Fórum » Spracovanie fotografie

Strata detailov v LR

tyto
2024-10-14 21:08:10+02
Vsimol som si nemileho ukazu v automatickom maskovani v LR, strata detailov na orajoch masky. Skusal som to stetcom a to je bez straty. Zvacsenie je na 300%, niekde je to nepatrne, ale niekde to urobi celkom flak.
Stretol sa s tym niekto? Vie niekto cim to je?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2024-10-15 07:24:38+02
To AI maskovanie si zatial neporadi s chlpami, vlasami a podobne.

tyto
2024-10-15 09:13:16+02
príspevok od: Karol Srnec
To AI maskovanie si zatial neporadi s chlpami, vlasami a podobne.
Pardon nazvy obrazkov to nezobrazuje...prvy (s popisom folder...) je maska robena stetcom, druhy bez upravy a posledny je AI maska.
treba si vsimnut rozdiel medzi prvou a poslednou fotkou

neviem ci sa chapeme, viem ze nevymaskuje uplne presne chlpy a vlasy, ale, ze po okrajoch tej masky posuvanim expozicie proste tie chlpy myznu.
Poobede skusim dat nazornejsi priklad...

rk.
2024-10-15 15:18:24+02
príspevok od: tyto
Pardon nazvy obrazkov to nezobrazuje...prvy (s popisom folder...) je maska robena stetcom, druhy bez upravy a posledny je AI maska.
treba si vsimnut rozdiel medzi prvou a poslednou fotkou

neviem ci sa chapeme, viem ze nevymaskuje uplne presne chlpy a vlasy, ale, ze po okrajoch tej masky posuvanim expozicie proste tie chlpy myznu.
Poobede skusim dat nazornejsi priklad...
nie je tam nastavený iný feather?

tyto
2024-10-15 21:45:56+02
tu je to asi najlepsie poznat na jelenovom pravom uchu (na obrazku vlavo). prvy bez upravy druhy len epozicia +1
ale aj parozie a kde tu kde je asi slabsie poznat detaily.

akoze je to 300%, len ma to prekvapilo...

tyto
2024-10-15 22:05:53+02
tu su dalsie pokusy s inym maskovanim.
najlepsie je na tom stetec,potom objekt a uplne najhorsie je AI subject minus color range, lebo subject vybral aj pozadie medzi usami a parohami...

K1000
2024-10-17 10:36:28+02
Trochu od veci, ale v posledných dňoch vyšla aktualizácia Lr. Zatiaľ som ju podrobnnejšie neskúmal, len som si všimol, že napríklad pri vyberaní presetov ukazuje hneď aj náhľad bez potreby aplikovania presetu. Aj nejaké AI vylepšenia tam vraj sú, to je už dnes samozrejmosť. Ktovie, či nevylepšili aj túto funkciu, ktorú ty používaš.

JohnNewton
2024-10-17 11:56:40+02
tu su dalsie pokusy s inym maskovanim.
najlepsie je na tom stetec,potom objekt a uplne najhorsie je AI subject minus color range, lebo subject vybral aj pozadie medzi usami a parohami...
Tak asi majú rozdielne nástroje maskovania rozdielny algoritmus, nebudú vyzerať rovnako. Ale všetko čo má srsť a perie je náročné na prvotnu kvalitu, snímač, objektív....ja to na okrajoch zásadne nemachlím, lepšie to nebude....

tyto
2024-10-17 22:33:52+02
príspevok od: JohnNewton
Tak asi majú rozdielne nástroje maskovania rozdielny algoritmus, nebudú vyzerať rovnako. Ale všetko čo má srsť a perie je náročné na prvotnu kvalitu, snímač, objektív....ja to na okrajoch zásadne nemachlím, lepšie to nebude....
Tak urcite to nieje jednoduche aj mi je jasne ze kazde funguje inak. Len ma prekvapilo ake mapy to robi, doslova zlieva pixely do jednej farby. Za mna je ta AI maska super, usetri to kopec casu, ale zda sa ze na niektore veci bude asi vhodnejsi stetec.

