Fórum » Ako fotografovať?

Aké ohnisko na panorámy

K1000
K1000 2024-08-07 12:28:17+02
Zdravím!

Učím sa robiť panorámy. Mám tu pevné sklá 11, 24, 50, 75 (50 na APS-C), 85, 100, 135, 180. Žiaden zoom tu nemám.

Ktoré z týchto ohnísk by ste použili na panorámu hôr fotenú zo štítu?

Chystám sa na túru na jeden štít kde je rozhľadňa a beriem si statív a aparát, že prvýkrát skúsim panorámy. Aparáty tu mám Nikon D780 a Fuji X-E3.

Výstup je stredne náročný, tak zase nemôžem vliecť milión kíl. Asi len jeden objektív, max dva. Premáva tam síce aj lanovka, ale to už tam budú ľudia. Chcem ísť skoro ráno, aby som to mal bez ľudí. Maximálne manželku kvôli "human interest" v kompozícii.

Pre predstavu, tu je to miesto kam sa chystám: https://tinyurl.com/Tristaina

gytheio
2024-08-19 08:46:54+02
príspevok od: K1000
Úchylka 😅
Tak minimálne jednoho kolegu tu máme, ktorý má skutočne obdivuhodnú tvorbu a fotí na 11 mm.

Myslím, že 30 mm by bolo tak ideál. Vychádzam z toho, že iPhone má ohnisko 26 mm. Lenže on si v režime PANO trochu zazoomuje, aby mal rezervu po okrajoch ak sa ti nepodarí presne pohybovať sa po stredovej čiare. Čiže odhadujem že použije efektívne ohnisko takých 30 mm. To mi veľmi sedí, s tým viem porobiť celkom zaujímavé snímky.

Škoda, že aj fotoaparáty nemajú taký režim ako iPhone. Že by nechali otvorenú uzávierku a len by si hýbal aparátom do kruhu a zosnímal by si panorámu naraz. Ktovie, či by sa to technicky dalo.
Nemá Olympus OM-D také niečo? Časozber, či čo?

Objednal som si adaptér pre Nikon objektívy G na Fuji. Doteraz som mal len taký jednoduchý pre D-objektívy, ktorým sa nedala nastavovať clona (D ešte majú kontrolu clony na objektíve, G už nie). Keď mi príde, poskúšam Sigma Art 24 na Fuji. To bude efektívne ohnisko 36 mm.
kto tu foti s 11mm panoramy?? fotit panoramu s 11mm je podobne ako by sportovy fotograf fotil F1 s 11mm.. ziadna agentura by od neho nechcela fotografie
tak isto keby si nasnimal panoramu s otvorenou uzavierkou tak, ze by si sa iba tocil s fotoaparatom.. nemalo by to ziadne detaily, tak ako nema ta panorama z iPhonu

Keby sme si vsetko ulahcovali, vozili by sme sa v rebrinakoch a fotografia by asi ani neexistovala
0
0

K1000
2024-08-19 08:53:39+02
príspevok od: gytheio
kto tu foti s 11mm panoramy?? fotit panoramu s 11mm je podobne ako by sportovy fotograf fotil F1 s 11mm.. ziadna agentura by od neho nechcela fotografie
tak isto keby si nasnimal panoramu s otvorenou uzavierkou tak, ze by si sa iba tocil s fotoaparatom.. nemalo by to ziadne detaily, tak ako nema ta panorama z iPhonu

Keby sme si vsetko ulahcovali, vozili by sme sa v rebrinakoch a fotografia by asi ani neexistovala
Na 1. stránke tejto diskusie 17. alebo 18. príspevok.

Treba to vymyslieť tak, aby sa dali fotiť panorámy s otvorenou uzávierkou, ale aby tam zároveň boli všetky detaily. To by bol progres! 😎😄
0
0

K1000
2024-08-19 09:05:21+02
A keď už hovoríme o fotení F1, tu aha jeden človek fotil preteky F1 104-ročným fotoaparátom, a ako dobre:

https://www.boredpanda.com/photographer-shoots-f1-old-graflex-camera-joshua-paul/

😄
0
0

gytheio
2024-08-19 09:08:28+02
Na 1. stránke tejto diskusie 17. alebo 18. príspevok.

Treba to vymyslieť tak, aby sa dali fotiť panorámy s otvorenou uzávierkou, ale aby tam zároveň boli všetky detaily. To by bol progres! 😎😄
tie jeho fotografie nemaju vobec ziadne detaily, co sa tyka TK, su to iba machulky.. alebo tak nejak by vyzerala panorama odfotena tak ako si to ty predstavujes, iba stlacis spust a otacas sa.. pri tom pohybe je nemozne aby fotoaparat zachytil detaily
-1
1

jozef84
2024-08-19 09:19:41+02
Hlásim progres!

Zanevrel som na manželku ako fotomodelku, lebo si kladie viac obmedzení než Joe Biden na HIMARSy. Našiel som si iný subjekt na bekeh panorámy: Indiánsku motorku.

Pripájam fotky. Sú tam ešte chyby:

Na prvej sa cesta neprirodzene zužuje a rozširuje.
Na druhej vznikla výrazná chromatická chyba. Neviem prečo, lebo na iných podobných nie je. Plus, "sek" na pneumatike.
Na tretej je čudne pospájaná cesta.
Vyzerá to veľmi zaujímavo. Ako efekt miniatúry.
0
1

jozef84
2024-08-19 09:22:56+02
Tu ešte dve normálne panorámy 85-milimetrovým objektívom. Zatiaľ ešte slabota, lebo sú nezaujímavé. Navyše mi vznikajú výrazne neostré miesta uprostred, aj keď mám ostrenie na manuál a nehýbem ním. Neviem presne prečo.
Musíš dať ku fotke aj čas a použitú clonu, aby sa dala urobiť zmysluplná analýza. Rovina ostrosti pri otvorenej clone na 85mm malá. Taktiež čas ak máš dlhý môže spôsobiť rozmazanie. Nielen pri snímaní, ale aj vplyvom vetra.
0
0

K1000
2024-08-19 09:29:52+02
tie jeho fotografie nemaju vobec ziadne detaily, co sa tyka TK, su to iba machulky.. alebo tak nejak by vyzerala panorama odfotena tak ako si to ty predstavujes, iba stlacis spust a otacas sa.. pri tom pohybe je nemozne aby fotoaparat zachytil detaily
Nielen detailmi je človek živý. Ale aj kompozíciou, ferbami a celkovou atmosférou. Viď fotky pretekov F1 tým 100-ročným fotoaparátom.

Či? 😄

Ale áno, aj ja mám rád ostré fotky s množstvom detailov.

0
2

jozef84
2024-08-19 09:30:51+02
Dnešné panorámy 100-mm objektívom (Zeiss Makro-Planar) z 8-17 fotiek.
Technicky možno ako-tak OK, majú len jednu chybu: Sú nezaujímavé.

Skúšal som aj bokeh panorámy na f2, ale nedopadlo to dobre. Lepšie to bolo tým 85-mm na f1.4. Ale možno to bola moja vina, lebo som porušil zásadu, že subjekt má vyplniť celý prostredný záber. Bol som skrátka priďaleko. Ešte tomu dám šancu.

Všimol som si, že tieto panorámy sa dajú vytvárať aj rovno z Lr. Vyberieš zábery, pravým gombíkom Photo Merge -> Panorama Merge. Bol by som si myslel, že bude používať ten istý "motor" ako Ps, lenže ich vytvorí omnoho rýchlejšie než Ps, tak asi to tak nebude.
Panorámy prírody na dlhé ohnisko a otvorenej clone nie je cesta. Treba pricloniť aspoň na 11. Samozrejme statív, preklopiť foťák o 90 stupňov, dať do vodováhy, presť si skusmo fotenú dráhu a expozičný stred, bez filtra. Ak už robiť na otvorenej clone, tak by som využil predný boukeh(čiže niečo v popredí, čo môže tvoriť orámovanie-listy, konáre) , alebo ako si fotil tú motorku- zadný boukeh. Ale efekt miniatúry si vieš jednoduchšie "vyrobiť" vo Photoshope, pár klikmi.
0
1

K1000
2024-08-19 09:36:44+02
príspevok od: jozef84
Vyzerá to veľmi zaujímavo. Ako efekt miniatúry.
Dík!

Áno, lenže... Lr má teraz funkciu simulácie bokehu "Lens Blur". Vieš si nastaviť intenzitu bokehu, typ bokehu a hĺbku pokrytia od-do. Zatiaľ je v experimentálnom štádiu. Skúšal som ju a niekedy celkom dobre funguje. Inokedy nie - napríklad keď bol subjektom kôň, nedokázalo správne spracovať miesto medzi chvostom a telom koňa. Úplne to skazilo záber.

Keď to raz dotiahnnu tak, že to bude fungovať fakt dobre, nebude nám treba už ani žiadne bokeh panorámy.

Urobíme potom test, či sa to bude dať rozoznať - skutočná bokeh panoráma vs. vyrobená pomocou Lens Blur
0
0

gytheio
2024-08-19 09:38:44+02
Nielen detailmi je človek živý. Ale aj kompozíciou, ferbami a celkovou atmosférou. Viď fotky pretekov F1 tým 100-ročným fotoaparátom.

Či? 😄

Ale áno, aj ja mám rád ostré fotky s množstvom detailov.

pozor na osviezenie su vhodne aj take fotografie, ale on ma vsetky fotografie bez detailov

myslim, ze by si ten casopis nikto nekupil, keby v nom boli iba fotografie zo 100 rocneho fotoaparatu, jedna dve fotografie ano.. inac bohvieake tie fotografie nie su, su tak zle, ze ta nekvalita zabila aj atmosferu
-1
1

K1000
2024-08-19 09:39:58+02
Musíš dať ku fotke aj čas a použitú clonu, aby sa dala urobiť zmysluplná analýza. Rovina ostrosti pri otvorenej clone na 85mm malá. Taktiež čas ak máš dlhý môže spôsobiť rozmazanie. Nielen pri snímaní, ale aj vplyvom vetra.
U týchto "normálnych" panorám (nie bokeh panorám) vždy f11 a čas minimálne ohnisko + 30%. Čiže aspoň 1/125 s pri 85 mm.
0
1

jozef84
2024-08-19 09:43:02+02
Dík!

Áno, lenže... Lr má teraz funkciu simulácie bokehu "Lens Blur". Vieš si nastaviť intenzitu bokehu, typ bokehu a hĺbku pokrytia od-do. Zatiaľ je v experimentálnom štádiu. Skúšal som ju a niekedy celkom dobre funguje. Inokedy nie - napríklad keď bol subjektom kôň, nedokázalo správne spracovať miesto medzi chvostom a telom koňa. Úplne to skazilo záber.

Keď to raz dotiahnnu tak, že to bude fungovať fakt dobre, nebude nám treba už ani žiadne bokeh panorámy.

Urobíme potom test, či sa to bude dať rozoznať - skutočná bokeh panoráma vs. vyrobená pomocou Lens Blur
Máš tam aj inú možnosť. U koňa to fakt nie je vhodné. Pozri efekt miniatúry. Tiež sa s tým treba vedieť vyhrať. Alebo cez masky.
0
1

K1000
2024-08-19 09:46:01+02
Panorámy prírody na dlhé ohnisko a otvorenej clone nie je cesta. Treba pricloniť aspoň na 11. Samozrejme statív, preklopiť foťák o 90 stupňov, dať do vodováhy, presť si skusmo fotenú dráhu a expozičný stred, bez filtra. Ak už robiť na otvorenej clone, tak by som využil predný boukeh(čiže niečo v popredí, čo môže tvoriť orámovanie-listy, konáre) , alebo ako si fotil tú motorku- zadný boukeh. Ale efekt miniatúry si vieš jednoduchšie "vyrobiť" vo Photoshope, pár klikmi.
"Normálne" panorámy na f11, samozrejme.

Potom sú tu ale ešte bokeh panorámy, ktoré sa používajú na portréty. Tzv. Brenizerova metóda. Tam ide práve o to, aby si otvoril objektív naplno. Efekt miniatúry je druhoradý. Cieľom je skôr nasimulovať ako keby to bolo fotené stredoformátovým objektívom: skombinovať bokeh so širokouhlým pohľadom.

Tu sú krásne príklady:

https://bit.ly/3WSW5HB
0
1

K1000
2024-08-19 09:47:36+02
Máš tam aj inú možnosť. U koňa to fakt nie je vhodné. Pozri efekt miniatúry. Tiež sa s tým treba vedieť vyhrať. Alebo cez masky.
Pozriem, dík!
0
0

jozef84
2024-08-19 09:57:30+02
"Normálne" panorámy na f11, samozrejme.

Potom sú tu ale ešte bokeh panorámy, ktoré sa používajú na portréty. Tzv. Brenizerova metóda. Tam ide práve o to, aby si otvoril objektív naplno. Efekt miniatúry je druhoradý. Cieľom je skôr nasimulovať ako keby to bolo fotené stredoformátovým objektívom: skombinovať bokeh so širokouhlým pohľadom.

Tu sú krásne príklady:

https://bit.ly/3WSW5HB
Jasné, chápem. Nech sa darí
0
1

tyto
2024-08-19 12:08:35+02
U týchto "normálnych" panorám (nie bokeh panorám) vždy f11 a čas minimálne ohnisko + 30%. Čiže aspoň 1/125 s pri 85 mm.
myslim ze z ruky je 1/125s dost dlhy cas na to aby ti mohla vzniknut pohybova neostrost, zvlast pri foteni panoramy, kde sa snazis sustredit aj na kopec inych veci.
0
1

K1000
2024-08-19 12:22:59+02
príspevok od: tyto
myslim ze z ruky je 1/125s dost dlhy cas na to aby ti mohla vzniknut pohybova neostrost, zvlast pri foteni panoramy, kde sa snazis sustredit aj na kopec inych veci.
Pravda. Budem dávať 2x ohnisko.

Vďaka za pripomienku.
0
1

gytheio
2024-08-19 13:50:42+02
to sa bude za par rokov spominat, ze volakedy fotili na 1/30 alebo 1/60... 1/125 je uplne komfortny cas na fotenie z ruky, treba sa ucit fotografovat udrzat fotoaparat v ruke a nie radit, ze to je dlhy cas
-1
0

tyto
2024-08-19 14:57:13+02
to sa bude za par rokov spominat, ze volakedy fotili na 1/30 alebo 1/60... 1/125 je uplne komfortny cas na fotenie z ruky, treba sa ucit fotografovat udrzat fotoaparat v ruke a nie radit, ze to je dlhy cas
keby si furt nemudroval ale cital s porozumenim.
0
2

gytheio
2024-08-19 15:00:46+02
keby si furt nemudroval ale cital s porozumenim.
zabudol som, prepac
0
0

Strana 8 z 9

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()