Fórum » Pokec

Nikon D3200 s 24Mpx

Marek Janicko
Marek Janicko 2012-03-29 16:29:06+02
Nikon ma nove moresy, asi chce prebijat vyssiu triedu s nizsou.
V aprili nam chce Nikon oficialne ohlasit nove telo D3200 s 24Mpx.

Ak to tak pojde dalej predpokladm, ze D400 bude mat aspon 42 Mpx.
Rad by som vedel co za marketingovy tah je v tom.

http://nikonrumors.com/2012/03/28/nikon-d3200-coming-in-april-with-a-24mp-sensor-and-many-new-features.aspx/

keko
2012-04-19 09:36:44+02
Ja fotim na film. Mna to nevzrusuje. Ale nechapem, preco sa novy digitalny aparat stretava s takouto, prinajmensom rozpacitou reakciou.
Snad asi preto rozcarovanie, ze Nikon si dovolil na trh umiestnit za par susunov polokompakt s 24 milionmi bodov... Ze by tym predznacoval Velku Svetovu Vymenu Digitalnej Techniky?
Ocakavam hlasy, ze nie technika, ale fotograf robi fotografiu fotografiou. Mozno uz konecne ludia prestanu investovat do objektiviv, bleskov a filrov, mozno konecne na rad pridu skolenia. Mozno zazijem, ze sa ludia budu zaujimat viac o obsah fotografie ako o gamut monitora, na ktorom sa fotografia upravovala.
Bravo, Nikon konecne odclenil fotoaparaty od kopiriek, kamier a telefonov.

Marcel Rebro
2012-04-19 09:40:44+02
príspevok od: keko
Ja fotim na film. Mna to nevzrusuje. Ale nechapem, preco sa novy digitalny aparat stretava s takouto, prinajmensom rozpacitou reakciou.
Snad asi preto rozcarovanie, ze Nikon si dovolil na trh umiestnit za par susunov polokompakt s 24 milionmi bodov... Ze by tym predznacoval Velku Svetovu Vymenu Digitalnej Techniky?
Ocakavam hlasy, ze nie technika, ale fotograf robi fotografiu fotografiou. Mozno uz konecne ludia prestanu investovat do objektiviv, bleskov a filrov, mozno konecne na rad pridu skolenia. Mozno zazijem, ze sa ludia budu zaujimat viac o obsah fotografie ako o gamut monitora, na ktorom sa fotografia upravovala.
Este dobre ze neviem co ja gamut. Ale viem co je Mammut a to mi staci - kedze byvam v Raci

PS: Katka sensei dakuje, poster je super

hladacvody
2012-04-19 09:43:08+02
skoda ze nema horny displej,mam 3100 ku vadi mi stale sa pozerat na displej....,a tiez ten sum na 3100 je hrozny...

pyrula
2012-04-19 09:52:09+02
Takze... 24MP moze byt naozaj pre niekoho vela, ale... buduci rok tu budeme mat vysoke rozlisenie aj na monitoroch (retina display) co urcite zasiahne aj beznych uzivatelov kde 24 MP nebude na skodu. Na druhej strane 20 MB na komprimovany RAW moze byt pre bezneho uzivatela vela stale je tu moznost pouzivat JPEG.

pridavam tu aj 2 sample, kde je vidiet ze aj sklo ma vplyv na kvalitu:
http://mansurovs.com/wp-content/uploads/2012/04/Nikon-D3200-Image-Sample-1.jpg (18-55)
http://mansurovs.com/wp-content/uploads/2012/04/Nikon-D3200-Image-Sample-3.jpg (40/2.8)
viac tu: http://mansurovs.com/nikon-d3200-image-samples

Osobne vlastnim d800 + par kvalitnych skiel, a nemyslim si ze 36 je vela (dnes uz na priemernom stroji i5 + 8GB ram) sa s tym da pohodlne pracovat + ta kvalita 100% vyrezu... Nikon asi vie co robi, urcite maju zmapovany aj trh, samozrejme ze aj 24 MP lepsie znie pre marketing. Minule som bol takto v obchode s fototechnikou a zakaznik sa vylucne pytal na MP, nic ine ho nezaujimalo (taky BFU).

bonifacko
2012-04-19 11:12:00+02
Mne by vadila ta velkost RAW suborov. 18 mpx je hranica. Mal by som rychlo kupit k-5.

keko
2012-04-19 11:29:26+02
príspevok od: Marcel Rebro
Este dobre ze neviem co ja gamut. Ale viem co je Mammut a to mi staci - kedze byvam v Raci

PS: Katka sensei dakuje, poster je super
Tesim

Fatty
2012-04-19 13:54:41+02
príspevok od: keko
oh my god...ty si tak cool, ty fotis na film...ved ty na to mas a my chudobnejsi loseri musime furt len na digital...ou ou ou Bravoo

tomis.ales
2012-04-19 13:58:50+02
24 Mpx zvysi dopyt po vacsich kartach, rychlejsich RAM, lepsich HDD a vykonnejsich PC (pridavne mena citaj ako DRAHSICH). Pricom realna pridana hodnota oproti napr. D3100 / D5100 s objetkivmi rovnakej triedy je pre bezneho uzivatela nulova. Marketing, nic ine to neni.

Fatty
2012-04-19 14:14:04+02
príspevok od: tomis.ales
24 Mpx zvysi dopyt po vacsich kartach, rychlejsich RAM, lepsich HDD a vykonnejsich PC (pridavne mena citaj ako DRAHSICH). Pricom realna pridana hodnota oproti napr. D3100 / D5100 s objetkivmi rovnakej triedy je pre bezneho uzivatela nulova. Marketing, nic ine to neni.
jasné, ved Nikon je dlhoročný výrobca RAM, pam. kariet a počítačov...

keko
2012-04-19 14:26:01+02
príspevok od: Fatty
oh my god...ty si tak cool, ty fotis na film...ved ty na to mas a my chudobnejsi loseri musime furt len na digital...ou ou ou Bravoo
Asi som sa zle vyjadril. Alebo si sedis na kabli. Ja nerfotim na film, preotze je cool,. Ale som tu jediny, co pokrok v digitalnrj fotografii v podobe 24 Mpix neodmieta.
Naopak, ja som chudobny, pretze nemam na obmienanie fotakov kazde 3 roky. Moje fotoaparaty maju aj 40 rokov a moj najlepsi objektiv je z roku 1972. A ten prenesie s prstom v zadku vyse 60 milionov bodov ...

rumpeak
2012-04-19 15:23:37+02
príspevok od: hladacvody
skoda ze nema horny displej,mam 3100 ku vadi mi stale sa pozerat na displej....,a tiez ten sum na 3100 je hrozny...
A nebude to tím, že Nikon potřebuej marketingově odlišit D3100 od dražších foťáků, takže tam prostě nedá horní diplej, který by foťák výrobně prodražil jen o pár haléřů? MYslím že ano, takže pokud chceš horní displej (bez kterého bych já osobně foťák nebral), asi holt budeš muset koupit něco jiného než entry level...

tomis.ales
2012-04-19 15:25:08+02
príspevok od: Fatty
jasné, ved Nikon je dlhoročný výrobca RAM, pam. kariet a počítačov...
Poznas prislovie ruka ruku myje?
Chcel som hlavne povedat, ze pre obyc. cloveka je take rozlisenie uplne na hovno.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-04-19 15:33:11+02
príspevok od: tomis.ales
Poznas prislovie ruka ruku myje?
Chcel som hlavne povedat, ze pre obyc. cloveka je take rozlisenie uplne na hovno.
Odvazne, nicim nepodlozene tvrdenie. Rovnako ako ked sa zdvihlo rozlisenie zo 6 na 12 Mpx. Dozrelo vo mne rozhodnutie sa k tomu obsirnejsie vyjadrit. Takze zacinam pisat blog...

hladacvody
2012-04-19 15:33:14+02
príspevok od: rumpeak
A nebude to tím, že Nikon potřebuej marketingově odlišit D3100 od dražších foťáků, takže tam prostě nedá horní diplej, který by foťák výrobně prodražil jen o pár haléřů? MYslím že ano, takže pokud chceš horní displej (bez kterého bych já osobně foťák nebral), asi holt budeš muset koupit něco jiného než entry level...
vies zacal som fotit pred rokom aj tromi mesiacmi,chcel som zrkadlo,ale nevedel som ci ma to chyyti,tak som rozmyslal a zacal som z entry,teraz som uz mudrejsi ,kazdy sa nejako ucime,keby som vedel ze ma to tak chyti,bral by som vyssiu triedu...

rumpeak
2012-04-19 15:36:15+02
vies zacal som fotit pred rokom aj tromi mesiacmi,chcel som zrkadlo,ale nevedel som ci ma to chyyti,tak som rozmyslal a zacal som z entry,teraz som uz mudrejsi ,kazdy sa nejako ucime,keby som vedel ze ma to tak chyti,bral by som vyssiu triedu...
TAk to já měl výhodu, že jsem si půjčoval z práce OLYMPUS E620 a kámoš měl D80. Začínal jsme asi před rokem a půl a věděl tedy, co chci, tak myslím, že jsme v rámci možností vybral nejlíp jak jsem mohl

hladacvody
2012-04-19 15:39:32+02
TAk to já měl výhodu, že jsem si půjčoval z práce OLYMPUS E620 a kámoš měl D80. Začínal jsme asi před rokem a půl a věděl tedy, co chci, tak myslím, že jsme v rámci možností vybral nejlíp jak jsem mohl
vybral si dobre aj s tou 24-80kou,kolegyna ho ma ,neda nan dopustit....,je teraz banujem,aspon som sa o to viac naucil v photoshope....

hladacvody
2012-04-19 15:42:00+02
vybral si dobre aj s tou 24-80kou,kolegyna ho ma ,neda nan dopustit....,je teraz banujem,aspon som sa o to viac naucil v photoshope....
som sa sekol 24-70..

rumpeak
2012-04-19 15:48:17+02
príspevok od: pyrula
Takze... 24MP moze byt naozaj pre niekoho vela, ale... buduci rok tu budeme mat vysoke rozlisenie aj na monitoroch (retina display) co urcite zasiahne aj beznych uzivatelov kde 24 MP nebude na skodu. Na druhej strane 20 MB na komprimovany RAW moze byt pre bezneho uzivatela vela stale je tu moznost pouzivat JPEG.

pridavam tu aj 2 sample, kde je vidiet ze aj sklo ma vplyv na kvalitu:
http://mansurovs.com/wp-content/uploads/2012/04/Nikon-D3200-Image-Sample-1.jpg (18-55)
http://mansurovs.com/wp-content/uploads/2012/04/Nikon-D3200-Image-Sample-3.jpg (40/2.8)
viac tu: http://mansurovs.com/nikon-d3200-image-samples

Osobne vlastnim d800 + par kvalitnych skiel, a nemyslim si ze 36 je vela (dnes uz na priemernom stroji i5 + 8GB ram) sa s tym da pohodlne pracovat + ta kvalita 100% vyrezu... Nikon asi vie co robi, urcite maju zmapovany aj trh, samozrejme ze aj 24 MP lepsie znie pre marketing. Minule som bol takto v obchode s fototechnikou a zakaznik sa vylucne pytal na MP, nic ine ho nezaujimalo (taky BFU).

Ne že bych byl kdovíjaký příznivec počtu megapixelů, ale D800 se Sigmou 85mm f1,4 je přesně to co chci a až spadne cena těla na cca 50 000 Kč jdu do něho taky. Full HD je dneska už hodně dlouho z aZenitem a počítám, že po ne kdovíjakém úspěchu 3D televizí nás budou chtít výrobci zobrazovací techniy rychle zahltit něčím novým, protože z něčeho holt musejí být živi. Takže čekám docela rychlý nástup 4K. A přiznejme si, na 150cm LCD v Obýváku se Megapixely budou hodit. A když se budeme dívat na fotky za 20 let na 3 metrové uhlopříčce, tak si budem říkat, že škoda že ty foťáky tehdy neměli 60 Mpx. Na holografii apod. bych v krátkodobém horizontu (řekněme 20 let) mc nesázel, vývoj dneska není hnán potřebou vojenského výzkumu, navíc miniaturizace křemíkových polovodičových technologií se pomalu blíží fyzikálním limitům, takže nějaké převratné zázraky bych do budoucna neočekával.

rumpeak
2012-04-19 15:51:55+02
som sa sekol 24-70..
No já když ho koupil, tak jsem měl problém s front focusem, ale po seřízení nedám dopustit. Však mrkni poslední fotky a ber v potaz, že jsem téměř nedoostřoval

rumpeak
2012-04-19 15:53:10+02
No já když ho koupil, tak jsem měl problém s front focusem, ale po seřízení nedám dopustit. Však mrkni poslední fotky a ber v potaz, že jsem téměř nedoostřoval
Sakra neuvědomil jsem si, že to tady stejně kvůli tomu limitu 500 kb na soubor hodn zmenšuju, takže asi neuvidíš...

Strana 4 z 6

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()