Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

sRGB alebo Adobe RGB?

worker
2010-11-18 17:19:23+01
Zdravim.Poradi mi niekto-ktory farebny priestor pouzivat? viem,ze adobeRGB zachyti viac farieb,ako je to v praxi? dakujem.

Flodur
2010-11-18 17:28:00+01
Foť do RAW a žiadny priestor nepotrebuješ. Pokiaľ fotíš do JPG, tak to je na dlhšie.

WildSammy
2010-11-18 17:28:13+01
v praxi treba jednoznacne pouzivat sRGB pre JPEGy a fotit do RAW. Nic ine..

Daniel.U
2010-11-18 17:30:31+01
tak je to v praxi ako sa to docitas v existujucich temach, kde sa to preberalo dookola sto krat a v odbornych clankoch.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-11-18 17:51:29+01
Ako píšu chalani radšej RAW a do sRGB, ak niekto bude chcieť AdobeRGB/CMYK dá ti na 100% info

Cyril
2010-11-18 18:01:29+01
Ja fotim vsetko do adobe ;)

Stratený Stano
ocenenie redakciou 2010-11-18 18:57:41+01
Laicky - ak má niečo viac farieb, dá sa to okresať, ale z menej farieb viac nevydoluješ...

titinius
2010-11-18 19:10:41+01
zalezi ci fotis do RAW alebo jpeg
lebo ak do RAW tak je to uplne jedno lebo v RAWe sa Ti uklada ProPhoto GRB. Ked RAW vyvolas, tak si vyberies ci ho chces okresat do AdobeRGB alebo do sRGB ;)
fotit do jpeg je podla mna uplna strata zmyslu zrkadlovky, proste nieco odfotis, fotak viacmenej za teba rozhodne ako by ta fotka vyzerala co najlepsie (rozumej najlepsie podla japonskych inzinierov) a potom 3/4 informacii o fotke hodi do kosa a z tej zostavajucej 1/4 vytvori pseudo fotku ktora ma jednu jedinu vyhodu a to tu ze setri miesto na karte :)

takze kasli na adobe alebo s RGB fot do RAWu -> ProPhoto RGB a do coho to potom vyvolas zalezi na tom ci to chces dat na net -> sRGB, alebo kvalitne vytlacit (potrebujes monitor koli uprave co podporuje AdobeRGB a tiez tlaciaren co tlaci v AdobeRGB) -> AdobeRGB :) :) :)

dufam ze som nenapisal nejake hluposti, ak hej tak ma opravte, dik

http://www.luminous-landscape.com/tutorials/prophoto-rgb.shtml

http://www.earthboundlight.com/phototips/prophoto-rgb.html

lowenature
2010-11-18 19:19:53+01
Jednoznačne Adobe RGB ,google + color management.Nikde som sa zatiaľ nedočítal že RAW je wide gamut aj ked je vo fotaku nastavené sRGB nech niekto upne nejaký článok nech v tom mám jasno.

lowenature
2010-11-18 19:22:57+01
Ani som sa nenazdal a je to tu.

conan7
2010-11-18 19:25:52+01
dobre ideš. ale ten jpeg by som až tak nezatracoval. poviem príklady, svadobná hostina: kto bude 400-450 fotiek z rawu vyvolávať, radšej si to skúsim dobre osvetliť a fotím jpeg. športové podujatie - musím fotky pár minút, hodín po podujatí odovzdať tiež nebudem sa serkať s raw, nejaká reportáž - na čo mi bude 200 raw na web rozhranie 800x600. atd atd. Tvrdiť že len a len na 110% raw to neni celkom ono...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-11-18 19:32:19+01
príspevok od: conan7
dobre ideš. ale ten jpeg by som až tak nezatracoval. poviem príklady, svadobná hostina: kto bude 400-450 fotiek z rawu vyvolávať, radšej si to skúsim dobre osvetliť a fotím jpeg. športové podujatie - musím fotky pár minút, hodín po podujatí odovzdať tiež nebudem sa serkať s raw, nejaká reportáž - na čo mi bude 200 raw na web rozhranie 800x600. atd atd. Tvrdiť že len a len na 110% raw to neni celkom ono...
RAW aj s napalenim na CD zvladnem rychlesjsie a lepsie nez JPG. Tvoje argumenty su nepodlozene. DOba sa zmenila, to co tvrdis platilo pred piatimi rokmi.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-11-18 19:34:16+01
príspevok od: lowenature
Jednoznačne Adobe RGB ,google + color management.Nikde som sa zatiaľ nedočítal že RAW je wide gamut aj ked je vo fotaku nastavené sRGB nech niekto upne nejaký článok nech v tom mám jasno.
Najdi si rovnaky obrazok s ProPhotoRGB.

conan7
2010-11-18 19:38:33+01
príspevok od: Karol Srnec
RAW aj s napalenim na CD zvladnem rychlesjsie a lepsie nez JPG. Tvoje argumenty su nepodlozene. DOba sa zmenila, to co tvrdis platilo pred piatimi rokmi.
hej ty. s 30 ročnou fotografickou praxou. neviem robiť akcie to je fakt. či kde inde bude problém?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-11-18 19:42:47+01
hej ty. s 30 ročnou fotografickou praxou. neviem robiť akcie to je fakt. či kde inde bude problém?
V Lightroome, ci Aperture ani neviem, ci mam fotku v JPG alebo RAW. Nic neotvaram, nic neukladam, len rychle upravim, kliknem na export (preset s napalenim v JPG) a o chvilu mam CD s JPG, ale vyvolanych z RAW, cize s vacsim dynamickym rozsahom, lepsie prekreslenymi tienmi aj svetlami.

conan7
2010-11-18 19:48:26+01
V Lightroome, ci Aperture ani neviem, ci mam fotku v JPG alebo RAW. Nic neotvaram, nic neukladam, len rychle upravim, kliknem na export (preset s napalenim v JPG) a o chvilu mam CD s JPG, ale vyvolanych z RAW, cize s vacsim dynamickym rozsahom, lepsie prekreslenymi tienmi aj svetlami.
navrhuješ dať photoshop bokom a venovať sa viac štúdia lightroom-u? dobre som pochopil že fotky upravuješ skupinovo, alebo som stále mimo?

Daniel.U
2010-11-18 20:07:36+01
navrhuješ dať photoshop bokom a venovať sa viac štúdia lightroom-u? dobre som pochopil že fotky upravuješ skupinovo, alebo som stále mimo?
niekedy mam dojem, ze ludia poznaju len Photoshop ako dochodca znacku Skoda. Katalogove editory su trend dnesnych cias.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-11-18 20:08:23+01
Lightroom vyuziva rovnaky RAW modul ako Photoshop. Uzivatelske rozhranie a workflow je ale urcene pre pracu s fotkami a nie pre babranie sa s jednym suborom. To vedie k tomu, ze 95% prace, ktoru robis vo Photoshope, urobis aj v Lightroome ale 10x rychlejsie. Photoshop potom pouzivas len na pokrocile kolaze a narocne retuse, inak ta ani nenapadne ho pouzit.

conan7
2010-11-18 20:15:24+01
príspevok od: Daniel.U
niekedy mam dojem, ze ludia poznaju len Photoshop ako dochodca znacku Skoda. Katalogove editory su trend dnesnych cias.
máš pravdu. tiež cítim že to neni ono.

conan7
2010-11-18 20:18:32+01
Lightroom vyuziva rovnaky RAW modul ako Photoshop. Uzivatelske rozhranie a workflow je ale urcene pre pracu s fotkami a nie pre babranie sa s jednym suborom. To vedie k tomu, ze 95% prace, ktoru robis vo Photoshope, urobis aj v Lightroome ale 10x rychlejsie. Photoshop potom pouzivas len na pokrocile kolaze a narocne retuse, inak ta ani nenapadne ho pouzit.
diky Karel za rady, začnem sa trošku v tom lightroom-e vzdelávať...

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()