Fórum » Pokec

Prechod na fullframe

coola
coola 2011-07-25 18:00:57+02
Fotografi, pamatate si este, kedy ste prechadzali na fullframe (teraz nemyslim analog)? Co vas k tomu viedlo? Nemali ste pokusenie kupit si radsej nejake kvalitne sklo?

lu_boss
2011-07-26 22:50:32+02
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
a ja mam rad OLYMPUS
ja SAM-PUS

b.a.f.o.a.r.t.
2011-07-26 22:59:45+02
príspevok od: lu_boss
ja SAM-PUS
aj ja ale elko od huberta je mnamka /sorac za spam

Strhak
2011-07-26 23:04:34+02
príspevok od: fct.sk
MY-CHCE_ME KRV! MY-CHCE-ME KRV!
krv nebude, ja sa nemienim hádať a už rozhodne nie kvôli technike. Tá mi je ukradnutá, mňa zaujíma obsah a to považujem za prvoradé. No a keďže mám úplne iný názor na vec ako on tak to nebudem s ním ďalej rozoberať lebo tu ku zhode nedôjde. Mám proste iné priority a toť vše

fct.sk
2011-07-26 23:23:13+02
príspevok od: Marcel Rebro
ja stredne prepeceny stejk z argentinskeho bycka s dubakovou omackou a anglickou zeleninou
ANO!!!

conan7
2011-07-26 23:36:23+02
ANO!!!
teraz vidím, kto si, ja ťa poznám

fct.sk
2011-07-27 00:11:40+02
príspevok od: conan7
teraz vidím, kto si, ja ťa poznám
som sa chytil na navnadu?

conan7
2011-07-27 00:17:51+02
som sa chytil na navnadu?
pruser mal som skôr kuknuť profil

fct.sk
2011-07-27 00:59:20+02
pruser mal som skôr kuknuť profil
aaaaaa....aj ja

mavin
2011-07-27 06:10:12+02
príspevok od: Strhak
krv nebude, ja sa nemienim hádať a už rozhodne nie kvôli technike. Tá mi je ukradnutá, mňa zaujíma obsah a to považujem za prvoradé. No a keďže mám úplne iný názor na vec ako on tak to nebudem s ním ďalej rozoberať lebo tu ku zhode nedôjde. Mám proste iné priority a toť vše
to si si ale vybral dost blbu temu na rozpravanie o obsahovej kvalite fotky. Milujem, ked niekto zalozi temu s jasnym cielom dozvediet sa urcite fakty ktoreho zaujimaju a namiesto toho tam najde niekolkostran pre neho bezcennych vymen nazorov. Nemyslis, ze ste boli aj s conanom trosku mimo temy?

"Fotografi, pamatate si este, kedy ste prechadzali na fullframe (teraz nemyslim analog)? Co vas k tomu viedlo? Nemali ste pokusenie kupit si radsej nejake kvalitne sklo?"

Velmi ste dotycnemu aj s conanom pomohli.

mavin
2011-07-27 06:12:09+02
príspevok od: Strhak
a ako tak pozeram, ani jeden z vas na fullframe nepresiel, takze prispiet k teme nemate cim (co sa vlastne aj stalo)

mavin
2011-07-27 06:31:15+02
Ja sa skusim odpustat od krvavych bojov z ktorych maju radost hlavne v redakcii
Presiel som na FF znenazdajky ked mi odisla moja milovana 20D. Uzasny fotoaparat (momentalne v nemocnici, tak drzte palce . Ale ako tu uz bolo spomenute, niet cesty spat (berte s rezervou podla fotografie ktoru fotograf robi - myslim teda zaner). Presiel som na 5D (MKI) z druhej ruky koli xy subjektivnych dovodov (menej mpx, tie iste baterie ako 20D, 40D, filmovy feel,...). FF nema mensiu hlbku ostrosti..to je taky trosku mytus ci skor omyl...len vas pusti blizsie, cim samozrejme klesa DOF. Ale spat k teme...technicky je FF samozrejme inde ako APS-C. Duplovane 5D MKII a D700 su neuveritelne masiny kt. spristupnili profi techniku sirsim masam. Nizka hodnota sumu, velky dynamicky rozsah...proste veci ktore, ako bolo spomenute, musi niekto ohodnotit a zaplatit. Platit by to mal (v pripade komercnej fotky) zakaznik, nie fotograf.
K porovnaniu 50D a 5D len tolko, ze pri rovnakom objektive a rovnakej kompozicii ten rozdiel uvidi aj vacsina zakaznikov. Problem je v tom, ze velmi zriedkavo taketo porovnanie zakaznik moze robit
Na druhu stranu, napr. p. Istvic fotografuje pokial viem 20D-ckou a robi fotografie, pri ktorych nikoho ani nenapadne mysliet na to, ze pri ISO 400 je tam sum. Proste su to Fotografie.
Cize na zaver...technicky ten rozdiel urcite pocitis..ale pokial nemas kvalitne objektivy, tak mozes byt aj sklamany..
povodne som si myslel to iste dufi, bohuzial to vyzera byt ale ovela vacsia veda, vid ine vlakno: www.ephoto.sk/forum/39/7479/hlbka-ostrosti-vs-velkost-snimaca/strana-1/

a tam konkretne prispevok od Mira Bartánusa:

Ja by som si dovolil oponovať. Nie je to tak jednoznačné. Nejde o veľkosť čipu (FX vs DX) ale o Circle of confusion (CoC), ktoré je počítané od podľa mňa dosť empirických (nefyzikálnych) parametrov (ako pozorovacia vzdialenosť, výsledné zväčšenie, hustota pixlov, konštanta 25, ..., viac na wikipédii).

