Hore
Fórum » Ephoto - návrhy a pripomienky
 

Kradeze fotiek - FACEBOOK

Duny
Duny 2011-12-21 23:39:27+01
Dostal som info od uzivatelky ephota a od kamosa z lightharmony, ze moja fotka, ktoru mam zverejnenu len tu na ephote, koluje po facebooku, Ide o fotku stvorcoveho formatu, na ktorej je Spissky hrad, tatry a mesiac v splme. Isto si na nu pametate. Samozrejme nastve to ked si niekto zverejni cudziu fotku a vydava ju za svoju, respektive sa nedohodne s autorom na podmienkach zverejnenia. Z dvoch facebookovych profil uz bola vymazana, na dvoch o ktorych este viem sa nachadza. Ak by ste o niecom este vedeli, prosim hodte mi link do posty.

Zvazujem ci vsetko nevymazat a dalej vkladat uz len s vodoznakom.
Myslim si, ze ephoto by mohlo mat poriesenu ochranu stahovania fotiek zo stranky. Zamedzenie praveho kliku a print screenu sa poriesit da. Co vy nato kompetenty?
 
total empty
2011-12-22 23:21:19+01
príspevok od: Marcel Rebro
uľaví ... keď už tak ...
Nebuď perfekcionista.
 
Marcel Rebro
2011-12-22 23:25:05+01
príspevok od: total empty
Nebuď perfekcionista.
som vyuceny za ucitela ...
 
total empty
2011-12-22 23:25:26+01
príspevok od: brehulka
Hahaha, to bola sranda. A vidím, že i Vy sa strašne na svojom vtipe bavíte. Hahaha...
No a ják, najlepšie nerobiť nič, načo potom existuješ?
Videl som peknú krajinku, ale nesfotim ju, aby mi potom na nete fotku neukradli.
Ta nerob nič. .....hmm.............
 
brehulka
2011-12-22 23:34:17+01
príspevok od: total empty
No a ják, najlepšie nerobiť nič, načo potom existuješ?
Videl som peknú krajinku, ale nesfotim ju, aby mi potom na nete fotku neukradli.
Ta nerob nič. .....hmm.............
Drahý pán kolega Smiešny. Netrápte sa s tým, určite zažívate aj horšie chvíle. Štastné a veselé.
 
Paulie
2011-12-22 23:34:41+01
Mne sa zopár fotiek z pretekov objavilo na nejakých (bike) stránkach, samozrejme v pôvodnom stave s vodoznakom (menom). Kým je to v takejto rovine, nemám nič proti tomu, ale spotvoriť fotku ako Cakovi, tak to by ma asi dožralo.
 
total empty
2011-12-22 23:38:29+01
príspevok od: brehulka
Drahý pán kolega Smiešny. Netrápte sa s tým, určite zažívate aj horšie chvíle. Štastné a veselé.
Smiešnu máš v gatiach.Čao !
 
brehulka
2011-12-22 23:46:52+01
príspevok od: total empty
Smiešnu máš v gatiach.Čao !
Noo, to by ste sa divili, pán kolega Smiešny, čo ja v ,,gatiach,, mám. Ale čo Vy máte v hlave, pán kolega Smiešny, na to fantáziu veľkú veru mať nemusím. Hahaha.
 
total empty
2011-12-23 00:16:40+01
príspevok od: brehulka
Noo, to by ste sa divili, pán kolega Smiešny, čo ja v ,,gatiach,, mám. Ale čo Vy máte v hlave, pán kolega Smiešny, na to fantáziu veľkú veru mať nemusím. Hahaha.
koniec debaty
 
Duny
2011-12-23 01:30:11+01
príspevok od: hooopy
Marek Duny...ako by si sa stavial k tejto problematike, keby majitel profilu na FB prezentoval vo svojom albume tvoje fotky, ale s tym, ze by v popise albumu uviedol autoroa fotiek, a ze fotky pouziva len ako ukazku prace niekoho ineho, pretoze sa mnu tvoja praca paci?

nevrtam, len by ma zaujimalo, ci by ti to autorovi vadilo,alebo nie? nic zle tym nemyslim.
Tu na ephoto je aj ja na webe mam napisane, ze dalsie sirenie je mozne len so suhlasom autora. Ak sa ma na suhlas nikto nepyta, je to v podstat tiez kradez. V tomto pripade moze ist o to, ze ja nemusim suhlasit so zvrejnim na danych strankach alebo v albumoch niekoho s urcitych dovodov. Ak uz niekto ide zverejnovat niecije fotky mal by o tom dopredu autora informovat.
Ak by som takto fotku s menom nasiel, napisal by som uverejnovatelovy, preco ma neinformoval. A dalsia komunikacia by ukazala ci tam ostane alebo nie
 
Duny
2011-12-23 01:46:53+01
príspevok od: misík
Môžeš byť hrdý na to,že robíš fotky,ktoré stoja niekomu za to,aby ich ukradol-čo by som ja,za to dal,keby aj mne ukradli aspoň jednu Myslím,že tomu nezabrániš.Keby existoval systém ochrany tvorby,tak určite by ho mali výrobcovia filmov a hudobný vydavatelia,ktorý krádežou prichádzajú o fakt velké peniaze.
to ano mas pravdu, ked som zakladal vlakno, bol som z toho rozculeny a nejak sa ani nezamyslal nad tym z ochrana nemusi byt vobec ucina. Ale urcitej skupine ludi v stahovani zabrani nepouzilny pravy klik. Tym print screenom si uz niesom isty ale viem ze mi niekde nefungoval, ale ci to bolo zakazane na stranke alebo docasna chyba mojho windovsu to neviem lebo neslo o nic dolzite tak som to neskumal
Kazdopadne z tou postahovanou fotkou vodu nenamutia ale kazdopadne to nastve ked sa niekde objavi a pisu sa tam zvasty alebo ked ju niekto vydava za svoju. Facebook budem musiet poriesit uz len pisomne s uverjnovatelmi, na vlastny web si nieco vymyslim.
 
tomatito
ocenenie redakciou 2011-12-23 03:10:00+01
príspevok od: Cako
Treba mat fotografiu na vela serveroch, pod svojim menom/nikom, uvedeny pripadne odkaz na tvoje stranky alebo aj FB fanpage. Takto ludia skor spoznaju ze je to tvoja fotka ak je ukradnuta. Vodoznak nic nevyriesi.
Mne tak ukradli kopec fotiek, z mojich montazi vyrabali ine montaze a este tam pisali ze vsetky prava patria jemu ci co
Pozri napriklad co mi spravil tento saso:

http://img215.imageshack.us/img215/5749/dqaras.jpg
kokoooos...zlamat mu ruky... jaky debko...ozaj hustota toto..
 
polal
2011-12-23 05:07:47+01
v 17-om storočí sa premnožili vlci. Miestne knieža múdro a s dobrým úmyslom vymyslelo zákon že vlčia koža sa bude vykupovať za 35 grajciarov aby ich ľudia vybili a bude po probléme. Po odbubnovaní nového zákona sa vlci ešte viac premnožili. Prečo? Lebo za kožu vlka boli výborné peniaze a komu by sa chcelo ísť do hory naháňať vlkov. Začali ich chovať v zajatí.
 
Peter Olekšák
2011-12-23 06:50:12+01
Je to téma na dlhšiu debatu, ale napíšem aspoň poslednú moju skúsenosť s Facebooku spred 2 týždňov . Kamarát ma upozornil, že niekto si vytvoril profil Slovakia, sťahuje tam fotky z webu, ale neuvádza autorov, ale ako autor sa uvádza názov profilu. Našiel som si tam 5 svojich fotiek, ale ak som to celé preklikal, tak som zistil, že celý profil je postavený v podstate na kradnutých fotkách autorov: Olekšák, Hurajt, Farbák, Schmida, Kováč, Jacková a Zadžikov (tie som spoznal, ale určite ich bolo viac). Bola tam aj fotka zasneženej Bratislavy, čo sa tu spomína vyššie, ale bol z nej orezaný rámik, lebo tam bol podpis autora. Písali sme viacerí dotyčnému príspevky na nástenku aj pod fotky, aby danú vec napravil.
Miesto toho, aby sa autor stránky ospravedlnil fotografom a dopísal k fotkám pravdivé mená autorov, tak označil fotografov za debilkov a komunitu idiotov. Po upozornení od viacerých užívateľov na to, že porušuje autorské práva, zmazal naše príspevky z nástenky aj z komentárov a viacerých včítane mňa zablokoval. Po dvojdňovom bombardovaní od množstva fotografov, ale aj nefotografov z celého bývalého Československa dotyčný všetky ukradnuté fotky zmazal a na stránku už nedáva nič, ani mu tam nikto už fotky nevkladá a podľa toho aj stránka vyzerá. Logo si zmenil na Slovensko – malá sprostá krajina. Myslím, že vypovedá hlavne o ňom (veľa príspevkov, ktoré sa dotyčnému nehodili, tak vymazal, ale niečo ostalo – tak to tak berte):

http://www.facebook.com/pages/Slovakia/118607491538788

Stalo sa mi už veľakrát, že mi fotku bez môjho vedomia a súhlasu niekde použili, ale toto bolo prvýkrát, čo sa dotyčný nieže nesnažil dohodnúť, ale ešte sa uchýlil k osočovaniu a nadávkam. Nejako sme si zvykli, že na Slovensku sa kradne všetko a všade.
 
Peter Olekšák
2011-12-23 08:03:46+01
Ešte pár poznámok k téme:
- technické zabezpečenie nemožnosti priameho sťahovania fotky zo stránky vo webovej kvalite možno trochu skomplikuje sťahovanie, ale v podstate nič nerieši – dá sa to poľahky obísť cez snímku obrazovky (bežím na Linuxe a ešte sa mi nestalo, aby mi to nefungovalo – niekedy si chcem pozrieť pred komentovaním histogram a ak to nejde stiahnuť do editora, tak to ide vždy cez snímku obrazovky a orez)
- vodotlač skomplikuje sťahovačovi prezentáciu fotky, ale ak ju nechá a uverejní fotku vo webovom rozlíšení (lebo iné nemá) aj s menom autora na nekomerčný účel, tak mi to nevadí. Sťahovači sú väčšinou leniví, aby odretušovali logo, alebo podpis. Samozrejme, kto chce tak odretušuje – na digiarena.cz jednej dievčine, čo si dávala podpis krížom cez fotku jej jeden užívateľ ho odretušoval za cca 10 minút a nahral na web bez podpisu na ukážku
- fotky nahrané na FB z iného webu bez vedomia a súhlasu autora je porušenie jeho autorských práv – ako som si všimol vo viacerých FB profiloch, už to nie sú ojedinelé prípady
- fotky nahrané autorom na FB sú síce voľne šíriteľné v rámci FB, ale je tam pri vstupe aj podmienka, že len dovtedy, pokiaľ ju ten, čo ju nahral nezmaže. Z toho logicky vyplýva, že fotky je možné na FB iba zdieľať aj s pôvodným autorom príspevku, ktorý ak ho zmaže, tak fotka zmizne zovšadiaľ. Ináč by to bolo zo strany FB nesplniteľné.
 
LastHit
2011-12-23 09:29:20+01
Na uroven aby si davali moje foto na pozadie som sa este nedostal ... akurat ja som mal tiez jednu neprijemnu skusenost. Bol som fotit verejnu akciu ktoru organizovalo mesto. Vystupovali aj znami, tak preco nie. Po nahrati fotiek na FB sa mi ozvali regionalne noviny, ci mozu pouzit do dalsieho cisla par fotiek. Bez problemov som suhlasil. No o tyzden na to, nejaky pan ktory to natacal na kameru zverejnil zostrih videa ktore komercne predaval (ak aj nemal zmluvu s mestom). A ako prestrihy medzi scenami boli moje fotky (dokopy asi 10). Vsetky s orezanym podpisom. Pri naslednom kontaktovani som dostal odpoved, ze som fotky poskytol novinam + zverejnil na FB, on ich ma z tade a tym padom sa nemam co starat. Niekolko vymenenych mailov nepomohlo a nakoniec som to nechal upadnut do zabudnutia.
 
martin9113
2011-12-23 09:36:28+01
príspevok od: LastHit
Na uroven aby si davali moje foto na pozadie som sa este nedostal ... akurat ja som mal tiez jednu neprijemnu skusenost. Bol som fotit verejnu akciu ktoru organizovalo mesto. Vystupovali aj znami, tak preco nie. Po nahrati fotiek na FB sa mi ozvali regionalne noviny, ci mozu pouzit do dalsieho cisla par fotiek. Bez problemov som suhlasil. No o tyzden na to, nejaky pan ktory to natacal na kameru zverejnil zostrih videa ktore komercne predaval (ak aj nemal zmluvu s mestom). A ako prestrihy medzi scenami boli moje fotky (dokopy asi 10). Vsetky s orezanym podpisom. Pri naslednom kontaktovani som dostal odpoved, ze som fotky poskytol novinam + zverejnil na FB, on ich ma z tade a tym padom sa nemam co starat. Niekolko vymenenych mailov nepomohlo a nakoniec som to nechal upadnut do zabudnutia.
ja by som ho dal na policiu nik nema pravo pouzivat tvoje dielo na zarobok. keby to bolo na dobrocinne ucely nevadi ale nie pre vlastny prospech
 
flash007
2011-12-23 10:24:05+01
Aj mne sa podobne nieco stalo.
Fotil som pre jeden internetovy portal fotky jednej akcie. Nasledne som fotky poslal portalu kde si oni dali svoj vodoznak a rozlistenie dali na 800-600. O mesiac nato sa v mestskom mesacniku ktore vydava mesto, objavila moja fotka pri clanku. Pozeram podrobne ano bola to moja fotka zmensena o dost a hlavne orezana od vodoznaku toho internetoveho portalu.
Viem ze boli porusene moje autorske prava . Deje sa to stale a vsade
 
Dante
2011-12-23 10:57:30+01
príspevok od: SK_8er
ale nepotesilo by ta, keby si ich videl kolovat sposobom ze ich nafotil niekto iny...

priklad. nazov albumu cudzieho cloveka - moje fotky - otvoris album a tam medzi nimi tvoja

samozrejme by to bolo ine keby sa ten album volal - moje oblubene fotky :-P

ja som na facebooku uz dokonca nasiel 2 moje fotky co ludia kreslili, jedna bola kreslena tusim aj ako navrh na tetovanie
no tak to hej
 
total empty
2011-12-23 10:58:23+01
-Vážení zúčasnení: pokial je to z fotografiou ako z filmom a hudbou, tak akýkoľvek copyright je zakázany,bez súhlasu autora. Aj zverejnenie fotky z podpisom autora a popisom a neviem čím je bez jeho súhlasu porušenie autorských práv.
-Tak nejak je to na Youtube: http://www.youtube.com/t/copyright_what_is
Neni o čom debatovať, zákony su jasné, je len na Vás-nás čo budeme ako fotografi tolerovať.
 
maTTo_corp
2011-12-23 11:05:26+01
ja mám napr založený tumblr. kde dávam fotky na ktoré som natrafil a páčia sa mi...teda nie len fotky ale to nie je pointa...snažím sa uvádzať autorov a prelinkovať to na konkrétny zdroj, avšak často neviem kto je autorom...zverejnené veci ale nevydávam za svoje, v popise stránky mám "photography & design inspirations"...

takých blogov na tumblri je nespočetne...

považujete to za krádež?
 
Strana 3 z 7
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()