Fórum » Pokec

bazar - predražene veci

bonifacko
bonifacko 2015-02-20 20:22:53+01
Niektorí ma poznate, robím IR konverzie a mam slušny prehlad o použitych telach. Akurat si píšem tu s jednym inzerentom.
Tak vraj cena v shope 499,-€ ( http://www.shoppie.sk/panasonic-dmc-gf2keg-w/d-117150/ )
Nie je to ani prvy, ani posledny chytrak, čo niečo predava za vyššiu cenu, než to kupil. 12 mpx snimač, 4 roky stary model. Je to ho plno, na bazoši, proste všade. Vážení, preberte sa, tie ceny stareho železa padaju. Viete čo je moralne zastaravanie?
Prva foto - jeho inzerat, druha foto - vraj takto sa to predava, len zabudol na info, že predaj skončil.

seifi
2025-11-16 11:35:43+01
Ak sa prestanú vyrábať osobné automobily s dieslovými a benzinovými motormi, bude to tým, že po nich bažili zákazníci ? Z časti obdobný prípad bol s bezzrkadlovkami, ponúknuť niečo nové a ešte predtým presvedčiť zákazníka, že keď, tak už len bezzrkadlovku. Nech sa trh hýbe a čísla zostávajú. Dôležité sú prechody,
Niečo má bezzrkadlovka lepšie a niečo horšie - z technickej stránky.
A po stránke fotografickej ? Zmení sa niečo na výsledku ak fotograf stojací pred hradom vezme do rúk bezzrkadlovku ? To bola moja otázka. Podľa mňa bude stáť na rovnakom mieste = rovnaká kompozícia, bude mať nastavené rovnaké ISO, čas aj clonu.

Porubo
2025-11-16 12:27:30+01
Citat:
Nechavat si nieco je este horsie, ako predat to za malo. Za rok to bude este lacnejsie a vlastne to nikdo nebude chciet ani do daru zadarmo.

Reakcia (nejak som sa este nenaucil reagovat na prispevok):
K tomu len tolko, ak niekto berie vybavu ako tzv. investiciu, tak asi ano. Alebo pockat este dlhsie a predat za par desatroci ako zberatelsky kus.
Ale ak niekto ma vybavu na pracu, alebo ma fotografiu ako konicek, tak predavat za malo sa neoplati. Cim bude potom fotit!? Ma si potom kupit nieco ine, coby ho vyslo mnohonasobne viac!?
Ak chce mi dat niekto nieco zadarmo, rad prijmem!
Co takto Canon 5D mark IV?

Porubo
2025-11-16 12:38:09+01
K seifimu, nejak mi nejde odosielat reakcie alebo neviem, uz som stary na cloveka tretieho tisicrocia!

Ja to vidim takto vselikde, nielen tam...
Napriklad oblecenie:
Je omnoho tazsie usit sako, ako tricko alebo mikinu. Ved na sako treba komplikovany strih, vela vreciek, podsivku atd.
Co takto presvedcit ludi, ze vsetky tie vrecka, strih aby to padlo na postavu atd. su zbytocne? Predat nieco s nizkymi vyrobnymi nakladmi za rovnaku, alebo vacsiu cenu. Napriklad presvedcit zakaznika, ze ked ma nasite logo tej ci tej znacky, nebudem menovat, tak obycajne bavlnene tricko site kdesi v dielni chudakmi za par dolarov v Azii sa preda za cenu rucne robeneho saka. A vysledok?
Vysoka cena, nizke naklady, dosadme si do vzorca... vysoka marza!
Tak to vnimam aj u tzv. bezzrkadloviek, ze aka parada, ako sa usetri na vyrobe mechanizmu zrkadla, ako sa lahsie budu vyrabat tzv. sirokoule objektivy atd. ale ked vidim tie ceny, no neviem...
Taktisto to vidim na vetrovkach. Neviem ci ste si vsimli, ale tie iste modelove rady od niektorych vyrobcov zjednodusuju strihy, napriklad strasie modely mali odddelitelne kapuce a samostatny stojacik. Novsie serie uz nemaju! Potom sa skracuje strih, zasa sa usetri na materiali. Ludia su blbi, to ze mozu nachladnut od spodu im nevadi a ze platia viac za menej, ved hlavne ze je to modne vyzerat ako detvanec!
Asi podobne s nabytkom. Kedysi sa vyrabali krasne ozdobne vyrezavane stoly, skrinky, a to z dreva.
Este dobry trik by bolo, nechcem radit, vymyslet nejaky pribeh o tom ake je to ekologicke. Napriklad v obliekani sa vravi aka parada nepouzivat kozu, lebo netrpia zvierata. Co tam po tom ze polyuretan ako nahrada sa zacne supat a lupat pomerne skoro. Podobne s perim, co bude podla ekologov so synetickou ci doskovou ci fukanou vyplnou po skonceni zivotnosti!?

Pozor!
Ale nehrajme sa na obete!
Presvedcit zakaznika znamena aktivitu a zapajanie sa zo strany zakaznikov!
Ani kuzelnik nedokaze spravit kuzelnicky trik, bez toho aby aspon troska nespolupracovalo obecenstvo!

P.S. Asi tusite ze nadalej pouzivam zdrkadlovku, velmi dobre sluzi, je to starsi model a ako kedysi aj teraz sa daju robit krasne velke vytlacky. Nevidim dovod preco plavat po prude, ako mrtva ryba. A naviac je to aj "eko"... hned vsetko nemenit!

Paladin25
2025-11-16 13:35:34+01
Seifi reaguješ zbytočne, prečítaj si ešte raz čo som napísal.
Nehodnotíme kvalitu prístroja, ale to ako funguje bazár.

A ten (až na výnimky) funguje tak že čím novšie tým vyššia cena - čím staršie tým nižšia cena.
Má to viacero dôvodov, ale to už je na dlhšiu debatu a mimo topic.

Rofo
2025-11-16 18:31:04+01
Zrdkadlovky sa naďalej predávajú, vyvíjajú sa aj nové modely. Venuje sa tomu jedna z tradičných fotoznačiek - Pentax.

Paladin25
2025-11-16 19:55:52+01
Ano s tržným podielom 3%. Nie som si istý či to nejaký dosah na bazár. Skôr nie.

Ešte raz nerozporujem čo je lepšie, horšie alebo kvalitnejšie.

Bavíme sa o bázari. A tam (až na výnimky) platí čo je nové je drahšie ako to čo je staré.

Paladin25
2025-11-16 19:59:44+01
Pentax samozrejme vydáva a inovuje zrkadlovky dokonca nedávno vydal aj kinofilm.
Ale to nič nemení na tom že na bazári sa zrkadlovky predávajú za zlomok ceny.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2025-11-20 18:08:11+01
Pentax zaspal dobu uz pred rokmi. Pamatam si, kolko tu bolo kedysi priaznivcov tejto znacky. Dnes presli k inej, na bezzrkadlovku. Nikomu neberiem to, ze sa mu moze zrkadlovka pacit viac ako bezzrkadlovka. To ale nemeni nic na tom, ze bezzrkadlovka je dalsie vyvojove stadium systemoveho fotoaparatu. Bezzrkadlova konstrukcia umoznila vylepsit mnohe parametre. vrata ne navrhu lepsich objektivov. Nove funkcie, symulacia expozicie, vypoctova fotografia.... Este zdaleka nie je potencial CSC vyuzity naplno.

K1000
2025-11-21 09:19:30+01
Ja som zrkadlovkový dinosaurus. Čisto len z nostalgie - lebo takú som používal v 80-tych rokoch (keď som ešte vedel fotiť), tak takú používam aj dodnes

Ale jasné, že bezzrkadlovky sú lepšie a patrí im budúcnosť.

Ináč o Bazoši škoda reči. Osobne len tie najhoršie skúsenosti, aj pri kúpe od kolegov tu na fóre (nebudem menovať).

jozef84
2025-11-21 09:48:46+01
K1000 ja mám zasa väčšinou veľmi dobré skúsenosti. Ceny sú niekedy, že žasnem,prečo to chcú za takú cenu predať...Jediné negatívum je dať si pozor na kartových podvodníkov, akože cez Packetu. Ak niekto reaguje veľmi rýchlo a chce zaplatiť hneď, zbystriť pozornosť. Nedávať číslo karty!
Inak zrkadlovka má stále čo ponúknuť. Dlhú výdrž, robustnosť, životnosť, odladená technológia, FF telá za fakt zlomok ceny bezzrkadlovky, spústu veľmi lacných a stále výborných objektívov, väčšinou aj vstavaný motorček na objektívy bez motorčeka, fotky vo veľmi dobrej kvalite, žiadne "lagy" cez hľadáčik. Ak je požiadavka na veľmi nízku cenu a pritom aj veľmi dobrú kvalitu zrkadlovky majú stále čo povedať. Hlavne také hybridné ako máš ty K1000 - Nikon D780. Ale aj Nikon D600-610,D750, D500, D800-840. A pokiaľ niekto má ešte niečo také, tak by som sa toho nezbavoval za zlomkovú cenu, ale dal prerobiť na IR foto a ešte predľžil o hodný kus životnosť týchto strojov. Výsledok stojí za to. Tu na e-photo máme šikovného maníka na ich prestavbu a za slušnú cenu.

K1000
2025-11-21 16:02:28+01
Tak ja som napríklad kúpil objektív, ktorý bol toľkokrát opravovaný, že mal skrutky so strhanými závitmi. Vydržal vo funkčnom stave asi týždeň.

Potom ešte druhý, totálne nepoužiteľný. Vtedy ma prešla chuť kupovať na Bazoši.

Keď už hovoríme o zrkadlovkách, najviac mi chýba to zaostrovanie pomocou klinovej matnice, čo sme mali v 80-tych rokoch. To bola fajn nostalgia

Dofrasa, nie som ja už nejaký starý? 😄

Posledý Nikon čo mal takúto klinovú matnicu bol tuším Df tak okolo roku Pána 2014.

Na D750-ku som si ju ešte objednal odniekiaľ z Číny, ale prišla zamozrejme s nesprávnym rozmerom. Dal som ju skúsiť obrúsiť jednomu známemu - hodinárovi, ale počas brúsenia sa mu zlomila.

Myslím, že dnešné Fuji X majú akúsi simuláciu klinovej matnice na zaostrovanie. Samozrejme, je to len elektronický "obrázok".

jozef84
2025-11-22 09:07:52+01
Ja som už asi 10 objektívov, päť foťákov, statívy, kamerky cez Bazoš kupoval. Nemal som s tým najmenší problém. Ale vždy som ich aspoň pol hodiny skúšal(niekedy kupujúceho už brali nervy). Len raz som prehliadol malú drobnosť pri Nikon Z6 - snímač priblíženia oka ku hľadáčiku. Musím prepínať ručne...
Inak nemal aj starý Kyjev podobné zaostrovanie? Tam sa myslím museli prekryť dva krúžky, ak si to dobre pamätám...
Manželka má Fuji XM-1. Myslím, že tam má zvýraznenie hrán, priblíženie. Skúsim pozrieť, či tam má možnosť, čo popisuješ.

K1000
2025-11-22 13:27:12+01
Áno, Kyjev to mal, aj mnohé iné. V tej dobe štandard. V dnešnej dobe bezzrkadloviek a výkonných autofocus je to už prežitok. Aj keď máš na bezzrkadlovke manuálny objektív, môžeš využiť focus peaking.

Klinová matnica - už len nostalgia "pre pamätníkov"

Rofo
2025-11-22 15:01:41+01
Tá klinová matnica mala výhodu že si už pohľadom do hľadáčiku vedel posúdiť pomerne rýchlo či máš zaostrené. Ja som to použival na Olympus OM, klasické filmové zrkadlovky, podobné ako Nikon FM. Normálne sa s tým dalo fotiť aj street photo. To čo má Fuji nie je plná náhrada klinovej matnice. Prakticky je to nepoužiteľné.

K1000
2025-11-22 15:41:16+01
Zase nevýhoda bola, že keď bolo v objektíve tma (od f8 vyššie, alebo za šera), bola ťažšie použiteľná

K1000
2025-11-22 16:13:11+01
Super, na tú kombinovanú split screen + mikrohranoly po obvode si najviac spomínam

aesace
2025-12-12 10:22:21+01
Toto je obecny problem predovsetkym slovakov..za tie roky je vidno, ze prave nas narod je dost nekriticky k sebe a dost chamtivy, aj ked sa tu len velmi malo produkuje...takze sa kseftuje s jazdenkami kazdeho typu: od aut cez fotaky az po oblecenie.
Kedze mame moznost porovnavat aj zahranicne jazdenky, velakrat to radsej kupujeme z vonku - cena je lepsia a kvalita tiez.
To je ako s tym Eurom. Nie Euro dvihlo ceny tovarov, ale slovaci ich dvihli..zaokruhlovanie je oblubeny sport, ale aj chorvati sa nezapreli, to je pravda.
Kazdopadne napr dnes som pozeral Olympus 75-300 na bazosi - od slovaka stoji 500 eur, tak som mrkol v cechach, tak stoji stavovo rovnaky jazdeny kus 6500 Czk, teda 269 EUR...takze asi tak s tym bazarom.
A kvoli cenam novej techniky som uz velakrat nakupil cez bazar, zatial vzdy uspesne, doteraz vsetko vyuzivam, takze nemam problem si vybrat...len tie slovenske ceny ma tu dost odradzaju, takze skor z ciech alebo ebay,amazon.

Rolo79
2025-12-12 11:46:46+01
Na Pentax som mal crush o to viac ma mrzí, že zaspali dobu a nešli do bezrkadloviek a stredoformatu.
Čo sa týka objektívov som fanda do m42 vintage. Za nízku cenu dostanete na tú dobu prémiový objektív a občas ojedinelý výstup ako majú Biotar Trioplan a Helios a niektoré aj 15 až 20 lamiel. U nových objektívov mám obavy, že dám za to extrémne peniaze s tým, že časom sa pokazí elektronika. Vintage sú v úvodzovkách nesmrteľné

jozef84
2025-12-16 08:56:19+01
Upozorňujem vás na jeden veľmi sofistikovaný podvod cez bazoš.sk, bazoš.cz., s ktorým som sa teraz stretol. Skúsim to napísať čo najkratšie...
1.Drahý stroj za veľmi výhodnú cenu na bazoši.
2.Veľmi odborne fundovaný predajca s logickými argumentami k výrobku, ktoré sa dajú aj overiť, so znalosťami aj s iných odborov.
3. Vystupuje ako fyzická osoba - nepodnikateľ
4. Ako nepodnikateľ ponúkne kúpnu zmluvu na základe paragrafu 409 Obchodného zákonníka. Takáto zmluva je neplatná - medzi nepodnikateľom a odberateľom zmluva podľa Občianskeho zákonníka.
5.Na zmluve(aj keby to išlo podľa občianskeho zákonníka) chýbajú niektoré dôležité údaje(aspoň dátum narodenia, identifikačný doklad na overenie totožnosti)
6. Na zmluve je uvedené jeho možno pravé meno s reálnou adresou. Ale treba aj overiť majiteľa nehnuteľnosti (na to potrebujete cez kataster meno, priezvisko a dátum narodenia) V mojom prípade už asi nežijúci človek (103 rokov), podľa Google maps som si overil cez panáčika nehnuteľnosť(zjavne neobývanú - schátralú), majiteľ nedoplatky v sociálnej poisťovni a aj napriek veku 103 rokov reálne fungujúcu firmu na jeho meno s ním(103 ročným asi dedom) ako konateľom.
7. V mojom prípade mal aj reálne dodané stroje pre reálne firmy a majiteľov, ktorí mu urobili užitočných idiotov(lebo aj boli reálne veľmi spokojní) a vytvorili mu presvedčivých doporučovateľov, ktorí aj boli reálne presvedčení o serióznosti predajcu. (lebo sa chlapec vyzná...)Títo tvoria vlastne špičku pyramídy a krytie pre predaj a rozbehnutie "obchodu" na Slovensku, v Čechách a myslím že aj v Maďarsku.
8. Kedže dodávka je na 90 dní(dodávka loďou z Číny) tak má dostatok času na vybudovanie špičky !šťastlivcov" a takisto "nešťastlivcov" spodku pyramídy a "vybratie peňazí" a dosť času sa niekde "zašiť".
9. Aj keby ste na základe aj dobrej zmluvy robili tento obchod, na súde aj keby ste ho vyhrali, tak je to nevymožiteľné, nedoručiteľné atď.
Reálne vám nepomôže si preveriť Alibabu(množstevné ceny), referencie,atď. ale zapnúť aj detektívny mozog a nenechať sa ovplyvniť vidinou ušetrenia peňazí. V tomto prípade bohužiaľ tieto skratky nefungujú. Aby ste eliminovali "svoje emócie" tak radím zapojte v takýchto obchodoch nezainteresovaného človeka, aby ste mali určitý odstup a videli to aj z iných perspektív.

Strana 4 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()