Pre svatu prostotu uvediem priklad. Je prilozena fotka dostatocne jemna v tonalnych prechodoch ? Pri tlaci na rozmer 45x30 cm mala nasledujuce atributy: rozmer v px: 4958x3305, velkost suboru: 1 883 514 (1,8 MB), format: jpg. Vytlacena bez akychkolvek problemov, bez posterizacie, nic by si nevidel ani keby si mal na nej nalepeny zobak.
dobre...nenechaj si nabúrať svoju slepú dôveru k dokonalosti JPEGu ja ti to neberiem
to haplo602 cize prave si nam pekne potvrdil, ze RGB ako vstupne data sa vzdy prevadzaju do nejakeho ineho farebneho priestoru tlaciarne. cize tlaciaren ako taka NETLACI RGB a len RGB (aspon atramentka nie). vzdy je to CMY+nejake doplnky podla urcenia tlaciarne. ma to jednodychy dovod, zmiesavanie RGB farieb na papieri proste nefunguje a podava omnoho horsie farebne tony a kopa ich je proste nemozne spravit s cisteho RGB (inac by sa nikto asi netrapil s CMY). Ja som nevyvracal, ze tlaciarne tlacia v CMYKu, iba som nasiel odpoved na pocudovanie, ze niekto pouziva inky RGB pri tlaci. A tiez som uviedol, ze existuje system, kde sa pouzvaju pri expozicii laser vyhradne R, G, B (laserovy minilab). Ale su aj systemy, kde sa pouziva laser Y, M, C, a napodiv aj K (digitalna tlac znama tiez aj ako lejzrovka). Je tiez na zamyslenie, ze preco sa teda svieti pri fotografii RGB a u lejzrovky napriklad, ze preco sa svieti K-ckom, ked to predstavuje ciernu. Chapes - svieti sa, aby sa dosiahla cierna ... Vsetky sytemy vyuzivam a neielen, ze s nimi tlacim, tak som oboznameny aj s konstrukciou, kedze si ich sam aj udrziavam v pozadovanom stave ...
standardne laserove tlaciarne svietia rovnakym laserom na rozne valce pre rozne farebny toner.
veci kde sa exponuje papier su kus ine, tam nejdu dnu atramenty/toner ale specialny foto papier, a tlac ako taka neexistuje (neaplikuje sa farbne medium na biely/prazdny papier).
tolko ku terminologii. zda sa ze kazdy chapeme veci inak a preto sa tu zbytocne hadame.
napriklad Lambda Jet nieje tlac ale exponovanie na specialne medium. aj ked vysledok je to iste ako pri inkjet tlaci - farebny obraz na papieri.
myslím si že Vy živíte túto nepravdu len preto aby ste sa nemuseli babrať s velkými súbormi TIFF, nakolko by to zbrzdilo rýchlosť tlače, bolo by treba investovať do kapacitne väčších médií, hlbšie sa zaoberať managementom farieb, atď. OK, z biznis hľadiska to chápem, je jednoduchšie povedať klientovi že rozdiel tam nebude než investovať do upgradu HW.
ale pravda to nie je.
Somarina. Máme dostatočne predimenzovaný celý výrobný reťazec a rokmi overené postupy, kalibrácie, profily a celý ten cirkus čo zákazník ani nevidí. Plus roky skúseností...
Akú váhu mám priradiť Vášmu tvrdeniu keď sa tlačeniu nevenujete? Nulovú! Diskutujete o veci, ktorú nemáte vyskúšanú.
Somarina. Máme dostatočne predimenzovaný celý výrobný reťazec a rokmi overené postupy, kalibrácie, profily a celý ten cirkus čo zákazník ani nevidí. Plus roky skúseností...
Akú váhu mám priradiť Vášmu tvrdeniu keď sa tlačeniu nevenujete? Nulovú! Diskutujete o veci, ktorú nemáte vyskúšanú.
OK...posledná otázka: ak by som ako Váš zákazník trval na tlači z TIFFu, bolo by mi bez zbytočných kecov vyhovené alebo by ste ma poslali do riti že blbečku, stačí ti JPEG?
OK...posledná otázka: ak by som ako Váš zákazník trval na tlači z TIFFu, bolo by mi bez zbytočných kecov vyhovené alebo by ste ma poslali do riti že blbečku, stačí ti JPEG?
Ak niekto prinesie konský TIFF pomyslíme si o tom svoje a vytlačíme mu to z toho TIFFu. Ak je čas tak mu hneď aj urobíme demo, že ak to isté prevedieme do JPG a vytlačíme - výsledok bude rovnaký. Ak tie dva papiere položíme vedľa seba a povieme "Ukážte na TIFF!" tak ani bystrozrakí 30 rokov v brandži šúdiovými svetlami ošľahaní profíci nevedia nájsť rozdiel. Je to obľúbená hra. Voľakedy sa podobné hry hrali s vyvolaním na Kodak alebo Fuji papier mokrým procesom a podobne. Skrátka TOTO nie je úzke miesto celého procesu. Testované na ľuďoch. Nech čísla hovoria čokoľvek - oko nenájde rozdiel....
Ak niekto prinesie konský TIFF pomyslíme si o tom svoje a vytlačíme mu to z toho TIFFu. Ak je čas tak mu hneď aj urobíme demo, že ak to isté prevedieme do JPG a vytlačíme - výsledok bude rovnaký. Ak tie dva papiere položíme vedľa seba a povieme "Ukážte na TIFF!" tak ani bystrozrakí 30 rokov v brandži šúdiovými svetlami ošľahaní profíci nevedia nájsť rozdiel. Je to obľúbená hra. Voľakedy sa podobné hry hrali s vyvolaním na Kodak alebo Fuji papier mokrým procesom a podobne. Skrátka TOTO nie je úzke miesto celého procesu. Testované na ľuďoch. Nech čísla hovoria čokoľvek - oko nenájde rozdiel....
standardne laserove tlaciarne svietia rovnakym laserom na rozne valce pre rozne farebny toner.
veci kde sa exponuje papier su kus ine, tam nejdu dnu atramenty/toner ale specialny foto papier, a tlac ako taka neexistuje (neaplikuje sa farbne medium na biely/prazdny papier).
tolko ku terminologii. zda sa ze kazdy chapeme veci inak a preto sa tu zbytocne hadame.
napriklad Lambda Jet nieje tlac ale exponovanie na specialne medium. aj ked vysledok je to iste ako pri inkjet tlaci - farebny obraz na papieri.
Vfacne urobime, ale to je hypoteticka otazka, lebo neverim, ze si das k niekomu z nas nieco este niekedy urobit ... Foto Skoda ma za vyrobu fotografii z TIFFa BMP 100 percentny priplatok. A to je myslim cesta.
Vfacne urobime, ale to je hypoteticka otazka, lebo neverim, ze si das k niekomu z nas nieco este niekedy urobit ... Foto Skoda ma za vyrobu fotografii z TIFFa BMP 100 percentny priplatok. A to je myslim cesta.
prečo neveríš....šak ja netuším kto si a ako sa volá tvoja firma...
prečo neveríš....šak ja netuším kto si a ako sa volá tvoja firma...
Ale vazne: Ni ej to az take zistit a pokojne si dones aj TIFF. Z toho ide urobit fotografia. Na rozdiel od PPT a DOC suborov. A schvalne. Posli dva subory (tiff aj jopeg) cez uschovnu na moju sukromnu postu a ja ti ich zadara vyrobim 30x45 dvoma technologiami na tvoju domacu adresu ....
Ale vazne: Ni ej to az take zistit a pokojne si dones aj TIFF. Z toho ide urobit fotografia. Na rozdiel od PPT a DOC suborov. A schvalne. Posli dva subory (tiff aj jopeg) cez uschovnu na moju sukromnu postu a ja ti ich zadara vyrobim 30x45 dvoma technologiami na tvoju domacu adresu ....
tak "špeciálny fotopapier" no vidíte - konečne sme sa dozvedeli s čím to už roky pracujeme...
Ešte by nás mali naučiť ako pohľadom cez web browser na fotku na Flickri odhaliť rozdiely v tlači pri použití rôznych formátov...
no kedze si nenapisal ziaden system ktory pouzivas, tak co by si cakal ?
je skvele tvrdit ze tlacis mrte vela a mas mrte skusenosti s tlacou ale nenapises na com. inac pozrel som si web v profile, ziadne info o "vyrobe fotiek" tam nieje ani len spomenute.
je skvele tvrdit ze tlacis mrte vela a mas mrte skusenosti s tlacou ale nenapises na com. inac pozrel som si web v profile, ziadne info o "vyrobe fotiek" tam nieje ani len spomenute.
To je podraz, co? Vadis sa s niekym, o kom ani nevies, ze tomu rozumie.
Ja si nepotrebujem robiť neplatenú reklamu. Roboty mám dosť aj bez toho. A je tu dosť ľudí ktorí u mňa tlačia a tí vedia... A ak niekto chce - napíše do pošty. Keko je na tom myslím podobne - robí to dosť dlho na to aby tí čo potrebujú, vedeli kto to je, čo je a aj kde ho nájdu...
