Fotografi, pamatate si este, kedy ste prechadzali na fullframe (teraz nemyslim analog)? Co vas k tomu viedlo? Nemali ste pokusenie kupit si radsej nejake kvalitne sklo?
Ešte nemám FF ale tiež o tom uvažujem (7D vs 5D niekedy bud. rok). Otázka je, či máš väčšinu FF skiel a či FF pre Teba predstavuje cestu, kt. chceš ísť (napr. stratíš "dosah" pri dlhých sklách oproti cropu). Ak plánuješ fotiť svadby alebo nejaké ďaľšie podobné eventy tak FF sa zíde. Všetko je to o spísaní si plusov a mínusov Nejaký návod resp. časový harmonogram na prechod nie je, skvelé foto spravíš cropom aj FF.
Ešte nemám FF ale tiež o tom uvažujem (7D vs 5D niekedy bud. rok). Otázka je, či máš väčšinu FF skiel a či FF pre Teba predstavuje cestu, kt. chceš ísť (napr. stratíš "dosah" pri dlhých sklách oproti cropu). Ak plánuješ fotiť svadby alebo nejaké ďaľšie podobné eventy tak FF sa zíde. Všetko je to o spísaní si plusov a mínusov Nejaký návod resp. časový harmonogram na prechod nie je, skvelé foto spravíš cropom aj FF.
prečo si myslíš že svadby sa nedajú fotiť crop-foťákom?
Tiez som uvazoval o FF. Aj ked Canon pre moje potreby nema zatial ako FF nic vhodne ( a cenovo dostupne). Nakoniec som sa rozhodol pre crop 7D. Pouzivam sice vacsinou aj tak L-kove FF skla (24-105, 70-200), ale od FF ma odhovorilo to, ze aj velka tele-krava objektiv 70-200 f/2.8 nebude nejako extra dlha. A pritom budem mat na krku velke telo, velky objektiv. Na 7D ako takom mi nic nevadi. Samozrejme ze FF stale pokusa. Zrejme ta moznost pracovat lepsie s hlbkou ostrosti, co si pred tym clovek nejak neuvedomuje. Ale bolo by mozno dobre pocut aj slovo skusenejsich, ako je to trebars s pevnymi svetelnymi sklami a pracou s hlbkou ostrosti na FF a crop-e. Ci ten rozdiel je citelni / mrte velky / alebo zanedbatelny. Sum mi na crop-e nevadi, neriesim ho. Pekne zrno z RAW-u ma svoje caro. Najlepsie by bolo sa stymi istymi objektivmi mat moznost povedzme cely den zabavat s FF a s cropom. Potom vecer pozriet fotky (lebo o tie v konecnom dosledku ide (ci nie?)) a rozhodnut sa ci FF alebo crop ...
a co ak niekto s full frame presiel spet na crop? ked ti 5D mk II nedokaze ostrit, ked ti s 11 ostriacich bodov funguje v sere iba stredny, ked proste mas chut smarit 2000e fotak o zem. ak canon vyrobi pouzitelny fotak do terenu s FF potom sa k nemu vratim zatial 7D a 1D, uvidime s cim dojde canon
Daju sa fotit aj crop fotakom, ale tie fotky nebudu nikdy vyzerat tak ako z full-framu. Hlbka ostrosti, dynamicky rozsah, ohniska pevnych skiel.. vsetko je akesi ine, lepsie, krajsie. O sume na vysokom iso ani nehovorim.
V brasni mam vzdy zo sebou aj crop ako zalohu ale pri foteni ho pouzivam minimalne, velakrat ho vobec nevytiahnem.
Daju sa fotit aj crop fotakom, ale tie fotky nebudu nikdy vyzerat tak ako z full-framu. Hlbka ostrosti, dynamicky rozsah, ohniska pevnych skiel.. vsetko je akesi ine, lepsie, krajsie. O sume na vysokom iso ani nehovorim.
