Fórum » Tlač

Epson L805 - tmavé výtlačky, nastavenie farieb

Brandy
Brandy 2016-11-22 21:57:33+01
Zdravim priatelia,
mam nasledovny problem pri tlaci na tlaciarni Epson L805. Tlaciaren som si pred nedavnom zakupil no doposial sa mi nepodarilo nastavit spravne farby - lepsie povedane vytlacene fotografie su maximalne podexponovane . Na zaciatok uvediem, ze pouzivam Windows 8.1 a monitor Dell U2412M. Monitor nieje kalibrovany sondou, pouzivam profil od vyrobcu, hodnota jasu je na urovni 30 co by malo cinit 90cd/m, kontrast na urovni 75 a v mode Standard co by malo cinit 6500K. Tlaciaren mam mam "pripojenu" k pc bezdrotovo, pouzivam originalne naplne od Epsonu (boli pribalene k tlaciarni), tlacim na originalny papier 10*15 znacky Epson konkretne "Papier Photo GLOSSY". Na fotografie sa divam cez den na okne po zotmeni len pod svetlom v miestnosti (2x18W ziarivkove trubice, miestnost 5*2,5m) Fotky som sa snazil tlacit ako cez soft tlaciarne tak aj prostrednictvom LR6 vysledky su rovnake. Z pociatku som tlacil vlastne fotky no po case som presiel na originalne testovacie obrazky vid. foto aj napriek tomu, ze som tlacil fotografie ktore som predtym vytlacil v labe a boli uplne v poriadku ako po farebnej stranke tak aj po expozicnej. Co som videl doma na monitore to som dostal do ruk, proste minimalne rozdiely. Spravu farieb vo vlastnotiach tlaciarne som navolil "bez uprav" a v LR6 som nastavil v Printe na profil mojho konkretneho papiera od Epsonu. Vysledky su prakticky vzdy tmave nech nastavim hocico, jedina moznost nastavenia je ak mam nastaveny profil papiera v LR6 a k tomu je Brightness na +60 a Contrast na +75. S tymito hodnotami sa priblizujem zhruba k tomu co vidim na monitore, pravdaze mam na mysli porovnanie s Proofom nadhladu mojho profilu Photo Paper GLOSSY v LR6. Aj tak to nevyzera tak, akoby to malo vyzerat a su tam znacne odchylky z mojho pohladu uz aj v teplote farieb aj prechodu bielej do ciernej co moze byt podmienene vyraznou upravou kontrastu a jasu kedze ten testovaci obrazok je jpg. Netusim kde by mohol byt problem, skusal som rozne variacie, googlil som vselico no bezuspesne. V tlaciarni mam najnovsi firmware, taktiez som skusal vytlacit testovaci obrazok prostrenictvom mobilu a tiez to nebolo v poriadku i ked lepsie nez to, co tlacim z PC (bez uprav kontrastu a jasu). V pripade ked mi z tlaciarni vyjde ako taka fotka tak v nadhlade je to farebne uplne niekde inde, vsak posudte sami z obrazkov. Nepodoba sa mi to aj ked si na monitore nastavim hodnotu jasu na nulu, stale je to presvetlene a aj farebne posunute no fotka z tlacairne vyjde uplne ina, pozeratelna ale s velkymi rezervami. Na prvom obrazku je porovnanie s pridanim a bez pridania jasu a kontrastu, na druhom je screen nadhladu tlace po uprave kontrastu na +75 a jasu na +60. Sorry za vycerpavajuce info, ale chcel som co najlepsie opisat stav toho co sa mi deje.

Jubi
2017-03-20 19:41:38+01
príspevok od: francesco
fajn, dakujem. Papier pouzivat ten epsonacky 5*?
jj Epson, ale je este k dispozicii aj lacnejsi a rovnako kvalitny FomeiJET PRO 265 pearl

psykora2
2017-03-20 22:54:00+01
Priatelia, da sa na tej L805ke vytlacit pouzitelna fotka 10x15 za 12 sekund ako uvadzaju v popise? Konkretne sa mi jedna o pouzitie vo fotokutiku na svadbach. Dakujem
nie za 12s urcite nie (je to len reklamny blud), pouzitelna je kvalita standard, ale trva to okolo 30s (10x15), navyse je potrebne pouzit vlastny ICC profil aby vysledok bol pouzitelny

francesco
2017-03-21 14:17:02+01
príspevok od: psykora2
nie za 12s urcite nie (je to len reklamny blud), pouzitelna je kvalita standard, ale trva to okolo 30s (10x15), navyse je potrebne pouzit vlastny ICC profil aby vysledok bol pouzitelny
prave toto ma zaujimalo, vyzera to tak, ze neexistuje pristupna atramentova tlaciaren s rychlou tlacou fotiek v solidnej kvaite