Len ma neprestávajú fascinovať internetoví teoretici, ktorí síce nevedia odpovedať na otázku "na čom to vytlačili keď si všimli ten hrozný rozdiel" ale "logicky" a "numericky" bez praktickej skúsenosti sršia radami na všetky strany.
Ja tu nebudem nikomu robiť vo fóre workshop zdarma. Ale tých bludov čo sa tu človek dočíta to je na zvracanie.
Ale čo sa čudujeme - ľudia v telke čumia ako tancujú tí čo nevedia tancovať, ako spievajú tí čo nevedia spievať a na "skutočné" príbehy, ktoré boli presne narežírované.
format fotky
Je prilozena fotka dostatocne jemna v tonalnych prechodoch ?
Pri tlaci na rozmer 45x30 cm mala nasledujuce atributy: rozmer v px: 4958x3305, velkost suboru: 1 883 514 (1,8 MB), format: jpg.
Vytlacena bez akychkolvek problemov, bez posterizacie, nic by si nevidel ani keby si mal na nej nalepeny zobak.
ja ti to neberiem
cize prave si nam pekne potvrdil, ze RGB ako vstupne data sa vzdy prevadzaju do nejakeho ineho farebneho priestoru tlaciarne. cize tlaciaren ako taka NETLACI RGB a len RGB (aspon atramentka nie). vzdy je to CMY+nejake doplnky podla urcenia tlaciarne. ma to jednodychy dovod, zmiesavanie RGB farieb na papieri proste nefunguje a podava omnoho horsie farebne tony a kopa ich je proste nemozne spravit s cisteho RGB (inac by sa nikto asi netrapil s CMY).
Ja som nevyvracal, ze tlaciarne tlacia v CMYKu, iba som nasiel odpoved na pocudovanie, ze niekto pouziva inky RGB pri tlaci. A tiez som uviedol, ze existuje system, kde sa pouzvaju pri expozicii laser vyhradne R, G, B (laserovy minilab). Ale su aj systemy, kde sa pouziva laser Y, M, C, a napodiv aj K (digitalna tlac znama tiez aj ako lejzrovka). Je tiez na zamyslenie, ze preco sa teda svieti pri fotografii RGB a u lejzrovky napriklad, ze preco sa svieti K-ckom, ked to predstavuje ciernu. Chapes - svieti sa, aby sa dosiahla cierna ...
Vsetky sytemy vyuzivam a neielen, ze s nimi tlacim, tak som oboznameny aj s konstrukciou, kedze si ich sam aj udrziavam v pozadovanom stave ...
OK, z biznis hľadiska to chápem, je jednoduchšie povedať klientovi že rozdiel tam nebude než investovať do upgradu HW.
ale pravda to nie je.
Akú váhu mám priradiť Vášmu tvrdeniu keď sa tlačeniu nevenujete?
Nulovú! Diskutujete o veci, ktorú nemáte vyskúšanú.
Akú váhu mám priradiť Vášmu tvrdeniu keď sa tlačeniu nevenujete?
Nulovú! Diskutujete o veci, ktorú nemáte vyskúšanú.
Foto Skoda ma za vyrobu fotografii z TIFFa BMP 100 percentny priplatok. A to je myslim cesta.
Foto Skoda ma za vyrobu fotografii z TIFFa BMP 100 percentny priplatok. A to je myslim cesta.
Ešte by nás mali naučiť ako pohľadom cez web browser na fotku na Flickri odhaliť rozdiely v tlači pri použití rôznych formátov...
Roboty mám dosť aj bez toho. A je tu dosť ľudí ktorí u mňa tlačia a tí vedia...
A ak niekto chce - napíše do pošty.
Keko je na tom myslím podobne - robí to dosť dlho na to aby tí čo potrebujú, vedeli kto to je, čo je a aj kde ho nájdu...
Len ma neprestávajú fascinovať internetoví teoretici, ktorí síce nevedia odpovedať na otázku "na čom to vytlačili keď si všimli ten hrozný rozdiel" ale "logicky" a "numericky" bez praktickej skúsenosti sršia radami na všetky strany.
Ja tu nebudem nikomu robiť vo fóre workshop zdarma. Ale tých bludov čo sa tu človek dočíta to je na zvracanie.
Ale čo sa čudujeme - ľudia v telke čumia ako tancujú tí čo nevedia tancovať, ako spievajú tí čo nevedia spievať a na "skutočné" príbehy, ktoré boli presne narežírované.
Už som asi starý a unavený...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa