Fórum » Ephoto - návrhy a pripomienky

Anketa o anonymite

julo kotus
julo kotus 2010-12-20 10:57:51+01
Ahojte, dávam do pozornosti anketu o bodovaní a anonymite fotiek "na kritiku". Môžete prejaviť svoj názor.

Cako
ocenenie redakciou 2010-12-20 14:36:45+01
príspevok od: Martin Školiak
Fotografie priateľov by sa mali zobraziť tiež len po 24h. Nemali by sa vkladať do fotografií fonty ( mená prípadne logá). Často sa takto označené fotografie, hlavne ak sú od úspešných autorov zvezú popri ich predošlej úspešnej tvorbe. Aj keď nie vždy sú tak vynikajúce ako predošlé. Rukopis autora by sa mal spoznať aj bez podpisu a rovnakého rámčeka.
presne presne...

conan7
2010-12-20 14:38:14+01
hmmmmmmm zakázať fonty, zakázať rámik, problém s rukopisom, nedalo by sa to, a vidieť to a vystopovať autora........................
najlepšie bude asi zakázať pridávanie fotiek.........

Martin Školiak
2010-12-20 14:45:27+01
príspevok od: Marcel Rebro
Čo myslíš presne tým \"Fotografie priateľov by sa mali zobraziť tiež len po 24h\"?
Však keď si klikneš na profil-náhľad profilu-tak tam máš potom zobrazené najnovšie fotografie priateľov užívateľa.

haplo602
2010-12-20 14:49:57+01
no ja neviem ... po par zhliadnutiach tvorby neiktorych autorov som ich vedel urcit aj z malych nahladov, nieto este z plnej fotky.

jedine by som zrusil zobrazovanie hodnoteni pri komentaroch (ako to bolo na starom ephoto).

brki
2010-12-20 14:50:26+01
ja som za anonymitu. Aj bez nej sa snažím hodnotiť fotku a nie autora. Ale je jasné (a nie je to len problém ephota), že mnohí autori sú silne ovplyvnení tým, že vedia, kto je autorom fotky. Predsa tu hodnotíme fotky a nie autorov. Inými slovami...na svoje fotky sa dá upozorniť nielen ich kvalitou, ale aj svojou aktivitou pri kladnom hodnotení iných. A to je dôvod, prečo podporujem anonymitu. Nech sa hodnotia fotky a nie rámčeky, podpisy a mená autorov. Dokonca som aj za to, aby pred hodnotením nebolo vidno ani komentáre a body iných, tak ako to býva pri fotosúťažiach. Keď autor považovaný za uznávaného na tomto portáli ohodnotí fotku, mnohých to silne ovplyvní. \"Transparentnosť\" v zmysle uverejnenia mena autora a ďalších identifikátorov má v tomto prípade za dôsledok neobjektívnosť. Samozrejme nikdy sa nevyhneme tomu, že niektorí sú identifikovateľní aj bez podpisu...Cako, alebo attila.farkas a iní

Stratený Stano
ocenenie redakciou 2010-12-20 14:50:51+01
Ja som len strašne zvedavý, ako sa zmení myslenie hodnotiacich, keď nebudú vidieť autora. Ako odrazu budú všetci objektívne a fundovane komentovať a hodnotiť...
Ale, ľudia, nebuďte na smiech. Nič sa nezmení, komentáre typu \"Krásne\" a \"Júúúj\" a záplava sedmičiek budú pokračovať. Riešilo sa to už kade-tade na iných portáloch a nič sa nevyriešilo...
Ja osobne stále budem dávať svoje rámiky a podpis, tak som zvyknutý a komu sa nebude páčiť, nech sa nezastavuje...
V ankete som odklilol, že chcem vidieť autora. Lebo nepíšem listy anonymom, lebo pri rozprávaní sa dívam ľuďom do očí...

Cyril
2010-12-20 14:51:10+01
Ja by som zviditelnil autorov. I tak ked chcem, si zistim o koho ide, do vela fotografii nenakukam, len ktore ma zaujmu. Bodovanie? Bodujem len tie, ktore by som si dal na stenu, inak to nema vyznam. Autora skor zaskocia nizke body, komentar ho \"nakopava\" lepsie.
Pacila by sa mi volba \"vloz do kritiky so zakazanym bodovanim\", tu by som vyuzival. Zial, nejde to.
Dalej by som dal vystavnu skrinu s najviac komentami alebo najviac zobrazovanu foto, bez vplyvu nazbieranych bodov. Viem okukavam od konkurencie, tam to funguje dobre.
Roztriedenie bodovania? Uprimne, kto z toho profituje, komu je to na co dobre? Najvacsi nezmysel aky tu je. Kludne by stacila jedna znamka (ked uz znamka). Na ostatne vyhrady/pochvaly mas predsa priestor na komentar.

Granko
2010-12-20 14:53:57+01
inak bodovanie tromi známkami na amatérskom portáli je trochu zbytočnosť...pretože je amatérsky...pomer tých, čo prezerajú fotky na kalibrovaných monitoroch je oveľa menší, určiť kvalitu pri 800x600 je skôr namáhanie očí zvlášť keď málokto dá fotku v maximálnom rozlíšení servera, v menšine sú aj tí, čo majú aspoň nejaké vedomosti o kompozícií atď. drvivá väčšina aj tak hodnotí podľa toho, či sa im fotka páči, čo je na nej - či je to milé, pekné, krásne, super, nádhera...a keďže nepísaná stupnica je 6-7, výnimočne 5, jeho význam je len pre ego, ješítnosť a podobné výstrelky...fakt kvalitné fotky mali i tak v starom systéme bodovanie vypnuté, pridané boli mimo čas húfu uploadovačov a podobne..

wayne
2010-12-20 14:54:07+01
som proti anonymite vo vseobecnosti. ak niekto potrebuje pocit anonymity, nech ide na 4chan.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-12-20 14:56:32+01
príspevok od: rbr69
zvolil som volbu \"Nechcem známky, iba slovný komentár + posunúť foto medzi TOP\" ale tym myslim aj plnu anonymitu autora, je to tak myslene?
... pri pohlade na fotku by mal byt pozorovatel oprosteny od ostatnych vplyvov, mozno by som mu prvy raz pri este neokomentovanej fotke ani nezobrazil ostatne komenty, az potom, ked okomentuje ale to by som asi chcel vela, vymyslam nove variacie, ci?
súhlas z mojej strany. akurát by som dal ešte možnosť, ak by niekto nechcel komentovať, zobrazili by sa mu komenty ostatných, ale už by nemohol komentovať ani hodnotiť.

Wiki
2010-12-20 14:57:16+01
Doteraz som si myslela, že tu ľudia dávajú fotky preto, aby ukázali niečo zo svojej tvorby. Takto tu z toho zachvíľu bude portál anonymných fotografov. Ale nech, aj tak sem neprestanem chodiť.

Cyril
2010-12-20 15:03:39+01
príspevok od: Martin Brojo
súhlas z mojej strany. akurát by som dal ešte možnosť, ak by niekto nechcel komentovať, zobrazili by sa mu komenty ostatných, ale už by nemohol komentovať ani hodnotiť.
A to by bolo naco dobre? Ved sa ucime aj komentovat a niekedy mi komenty pomozu, mozno aj zmenim vdaka nim nazor.

attila.farkas
2010-12-20 15:03:40+01
príspevok od: Granko
inak bodovanie tromi známkami na amatérskom portáli je trochu zbytočnosť...pretože je amatérsky...pomer tých, čo prezerajú fotky na kalibrovaných monitoroch je oveľa menší, určiť kvalitu pri 800x600 je skôr namáhanie očí zvlášť keď málokto dá fotku v maximálnom rozlíšení servera, v menšine sú aj tí, čo majú aspoň nejaké vedomosti o kompozícií atď. drvivá väčšina aj tak hodnotí podľa toho, či sa im fotka páči, čo je na nej - či je to milé, pekné, krásne, super, nádhera...a keďže nepísaná stupnica je 6-7, výnimočne 5, jeho význam je len pre ego, ješítnosť a podobné výstrelky...fakt kvalitné fotky mali i tak v starom systéme bodovanie vypnuté, pridané boli mimo čas húfu uploadovačov a podobne..
si to vystihol

brki
2010-12-20 15:04:35+01
Keď tak čítam názory...čo to vlastne bodovnie je? Podľa mňa len kvantitatívne vyjadrenie slovného hodnotenia...aby sa to dalo nejako štatisticky vyhodnotiť. Kľudne to tu môže byť bez bodovania, potom by stratili význam aj tie všetky topky....ale myslím, že fotogaléria by stratila aj na atraktívnosti. Človek je tvor súťaživý...to je normálne

Cerberus
2010-12-20 15:09:21+01
príspevok od: julo kotus
Ahojte, dávam do pozornosti anketu o bodovaní a anonymite fotiek "na kritiku". Môžete prejaviť svoj názor.
Práve včera som si s jedným užívateľom písal že mohla byť verejná diskusia už nejaký čas na e-phote iniciovaná redakciou a je to tu. Tu je môj názor:

1. BODOVANIE: Bol by som za systém, že by bolo voliteľných 9 kategórií, čo by aj sedelo s počtom náhľadov na novej titulnej stránke. Kategórie by mohli byť napríklad: 1.portrét, akt; 2.krajina; 3.makro; 4.dokument, reportáž, street; 5.wildlife; 6.ľudia, šport; 7.príroda, zvieratá; 8.architektúra, mesto, dedina; 9.iné: montáž-koláž, umelecká a reklamná fotografia, abstrakt, zátišie, atd. Fotografia by sa mohla zaradiť len do jednej z ponúkaných kategórií. O kategóriách by sa dalo diskutovať, a zosúladiť to, aby menšinové žánre neboli diskriminované. Pod druhou guličkou by boli fotky v tých istých kategóriách umiestnené na 2. mieste, pod treťou guličkou v poradí tretie. Každý registrovaný užívateľ by mohol v rámci jednej kategórie prideliť len jeden hlas, teda by mal za 24 hod. 9 hlasov (po jednej kategórii). Hlasoval by za to, ktorú fotku chce vidieť v TOPke. Alebo jednoduchší systém, mal by denne obmedzený počet hlasov napr. na 5 (alebo iný počet), s možnosťou použitia na ľubovoľné kategórie, ale na jednu fotku len jeden hlas, ako je to teraz. Aktívni užívatelia, ktorí sú na e-phote napr. 2-3 roky a dali xy komentov, by mohli mať k dispozícii 2-násobok hlasov. Jednej fotke by však mohli prideliť maximálne 2 hlasy. Ocenení užívatelia s R-kom by mohli mať trojnásobok počtu hlasov, s možnosťou pridelenia jednej fotke max 3 hlasy. Tým by sa mohla zabezpečiť vyššia kvalita hodnotenia fotografií, aj keď samozrejme všetko je subjektívne. Som za zrušenie bodov podľa TK, kompa a impaktu, fotka by mala len jedno hodnotenie: posúvam do TOP. TOP fotka dňa by bola fotka s najväčším počtom hlasov bez ohľadu na kategórie.

2. ANONYMITA: Som za to, aby sa počas 24 hodín kým fotka súťaží o TOP, nezviditeľňoval ani autor, ani body, ani komenty, prípadne aby nebolo povolené signovanie. Fotka by bola čistá do doby, kým ju užívateľ ohodnotí. Potom sa môže ale len pre hodnotiaceho užívateľa objaviť kompletná informácia o autorovi, hodnotenia, komenty. Fotografia ktorá je daná na kritiku by sa nemala zobrazovať medzi pridanými fotkami priateľov teraz viditeľná cez tzv. dashboard, cez vyhľadávanie cez užívateľov a pod. Čiže by sa dalo hodnotiť len cez galériu. To obmedzenie by platilo len počas 24 hod. Teraz keď sa dá nahrať viac fotiek naraz, ale posunúť na kritiku len jedna, neviem či by sa to dalo zabezpečiť. Potom ako fotka opustí súťaženie v galérii (po 24 hod.), by sa stala automaticky s viditeľnými všetkými informáciami pre všetkých užívateľov, aj pre neprihlásených aj s komentami a hodnoteniami, aby sa dalo z toho čerpať aj začínajúcim fotoamatérom, ako aj cez galérie autorov či dashboardy. Tiež by bola už voľná na komenty, bodovanie atd., lebo do súťaže už nezasiahne, snáď len do foto týždňa či mesiaca.

3. SÚŤAŽNÝ ČAS: Priznám sa, troška mám v súčasnom stave hokej, lebo v sobotu som pridal fotku na kritiku okolo 13,30 hod. a bol som prekvapený že v nedeľu som opäť mohol pridať foto na kritiku už ráno. Naraz som mal v TOPke 2 fotky. Fotka o TOP súťaží v inom časovom režime ako o pozíciu Foto dňa, pritom je to tá istá fotografia. Teda asi som to celkom nepochopil. Nedalo by sa to zjednotiť napr. tak, že sa fotky na kritiku zbierajú celý deň napr. do polnoci, dovtedy nie sú nikým okrem autora videné. a od polnoci, alebo hocijakého iného času (od 5,00 ráno?) sa objavia všetky fotky za predchádzajúci deň na rovnakej štartovacej čiare, teda 0 videní, 0 komentov. Problém by mohol byť s fotkami ktoré ešte neboli na kritike, ale boli už skôr uverejnené, nazbierali už nejaké komenty aj kliknutia.
No, neviem či to nie je tvrďárňa, ale takú mám predstavu
A ďakujem za priestor zo strany redakcie. Zároveň držím palce, kopa vecí tu už šlape k mojej spokojnosti .

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-12-20 15:09:44+01
príspevok od: Cyril
A to by bolo naco dobre? Ved sa ucime aj komentovat a niekedy mi komenty pomozu, mozno aj zmenim vdaka nim nazor.
veď práve, častokrát mám pocit, že sa tu stane to, že jedinci sa nechajú strhnúť názorom väčšiny, bez ohľadu na svoj názor.

Martin Školiak
2010-12-20 15:22:05+01
príspevok od: Cerberus
Práve včera som si s jedným užívateľom písal že mohla byť verejná diskusia už nejaký čas na e-phote iniciovaná redakciou a je to tu. Tu je môj názor:

1. BODOVANIE: Bol by som za systém, že by bolo voliteľných 9 kategórií, čo by aj sedelo s počtom náhľadov na novej titulnej stránke. Kategórie by mohli byť napríklad: 1.portrét, akt; 2.krajina; 3.makro; 4.dokument, reportáž, street; 5.wildlife; 6.ľudia, šport; 7.príroda, zvieratá; 8.architektúra, mesto, dedina; 9.iné: montáž-koláž, umelecká a reklamná fotografia, abstrakt, zátišie, atd. Fotografia by sa mohla zaradiť len do jednej z ponúkaných kategórií. O kategóriách by sa dalo diskutovať, a zosúladiť to, aby menšinové žánre neboli diskriminované. Pod druhou guličkou by boli fotky v tých istých kategóriách umiestnené na 2. mieste, pod treťou guličkou v poradí tretie. Každý registrovaný užívateľ by mohol v rámci jednej kategórie prideliť len jeden hlas, teda by mal za 24 hod. 9 hlasov (po jednej kategórii). Hlasoval by za to, ktorú fotku chce vidieť v TOPke. Alebo jednoduchší systém, mal by denne obmedzený počet hlasov napr. na 5 (alebo iný počet), s možnosťou použitia na ľubovoľné kategórie, ale na jednu fotku len jeden hlas, ako je to teraz. Aktívni užívatelia, ktorí sú na e-phote napr. 2-3 roky a dali xy komentov, by mohli mať k dispozícii 2-násobok hlasov. Jednej fotke by však mohli prideliť maximálne 2 hlasy. Ocenení užívatelia s R-kom by mohli mať trojnásobok počtu hlasov, s možnosťou pridelenia jednej fotke max 3 hlasy. Tým by sa mohla zabezpečiť vyššia kvalita hodnotenia fotografií, aj keď samozrejme všetko je subjektívne. Som za zrušenie bodov podľa TK, kompa a impaktu, fotka by mala len jedno hodnotenie: posúvam do TOP. TOP fotka dňa by bola fotka s najväčším počtom hlasov bez ohľadu na kategórie.

2. ANONYMITA: Som za to, aby sa počas 24 hodín kým fotka súťaží o TOP, nezviditeľňoval ani autor, ani body, ani komenty, prípadne aby nebolo povolené signovanie. Fotka by bola čistá do doby, kým ju užívateľ ohodnotí. Potom sa môže ale len pre hodnotiaceho užívateľa objaviť kompletná informácia o autorovi, hodnotenia, komenty. Fotografia ktorá je daná na kritiku by sa nemala zobrazovať medzi pridanými fotkami priateľov teraz viditeľná cez tzv. dashboard, cez vyhľadávanie cez užívateľov a pod. Čiže by sa dalo hodnotiť len cez galériu. To obmedzenie by platilo len počas 24 hod. Teraz keď sa dá nahrať viac fotiek naraz, ale posunúť na kritiku len jedna, neviem či by sa to dalo zabezpečiť. Potom ako fotka opustí súťaženie v galérii (po 24 hod.), by sa stala automaticky s viditeľnými všetkými informáciami pre všetkých užívateľov, aj pre neprihlásených aj s komentami a hodnoteniami, aby sa dalo z toho čerpať aj začínajúcim fotoamatérom, ako aj cez galérie autorov či dashboardy. Tiež by bola už voľná na komenty, bodovanie atd., lebo do súťaže už nezasiahne, snáď len do foto týždňa či mesiaca.

3. SÚŤAŽNÝ ČAS: Priznám sa, troška mám v súčasnom stave hokej, lebo v sobotu som pridal fotku na kritiku okolo 13,30 hod. a bol som prekvapený že v nedeľu som opäť mohol pridať foto na kritiku už ráno. Naraz som mal v TOPke 2 fotky. Fotka o TOP súťaží v inom časovom režime ako o pozíciu Foto dňa, pritom je to tá istá fotografia. Teda asi som to celkom nepochopil. Nedalo by sa to zjednotiť napr. tak, že sa fotky na kritiku zbierajú celý deň napr. do polnoci, dovtedy nie sú nikým okrem autora videné. a od polnoci, alebo hocijakého iného času (od 5,00 ráno?) sa objavia všetky fotky za predchádzajúci deň na rovnakej štartovacej čiare, teda 0 videní, 0 komentov. Problém by mohol byť s fotkami ktoré ešte neboli na kritike, ale boli už skôr uverejnené, nazbierali už nejaké komenty aj kliknutia.
No, neviem či to nie je tvrďárňa, ale takú mám predstavu
A ďakujem za priestor zo strany redakcie. Zároveň držím palce, kopa vecí tu už šlape k mojej spokojnosti .
Tak tento systém by sa mi veľmi páčil, ale môžeme len snívať.

Granko
2010-12-20 15:25:58+01
príspevok od: brki
Keď tak čítam názory...čo to vlastne bodovnie je? Podľa mňa len kvantitatívne vyjadrenie slovného hodnotenia...aby sa to dalo nejako štatisticky vyhodnotiť. Kľudne to tu môže byť bez bodovania, potom by stratili význam aj tie všetky topky....ale myslím, že fotogaléria by stratila aj na atraktívnosti. Človek je tvor súťaživý...to je normálne
áno, malo by to tak byť - aby body odzrkadľovali slovné hodnotenie...ale tu je to akosi divne nastavené...niečo sa mi nepáči a dám i napriek tomu vysoké známky...resp. nepáči sa mi toho viac, ale v konečnom dôsledku to ukončím vetou \"ale inak fajn\" :o)
súťaživosť je ľudská, ale obodovanie duchárskymi nickmi, vysoké známky len preto, že je to kamarát atď - to už je chorobné...a tu je toho ako piesku na púšti...
dostala sa mi do uší taká hláška - ak človek fotí a má nahovno deň, stačí dať fotku na eFoto a vysoké známky mu hneď zdvihnú náladu...nuž neviem, či potom galéria bude mať význam...

Cyril
2010-12-20 15:28:20+01
príspevok od: Granko
Nemam kalibrovany monitor, ale so vsetkym suhlasim.

Granko
2010-12-20 15:32:44+01
príspevok od: Cyril
Nemam kalibrovany monitor, ale so vsetkym suhlasim.
neuveriteľné...nevyrývaš a ešte i súhlasíš...to chce fakt prípitok - že nech to tak pokračuje i ďalej... :o)

Strana 2 z 13

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()