psykora2
2017-03-21 15:28:22+01
prave toto ma zaujimalo, vyzera to tak, ze neexistuje pristupna atramentova tlaciaren s rychlou tlacou fotiek v solidnej kvaite
existuje ale za vyssiu cenu, ja som isiel do tejto: https://www.fomei.com/sk/produkty-dnp-ds620-fototlaciaren-detail-226574, tam je ta rychlost 12s realna aj pri najvyssej kvalite 600x600dpi a je to vhodne aj na prenasanie (atramentky na prenos nie su vhodne), ma aj tato svoje muchy, ale mozes dat tlacit naraz cez LR aj stovky fotiek, len sa treba trochu pohrat s nastavenim farieb

francesco
2017-03-21 17:38:03+01
existuje ale za vyssiu cenu, ja som isiel do tejto: https://www.fomei.com/sk/produkty-dnp-ds620-fototlaciaren-detail-226574, tam je ta rychlost 12s realna aj pri najvyssej kvalite 600x600dpi a je to vhodne aj na prenasanie (atramentky na prenos nie su vhodne), ma aj tato svoje muchy, ale mozes dat tlacit naraz cez LR aj stovky fotiek, len sa treba trochu pohrat s nastavenim farieb
ano, viem o tom, preto som napisal, ze v pristupnej cene.. Ak mas cas, mohol by si mi v rychlosti popisat muchy tlaciarni tohto typu?

psykora2
2017-03-21 19:29:11+01
ano, viem o tom, preto som napisal, ze v pristupnej cene.. Ak mas cas, mohol by si mi v rychlosti popisat muchy tlaciarni tohto typu?
ako som pisal tak niekedy zapasim s pletovymi farbami, som zvyknuty si vytvarat na atramentky vlastne profily a na tuto termosublimacku sa mi este nepodarilo urobit taky profil aby pokryl cele pouzitelne spektrum farieb, preto som sa vratil k profilu od vyrobcu, ale aj ten treba manualne korigovat, aby sa to viac menej zhodovalo s monitorom, inak na cb fotkach alebo krajinkach to vobec nevadi, este jedna drobnost, ked dochadza rolka fotky su viac prehnute, ale to sa casom narovna, ma to aj mnozstvo vyhod: rychlost, automaticka laminacia, fotky su odolne odtlackom a UV, maju krasny detailkontrast a z jednej rolky mozes tlacit 2 standardne rozmery napr. 10x15 a 15x20, mozes si etse vybrat lesklu alebo polomatnu laminaciu

francesco
2017-03-21 20:39:35+01
ako som pisal tak niekedy zapasim s pletovymi farbami, som zvyknuty si vytvarat na atramentky vlastne profily a na tuto termosublimacku sa mi este nepodarilo urobit taky profil aby pokryl cele pouzitelne spektrum farieb, preto som sa vratil k profilu od vyrobcu, ale aj ten treba manualne korigovat, aby sa to viac menej zhodovalo s monitorom, inak na cb fotkach alebo krajinkach to vobec nevadi, este jedna drobnost, ked dochadza rolka fotky su viac prehnute, ale to sa casom narovna, ma to aj mnozstvo vyhod: rychlost, automaticka laminacia, fotky su odolne odtlackom a UV, maju krasny detailkontrast a z jednej rolky mozes tlacit 2 standardne rozmery napr. 10x15 a 15x20, mozes si etse vybrat lesklu alebo polomatnu laminaciu
Vdaka za zrozumitelne vysletlenie. Zaujal ma aj tento model https://www.fomei.com/sk/produkty-dnp-ds-rx1-hs-fototiskarna-detail-237767 . Pomaly zaciam vytriezvievat z toho, ze kupim lacnu tlaciaren, asi to bude zasa vacsia investicia ako som predpokladal..

psykora2
2017-03-22 08:42:03+01
Vdaka za zrozumitelne vysletlenie. Zaujal ma aj tento model https://www.fomei.com/sk/produkty-dnp-ds-rx1-hs-fototiskarna-detail-237767 . Pomaly zaciam vytriezvievat z toho, ze kupim lacnu tlaciaren, asi to bude zasa vacsia investicia ako som predpokladal..
aj to moze byt dobra volba(novinka), je sice trochu pomalsia, vacsia a tazsia ako moja DS620, ale ak tlacis fotky nie len pre seba je to omnoho lepsia volba ako napr. L805, ktora tlaci strasne pomaly, ak chces rychlu atramentku a zaroven profi kvalitu tlace a este nizsie naklady ako termosublimacky tak potom by si musel zainvestovat ovela viac: https://www.fomei.com/sk/produkty-epson-surelab-d700-detail-220076 (naklady na fotku 10x15 tu vychadzaju okolo 6 centov, co je zhruba o polovicu menej ako na temosublimacke)

francesco
2017-06-04 10:46:19+02
aj to moze byt dobra volba(novinka), je sice trochu pomalsia, vacsia a tazsia ako moja DS620, ale ak tlacis fotky nie len pre seba je to omnoho lepsia volba ako napr. L805, ktora tlaci strasne pomaly, ak chces rychlu atramentku a zaroven profi kvalitu tlace a este nizsie naklady ako termosublimacky tak potom by si musel zainvestovat ovela viac: https://www.fomei.com/sk/produkty-epson-surelab-d700-detail-220076 (naklady na fotku 10x15 tu vychadzaju okolo 6 centov, co je zhruba o polovicu menej ako na temosublimacke)
Nakoniec som kupil tu DNP RX1HS, chcem sa Ti PODAKOVAT za uzotcne rady, na ten ucel, ktory som potreboval, t.j. rychla tlac na mieste, je to super masina. Snad sa nepokazi a je tazka jak svina, ale vyhody prevladaju. Som velmi rad, ze som nesiel do lacnej atramentovej Epsonky, sice viac penazi, ale uz asi viem za co .

psykora2
2017-06-04 13:37:19+02
Nakoniec som kupil tu DNP RX1HS, chcem sa Ti PODAKOVAT za uzotcne rady, na ten ucel, ktory som potreboval, t.j. rychla tlac na mieste, je to super masina. Snad sa nepokazi a je tazka jak svina, ale vyhody prevladaju. Som velmi rad, ze som nesiel do lacnej atramentovej Epsonky, sice viac penazi, ale uz asi viem za co .
ok, tak nech ti to dobre tlaci ak budes potrebovat tlacit aj na vacsie formaty kludne sa na mna obrat, zaoberam sa hlavne vyrobou obrazov z fotiek

Džema
2019-02-20 21:00:31+01
Zdravim,
vlastnim epson L805 2,5 roka.Posledny rok bojujem s zvislymi pasmi na fotografiach + na kraji je jemny ruzovo zeleny pasik.Kupil som aj nove original farby, vycistil trisky, ani silne vyplachnutie nepomohlo.Ani nastavenie hlavy nema vliv.Vsetko tieto operacie som robill vela krat.Uz som bezradny.Doplnim, ze to robi len ked tlacim standartnu kvalitu.Skorej to nerobilo.Neviem si to vysvelit.Ale ked nastavim na vysoku kvalitu tak je vsetko v poriadku.pouzivam originalny Epson photo paper glossy.
Riesil niekto rovnaky problem?Budem vdacny za kazdu radu.

landov
2019-02-21 07:33:32+01
Ja mam L800 3 roky a casto mi pomoze silne vyplachnutie 2 x za sebou. Inac v standardnej kvalite vidno bdoky, nie nejako velmi, ale vidno. Preto tlacim iba vo vysokej kvalite. Ked ti to tlaci vo vysokej OK, tak by som to neriesil.

DeXo
2019-02-21 13:28:03+01
príspevok od: Džema
Zdravim,
vlastnim epson L805 2,5 roka.Posledny rok bojujem s zvislymi pasmi na fotografiach + na kraji je jemny ruzovo zeleny pasik.Kupil som aj nove original farby, vycistil trisky, ani silne vyplachnutie nepomohlo.Ani nastavenie hlavy nema vliv.Vsetko tieto operacie som robill vela krat.Uz som bezradny.Doplnim, ze to robi len ked tlacim standartnu kvalitu.Skorej to nerobilo.Neviem si to vysvelit.Ale ked nastavim na vysoku kvalitu tak je vsetko v poriadku.pouzivam originalny Epson photo paper glossy.
Riesil niekto rovnaky problem?Budem vdacny za kazdu radu.
Zdravím Džema, podobný problém som riešil pred pol rokom tiež, ale tlačiareň som mal ešte v záruke, tak som to reklamoval a vymenili tlačovú hlavu. Mne to robilo hlavne pri najnižšej kvalite, tam to bolo vždy a pri štandardnej občas. Pri vysokej to nerobilo, ale to kvôli tomu, že tlačiareň dávkuje väčšie množstvo atramentu a robí jemnejší posun papiera. Ak ju máš ešte v záruke, tak reklamuj, ak nie, tak skús zarovnanie tlačovej hlavy. Ak nepomôže ani to, tak by ešte mohol pomôcť servisný software od Epsonu (Epson Adjustment Program) tam sa dá nastaviť vertikálne aj horizontálne zarovnanie, jemnosť posunu papiera aj prekrytie riadkov a pod.

Džema
2019-02-21 17:36:08+01
príspevok od: DeXo
Zdravím Džema, podobný problém som riešil pred pol rokom tiež, ale tlačiareň som mal ešte v záruke, tak som to reklamoval a vymenili tlačovú hlavu. Mne to robilo hlavne pri najnižšej kvalite, tam to bolo vždy a pri štandardnej občas. Pri vysokej to nerobilo, ale to kvôli tomu, že tlačiareň dávkuje väčšie množstvo atramentu a robí jemnejší posun papiera. Ak ju máš ešte v záruke, tak reklamuj, ak nie, tak skús zarovnanie tlačovej hlavy. Ak nepomôže ani to, tak by ešte mohol pomôcť servisný software od Epsonu (Epson Adjustment Program) tam sa dá nastaviť vertikálne aj horizontálne zarovnanie, jemnosť posunu papiera aj prekrytie riadkov a pod.
dakujem za tip,
len so s toho vol.Ak s tym mas skusenosti kde sa to tam presne nastavuje?ci akym stilom viem ze to dobre ladim?

DeXo
2019-02-25 23:44:56+01
príspevok od: Džema
dakujem za tip,
len so s toho vol.Ak s tym mas skusenosti kde sa to tam presne nastavuje?ci akym stilom viem ze to dobre ladim?
Zdravím, ak máš ten servisný soft, tak si dáš vytlačiť testovaciu vzorku v sekcii "Adjustment":
Head angular adjustment
Bi-D adjustment
PF/EJ adjustment
Vytlačí ti vzorky, a podľa toho, ktorá bude vyzerať najlepšie (sú číslované) zadáš to číslo do vyplňovacieho okienka a potvrdíš tlačítkom "Input"
Nakoniec je tam je v sekcii "Appendix" možnosť "Final check pattern print"
Daj to vytlačiť a ak je všetko nastavené dobre, malo by ti vytlačiť niečo takéto:

MaxGamut
2019-02-28 02:53:23+01
Neviem, ake hlavy ma tvoj Epson, ale napr. termalne inkjety toto zvyknu robit bezne. Riesi sa to startovacim CMYK pasikom na boku. Ale moze to byt aj problem so zasobovanim atramentom - nieco niekde upchate alebo prasknute, takze hlava nedostava dost atramentu, alebo musi prilis cucat a nestiha.
Ak to skor nerobilo, podla mna su tie hlavy chytene. Zalezi, kolko si tlacil, pripadne ci si nemal nejaku koliziu s papierom.
Nastavenie posunu papiera ma vyznam, ak by boli pasy horizontalne.

DeXo
2019-03-02 19:37:20+01
Hm, ja som to porozumel práve tak, že problémom sú horizontálne pruhy. Každopádne v Adjustment program sa dá zarovnať hlava vertikálne aj horizontálne.

Klau_diee
2020-10-23 10:20:08+02
origos profil od vyrobcu je robeny na ten 5-hviezdovy papier, ak davas iny profil uz ti nebude sediet kontrast a ani farby a musis si vytvorit novy spektrofotometrom (co nie je lacny spas), v druhej zalozke mas polozku Korekcia farieb, prepni na Vlastne a nastav Bez upravy farieb, potom tlac v LR a nastav v Color Management na nejaky profil od esponu (nenehavaj to na tlaciaren), ak ti nadalej bude tlacit tmavo treba si dat vytvorit niekomu vlastny profil, alebo pripadne skusit este pred tym aktualizovat firmware aj software, a ak nepomoze nic tak reklamovat
Ahoj Prosim,

vedel by si mi pomoct s podobnym problemom, co tu bol popisovany? Nedari sa mi nastavit tlaciaren tak aby vysledne farby boli zachovane. Bud su moc tmave alebo do zelena. moj email klaudia.harbutova@gmail.com

dakujem vopred za odpoved

MaxGamut
2020-10-28 22:35:56+01
Nedari sa nastavit ? A co nastavujes ? Vies, ze vacsina javov vo svete farieb nastava s charakterom krivky? To sa tiahlami v ovladaci neda doladit.

Cele je to tak zlozita oblast, ze prejst vsetkych 99 zakladnych veci je takmer nemozne.
Zaklad je kupit dobry foto-papier. Ten by mal zarucit jas/kontrast. Ak to tlaci s vyraznou tonalitou, uz hned tam je niekolko moznych chyb - zle nastavenie profilu tlaciarne, zle nastaveni driverov, vypadok trysiek, zle osvetlenie miestnosti (LED), atd, atd.

Ak chces pomoc, fakt treba napisat maximum info. Otazky typu: " Stratila som sa, neviete kde som?" - sa nedaju normalne zodpovedat....

slavik74
2020-10-29 11:00:03+01
Ked si precitas diskusiu od zaciaku (z roku 2016) tak sa docitas ze problem s L805 je asi v profile tlaciarne. Ja mam rovnaky problem, farby na vytlacku nie su rovnake ako farby vo fotaku alebo na monitore. Tlacil som aj na originalny paper dodany k tlaciarni.

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()