Fórum » Právna poradňa

fotka bez súhlasu osoby

slime
slime 2011-03-07 17:43:40+01
Chcel by som sa spýtať, potrebuje autor fotografie súhlas osoby, ktorá bola odfotená na zverejnenie fotografie, napríklad na internete ? Prípadne kde by som si mohol niečo o tom prečítat, nejaké znenie zákona ? Našiel som sa totiž na propagačných materialoch jednej firmy

Marcel Rebro
2011-03-08 20:18:56+01
príspevok od: attila.farkas
Občiansky zákonník
(http://www.zzz.sk/?content=zakon_40/1964)

Ochrana osobnosti
§ 11

Fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a PREJAVOV OSOBNEJ POVAHY.

§ 12

(1) Písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením.

(2) Privolenie nie je potrebné, ak sa použijú písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky alebo obrazové a zvukové záznamy na úradné účely na základe zákona.

(3) Podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom tiež na vedecké a umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo. Ani také použitie však nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby.
Podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom tiež na vedecké a umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo. Ani také použitie však nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby.

... mám Ti to preložiť do reči Tvojho kmeňa?

kecal
2011-03-08 20:28:51+01
príspevok od: Marcel Rebro
Podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom tiež na vedecké a umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo. Ani také použitie však nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby.

neprekladaj, je to zbytočné...

kecal
2011-03-08 20:32:30+01
oprávnené záujmy nie sú poškodené pokiaľ nepoškodíš dobré meno. Ak odfotíš osobu na futbale, tá nemôže povedať že si jej poškodil dobré meno tým že si ju odfotil na futbale, lebo sa na ňom zúčastnila dobrovoľne, verejne a je jej známe ( neznalosť zákona neospravedlňuje ) že na takom mieste sa zvyčajne vyhotovujú obrazové, či zvukové záznamy a fotografie ...

attila.farkas
2011-03-08 20:33:49+01

Ani také použitie však nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby. ...

Ak si osoba vyslovene neželá aby bola jej podobizeň uverejňená, nieje to snáď jej oprávnený záujem?

Čo sú to tie umelecké účely? Uverejňovanie nespočetných fotografií na webe nepovažujem za umelecký účel? Kto je to umelec? Ten KRIPEL čo tu začal s osobnými invektívami a ešte sa tvári akoby som to bol ja kto zaútočil?

A napokon, čítal si topic? V tomto topicu sa jedná o KOMERČNÉ použitie podobizne zakladateľa bez jeho vedomia (a suhlasu poťažmo).

Jazykmi koľkých kmeňov hovoríš, že mi chceš prekladať?

Poznal som ťa triezvejšieho a s vyššou mierou sebareflexie, ale život je zmena .. vitaj na mojom ignore liste

Marcel Rebro
2011-03-08 20:34:14+01
príspevok od: kecal
oprávnené záujmy nie sú poškodené pokiaľ nepoškodíš dobré meno. Ak odfotíš osobu na futbale, tá nemôže povedať že si jej poškodil dobré meno tým že si ju odfotil na futbale, lebo sa na ňom zúčastnila dobrovoľne, verejne a je jej známe ( neznalosť zákona neospravedlňuje ) že na takom mieste sa zvyčajne vyhotovujú obrazové, či zvukové záznamy a fotografie ...
dtto ulica ... Attila vytrhol z kontextu kus OZ ...

kecal
2011-03-08 20:35:51+01
a na okraj, ten občiansky zákonník z r. 1964 má už tristotisíc noviel, doplňujúcich vyhlášok a precedensov ... Pre mňa je smerodatné to čo mi povie odborník ( právnik ) lopatisticky čo môžem a čo nie.

pekelnikivan
2011-03-08 20:35:53+01

...myslím že tak ďaleko nezašiel. Jeho zaujímala hlavne prvá veta Ochrana osobnosti

kecal
2011-03-08 20:37:04+01
Ani také použitie však nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby. ...

Ak si osoba vyslovene neželá aby bola jej podobizeň uverejňená, nieje to snáď jej oprávnený záujem?

Čo sú to tie umelecké účely? Uverejňovanie nespočetných fotografií na webe nepovažujem za umelecký účel? Kto je to umelec? Ten KRIPEL čo tu začal s osobnými invektívami a ešte sa tvári akoby som to bol ja kto zaútočil?

A napokon, čítal si topic? V tomto topicu sa jedná o KOMERČNÉ použitie podobizne zakladateľa bez jeho vedomia (a suhlasu poťažmo).

Poznal som ťa triezvejšieho a s vyššou mierou sebareflexie, ale život je zmena .. vitaj na mojom ignore liste
jediný kto tu začal urážať si ty - európan gréckeho pôvodu na chlpatom poníkovi.

attila.farkas
2011-03-08 20:37:58+01
príspevok od: slime
Chcel by som sa spýtať, potrebuje autor fotografie súhlas osoby, ktorá bola odfotená na zverejnenie fotografie, napríklad na internete ? Prípadne kde by som si mohol niečo o tom prečítat, nejaké znenie zákona ? Našiel som sa totiž na propagačných materialoch jednej firmy
Občiansky zákonník

Ochrana osobnosti
§ 11

Fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a PREJAVOV OSOBNEJ POVAHY.

§ 12

(1) Písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením.

(2) Privolenie nie je potrebné, ak sa použijú písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky alebo obrazové a zvukové záznamy na úradné účely na základe zákona.

(3) Podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy sa môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť primeraným spôsobom tiež na vedecké a umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo. Ani také použitie však nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby.

kecal
2011-03-08 20:39:10+01
jediný kto tu začal urážať si ty - európan gréckeho pôvodu na chlpatom poníkovi.
a ak si napamätáč čo si písal včera je mi ťa úprimne ľúto

kecal
2011-03-08 20:42:10+01
a ak si napamätáč čo si písal včera je mi ťa úprimne ľúto
osviežim ti pamäť, napísal si:

pokial si zurnalista a mas akreditaciu "press" mas iste vynimky (tie vynimky su tiez definovane v zakone) avsak aj v tom pripade, ak fotografovana osoba na mieste vyjadri nesuhlas, nemas pravo ju dalej fotit, ani fotografie uverejnovat ...

mimochodom, tymto poslednym komentarom naplnas skutkovu podstatu trestneho cinu osocovania ...

ja si s tebou dalej ruky spinit nebudem (a preto si u mna na ignore liste) ale uprimne ti prajem, aby ti jedneho krasne dna (cim skor tym lepsie) nejaky superman natlkol tvoj hladacik do dutiny lebecnej ... schvalne nepisem do hmoty mozgovej, lebo evidentne nieje pritomna ...

hasta siempre

.......... toš to ja nemám vo zvyku zostať nič dlžný, nikdy, ani fyzicky, ani morálne ..

Marcel Rebro
2011-03-08 20:43:43+01

Ak si osoba vyslovene neželá aby bola jej podobizeň uverejňená má plné právo svoj nesúhlas prejaviť. Ak ho neprejaví súhlasí. Už v rímskom práve je zakotvená prezumpcia neviny so všetkými konsekvenciami.

To že ty niečo nepovažuješ za umelecký účel, neznamená že niekto iný to za umenie považovať nemôže.

Topic som čítal. Ty sám si ho presunul do všeobecnej roviny a žandarmérie.

Päť ľudských a viac ako desať počítačových. To ale zo mňa lepšieho človeka nerobí.

Takže som na Tvojom igonre liste? Do prdele, práve sa mi zrútil svet ...

Marcel Rebro
2011-03-08 20:48:05+01
príspevok od: pekelnikivan
...myslím že tak ďaleko nezašiel. Jeho zaujímala hlavne prvá veta Ochrana osobnosti
Ad ochrana (sorry za mega OT ale nedá sa : myslím že keby niektorí sexuchtiví jedinci používali ochranu naozaj dôsledne, svet by bol lepši bez následkov ich (mladíckej) nerozvážnosti ....

a dávam aj smajlíka

Granko
2011-03-08 20:50:59+01
nejdete na pivo?
sa mi grgá od knedla-vepša-zela a akosi neviem prestať (nemýliť si s prešťať) ;o)

panpriatel
2011-03-08 21:39:41+01
príspevok od: Stratený Stano
Využívam tému a dovolím sa zviezť so svojou otázkou (a zároveň využijúc prítomnosť znalcov...):

Pred tromi rokmi som sa potuloval po lese so psom, keď som začul treskot nabúraných áut na neďalekej ceste. Utekajúc k miestu nehody som zároveň volal záchranku, ale už o tom vedeli. Keď som tam dobehol, už sa len krútili kolesá auta prevráteného na strechu, z ďalších dvoch áut vybiehali ľudia na pomoc, záchranka ani policajti tam ešte neboli a ja som vytiahol foťák a cvakal. Podarilo sa mi nafotiť mŕtveho účastníka nehody ako leží na ceste a nad ním sa s plačom skláňa jeho manželka. Obom vidieť do tváre. Boli to cudzí štátni príslušníci. Veľmi drastický záber, plný krvi... Zároveň množstvo bôľu a zúfalstva...
Dá sa to uverejniť bez toho, aby ma raz niekedy niekto popoťahoval...?
Velmi ma zaujal ten dotaz nadomnou a tak sa ho pokusim vyzdvihnut v diskusii. Odpovie na to dakto prosim? Nejak normalne, vecne bez hadok a tapetovania 3 paragrafov po celej strane?

rbr69
2011-03-08 21:39:44+01

za jedno zo slov, ktore si tu pouzil v istych suvislostiach, o ktorych mozno vies a mozno nevies, by som Ta v ramci slusnosti, ktora sa tu akoze novym sefredaktorom ma budovat, vyhodil z tohto portalu !!! ... a nebudem to rozoberat lebo dotknuta strana zostala nad vecou

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2011-03-09 00:09:10+01
Síce som to už dal do vtipov, ale potom som si spomenul, že by sa to hodilo aj do tejto témy. Je to už trochu iná úroveň ako o čom sa hovorí tu

http://vimeo.com/20718237

istvic
ocenenie redakciou 2011-03-09 00:21:10+01
Občiansky zákonník

Ochrana osobnosti
§ 11

§ 12

neviem na co pouakazžujes,ked mas v odstavci tri jasnu odpoved na tie svoje domnienky...

istvic
ocenenie redakciou 2011-03-09 00:35:27+01
príspevok od: istvic
neviem na co pouakazžujes,ked mas v odstavci tri jasnu odpoved na tie svoje domnienky...
este jedna vec..aj ja som aby ta i odtialto vvykopli za ten slovnik ..pokial nie,tak rad sa pridam do skupiny na tvojom ignor liste,,bude mi potesenim

sunajn
2011-03-09 02:13:41+01
nemáš pravdu. ale jedno mi to je ...

Uvediem opäť príklad ... Prišiel pápež. Ide sa poobjímať sa davom, hladká deti po hlavách a dáva požehnenie. Fotografi to fotia, na fotkách je detail "niečijej" tvára vo všetkých novinách na titulnej strane .. Myslíš že by vysúdil čo len jeden cent ( a to myslím teraz tlač v Nemecku, Británií, ...

.-)

Tu mám obrázky z futbalu, kľudne a hocikedy tak sfotím aj teba a garantujem ti že sa ti každý právnik vysmeje keby si za ním prišiel že sa chceš súdiť ...
Mám pocit, že ten frajer s cigaretou tu už bol od roota. A tiež bol z Dubnice. Nebude náhodou kecal oot?

Strana 4 z 9
1 2 3 4 5 6 ... 8 9

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()