este zvazujem prechod do DXO, jednorazova licencia je mi privetivejsia ako mesacna a toto zistenie to mozno urychli.
Mate niekto skusenosti s DXO?

gytheio
2024-10-18 08:32:38+02
Tak urcite to nieje jednoduche aj mi je jasne ze kazde funguje inak. Len ma prekvapilo ake mapy to robi, doslova zlieva pixely do jednej farby. Za mna je ta AI maska super, usetri to kopec casu, ale zda sa ze na niektore veci bude asi vhodnejsi stetec.

este zvazujem prechod do DXO, jednorazova licencia je mi privetivejsia ako mesacna a toto zistenie to mozno urychli.
toto zistenie to urychli... pri Al plati to iste ako pri presetoch, cim kvalitnejsia fotografia tym kvalitnejsi vysledok.. ked chces aby niekto alebo nieco podalo kvalitny vykon, treba toho niekoho alebo nieco kvalitne nakrmit
asi si myslis, ze DXO je na tom lepsie a zalepi tvoje nedostatky

JohnNewton
2024-10-18 09:27:41+02

Ja používam len DXO, k max.spokojnosti ale neviem to porovnať s Adobe, nemám s ním skúsenosť. Stiahni skúšobnú verziu, a porovnaj.

gytheio
2024-10-18 09:39:11+02
Ja používam len DXO, k max.spokojnosti ale neviem to porovnať s Adobe, nemám s ním skúsenosť. Stiahni skúšobnú verziu, a porovnaj.
zase tu zacnite rozpravky vypisovat, neber to tak, ze do teba bijem ale nemame ani tusenia co u teba znamena max. spokojnost...

K1000
2024-10-18 09:43:08+02
Presne, DxO má 30-dňovú skúšobnú verziu, to je mimoriadne štedré. Za ten čas ho poriadne preveríš.

Trochu som sa ním hral a nadobudol som dojem, že Lr je jednoduchší pre začiatočníka. DxO mi pripadá viac pre pokročilého. Ale ty nie si začiatočník, takže žiaden problém.

Tiež nenávidím predplatné a momentálne som vo fáze zosekávania predplatných na absolútne minimum, ale musím povedať, že keď sa ti z času na čas objaví len tak "zadarmo" fajná aktualizácia a ponachádzaš vylepšené veci, má to niečo do seba. Ako tá aktualizácia Lr čo prebehla tento týždeň. Sú tam fakt užitočné veci.

gytheio
2024-10-18 09:49:07+02
príspevok od: K1000
Presne, DxO má 30-dňovú skúšobnú verziu, to je mimoriadne štedré. Za ten čas ho poriadne preveríš.

Trochu som sa ním hral a nadobudol som dojem, že Lr je jednoduchší pre začiatočníka. DxO mi pripadá viac pre pokročilého. Ale ty nie si začiatočník, takže žiaden problém.

Tiež nenávidím predplatné a momentálne som vo fáze zosekávania predplatných na absolútne minimum, ale musím povedať, že keď sa ti z času na čas objaví len tak "zadarmo" fajná aktualizácia a ponachádzaš vylepšené veci, má to niečo do seba. Ako tá aktualizácia Lr čo prebehla tento týždeň. Sú tam fakt užitočné veci.
ked niekto chce aby mu program z fotografie ktora nema detaily spravil detailnu fotografiu, nie je zaciatocnik?
vobec by vam obcas nezaskodilo zamysliet sa ako to cele funguje, ani to DXO nemoze doplnit detaily tam kde predtym boli iba machulky

K1000
2024-10-18 10:05:06+02
príspevok od: gytheio
ked niekto chce aby mu program z fotografie ktora nema detaily spravil detailnu fotografiu, nie je zaciatocnik?
vobec by vam obcas nezaskodilo zamysliet sa ako to cele funguje, ani to DXO nemoze doplnit detaily tam kde predtym boli iba machulky
Ak som to správne pochopil, Tyto nechce, aby mu z málo detailnej fotografie urobilo detailnejšiu, len aby mu neuberalo z detailov, ktoré tam už sú.

Rozumiem tomu tak, že keď používa manuálne nástroje, z detailov neubúda. Ale keď používa nástroje automatizované pomocou AI, vtedy áno.

JohnNewton
2024-10-18 10:22:40+02
príspevok od: gytheio
zase tu zacnite rozpravky vypisovat, neber to tak, ze do teba bijem ale nemame ani tusenia co u teba znamena max. spokojnost...
Je niečo čomu rozumieš , napr. že moje nároky na tie úpravy ktoré ja potrebujem a ich úroveň je pre mňa v plnej miere dostatočná. Riešim tu ja nejaký Tvoj soft , ktorý je vhodný pre Teba ? Veď máš problém vyrovnať jednu zvislicu.Ešte chvíľu a budeme pri ohnisku 24 mm a clone 22 pri portréte , kde si musel pozadie mazať vo fotošope, a to tu rozdávaš rady že treba dobre nafotiť😄

gytheio
2024-10-18 10:26:13+02
príspevok od: K1000
Ak som to správne pochopil, Tyto nechce, aby mu z málo detailnej fotografie urobilo detailnejšiu, len aby mu neuberalo z detailov, ktoré tam už sú.

Rozumiem tomu tak, že keď používa manuálne nástroje, z detailov neubúda. Ale keď používa nástroje automatizované pomocou AI, vtedy áno.
ked to manualne upravujes, zoberies tie ktore su tam a das ich kde potrebujes, ked to co potrebujes vidis, tak si to aj mozes premiestnit..
ale ten program vidi iba vzhluk niecoho, nevie co to je pokial to nie je detailne a preto s tym ani nemoze pracovat tak ako si to niekto predstavuje.. je to zasumene vo velmi zlej kvalite.. ten program to ma problem definovat, preto to spravi tak ako to spravil
kam sme sa to dopracovali, odflakneme fotenie a od programu chceme aby to napravil

gytheio
2024-10-18 10:29:59+02
Je niečo čomu rozumieš , napr. že moje nároky na tie úpravy ktoré ja potrebujem a ich úroveň je pre mňa v plnej miere dostatočná. Riešim tu ja nejaký Tvoj soft , ktorý je vhodný pre Teba ? Veď máš problém vyrovnať jednu zvislicu.Ešte chvíľu a budeme pri ohnisku 24 mm a clone 22 pri portréte , kde si musel pozadie mazať vo fotošope, a to tu rozdávaš rady že treba dobre nafotiť😄
ako som pisal, rozpravky... ty sa fakt na nic ine nezmozes a inac, kde som mazal ake pozadie??

a k tomu co je pre teba dostatocne, je smiesne, ze tu pises take veci lebo to co je pre teba max. spokojnost je v tvojej galerii

JohnNewton
2024-10-18 10:42:20+02
Tebe stačí webcamera, trafil som ? Ozaj a na to treba aký soft. Tvoja galéria je jedna z najhorších na tomto webe .Nie každá machuľa a cvak z ulice je umenie 🤗

gytheio
2024-10-18 10:58:19+02
Tebe stačí webcamera, trafil som ? Ozaj a na to treba aký soft. Tvoja galéria je jedna z najhorších na tomto webe .Nie každá machuľa a cvak z ulice je umenie 🤗
kedy si ty vlastne prepol z nadavok urazok.. na slusaka?? z najvacsieho drsnaka na tejto stranke z nicoho nic rozpravkar
ta moja webcam je najsledovanejsia fotografia za poslednych 10 mesiacov, musis mat z toho poriadne mindraky

Strana 1 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()