Takže panuje nejaká zhoda (na základe nepresnej empírie kritizovanej vyššie) že CoC pre APS-C Nikon je 0.020mm, pre FX je 0.029mm a napr. pre 6x6 MF 0.053mm a tieto hodnoty sa dosadia do vzorcov pre DOF a hyporfokálnu vzdialenosť.

http://en.wikipedia.org/wiki/Circle_of_confusion
http://en.wikipedia.org/wiki/Zeiss_formula

Ale to je teória, v zhode s ňou to prakticky výborne opísal Jozef NR

Gurney
2011-07-27 10:55:32+02
príspevok od: mavin
milujem svoje fotky, lebo každá nedokonalosť na nich je výsledkom mojej snahy a nie produktom predimenzovanej techniky, ktorú vyrobil nejaký robot v Japonsku.

V prvom rade chcem byt s fotkou spokojny ja... az potom ma moze tesit, ze je s nou spokojny aj niekto iny. Osobne potrebujem fotit technikou, ktora mi dovoli vidiet co vsetko mozem na svojej praci zlepsit a mat moznost vysledok ovplyvniť. Neznasam pocit byt technikou limitovany - chcem byt limitovany iba sam sebou. Prepac, ale pri 5D MKII citim ze vysledok fotky ovplyvnujem ja - pri 50D som ten pocit nemal - ja som tam jednoducho tie hranice videl a citil.
V case ked som chcel kupit druhe telo k 40D uz 40D na trhu nebola a tak som siahol po 50D. Kedze som mal s cim porovnavat tak som jednoducho urobil rozhodnutie a 50D predal a kupil 5D MKII. Osobne nepoznam nikoho kto menil 40D za 50D. 50ka sa jednoducho predavala, lebo nic ine sa v tejto triede nove od Canonu vtej dobe kupit nedalo. Pre mna mala 50D iba jeden prinos - rychlejsie som presiel na FF.
Tak ja som prešiel z 40D na 50D. Prečo?.. microadjustment, display. Zistenia? 40-tka bola super.. 50-tka však krajšie šumí, super display, spomínaný microadjustment. Žiaden pocit zlého upgrade-u.
Na FF som prechádzal kvôli rozsahu 24-70ky pri FF je parádne široká. Doteraz fotím kombo 50D 5DmkII. Poznám hranice 50-tky ale aj výhody ako FPS a crop na dlhých ohniskách. Samozrejme vysoké ISO na FF je nezameniteľné.
Zhrniem: FF áno ale mňa k tomu priviedli až dobré sklá. No prídeš o FPS. Takže finálne aj tak skončíš u kombinácii FF APS-C.

mavin
2011-07-27 12:53:31+02
príspevok od: Gurney
Tak ja som prešiel z 40D na 50D. Prečo?.. microadjustment, display. Zistenia? 40-tka bola super.. 50-tka však krajšie šumí, super display, spomínaný microadjustment. Žiaden pocit zlého upgrade-u.
Na FF som prechádzal kvôli rozsahu 24-70ky pri FF je parádne široká. Doteraz fotím kombo 50D 5DmkII. Poznám hranice 50-tky ale aj výhody ako FPS a crop na dlhých ohniskách. Samozrejme vysoké ISO na FF je nezameniteľné.
Zhrniem: FF áno ale mňa k tomu priviedli až dobré sklá. No prídeš o FPS. Takže finálne aj tak skončíš u kombinácii FF APS-C.
FPS som nespominal.
50D moze mat vyznam pre cloveka uzko zameraneho na ucity zamer, kde FPS a crop factor najde svoje uplatnenie (sport napriklad).
Pre mna osobne napriklad ohnisko dlhsie ako 200 mm nema velmi prakticke uplatnenie. Mam napriklad ale kamarata, ktory sa s velkou vasnou venuje fotografovaniu zvierat a pre neho je jedinou volbou 7D aj ked sam priznava, ze si je vedomy vyhod FF tela, jeho prioritou je ale ina vlastnost ASP-C - a to crop factor kde jeho 100-400 objektiv dosahuje krasne priblizenie.

fct.sk
2011-07-27 13:53:22+02
Nechapem co sa tu deje, ale ePhoto mi "hlce" odpovede..tak skusam sem:
Rozpisal som sa a nejak mi zhltlo moj prispevok.. Tak skusim aspon v kratkosti este raz:
CoC ma co do cinenia s DOF samotnou. Neriesi vsak rozdiel v DOF pri FX vs DX. Ked si predstavis ze mas aparat s APS-c cipom a ze v urcitom momente mu tento cip "narastie" na FF, tak opticky sa v danej konfiguracii nic nezmenilo. Len to, ze mas vacsi uhol zaberu cize koli povodnej kompozicii (citaj vyrezu reality hladacikom) musis podist blizsie. No a jedno z pravidiel DOF hovori o tom, ze so zmensujucou sa zaostrovacou vzdialenostou sa zmensuje aj DOF (citaj cim ides blizsie, tym je DOF mensia). Takze este raz...hlbka ostrosti je pri vsetkych velkostiach cipov rovnaka.
Spatne este k tomu CoC, ak ma co do cinenia s "meraniami" na urovni pixlov, tak v tom pripade budu (aj ked minimalne) rozdiely v DOF medzi fyzicky rovnakymi velkostami cipov (napr. spominany Canon 50D a dajme tomu 400D alebo podobne). Jednoducho povedane DOF nie je fyzikalne meratelna a je to o pozorovacej vzdialenosti voci urcitej velkosti zobrazovacej plochy a bla bla bla.. Ale opakujem, FF, APS-C, DX, FX, maju rovnaku DOF resp. nemaju relativny priamy vplyv na DOF.

conan7
2011-07-27 14:16:29+02
aaaaaa....aj ja
nieže začnem ešte viac dehonestovať môjho jediného milovaného svadobného partnera nejakým spôsobom a pri tom špióni tu behajú

fct.sk
2011-07-27 14:49:02+02
nieže začnem ešte viac dehonestovať môjho jediného milovaného svadobného partnera nejakým spôsobom a pri tom špióni tu behajú
tak..spioni su vsade! triedny nepriatel nikdy nespi

jan.zitniak
2011-07-27 15:17:27+02
príspevok od: coola
Fotografi, pamatate si este, kedy ste prechadzali na fullframe (teraz nemyslim analog)? Co vas k tomu viedlo? Nemali ste pokusenie kupit si radsej nejake kvalitne sklo?
Podľa mňa by otázka nemala znieť ako prechádzať na fullframe, ale ako prechádzať na vyššiu triedu foťáka ...

Môj názor na postupný vývoj fotografa = kompakt alebo/a potom ultrazoom, základná zrkadlovka, pokročilá zrkadlovka alebo/potom fullframe, no a čo je potom, to nám prezradia len tí najvyvolenejší

lu_boss
2011-07-27 15:20:46+02
Nechapem co sa tu deje, ale ePhoto mi "hlce" odpovede..tak skusam sem:
Rozpisal som sa a nejak mi zhltlo moj prispevok.. Tak skusim aspon v kratkosti este raz:
CoC ma co do cinenia s DOF samotnou. Neriesi vsak rozdiel v DOF pri FX vs DX. Ked si predstavis ze mas aparat s APS-c cipom a ze v urcitom momente mu tento cip "narastie" na FF, tak opticky sa v danej konfiguracii nic nezmenilo. Len to, ze mas vacsi uhol zaberu cize koli povodnej kompozicii (citaj vyrezu reality hladacikom) musis podist blizsie. No a jedno z pravidiel DOF hovori o tom, ze so zmensujucou sa zaostrovacou vzdialenostou sa zmensuje aj DOF (citaj cim ides blizsie, tym je DOF mensia). Takze este raz...hlbka ostrosti je pri vsetkych velkostiach cipov rovnaka.
Spatne este k tomu CoC, ak ma co do cinenia s "meraniami" na urovni pixlov, tak v tom pripade budu (aj ked minimalne) rozdiely v DOF medzi fyzicky rovnakymi velkostami cipov (napr. spominany Canon 50D a dajme tomu 400D alebo podobne). Jednoducho povedane DOF nie je fyzikalne meratelna a je to o pozorovacej vzdialenosti voci urcitej velkosti zobrazovacej plochy a bla bla bla.. Ale opakujem, FF, APS-C, DX, FX, maju rovnaku DOF resp. nemaju relativny priamy vplyv na DOF.
ephoto ta nema rado
Dusan - je to o pozorovacej vzdialenosti voci urcitej velkosti zobrazovacej plochy... a nie je ta zobrazovacia plocha zhodou okolnosti velkost sniamaca ?

fct.sk
2011-07-27 16:14:10+02
do riti aj s tymto skriptom...to aby si clovek vsetko co napise pred osolanim ukladal do schranky...asi mas pravdu..teda s tym ephotom..
Nie, je to o fotografii velkosti X pozorovanej zo vzdialenosti Y. Vtedy sa ti urcity bod (vzhladom na rozlisovacie schopnosti ludskeho oka (ktore mimochodom nemame vsetci rovnake) alebo body javia ostre a ine neostre. Opakujem, zvacsenie snimaca nema ziadny vplyv na to co sa nan zobrazuje! Meni sa len uhol zobrazenia, nie DOF!

conan7
2011-07-27 16:18:04+02
tak..spioni su vsade! triedny nepriatel nikdy nespi
teraz už viem už budem obozretnejší no len počkaj, máš smolu že som tu na teba natrafil, budem mať na teba otázku

Strana 5 z 8

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()