Hore
Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ
 

Pár noobie otázok :)

Hyp0cruiser
Hyp0cruiser 2010-09-13 20:40:50+02
Čaute. Som úplný začiatočník a tak dúfam, že ma za nasledujúce otázky úplne nesprdnete. Prvá otázka je: Snažil som sa už fotiť pár krát vonku (napr.macro) bez macro objektívu, niekedy sa mi stalo, že sa mi podarilo zaostriť výborne, inokedy nie príliš dobre. Od oboch objektov som však bol vzdialený rovnako ďaleko. Preto ma zaujíma, či na ostrenie má nejaký vplyv svetlo (len čo je skutočne dobre osvetlené, môže byť dokonale ostré), alebo zohrávajú svoju úlohu aj ďalšie funkcie? Druhá otázka: Mám Canon Eos 550D so základným objektívom Canon EF-S 3,5-5,6/18-55 IS. Moja otázka znie, čo tieto údaje pri objektíve vôbec znamenajú? viem, že 3,5-5,6 mi má čosi povedať o svetelnosti objektívu - len nechápem ako mám v tomto kontexte tieto čísla chápať. Ďalší je údaj o ostrení, len opätovne nechápem čo mám presne rozumieť pod údajom 18-55 mm? Dopredu ďakujem za odpovede a za to, že ma neodsúdite :D. Prípadne ma kľudne odporúčte na nejaký článok, kde by boli tieto otázky zodpovedané. Ďakujem
 
Palso
2010-09-15 22:37:29+02
príspevok od: Hyp0cruiser
Tak to už fakt netuším čo sa tu deje potom. A kto je tvoj známy v stv teda? odhaľ mi tvoj zdroj :)
Nebudem hovoriť meno, sorry :) Ako fakt nič proti tebe, ale jednoducho ma neskutočne zaskočilo to, že si nevedel tie veci - toto som ešte nezažil. No OK, whatever, každý nejako začínal, prepáč ak som ťa niekde urazil, zostal som len smutný, keďže ma už úplne prechádza chuť na celú tú školu.

Tip pre teba: Daj si trochu viac záležať na súkromí na nete :)
 
Hyp0cruiser
2010-09-15 22:42:08+02
Duroslav: Tak tak
Palso: Tak súkromie...keby som si tu nehodil identický nick ako na pokeci tak by ste to nenašli to je pravda. Ale som už na toľkých rôznych stránkach, že by som tie prihlasovacie mená zabudol tak dávam to iste všade.
Tak neviem ako to máte vy na produkcii, ale mne sa tá škola páčila.
 
Palso
2010-09-15 22:56:03+02
Páčila? Už tam nechodíš? Ak hej, smiem vedieť prečo? Ja som tam išiel pre to, lebo som zbožňoval film a techniku, ale nechcel som priamo tvoriť. Ako som už povedal, mám za sebou aj marketing, takže som chcel niečo viac z biznis stránky - a to je práve produkcia. Mojim snom je skombinovať to a robiť niečo ako ´marketing kultúry´, ale na poriadnej úrovni, čo je bohužiaľ u nás (zatiaľ) nemožné. Samozrejme, školu som študoval (študujem) s nadšením a veľa predmetov ma baví - ide mi ale o systém, ktorý je celý zlý. Všetci mladí chlapci si tam myslia, že idú robiť umenie od prvého ročníka, pritom nezvládajú remeslo.Ja samozrejme nie som v pozícii súdiť, keďže nemám desaťročné skúsenosti, takže to ber len ako môj názor. Každý tam na všetko dlabe, menia si učebné plány ako sa ľuďom zachce. Na produkcii sme v ročníku len dvaja chalani, potom máme samé baby. Väčšina z nich je bohužiaľ absolútne mimo, na druhej strane to moje najšikovnejšie spolužiačky dotiahli celkom ďaleko - jedna produkuje Uprising, IFF Bratislava, chodí nakrúcať do Rumunska, druhá si za posledného pol roka podala tri granty, všetky jej schválili a ide robiť dosť veľké projekty, nuž ale ostatné... fakt som z tej školy zostal smutný. Preto aj rozmýšľal (a rozmýšľal o tom práve aj s tými dvoma vyššie spomínanými spolužiačkami), že sa na to úplne vybodneme. Nemá to zmysel pre mňa. Dalo mi to veľa - veď určite poznáš Štefana Komorného, ktorý ťa mal naučiť tie veci na ktoré sa tu pýtaš :) Toho napríklad skutočne obdivujem, je to človek ktorý je pre mňa najväčším odborníkom na trikovú kinematografiu a techniku kamier, surovín a digitálu na Slovensku. Naučil ma veci, o ktorých som nikdy nechyroval - o svetle, farbách, ľudskom oku, digitálnych aj filmových kamerách, atď. Potom tam bolo ešte zopár predmetov, ktoré ma naozaj bavili a boli fajn, ale zvyšok bohužiaľ učia buď ľudia, ktorí na teba majú čas dvakrát za semester (pretože robia head of production v Markíze, denne schvaľujú projekty, chodia na služobky a majú na zodpovednosť pol rozpočtu tej televízie), prípadne sú dávno za zenitom a učia veci, ktoré boli in v čase ich výslnia pred dvadsiatimi rokmi - veď vážne, pozri napríklad na ľudí, ktorí učia réžiu - áno, sú to známe mená a niečo dosiahli, hodiny s Trančíkom a Šulíkom boli super - ale žiadna ochota a šanca dať priestor mladej lige - napríklad by som bol rád, ak by učil Robo Šveda. Atď atď, moje nadšenie postupne opadlo. A už ani neviem, čo som chcel napísať na začiatku, ale tak aspoň som sa vykecal :)))
 
Palso
2010-09-15 23:02:44+02
Čo sa týka filmov a mňa - prestal som ich na škole robiť hneď po prvom ročníku, vôbec som si nesadol s tými ľuďmi naladenými na ich (podľa mňa) pseudoumeleckú nôtu. Robil som jeden rok IFF Bratislava v Auparku, teraz som pracoval na posledných dvoch ročníkoch Artfilmu. Čas som robil aj pre DNA Production, nakrúcanie seriálu Prvé oddelenie a potom jedného filmu Peťa Bebiaka. Potom znova nejaké festivaly, vrátane divadelných, teraz robíme Áčko, na ktorom mám na starosť marketing a tiež ma prechádza chuť robiť s niektorými ľuďmi. Vo všeobecnosti som začal znova viac inklinovať k marketingu, do konca roka si nechám otvorené veci a potom sa rozhodnem. Keď si pozerám školské filmy, sú IMHO fakt že zlé a mám kamaráta, ktorého nezobrali na dokument a strih (skončil predposledný) - pričom išiel na STU, sám sa učil strihať, ja som ho hrozne podporoval, dával mu info, knihy a podobne - dnes robí špičkovo v 3DS Max, Premiere a After Effects, pracuje v Digi Sport, kde im vytvoril všetky upútavky úplne sám a z Filmfactory nemali problém dohadovať sa s ním o tom, či mu požičajú RED One kameru. Okrem toho si robí zo zábavy študentskú reláciu v TV mc2 pre STU a točí zábavné veci technicky na úrovni a s pointou.
 
Palso
2010-09-15 23:03:19+02
Ty ako? Robíš s filmom, resp. chceš sa tým živiť?
 
Hyp0cruiser
2010-09-15 23:23:27+02
No mňa tie veci na ktoré som sa pýtal učil Ďuriš a Komorný nás mal učiť tie osvetľovacie algorytmi. Ale pominulé ročníky strihačov ledva preliezali z toho predmetu, aj mi rozprávali všelijaké zážitky ako sa to nedokázali naučiť. A nakoniec to zrušili, že takto hlboko do toho vidieť je pre strihačov zbytočné. Ja som na tú školu šiel s tým, že strašne rád tvorím, pôvodne som sa rozhodoval medzi ASS a AZS, ale nakoniec som sa rozhodol dobre, lebo asi vieš na akej úrovni je katedra zvuku na našej škole. :D Ja som teraz dokončil bakalára a celý ročník, alebo väčšinu študentov nás stopli, že nás nepúšťajú ďalej. Áno viem čo si pomyslíš, že sa tvoj názor na mňa len potvrdil. Ale dané postupovky na mgr. na ASS prebiehali na tak zvláštnej úrovni, že ti ani neviem povedať prečo ma nevzali...Každý kto počul, ale o výsledku postupoviek totálne nechápe a vzali vlastne dvoch najhorších uchádzačov - (aby si si vedel predstaviť, tak niekoho podobného ako tvoje spolužiačky, niekto kto na konci tretieho ročníka necíti temporytmus, nevie správne akcentovať dej prostredníctvom adekvátnych veľkostí záberov, nevie budovať dielo ani z hľadiska dramaturgie ani zo zrozumiteľnej kompozície) Musel by si vidieť asi konkrétne, aby si pochopil o čom hovorím, ale bolo to veľmi smutné.
Ja technické veci zase nemám rád a vôbec sa v nich nevyžívam. Na toto hlavu naozaj nemám preto som sa podobným informáciám vyhýbal. Ale aj tak som mal pocit, že si to zle pochopil, že neviem čo je hĺbka ostrosti, ohnisková vzdialenosť atď. Ja som len nevedel v praxi ako sa to značí a že keď mám 18mm na objektíve, tak si to musím prepočítať skrz moj optický snímač a vyjde mi uhol, ktorý zachytím. Nikdy ma to nezaujímalo ako som hovoril. Len teraz ma chytilo fotenie tak sa drtím veci, lebo je to perfektné som zistil. Škoda že som nezačal už skôr.
No takže späť k tej našej škole. Čo mi vadí je rozhodne systém. Strižne boli v katastrofálnom stave. Áno teraz tam dali macy ale aj tak si tam každý ukladá hockde a je tam totálny chaos. Dojdeš do strižne po mesiaci a už nevieš kde máš to čo si hľadal. Systém rezervácie strižní a ich vyťaženie je tiež úbohé. Všetci dlabú na všetko a na všetkých. Aj profáci na študentov a to totálne. Naša vedúca ročníka sa na nás vysrala a skoro sme si kvôli jej zcestnej informácií skoro nikto nestihli ani podať prihlášku na mgr. (len taký príklad)
Mnohé predmety sa mi zdajú zbytočné a niektorých je zase málo. Rozvrh a organizačné záležitosti sa tam menia na dennom poriadku a nikto nič nevie a všetci chcú všetko - a tá Joja na štúdijnom :D Samozrejme ešte intrigy sú tam hrozné, tieto veci som ignoroval, nemal som tam s nikým problémy, ale potom som zistil, že najväčšie intrigy sú medzi pedagógmi a ohovárajú nás a to sú také veci, ktoré sa stupňovali počas tých troch rokov až to vyústilo k fatálnemu failu na mgr postupovkách a to sú veci, čo zase mňa trochu odrádzajú od toho aby som to vôbec skúsil budúci rok.
Čo je ale druhá vec a ktorá asi prevýši je tá, že milujem tvorbu filmu. Je to širokospektrálne dielo zostavené z mnohých umeleckých odvetví a to ma veľmi fascinuje a páči sa mi pretavovať svoje myšlienky skrz filmovú tvorbu. Veľké plus bolo pár pedagógov našich, ktorí boli skvelí. Bavili ma hodiny s nimi a na základe ich prednášok som cítil citeľné zlepšenia vo svojom vnímaní atď.
Túžba sa ešte zlepšiť v strihovej skladbe asi prevýši moje znechutenie pedagogickým vedením. Ale myslím si, že ASS má asi najväčších intrigánov na škole, čiže to by si asi musel zažiť aby si na 100% úpchopil. :)
A ty si v ktorom ročníku teda? Inak k tomu ako si hovoril, že produkčných je vždy okolo 8 som si myslel aj ja, ale teraz čo boli prváci mi niekto hovoril, že ich je okolo 15 vraj. A naozaj som nikdy nevedel spočítať koľko ich vlastne je. :D Tak aj ja som sa vykecal a tiež neviem či som ti odpovedal na to na čo si chcel :).
 
Hyp0cruiser
2010-09-15 23:29:58+02
Jáj tak to musí byť kamarát šikovný. Akože na strihu tiež strašne riešia talent a tú pseudoumelecku stránku človeka. Ale ak ho nevzali tak to nič neznamená pretože oni riešia dokonca aj povahu. Ak by ju mal zlú tak aj to zaváži - hovorím, že im tam drbe :D
No jasné však ja strihávam hocikde kde sa naskytne príležitosť. Chcem sa živiť strihom, ale neviem či si myslel toto tou otázkou. Lebo k hranému filmu sa na Slovensku ani nedostanem keď sa ich tu robí 5-6 ročne a sú väčšinou takej kvality, že asi ani nechcem. Budem asi skôr smerovať k svojmu druhému snu, čo sú upútavky, klipy, trailery, dynamické strihy na hudbu zamerané na efekt :). To ma tiež veľmi baví. Teraz sa mi podarilo dostať k jednému chalanovi do štúdia pre ktorého asi budem strihávať dlhodobo čosi podobné presne ako píšem. Je to mimochodom produkčný ktorý má tiež marketing a odišiel v polovici tretieho ročníka, lebo mu to nič nedávalo tá škola a založil si takto firmičku a darí sa mu. Čiže ak je raz produkčný šikovný a má niečím podobnú školu pred touto asi nie je ani potrebné tam ostávať a dá sa. :)
 
Hyp0cruiser
2010-09-15 23:33:55+02
By the way tých majstrov sveta zo školy som myslel tých, čo ty nazívaš pseudoumelcami. Tý ma štvali dosť a keď som sa im snažil čosi rozumne vysvetliť, že niečo tak nemôže fungovať, tak ohŕňali nos a tvárili sa, že oni umelci nemajú chybu a ja ako malý strihač si čo dovolím režisérovi vôbec radiť...
 
Palso
2010-09-15 23:37:28+02
Na nás sa tiež ročníková vedúca vysrala. Teda vysrala nie je správne slovo, mala chuť aj ochotu nás učiť a je v produkcii filmov asi to najlepšie, čo na Slovensku máme, ale zo školy k nej mali kreténsky prístup, riešili veci o nej bez nej a viacmenej ju vypoklonkovali za jej chrbtom. Joja na študijnom je klasika, tá tam bola pred dvadsiatimi rokmi a bude aj ďalších dvadsať :D Ja som tretiak, ale tento rok som dokončil inú školu, takže už mám 23 (resp. 24 o pár dní). S novými prvákmi som nebol - viacmenej som na tom už tak, ako ty popisuješ - neriešim ostatných, nestarám sa do toho a užívam si predmety, ktoré ma bavia. Ale tiež mám pocit, že tento rok ich zobrali nejako nadmieru veľa. Ty si bol zarovno v ročníku s (PROD) Markou Staviarskou, Tomášekom a týmito, či ešte o rok vyššie s Radkou Tomáškovou a spol? Mňa mrzí, že som ťa tu išiel vykresliť ako idiota, keď si po sebe čítam tie príspevky, tak som to fakt prehnal... emócie predčili racionalitu a moja skúsenosť so školou zabezpečila to, že som ťa hneď zaradil do tej kategórie neschopákov, kam asi fakt nepatríš. Prijímačky rozhodne skús, ak to chceš robiť. Ale veď môžeš ísť skúsiť napríklad aj do Brna, Zlína, Prahy a podobne, nikdy nevieš kde uspeješ. Najmä keď máš pre to také nadšenie a si ochotný to robiť aj cez mentalitu ľudí, ktorí sú tam (česť výnimkám). O strihových postupovkách som nepočul, ale postupovky všeobecne na VŠMU sú nejaký bermudský trojuholník - strácajú sa tam ľudia, ktorí majú talent a tí, čo to nezvládajú majú XY ďalších termínov a dobiehajú to ešte v Auguste a nikto nič nenamieta. Ale keďže mňa sa netýkajú, fakt nemôžem hovoriť z osobnej skúsenosti.
 
Palso
2010-09-15 23:42:19+02
príspevok od: Hyp0cruiser
By the way tých majstrov sveta zo školy som myslel tých, čo ty nazívaš pseudoumelcami. Tý ma štvali dosť a keď som sa im snažil čosi rozumne vysvetliť, že niečo tak nemôže fungovať, tak ohŕňali nos a tvárili sa, že oni umelci nemajú chybu a ja ako malý strihač si čo dovolím režisérovi vôbec radiť...
Jo... Tam prídu chlapci a v prvom ročníku idú robiť čiernobiele filmy a hrať kopírovať Kubricka, pričom prvé by sa mali naučiť remeslo a filozofovať môžu neskôr, inak to vyznieva neskutočne komicky... resp. tragikomicky. Presne také klipy, upútavky aj trailery robí aj ten môj kamarát... tiež si myslím, že je to pre jednotlivca schodnejšie, zábavnejšie a aj výnosnejšie. Filmov sa inak točí celovečerných omnoho viac, ale do kín ide fakt len tých 5-6. Navyše u nás je divná mánia a viacmenej na tých všetkých filmoch robí len pár skupín ľudí, ktoré sa navzájom obmieňajú a striedajú, ale stále sú tam tí istí ľudia. Napríklad taký Marek Kráľovský (strihač, manžel Normy - našej bývalej ročníkovej vedúcej, možno ich poznáš) - robí všetko od filmov, cez TV, až po reklamu. Na jednej strane je to super, zdokonaľuje sa a baví ho to, na strane druhej je potom omnoho ťažšie nájsť objektívne nových a dobrých strihačov, keď všetci radi siahajú po tých starých a overených.
 
