Fotografi, pamatate si este, kedy ste prechadzali na fullframe (teraz nemyslim analog)? Co vas k tomu viedlo? Nemali ste pokusenie kupit si radsej nejake kvalitne sklo?
ephoto ta nema rado Dusan - je to o pozorovacej vzdialenosti voci urcitej velkosti zobrazovacej plochy... a nie je ta zobrazovacia plocha zhodou okolnosti velkost sniamaca ?
a uz ivem kde je problem...stlacam "reagovat" miesto "odoslat komentar"
a uz ivem kde je problem...stlacam "reagovat" miesto "odoslat komentar"
...ja ked napisem rozsiahlejsi text, ulozim si ho do schranky, pre kazdy pripad
Ale aby sme uzavreli DOF vs. velkost snimaca - je mi to v zasade jedno, ci ma alebo nema velkost snimaca na DOF vplyv a ci sa vlastne meni uhol a uhol meni DOF a ci je to relativne vlastne ta ista DOF - skratka s FF sa pracuje s DOF ovela lahsie ako s APSC. A to je prakticka skusenost Keby som vedel dostat niektore vysledky z kompaktu, pokial je teda velkost snimaca absolutne nepodstatna, nevlacil by som tie kila so sebou.
...ja ked napisem rozsiahlejsi text, ulozim si ho do schranky, pre kazdy pripad
Ale aby sme uzavreli DOF vs. velkost snimaca - je mi to v zasade jedno, ci ma alebo nema velkost snimaca na DOF vplyv a ci sa vlastne meni uhol a uhol meni DOF a ci je to relativne vlastne ta ista DOF - skratka s FF sa pracuje s DOF ovela lahsie ako s APSC. A to je prakticka skusenost Keby som vedel dostat niektore vysledky z kompaktu, pokial je teda velkost snimaca absolutne nepodstatna, nevlacil by som tie kila so sebou.
ty si to cele nepochopil ....velkost snimaca ma vplyv na DOF v tom smere, ze pre rovnaku kompoziciu ako pri APS-C musis ist s tym istym objektivom s FF snimacom blizsie... a tym padom je aj DOF mensia.. Ale pri tej istej vzdialenosti je rovnaka pri APS-C, FF,...
Docela uspesne diskutovana tema. Ja na full frame prejdem od buduceho pondelka takze hned ako budem moct tak sa s vami podelim o skusenosti, overim si v praxi ako to cele funguje.
ty si to cele nepochopil ....velkost snimaca ma vplyv na DOF v tom smere, ze pre rovnaku kompoziciu ako pri APS-C musis ist s tym istym objektivom s FF snimacom blizsie... a tym padom je aj DOF mensia.. Ale pri tej istej vzdialenosti je rovnaka pri APS-C, FF,...
... ak to aj nechapem, nevadi - ja si budem dalej fotit v presvedceni, ze FF ma mensiu DOF, lebo kvoli tomu som si ho kupil
no a myslim si, ze toto je dokaz tvrdenia, ze FF ma mensiu DOF pri fotografovani tej istej sceny s tym istym vysledkom (rozumej ta ista kompozicia).... pre spravne porovnavanie by sme mali mat vedla seba fotoaparaty nakonfigurovane tak, aby do porovnavky isli obe tela s iba jednou premennou a tou by mala byt velkost snimaca. To znamena, ze ASP-C bude mat 50 mm objektiv a FF bude mat tym padom (bavime sa o Canone, ktory ma crop factor 1.6) objektiv s ohniskovou vzdialenostou 80 mm. Toto nam zaruci, ze FOV a fotografovana scena (kompozicia) bude rovnaka, vzdialenost oboch pristrojov od fotogravovaneho objektu bude rovnaky (povedzme 500 cm), Samozrejme fotit budeme pri rovnakej clone (povedzme F2). Dosiahli sme teda stav, kedy jedinou premennou je velkost snimaca. 50 mm objektiv pri F2 bude mat pri ASP-C senzore (CoC = cca 0.019 mm) DOF: 75,7 cm 80 mm objektiv pri F2 bude mat na FF senzore (CoC = cca 0.03 mm) DOF: 46,2 cm
Takze by som rad ukoncil tuto debatu a na zaver zdoraznil, ze porovnavat mozme iba jablka s jablkami a nie s hruskami. Ked sa bavime o vplyve velkosti snimaca na DOF mali by sme pre vsetky porovnavane snimace pouzit rovnake podmienky, inak to nema vyznam. Ked chcem niekoho odfotit 50 mm ohniskom na ASP-C senzore tak ak chcem dostiahnut rovnaku perspektivu na FF budem musiet siahnut po 80 mm ohnisku na FF.... porovnavajme porovnatelne
no a myslim si, ze toto je dokaz tvrdenia, ze FF ma mensiu DOF pri fotografovani tej istej sceny s tym istym vysledkom (rozumej ta ista kompozicia).... pre spravne porovnavanie by sme mali mat vedla seba fotoaparaty nakonfigurovane tak, aby do porovnavky isli obe tela s iba jednou premennou a tou by mala byt velkost snimaca. To znamena, ze ASP-C bude mat 50 mm objektiv a FF bude mat tym padom (bavime sa o Canone, ktory ma crop factor 1.6) objektiv s ohniskovou vzdialenostou 80 mm. Toto nam zaruci, ze FOV a fotografovana scena (kompozicia) bude rovnaka, vzdialenost oboch pristrojov od fotogravovaneho objektu bude rovnaky (povedzme 500 cm), Samozrejme fotit budeme pri rovnakej clone (povedzme F2). Dosiahli sme teda stav, kedy jedinou premennou je velkost snimaca. 50 mm objektiv pri F2 bude mat pri ASP-C senzore (CoC = cca 0.019 mm) DOF: 75,7 cm 80 mm objektiv pri F2 bude mat na FF senzore (CoC = cca 0.03 mm) DOF: 46,2 cm
Takze by som rad ukoncil tuto debatu a na zaver zdoraznil, ze porovnavat mozme iba jablka s jablkami a nie s hruskami. Ked sa bavime o vplyve velkosti snimaca na DOF mali by sme pre vsetky porovnavane snimace pouzit rovnake podmienky, inak to nema vyznam. Ked chcem niekoho odfotit 50 mm ohniskom na ASP-C senzore tak ak chcem dostiahnut rovnaku perspektivu na FF budem musiet siahnut po 80 mm ohnisku na FF.... porovnavajme porovnatelne
Jedna premenna...a ty si tam dal dve ...rovnake podmienky znamena rovnake objektivy a potom urobit vyrez z FF. DOF bude presne taka ista
Takze zopakujem to aj sem: velkost cipu NEMA priamy vplyv na DOF. Ma na nu nepriamy vplyv, pretoze pre tu istu kompoziciu nas pouitie FF nuti pouizit dlhsie ohnisko (ktore ma vplyv na DOF) alebo podist blizsie (co ma opat priamy vplyv na DOF). Ale keby sme mali fotoaparat, ktory ma APS-C cip a vedeli ten cip fyzicky zvacsit na FF, tak pri danej snimke by sa DOF nemenila.. Menila by sa kompozicia, teda vyrez reality (zobrazovaci uhol). Zmena objektivu (aj ked za ucelom tej istej perspektivy je to iste ako zmena vzdialenosti...cize ano, to bude mat vplyv na DOF). Ale zmena velkosti snimaca ako taka NEMA ziadny vplyv na DOF. Koniec hlasenia
Jedna premenna...a ty si tam dal dve ...rovnake podmienky znamena rovnake objektivy a potom urobit vyrez z FF. DOF bude presne taka ista
...a toto ja povazujem za relativizaciu. Bud kompenzujeme "nedostatok" APSC objektivom 50vs80, aby "sa to dalo porovnat", ako pise mavin, alebo vyrezom, ako pises Ty - co podla mna nema prakticku logiku, ved nebudem rezat obraz z FF, aby bol zhodny s pohladom s APSC a "potom nam to vyjde" Mna nezaujima vyrez, mna zaujima scena, objekt, fotka - odfotim scenu s FF a APSC s rovnakymi objektivmi, s rovnakymi clonami a ROVNAKOU kompoziciou - bude DOF rovnaka ? Nebude. A u mna su toto rovnake podmienky Ja si myslim, ze je jasne, o com piseme a netvrdim, ze nemas pravdu, len ked niekto zjednodusene povie, ze FF - myslene voci mensim cipom samozerejme, ma mensiu hlbku ostrosti tak to az taky mytus nie je. Tot vsjo.
Prechod na fullframe
Dusan - je to o pozorovacej vzdialenosti voci urcitej velkosti zobrazovacej plochy... a nie je ta zobrazovacia plocha zhodou okolnosti velkost sniamaca ?
Ale aby sme uzavreli DOF vs. velkost snimaca - je mi to v zasade jedno, ci ma alebo nema velkost snimaca na DOF vplyv a ci sa vlastne meni uhol a uhol meni DOF a ci je to relativne vlastne ta ista DOF - skratka s FF sa pracuje s DOF ovela lahsie ako s APSC. A to je prakticka skusenost
Ale aby sme uzavreli DOF vs. velkost snimaca - je mi to v zasade jedno, ci ma alebo nema velkost snimaca na DOF vplyv a ci sa vlastne meni uhol a uhol meni DOF a ci je to relativne vlastne ta ista DOF - skratka s FF sa pracuje s DOF ovela lahsie ako s APSC. A to je prakticka skusenost
50 mm objektiv pri F2 bude mat pri ASP-C senzore (CoC = cca 0.019 mm) DOF: 75,7 cm
80 mm objektiv pri F2 bude mat na FF senzore (CoC = cca 0.03 mm) DOF: 46,2 cm
Takze by som rad ukoncil tuto debatu a na zaver zdoraznil, ze porovnavat mozme iba jablka s jablkami a nie s hruskami.
Ked sa bavime o vplyve velkosti snimaca na DOF mali by sme pre vsetky porovnavane snimace pouzit rovnake podmienky, inak to nema vyznam. Ked chcem niekoho odfotit 50 mm ohniskom na ASP-C senzore tak ak chcem dostiahnut rovnaku perspektivu na FF budem musiet siahnut po 80 mm ohnisku na FF.... porovnavajme porovnatelne
50 mm objektiv pri F2 bude mat pri ASP-C senzore (CoC = cca 0.019 mm) DOF: 75,7 cm
80 mm objektiv pri F2 bude mat na FF senzore (CoC = cca 0.03 mm) DOF: 46,2 cm
Takze by som rad ukoncil tuto debatu a na zaver zdoraznil, ze porovnavat mozme iba jablka s jablkami a nie s hruskami.
Ked sa bavime o vplyve velkosti snimaca na DOF mali by sme pre vsetky porovnavane snimace pouzit rovnake podmienky, inak to nema vyznam. Ked chcem niekoho odfotit 50 mm ohniskom na ASP-C senzore tak ak chcem dostiahnut rovnaku perspektivu na FF budem musiet siahnut po 80 mm ohnisku na FF.... porovnavajme porovnatelne
Ja si myslim, ze je jasne, o com piseme a netvrdim, ze nemas pravdu, len ked niekto zjednodusene povie, ze FF - myslene voci mensim cipom samozerejme, ma mensiu hlbku ostrosti tak to az taky mytus nie je. Tot vsjo.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa