Asi som sa zle vyjadril. Alebo si sedis na kabli. Ja nerfotim na film, preotze je cool,. Ale som tu jediny, co pokrok v digitalnrj fotografii v podobe 24 Mpix neodmieta. Naopak, ja som chudobny, pretze nemam na obmienanie fotakov kazde 3 roky. Moje fotoaparaty maju aj 40 rokov a moj najlepsi objektiv je z roku 1972. A ten prenesie s prstom v zadku vyse 60 milionov bodov ...
Nikto ta nenuti menit fotak kazde 3 roky, ja som si kupil pred rokom z ruhej ruky nikon D2Hs ma 220000 cvakov, 4MPix.. nikde nieje napisane ze musis tu techniku menit, dolezite je len poznat jej hranice, vediet pri akom svetle ake iso este budes vediet zachranit/pouzit atd..
Ne že bych byl kdovíjaký příznivec počtu megapixelů, ale D800 se Sigmou 85mm f1,4 je přesně to co chci a až spadne cena těla na cca 50 000 Kč jdu do něho taky. Full HD je dneska už hodně dlouho z aZenitem a počítám, že po ne kdovíjakém úspěchu 3D televizí nás budou chtít výrobci zobrazovací techniy rychle zahltit něčím novým, protože z něčeho holt musejí být živi. Takže čekám docela rychlý nástup 4K. A přiznejme si, na 150cm LCD v Obýváku se Megapixely budou hodit. A když se budeme dívat na fotky za 20 let na 3 metrové uhlopříčce, tak si budem říkat, že škoda že ty foťáky tehdy neměli 60 Mpx. Na holografii apod. bych v krátkodobém horizontu (řekněme 20 let) mc nesázel, vývoj dneska není hnán potřebou vojenského výzkumu, navíc miniaturizace křemíkových polovodičových technologií se pomalu blíží fyzikálním limitům, takže nějaké převratné zázraky bych do budoucna neočekával.
Odvazne, nicim nepodlozene tvrdenie. Rovnako ako ked sa zdvihlo rozlisenie zo 6 na 12 Mpx. Dozrelo vo mne rozhodnutie sa k tomu obsirnejsie vyjadrit. Takze zacinam pisat blog...
Oh Karol sa rata medzi obycajnych clovekov
Ale vazne ... kolko ludi tu na ephoto tlaci vacsie rozmery ako A4 ??? Kolko VOBEC este tlaci fotky na papier ? Asi by to bola zaujimava anketa, skus ju zrealizovat a poriadne spopularizovat nech su aj nejake vysledky (mozno uz taka bola, nepamatam).
Odvazne, nicim nepodlozene tvrdenie. Rovnako ako ked sa zdvihlo rozlisenie zo 6 na 12 Mpx. Dozrelo vo mne rozhodnutie sa k tomu obsirnejsie vyjadrit. Takze zacinam pisat blog...
Myslim, ze vrchol rozlisenia sa uz dosiahol, medzi obyc. ludmi urcite. Nikto z nich si asi nebude tlacit fotky na format A3 ci A2. pri 6 Mpx to bolo dost nahrane, bolo to malo uz vtedy. Aj ked asi pridu 4K monitory (ktovie kedy), stale by dokazali zobrazit iba 1/3. Za svojim nazorom si stale stojim, mozno za rok za dva to budem brat inak. Ale zatial nepoznam normalneho uzivatela, ktory by si tlacil fotky vacsie ako 13x18. A D3200 je pre normalnych uzivatelov. Pokrok sa nezastavi, ja viem, ale myslim, ze narast rozlisenia ide rychlejsie ako ine veci. Ten blog si ale urcite rad precitam.
Nikto ta nenuti menit fotak kazde 3 roky, ja som si kupil pred rokom z ruhej ruky nikon D2Hs ma 220000 cvakov, 4MPix.. nikde nieje napisane ze musis tu techniku menit, dolezite je len poznat jej hranice, vediet pri akom svetle ake iso este budes vediet zachranit/pouzit atd..
Mna nie, mas absolutnu pravdu. To iba tuna posmutnele publikum negativne sa stavajuce k pokroku v podobe 24 MPix. Aj ja mam D2x. V robote. Priznam sa, ze ani netusim, kolko ma bodov...
No já když ho koupil, tak jsem měl problém s front focusem, ale po seřízení nedám dopustit. Však mrkni poslední fotky a ber v potaz, že jsem téměř nedoostřoval
no aj kolegyna ma pekne ostre fotecky ,je to parada
Podľa mňa by sa mali radšej zamerať na dynamický rozsah a znižovanie šumu, aj keď aj toto sa zlepšuje, ale nejde to takým tempom ako MPix. Možno by bolo dobré ľudí naučiť na EV, predsa 14 je viac ako 11 (aj reálne je to využiteľné) a zabudnúť na pixely, ktoré sú už zbytočne predimenzované, tak ale načo si ľudí naučili to zvyšujú a to predáva.
Podľa mňa by sa mali radšej zamerať na dynamický rozsah a znižovanie šumu, aj keď aj toto sa zlepšuje, ale nejde to takým tempom ako MPix. Možno by bolo dobré ľudí naučiť na EV, predsa 14 je viac ako 11 (aj reálne je to využiteľné) a zabudnúť na pixely, ktoré sú už zbytočne predimenzované, tak ale načo si ľudí naučili to zvyšujú a to predáva.
NEX 7 s podobným senzorom má 13,4EV DR (čo je viac ako moj Nikon D700), ako vieš že D3200 má 11? tiež si myslím že 16 Mpx stačí, ale keď to zvláda 24Mpx a karty sú lacné, RAW v LR ide komfortne spracovať aj na starom 5 ročnom dvojjadre - tak prečo nie
Navyše si myslím že ten, kto nevie fotiť, tak vyššie rozlíšenie mu aj tak nepomôže, ale ten čo má pekné 12Mpx fotky ich bude mať pekné aj v 24Npx, akurát ich bude mať väčšie a ostrejšie a možno sa mu bude lepšie odšumovať do tlače
NEX 7 s podobným senzorom má 13,4EV DR (čo je viac ako moj Nikon D700), ako vieš že D3200 má 11? tiež si myslím že 16 Mpx stačí, ale keď to zvláda 24Mpx a karty sú lacné, RAW v LR ide komfortne spracovať aj na starom 5 ročnom dvojjadre - tak prečo nie
Navyše si myslím že ten, kto nevie fotiť, tak vyššie rozlíšenie mu aj tak nepomôže, ale ten čo má pekné 12Mpx fotky ich bude mať pekné aj v 24Npx, akurát ich bude mať väčšie a ostrejšie a možno sa mu bude lepšie odšumovať do tlače
Plne súhlasím. Tých 11EV bolo myslených všeobecne. Takých 20EV a človek nemusí riešiť prepaly.? Vysoké rozlíšenie je logické práve u profi triedy, kde sa to naozaj využije a aj sa to už praktizuje (D800, 645D...). Ale mnohým amatérom tie čísla asi mastia ego. Ja sa s tým moc nezaoberám, som spokojný s tým čo mám.
Tento Nikon bude mat pravdepodobne vacsi dynamicky rozsah ako 5D MKIII
Nebude vadit tento pokrok ludom co fotia na zakazku? Napriklad ked bude mat zakaznik entry level zrkadlovku s 24MPix, tak bude chciet platiti za fotky ktore su 12MPix? Samozrejme zavisi to od typu zakazky, kvalit fotografa a povahy zakaznika atd... Ale aj tak sa niektory zivnostnici nevyhnu asi dalsim nakladom za nakupy novych nastrojov.
pozri as aky dynamicky rozsah ma LCD monitor resp tlacen fotka a zistis ze to je aj tak jedno
Nebude vadit tento pokrok ludom co fotia na zakazku? Napriklad ked bude mat zakaznik entry level zrkadlovku s 24MPix, tak bude chciet platiti za fotky ktore su 12MPix? Samozrejme zavisi to od typu zakazky, kvalit fotografa a povahy zakaznika atd... Ale aj tak sa niektory zivnostnici nevyhnu asi dalsim nakladom za nakupy novych nastrojov.
Ja som zatial to stastie na ludi, ktory sa pytaju na MPx nemal. A ak budem mat, tak stale sa da vymysliet taka odpoved, ze ich udaj o MPx dalej nebude zaujimat.
pozri as aky dynamicky rozsah ma LCD monitor resp tlacen fotka a zistis ze to je aj tak jedno
No s týmito údajmi som sa pri monitoroch a tlačiarňach nestretol. Nie je to až tak jedno, napr. foto architektúry, alebo krajinka: budova (skala...) fajn exponovaná, ale obloha prepálená, pri vyššom d. rozsahu sa to dá upraviť v PC....To isté platí aj pri tieňoch. Zatiaľ ostáva len HDR.
No s týmito údajmi som sa pri monitoroch a tlačiarňach nestretol. Nie je to až tak jedno, napr. foto architektúry, alebo krajinka: budova (skala...) fajn exponovaná, ale obloha prepálená, pri vyššom d. rozsahu sa to dá upraviť v PC....To isté platí aj pri tieňoch. Zatiaľ ostáva len HDR.
hm a v tejto entry level triede ktory objektiv dobre vykresli toto zbytocne rozlisenie?asi nie najlacnejsi setak ktory sa najcastejsie k tomuto typu techniky predava..
hm a v tejto entry level triede ktory objektiv dobre vykresli toto zbytocne rozlisenie?asi nie najlacnejsi setak ktory sa najcastejsie k tomuto typu techniky predava..
uvidíme na internete su ostré fotky aj z 18-555VR aj 18-105 VR , 55-300G, 45mm G micro, ukážkové na nikon.com a aj na mansurovs.com som tuším niečo videl
Ja v zásade nemám problém s tým, že je na trhu lowend DSLR s 24 MPix; každé rozšírenie ponuky len obohacuje trh. Ja by som si to ale nekúpil a vychádzam z vlastných skúseností. Mám 12MPix DSLR a i to sa mi zdá postačujúce, dokonca až priveľa na bežné fotky. Som amatér, živím sa iným ako fotografiou a fotky si nechám vytlačiť akurát tak do rodinného albumu (formát 10x15), kde s prehľadom stačí 6 MPix bez ujmy na kvalite, maximálne zarámovať do obrazu vo formáte A4 a tam mám momentálne fotky v rozlíšení 10 MPix. Pri bežnom fotení fotím práve na 10 MPix. Ak dávam fotky na net, aj tak to musím vždy zmenšiť. Už JPEGy mi pekne zahlcujú kartu i harddisk, o RAWoch nehovoriac. Skutočne nevidím pre amatéra zmysel mať fotky s rozlíšením 24 MPix a predpokladám, že takmer nikto z tunajších amatérov (rozumej tých, ktorí sa fotením neživia) netlačil fotky na viac, ako A3. A k tým profesionálom: špičkové stroje (D1x, 5D Mk III, D4, jediná výnimka D800) majú menej MPix a nemám pocit, žeby boli akokoľvek pre profíka nepostačujúce.
Nikon D3200 s 24Mpx
V aprili nam chce Nikon oficialne ohlasit nove telo D3200 s 24Mpx.
Ak to tak pojde dalej predpokladm, ze D400 bude mat aspon 42 Mpx.
Rad by som vedel co za marketingovy tah je v tom.
http://nikonrumors.com/2012/03/28/nikon-d3200-coming-in-april-with-a-24mp-sensor-and-many-new-features.aspx/
Naopak, ja som chudobny, pretze nemam na obmienanie fotakov kazde 3 roky. Moje fotoaparaty maju aj 40 rokov a moj najlepsi objektiv je z roku 1972. A ten prenesie s prstom v zadku vyse 60 milionov bodov ...
Ale vazne ... kolko ludi tu na ephoto tlaci vacsie rozmery ako A4 ??? Kolko VOBEC este tlaci fotky na papier ? Asi by to bola zaujimava anketa, skus ju zrealizovat a poriadne spopularizovat nech su aj nejake vysledky (mozno uz taka bola, nepamatam).
Pokrok sa nezastavi, ja viem, ale myslim, ze narast rozlisenia ide rychlejsie ako ine veci.
Ten blog si ale urcite rad precitam.
Sorry
Atok
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa