňa je to stále len remeslo. Teraz nechcem uraziť Caka (aj keď je pravda, že si selektuje názory a odpovedá skôr na tie pozitívnejšie), uvádzam ho len ako príklad, keďže je tu medzi nami.

Použijem asi hlúpu analógiu, ale nič iné ma nenapadlo. Tim Burton. Keď bol chlapec, hral sa s bábkami, vytváral si vlastné, skúšal prvé filmy. To ešte nepovažujem za umenie, jednoducho sa učil, skúšal - tu niekde je podľa mňa Cako. Potom sa nevzdal, prišiel k Disneymu a spravil nádherné a podľa mňa veľmi umelecké krátke veci, ako napríklad Vincent. Robil super a super filmy a robí ich doteraz, raz mu hrablo a spravil Planétu opíc. Ale to už odbáčam.

Čo chcem povedať je, že umenie môžeme nájsť všade, ale väčšina ľudí to stále robí len ako remeslo. Za umenie budem pokladať to, keď vo mne fotografia vyvolá emóciu, zapamätám si ju, budem sa k tomu chcieť vrátiť, niečo mi to povie. Existuje veľa wildlife foto, ktoré to dokázali, existuje veľa koláží, ktoré to dokázali, existuje veľa iných vecí. Ale na tejto stránke som takú koláž ešte nevidel, i keď sa rád nechám prekvapiť.

Na druhej strane mi príde odsudzovať Caka len z princípu, že robí koláže. Také niečo sa robilo už od počiatku fotografie, akurát to bolo zložitejšie - vytvoríť na negatíve masku, druhú masku, spojiť, vykopírovať pozitív, atď atď - znova potreba veľkej zručnosti. Teraz je to ľahšie, máme viac možností. Ale to znamená, že to nemôže byť umenie? Nie, akurát treba viac filtrovať. Cakovi držím palce ako aj wildliferom :)
1. Jeden známy a uznávaný umelec podal definíciu umenia: Umenie je dokonale zvládnuté remeslo.
Slávny český dirigent Václav Neumann na otázku : Načo mám chodiť na koncerty vážnej hudby, keď jej nerozumiem? - odpovedal :Hudbe netreba rozumieť, buď sa vám páči, alebo nie.
Tak je to aj s fotografiou. A inými druhmi činnosti.
Len niektorí ´umelci´ radi rozhodujú kto je umelec a kto remeselník.
2. Osobne si viac cením originál foto,ako rôzne koláže, ale nezatracujem ani tie, lebo stáli asi hodne úsilia-je to prípad od prípadu či sa mi páčia alebo nie.

benvoluto
2010-02-09 10:42:51+01
príspevok od: Cako
ale to zas nie :) Ak osom uz hovoril,tie fotky su presne nasvietene aby to dokopy vsetko pasovalo,nie su tam prepaly,tie by to pokazili,to by som uz nezachranil..jedine co ta fotka nema je kompozicia a ta je naco ?Ked ju vystrihnem,tak je to jedno...A preto to vyzera hocijako,lebo nemam doma atelier a drahe svetla
no vidis som ta len zopakoval :P si bol o minutu rychlejsi :P

Ultra TXF
2010-02-09 10:48:01+01
príspevok od: benvoluto
myslim ze cako je fotograficky zrucny kedze on co je vyfoteny na fotografiach je nasvieteny tak aby to vyzeralo vsetko realne ked vrha tien na tu stranu ktora by bola autenticka ,,, kebyze je nezrucny fotograficky takby sa v izbe odpalil bleskom a uz by s toho bolo fiasko
Ale pre boha,nevzťahuj to na caka,to je len ako príklad ´kolážistu´ :)
Ja netvrdím,že cako nie je fotograficky zručný a jeho koláže sa mi väčšinou páčia.Neinklinujem k týmto veciam nie preto,že by som do nedokázal,ale preto,že mám rád klasickú fotografiu.
Ani netvrdím,že je to čo robí menej hodnotné ako akákoľvek iná ´čistá´ fotografia.
Sa tu stále motáme dokola a pritom nikto nemá nič proti kolážam ani cakovi :)
Nehovoríme o hodnote ,ale o ceste k výsledku,zatiaľ čo nejaká street fotografia
vzniká v momente a je na autorovi aby ten správny moment vystihol,pretože s tým už potom nič nespraví,tak koláž vzniká so záberov,ktoré samé o sebe
nie sú skvelou fotografiou.Môžu byť samozejme ,ale nemusia,autor má čas a prostriedky urobiť s tým čokoľvek.
Robí cako dobré koláže? Robí ! Nič proti tomu nikto nemá :)

benvoluto
2010-02-09 10:52:46+01
jasne ako ja si ho nezastavam ani nic take ,, nemam potrebu tu niekomu nadrziavat len reagujem na tu vetu v tvojom komente ,,Ja to neodsudzujem,aby to nevyzeralo blbo,len sa ukázalo,že dobrá práca napr.vo photoshope nahradí fotografické zručnosti. ´ ,,,, mozno si to nanho teda nemyslel ale koment si pisal kvazi o nom ,,,, :) s poslednymi vetami suhlasim teraz co si napisal

Ultra TXF
2010-02-09 10:58:08+01
ale to zas nie :) Ak osom uz hovoril,tie fotky su presne nasvietene aby to dokopy vsetko pasovalo,nie su tam prepaly,tie by to pokazili,to by som uz nezachranil..jedine co ta fotka nema je kompozicia a ta je naco ?Ked ju vystrihnem,tak je to jedno...A preto to vyzera hocijako,lebo nemam doma atelier a drahe svetla
Cako máš pravdu,neber to osobne, prosím ťa.
Ja len tvrdím,že tie jednotlivé zábery sú z fotografického hľadiska NIČ .
Si zober toho chalana v chodbe alebo zasneženú pláň,proste ktorúkoľvek s tých fotografií.Jasné,že máš nejaký plán,máš to v hlave,tak podľa toho prispôsobuješ tie zábery.Už len mať to v hlave a vedieť si predstaviť výsledok je super,nikto ti to neberie :)Táto debata nie je o tebe ako osobe :)

Cako
ocenenie redakciou 2010-02-09 11:00:50+01
jasne ako ja si ho nezastavam ani nic take ,, nemam potrebu tu niekomu nadrziavat len reagujem na tu vetu v tvojom komente ,,Ja to neodsudzujem,aby to nevyzeralo blbo,len sa ukázalo,že dobrá práca napr.vo photoshope nahradí fotografické zručnosti. ´ ,,,, mozno si to nanho teda nemyslel ale koment si pisal kvazi o nom ,,,, :) s poslednymi vetami suhlasim teraz co si napisal
aspon ze tak :) street fotografia je uplne o nieco inom ako surreal alebo montáž/koláč...To je o tom...v street ani wildlife sa nerobia skladacky,tam by sa to aspon nemalo...to je proste iny zaner.Takisto surreal je o niecom uplne inom.A tu uz ide len o to,co sa komu paci a co nie :)

Ultra TXF
2010-02-09 11:06:33+01
Caka nepoznám,ale to ani nie je podstatné.Robí to čo robí,baví ho to,
nám sa to páči. Nejaká debata o hodnote fotografie je nezmyselná.
Aká hodnota ? Finančná,historická,umelecká ? Pre každého majú umelecké diela in hodnotu,každý inklinuje k niečomu inému a to sa nevťahuje len na fotografiu.
Niekto má na stene Warhola,niekto Benku,niekto Da Vinciho . Ktoré dielo má väčšiu hodnotu ? Ja neviem,ako pre koho :)A niekto raz mozno bude mať cakove :)

Palso
2010-02-09 11:07:24+01
Neviem, či si tými úvodzovkami narážal na mňa, osobne nie som žiadny umelec, len jednoducho nevnímam takmer nič na tejto stránke ako umenie. Možno s výnimkou ľudí, s ktorými tu boli rozhovory a zopár ďalších mojich obľúbených autorov.

A neviem, kto je to ´jeden známy a uznávaný umelec´, ale s tou definíciou nesúhlasím, pretože dokonale zvládnuté remeslo mi ešte nemusí dať umelecký zážitok.

Ultra TXF
2010-02-09 11:08:06+01
aspon ze tak :) street fotografia je uplne o nieco inom ako surreal alebo montáž/koláč...To je o tom...v street ani wildlife sa nerobia skladacky,tam by sa to aspon nemalo...to je proste iny zaner.Takisto surreal je o niecom uplne inom.A tu uz ide len o to,co sa komu paci a co nie :)
Uff,už som si myslel,že si sa urazil :)Chápeme sa aspoň trochu :)

benvoluto
2010-02-09 11:22:15+01
ja osobne by som uvital rozhovor s cakom na ephoto naposledy co mal Strateny teraz by mohol ist Cako ,, ano maju tu iny ludia viac fotografii a lepsie hodnotenych a aj kvalitnejsich, ale zaujimal by ma pokec okolo jeho tvorby a coho k tomu podnietilo ci bude pokracovat ci planuje daku vystavu atd atd

Cako
ocenenie redakciou 2010-02-09 11:25:12+01
príspevok od: Ultra TXF
Uff,už som si myslel,že si sa urazil :)Chápeme sa aspoň trochu :)
jasne ze som sa neurazil :) len ma hneva cele toto vlakno,uplna zbytocnost...je tu len hadka tych co maju radi klasicku fotku s tymi co ju robia na pc

Cako
ocenenie redakciou 2010-02-09 11:26:03+01
ja osobne by som uvital rozhovor s cakom na ephoto naposledy co mal Strateny teraz by mohol ist Cako ,, ano maju tu iny ludia viac fotografii a lepsie hodnotenych a aj kvalitnejsich, ale zaujimal by ma pokec okolo jeho tvorby a coho k tomu podnietilo ci bude pokracovat ci planuje daku vystavu atd atd
o rozhovore pochybujem....ale ak raz predsa len bude,odpoviem na vsetky otazky velmi rad :) nemam co tajit okolo mojej tvorby...

Ultra TXF
2010-02-09 11:33:24+01
jasne ze som sa neurazil :) len ma hneva cele toto vlakno,uplna zbytocnost...je tu len hadka tych co maju radi klasicku fotku s tymi co ju robia na pc
Ale tak to je celkom normálne,tieto tábory stoja proti sebe,tak sa nejaká diskusia dá očakávať,len to vlákno malo samo o sebe nevhodne položenú základnú otázku,kde slovo ´hodnota´ mi nepripadá šťastne vybrané :)

benvoluto
2010-02-09 11:39:49+01
o rozhovore pochybujem....ale ak raz predsa len bude,odpoviem na vsetky otazky velmi rad :) nemam co tajit okolo mojej tvorby...
svojim sposobom sa ti spravila aj tu reklama aj ked si nechcel :D ,,, co moze viest naozaj k rozhovoru na ephoto ,, uz len aby daka dobra dusa zalozila vlakno chceme rozhovor s cakom :D a mozno by to klaplo :D hehe

Cako
ocenenie redakciou 2010-02-09 11:43:30+01
svojim sposobom sa ti spravila aj tu reklama aj ked si nechcel :D ,,, co moze viest naozaj k rozhovoru na ephoto ,, uz len aby daka dobra dusa zalozila vlakno chceme rozhovor s cakom :D a mozno by to klaplo :D hehe
myslim ze vela ludi by rozhovor so mnou nechcelo...by si povedalo ´tento ??´ to je to,ze vela ludi neuznava taky styl

benvoluto
2010-02-09 11:50:32+01
ok prave preto by to za to stalo ,cim vacsia polemika o fotkach tym lepsia reklama podla mojho nazoru , a tym by mal zareagovat admin pretoze cim viac polemik a dlhsia diskusia k clanku tym viac zucastnenych na ephoto si myslim :),,, tod moj subjektivny nazor

Palso
2010-02-09 12:50:29+01
Ty máš nejaké dívné názory :) Veď sa tu normálne diskutuje, nikto sa tu neháda a nikto tu nikoho neuráža :)

lu_boss
2010-02-09 13:29:23+01
príspevok od: milos
Celou tou technickou odbočkou som chcel len povedať,že čím máš kvalitnejší prvotný výstup z foťáka,tým si menej nutkaný robiť nejaké úpravy.Ale možno práve to ešte nabudí postprocesistov,neviem.Len som tipoval,že kam sa asi bude uberať vývoj,či k prvotnému výstupu alebo PP.Uvidíme.Ale nepochybne tu už zostanú obidva prístupy k tvorbe.
S tymto vcelku suhlasim.

lacoslav
2010-02-09 13:33:16+01
príspevok od: Palso
Neviem, či si tými úvodzovkami narážal na mňa, osobne nie som žiadny umelec, len jednoducho nevnímam takmer nič na tejto stránke ako umenie. Možno s výnimkou ľudí, s ktorými tu boli rozhovory a zopár ďalších mojich obľúbených autorov.

A neviem, kto je to ´jeden známy a uznávaný umelec´, ale s tou definíciou nesúhlasím, pretože dokonale zvládnuté remeslo mi ešte nemusí dať umelecký zážitok.
Teba sa netýkali úvodzovky, ale veta , že...to robia ako remeslo...
S definíciou nemusíš súhlasiť(meno mi žiaľ ukradla hosipa), ale všetci umelci minulosti(maliari, sochári...)museli najprv zvládnuť svoje remeslo, až potom sa z nich mohli stať uznávaní majstri. Keď dali do svojich diel aj niečo naviac, mali svojich obdivovateľov a sponzorov, aj kus šťastia.
Že na tejto stránke nevidíš umenie, nie si sám, mám ten istý názor.
Mnohí za umenie pokladajú to za čo dobre platia. Čo už.

JaroD.
2010-02-09 15:04:01+01
príspevok od: Ultra TXF
Ale tak to je celkom normálne,tieto tábory stoja proti sebe,tak sa nejaká diskusia dá očakávať,len to vlákno malo samo o sebe nevhodne položenú základnú otázku,kde slovo ´hodnota´ mi nepripadá šťastne vybrané :)
Ono sa niekedy dosť ťažko formulujú vnútorné pocity, nechcem,aby sa to bralo ako boj wildlife vs koláže, alebo boj dvoch táborov, ako to veľa ľudí mojou chybou pochopilo,to bol len zrejme nevhodne zvolený príklad, po celej tejto diskusii sa mi žiada dodať len jedno, základom všetkých tých smerov, ktorými sa uberajú jednotlivé odnože klasickej fotografie aj napriek dnešnej počítačovej ére je vyhotovenie samostatného snímku. Toto je spoločný základ každého smeru.
Otázka znie mal by človek, ktorý zmontuje v PC peknú dokonalú krajinku vedieť aj fotografovať, budeš si vedieť vážiť jeho prácu ak okrem PC nevie urobiť jeden poriadny záber ?
Priznám sa, že 100%-nú odpoveď na túto otázku si netrúfnem povedať, aj keď inklinujem k odpovedi áno mal. Mali by mať všetky tie fotografické smery nejaký spoločný základ ? Znova mimovoľne inklinujem k odpovedi áno mali by mať spoločný základ - vedieť fotografovať.
Neviem, nechodil som na žiadnu umeleckú školu, ale neučia náhodou študentov práve tomuto umeniu prv než sa rozhodnú, ktorým smerom sa budú uberať ?
Na hodnotu fotografie ma iste vplyv viacero faktorov, okrem tradičných kritérii, ktoré sa pri profesionálnom zvládnutí techniky fotenia, kompozície a impaktu dajú významnou mierou dosiahnuť pomocou PP aj v počítači tu aspoň u mňa hrá významnú úlohu hodnota súhrnu faktorov a okolností za akých vznikla výsledná fotografia.
Niekedy sa to dá z fotky krásne vyčítať, napr. pri vojnových záberoch, alebo pri záberoch vyhotovených pri mimoriadnych fyzických a psychických výkonoch, kedy okrem vlastného vyčerpania musíš mať na mysli vyhotovenie technický, kompozične a impaktovo dokonalého záberu a niekedy naopak aj pri dokonalých záberoch to z tej fotky jednoducho necítim.
To je tá hodnota ktorú mám na mysli, možno sa to z časti prelína s impaktom, ale nie vždy.

Strana 4 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()