Hyp0cruiser
2010-09-15 23:53:31+02
No jasné veď toto. Presne že sa tu robí pár filmov a každý už má väčšinou toho svojho strihača, ktorého bude mať pravdepodobne asi až do svojej smrti, alebo smrti slovenského filmu. :D (Čo by tiež nebolo na škodu)
Hej hej takéto klipíky sú určite zábavnejšie. Za prvé je to omnoho dynamické a môžeš sa tam vyhrávať s rôznymi rytmami záberov, akcenty hudby, voiceovery, rôzne nástupy, efekty krásne - proste nádhera, ale pri slovenských filmoch alebo v telkách pri strihaní nejakých varení sa s čím vyhráš?! :D fuh to by som vážne robiť nechcel...
Áno ano s nimi som bol, Tomáš T. mi robil aj raz produkčného pri záverečnom druháckom filme. Super produkčný.
Bermudský trojuholník je príhodný názov pre celú VŠMU. Od teraz budem používať tento výraz. :D Je veľmi výstižný a je to pravda...najtalentovanejší ľudia na škole majú vždy najväčšie problémy, pritom niektorí, ktorí sa evidentne zmýlili už keď prvý krát prešli cez vchod do budovy, prechádajú tou školou ako nôž cez maslo - napr. jedna spolužiačka dostávala za výstrih väčšinu skúšok zadarmo.
No jasné mohol by som aj iné školy poskúšať. Uvážim to ešte.
A tú inú školu si dokončil na bc. alebo mgr.? Tak či tak je to asi jedno vlastne...ak máš bc. tak na čo sa premáhať, aby si bc dorobil aj tu? :)
 
Palso
2010-09-16 00:02:25+02
Marketing mám kompletný na Mgr, dokonca som chcel ísť aj na doktorát, ale tiež som si povedal, že zatiaľ v tom na Slovensku moc zmysel nevidím (resp. aspoň nie na tých školách, kde sa vyučuje marketing v súčasnosti). VŠMU chcem potiahnuť do Bc, nerád nechávam veci tak, keď som ich už začal, okrem toho robíme to Áčko (o mesiac bude), nechcem ich nechať v štichu... a samozrejme aj ekonomické dôvody - ako druhú školu si to totiž musím platiť a školné 1400€ za rok (resp. možno mi ho znížia znova na 700) nie je len tak... A keďže som už zaplatil aj za dva predošlé roky, bola by škoda sa na to teraz vykašľať. A mám tajný svet dorobíť si Master degree niekde v zahraničí - resp. spraviť si ešte jeden Master degree z marketingu. Do januára by som chcel poslať prihlášku, zatiaľ o tom moc nerozprávam, keďže si ani neviem reálne predstaviť, čo by sa stalo ak by som sa k tomu chcel odhodlať - ale človek nikdy nevie, za skúšku nič nedám a nechcem žiť zvyšok života s pocitom, že som to mohol vyskúšať, niekde odísť a nespravil som to. Takže to nechávam otvorené, we will see.

Idem ja spať, ráno máme v tom kurníku stretnutie na dekanáte ohľadom festivalu, už sa neviem ´dočkať´. Díky za pokec, držím palce! Maj sa ... zatiaľ :)
 
Granko
2010-09-16 00:06:15+02
no a nakoniec pôjdete aj na pivo :o) aké milé :o)
ja len tak pomimo, však ako inak, píšte kľudne ďalej, človek sa aspoň dozvie čosi nové :o)
 
Hyp0cruiser
2010-09-16 00:18:13+02
No tak ak platíš tak jasné, že lepšie by bolo vydržať inak by si tie peniaze vlastne spláchol do záchoda :).
No to je celkom pekná ambícia takýto master degree v zahraničí niekde si urobiť, asi celkom náročná, ale pekná. Držím ti palce teda. Na toto by som ja asi nemal odhodlanie. :)
Tak nech Leo poslúcha. Čau zatiaľ teda.
 
werdza
2010-09-16 01:19:40+02
príspevok od: Urgy
tak to asi nemyslíš vážne!!!! Máš 550D a nevieš čo znamenajú údaje na objektíve, ja asi skapem:))))čo znamená 18-55mm:-)))doprdele a ty máš zrkadlo?
aj ja som sila do zrkadla stym, ze som vobec nevedela, co tie veci znamenaju, takze urcite nieje sam
 
drummer54
2010-09-16 09:27:56+02
príspevok od: KESKOSENI
kratko,strucne,jasne,vystizne....a tolko reci okolo toho.....
tiez nevim naco tu tolko okolo toho filozufuju :)
 
Palso
2010-09-17 13:20:52+02
Leo ide pá-pá, volil sa nový dekan, ešte tento mesiac myslím že nastupuje. Zo stretnutia samozrejme kvalitne rozladený, ako sa na VŠMU patrí :) A dnes ešte aj mega zima, som sa tešil že pôjde do Rakúska k veterným fotiť, ale moc sa mi tam nechce...
 
Strana 5 z 5
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()