V brasni mam vzdy zo sebou aj crop ako zalohu ale pri foteni ho pouzivam minimalne, velakrat ho vobec nevytiahnem.
o tom sme už v nejakom inom vlákne viedli diskusiu, nebudem sa opakovať, možno keby canon mal alternatívu k D700 možno ináč by som k tomu pristupoval. Ja by som sa uspokojil kludne s aps-h. A čo sa týka šumu bežne idem na 1600 na crope, na 50D, ktorý je bičovaný všade kvôli zlým výsledkom na vysokých citlivostiach a počas mojej krátkej kariéry som stihol zistiť, že zákazníci šum vôbec ale vôbec neriešia. aspon ja mám takú skúsenosť. ale tebe ako vysoko uznávanému (a úspešnému) v odbore som asi žiadnu novinku nepovedal ešte trošku sa rozpíšem ked dovolíš. partner môj (svadobný nie registrovaný používa 5D MK II+24-70+blesk ja 50D + 35/1.4 bez blesku v nízkosvetelných podmienkach a musím povedať, že obyčajný zákazníci a obyčajný plebs veľakrát považuje moje fotky za ľúbivejšie, lebo rozostrené pozadie a zaujímavé a iné sprostosti. a to vôbec nemusí byť pravda, ved ani nie je, nemám tie fotky lepšie, len iné. No čo som chcel povedať. že dá sa konkurovať aj FF.
Nepovedal som, že sa svadby nedajú fotiť cropom Ale viacerých fotografov čo poznám a fotia svadby fotia na FF.
Viem, že 5D má dosť starý AF, kt sa v šere nechytá okrem stredu preto som uvažoval ako alternatívu 7D kvôli spoľahlivejšiemu AF (aj o tom sa tu však viedli dlhé debaty).
o tom sme už v nejakom inom vlákne viedli diskusiu, nebudem sa opakovať, možno keby canon mal alternatívu k D700 možno ináč by som k tomu pristupoval. Ja by som sa uspokojil kludne s aps-h. A čo sa týka šumu bežne idem na 1600 na crope, na 50D, ktorý je bičovaný všade kvôli zlým výsledkom na vysokých citlivostiach a počas mojej krátkej kariéry som stihol zistiť, že zákazníci šum vôbec ale vôbec neriešia. aspon ja mám takú skúsenosť. ale tebe ako vysoko uznávanému (a úspešnému) v odbore som asi žiadnu novinku nepovedal ešte trošku sa rozpíšem ked dovolíš. partner môj (svadobný nie registrovaný používa 5D MK II+24-70+blesk ja 50D + 35/1.4 bez blesku v nízkosvetelných podmienkach a musím povedať, že obyčajný zákazníci a obyčajný plebs veľakrát považuje moje fotky za ľúbivejšie, lebo rozostrené pozadie a zaujímavé a iné sprostosti. a to vôbec nemusí byť pravda, ved ani nie je, nemám tie fotky lepšie, len iné. No čo som chcel povedať. že dá sa konkurovať aj FF.
To je pravda, ISO 1600 sa dá bežne využiť (LR3 vie pekne odšumovať, v rámci možností ofc). A na bežnej veľkosti (nie veľký print) tlačenej fotky to človek neuvidí. Navyše 35 f/1.4 L je skvelé sklo
To je na dlhsiu diskusiu. Mal som crop a bol som spokojny, robilo to pekne fotky Teraz mam FF a ked chytim do ruk crop, dost s nim bojujem lebo moje oko uz ma zafixovane ohniska a perspektivy objektivov cez hladacik FF fotoaparatu.
Mas pravdu, zakaznik sum neriesi, na papieri ho ajtak nevidno. Nemam fotit na iso3200, v niektorych situaciach aj 6400 (v tom pripade ide fotka automaticky do WB pretoze podanie farieb je uz mizerne).
Da sa aj s cropom spravit vela, napr. taky Tomas Zahumensky len nedavno vymenil crop za FF a kde je
Prechod na fullframe
či nie?
to isté ako známa ephoto-analógia: portrét-50/1.8
ešte trošku sa rozpíšem ked dovolíš. partner môj (svadobný nie registrovaný
Viem, že 5D má dosť starý AF, kt sa v šere nechytá okrem stredu preto som uvažoval ako alternatívu 7D kvôli spoľahlivejšiemu AF (aj o tom sa tu však viedli dlhé debaty).
Mas pravdu, zakaznik sum neriesi, na papieri ho ajtak nevidno. Nemam fotit na iso3200, v niektorych situaciach aj 6400 (v tom pripade ide fotka automaticky do WB pretoze podanie farieb je uz mizerne).
Da sa aj s cropom spravit vela, napr. taky Tomas Zahumensky len nedavno vymenil crop za FF a kde je
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa