Fórum » Ako fotografovať?

Aké ohnisko na panorámy

K1000
K1000 2024-08-07 12:28:17+02
Zdravím!

Učím sa robiť panorámy. Mám tu pevné sklá 11, 24, 50, 75 (50 na APS-C), 85, 100, 135, 180. Žiaden zoom tu nemám.

Ktoré z týchto ohnísk by ste použili na panorámu hôr fotenú zo štítu?

Chystám sa na túru na jeden štít kde je rozhľadňa a beriem si statív a aparát, že prvýkrát skúsim panorámy. Aparáty tu mám Nikon D780 a Fuji X-E3.

Výstup je stredne náročný, tak zase nemôžem vliecť milión kíl. Asi len jeden objektív, max dva. Premáva tam síce aj lanovka, ale to už tam budú ľudia. Chcem ísť skoro ráno, aby som to mal bez ľudí. Maximálne manželku kvôli "human interest" v kompozícii.

Pre predstavu, tu je to miesto kam sa chystám: https://tinyurl.com/Tristaina

K1000
2024-08-15 11:11:08+02
príspevok od: jozef84
Ja žasnem, ako malá kamerka DJI osmo pocket 2 - 20mm ohnisko, dokáže rýchlo a dobre pospájať panorámu 3x3. Nie je tam až tak veľa artefaktov. Dokonca lepšie ako Sony RX100iii. Tam mi vadí, že sa nedá na výšku robiť panoráma, poprípade vodorvne foťák a zvisle panoráma. Dosť mám zavŕtaného chrobáka kúpiť nástupcu s 1" palcom snímačom DJI osmo pocket 3.
Zaujímavá kamerka, pozrel som si príklady výstupu v hodnoteniach a poradí si to aj s nočnými scénami.
0
1

Paladin25
2024-08-15 11:12:44+02
príspevok od: K1000
Aj mňa, lebo spájajú bokeh so širokouhlým pohľadom. Takýchto záberov nevídam veľa.

Jeden fotograf v inštruktážnom videu vyčíslil, že môžeš vytvoriť 1.400 Mpx fotku robenú ako keby 14-mm objektívom s f 0.2:

https://youtu.be/yCjzGKk2WsQ?si=qs4g836smfT3L6OP

Aj ty máš 85-mm objektív f1.4, tak môžeš poskúšať 😊
Mám "len" 1,8 ale inšpiroval si ma niečo skúsim
0
1

jozef84
2024-08-15 12:18:08+02
Zaujímavá kamerka, pozrel som si príklady výstupu v hodnoteniach a poradí si to aj s nočnými scénami.
Už jednotku verziu používali redaktori automagu na točenie. Ja mám dvojku verziu a ma prekvapuje ako to dobre točí a vie nastaviť bielu presne. A kvalita časozberu ma dostala. A s 3 verziou uvažujem aj preto, že by mi stačila možno aj na fotky pri turistike , nielen filmovanie. Mohol by som vyradiť Sony RX100 z výbavy.
0
0

jozef84
2024-08-15 12:46:04+02
Vďaka za tip!

Áno, ja som tu ešte len v štádiu experimentovania a učenia sa systémom pokus - omyl
Ešte to musím všetko vyskúšať a zistiť ako na to. Zatiaľ čo sa mi tak najviac páči sú panorámy 50-mm objektívom v jednom rade, alebo dvoch radoch pod sebou. Ale ešte viac sa mi páčia tie bokeh panorámy 85-mm objektívom v troch radoch pod sebou po 4 fotky. Tam sa mi aj najviac dari vyrobiť niečo viac-menej vydarené.

Len tie bokeh panorámy sú väčšinou na portréty, a popravde nemám subjekty kvôli životnému štýlu (momentálne žijeme dosť izolovaní vysoko v horách - styky rodina a priatelia minimum).

Ale určite chcem poskúšať ešte 24- a 11-milimetrovým objektívom. Keď pôjdem najbližšie na Slovensko, donesiem si aj 35-ku čo mám u rodičov. To bude možno zlatá stredná cesta.
Neviem či poznáš anamorfické objektívy. Ja jednu anamorfickú predsádku mám na DJI Osmo Pocket. Funguje to tak, že optika sníma širšie zorné pole - 1,33x a viac na šírku a nasníma to na klasický snímač zhustene. Pri projekcii to dáva zasa ako sa to snímalo s optikou. Mechanizmus ako to vie automaticky zobraziť a detekovať, že má takúto optiku nepoznám. Na DJI pri nočných záberoch hádže od svetelných zdojov pretiahnuté lúče a dáva to taký "filmov lock". Rozostruje viac pozadie a správa sa 20mm objektív ako objektív 50mm, aj napriek tomu, že zobrazí širšie zorné pole. Ako taký širokáč a zároveň objektív s dlhším ohniskom.U DJI 3 verzie by to mohlo byť ešte výraznejšie.
0
1
editovaný

K1000
2024-08-15 12:48:36+02
490 EUR - doložíš ešte 210 a máš dron DJI Mini 4 Pro! A s tým aké unikátne fotky by si porobil!
0
0
editovaný

K1000
2024-08-15 12:49:50+02
Neviem či poznáš anamorfické objektívy. Ja jednu anamorfickú predsádku mám na DJI Osmo Pocket. Funguje to tak, že optika sníma širšie zorné pole - 1,33x a viac na šírku a nasníma to na klasický snímač zhustene. Pri projekcii to dáva zasa ako sa to snímalo s optikou. Mechanizmus ako to vie automaticky zobraziť a detekovať, že má takúto optiku nepoznám. Na DJI pri nočných záberoch hádže od svetelných zdojov pretiahnuté lúče a dáva to taký "filmov lock". Rozostruje viac pozadie a správa sa 20mm objektív ako objektív 50mm, aj napriek tomu, že zobrazí širšie zorné pole. Ako taký širokáč a zároveň objektív s dlhším ohniskom.U DJI 3 verzie by to mohlo byť ešte výraznejšie.
Viď koment vyššie - zabudol som ho dať ako reakciu.

Dron!
0
1

jozef84
2024-08-15 12:56:44+02
Viď koment vyššie - zabudol som ho dať ako reakciu.

Dron!
Uvažoval som aj nad dronom, syn mal tento:
https://www.dronerepublic.sk/dji-mavic-3-classic/
Výstup fakt krásny(4/3 snímač a optika hasselblad), ale zbavil sa ho. Je to na dlhšie. Ale v skratke. Je problém s jeho používaním.
0
1

K1000
2024-08-15 12:59:40+02
Super!
Anamorfické poznám len z toho, čo sa občas dočítam, že sa používajú na filmovanie.
Bolo by veľmi pekné sa s tým pohrať vo fotografii tiež.

Takéto anamorfické predsádky ako spomínaš existujú aj pre mobily. Myslím, že obsahujú aj optiku - to bude nevynutne degradovať kvalitu, nie?
0
0

jozef84
2024-08-15 13:08:30+02
Super!
Anamorfické poznám len z toho, čo sa občas dočítam, že sa používajú na filmovanie.

Takéto anamorfické predsádky ako spomínaš existujú aj pre mobily. Myslím, že obsahujú aj optiku - to bude nevynutne degradovať kvalitu, nie?
Anamorfické objektívy bývajú najdrahšie. Predpokladám, že používajú fressnelovú šošovku a tá to predražuje. Tak to robia tak, že fressnelová šošovka je z plastu a kvalita závisí ani nie tak od toho, že je z plastu(aj LEE filtre sú zo živice), ale od kvality formy. Fressnelovú šošovku máš napríklad použitú v displayoch. Je to zväčšovacie(alebo aj zmenšovacie) sklo(plast), ktorý zakrivenie rozrezal akoby po "vrstevnici" a potom "stlačil do rovinného tvaru. Myslím, že fressnelova šošovka je použitá aj v Tamrone 70-200 2,8 II verzia. Dosiahlo sa tým skrátenie dľžky a zníženie váhy objektívu. Kvalita sa dokonca zvýšila oproti predchádzajúcej verzii.
U DJI je to len predsádka - jedno sklo a myslím, že som nepostrehol významnú degradáciu kvality videa.
0
1

K1000
2024-08-15 13:11:14+02
Uvažoval som aj nad dronom, syn mal tento:
https://www.dronerepublic.sk/dji-mavic-3-classic/
Výstup fakt krásny(4/3 snímač a optika hasselblad), ale zbavil sa ho. Je to na dlhšie. Ale v skratke. Je problém s jeho používaním.
Problém s používaním myslíš povolenia a zákony?

Tu kde teraz bývam v Andorre je to pomerne voľné. Do hmotnosti dronu 1 kg, v prírode netreba žiadne povolenia. Zákazy sú také ako dá zdravý sedliacky rozum: Zakázané nad ľuďmi, nad súkromným majetkom, nad cestnými komunikáciami a podobne.

Cez víkend keď som von na horách, minimálne jeden dron vždy niekde okolo bzučí, ak nie dva.
0
1

K1000
2024-08-15 13:18:22+02
Anamorfické objektívy bývajú najdrahšie. Predpokladám, že používajú fressnelovú šošovku a tá to predražuje. Tak to robia tak, že fressnelová šošovka je z plastu a kvalita závisí ani nie tak od toho, že je z plastu(aj LEE filtre sú zo živice), ale od kvality formy. Fressnelovú šošovku máš napríklad použitú v displayoch. Je to zväčšovacie(alebo aj zmenšovacie) sklo(plast), ktorý zakrivenie rozrezal akoby po "vrstevnici" a potom "stlačil do rovinného tvaru. Myslím, že fressnelova šošovka je použitá aj v Tamrone 70-200 2,8 II verzia. Dosiahlo sa tým skrátenie dľžky a zníženie váhy objektívu. Kvalita sa dokonca zvýšila oproti predchádzajúcej verzii.
U DJI je to len predsádka - jedno sklo a myslím, že som nepostrehol významnú degradáciu kvality videa.
O fressnelových šošovkách som počul len v súvislosti s VR okuliarmi ako Meta Quest 3, myslím, že aj Apple Vision.

Vďaka za info, nevedel som tieto veci.
0
1

jozef84
2024-08-15 13:21:13+02
Problém s používaním myslíš povolenia a zákony?

Tu kde teraz bývam v Andorre je to pomerne voľné. Do hmotnosti dronu 1 kg, v prírode netreba žiadne povolenia. Zákazy sú také ako dá zdravý sedliacky rozum: Zakázané nad ľuďmi, nad súkromným majetkom, nad cestnými komunikáciami a podobne.

Cez víkend keď som von na horách, minimálne jeden dron vždy niekde okolo bzučí, ak nie dva.
Tak to máš super. Treba to využiť, lebo sa stupňujú zákazy a obmedzenia. Dokonca zaviedli na to povolenia a skúšky. Zatiaľ ešte odoláva kategória do 200g. Uvidíme, čo bude ďalej.
0
1

K1000
2024-08-15 13:42:45+02
Tak to máš super. Treba to využiť, lebo sa stupňujú zákazy a obmedzenia. Dokonca zaviedli na to povolenia a skúšky. Zatiaľ ešte odoláva kategória do 200g. Uvidíme, čo bude ďalej.
To je drina. Minule som čítal, že DJI jednoho času firmwarovo obmedzoval výšku letu na 120 metrov. Len pre drony dodávané do EÚ. Super, keď si v údolí a chcel by si vyletieť nad kopec 🙄
Neviem, či to ešte robia.

Tu som o tom čítal:
https://jvn.photo/dji-mini-4-pro-should-you-get-one-for-photography/#
0
0

jozef84
2024-08-15 14:12:34+02
To je drina. Minule som čítal, že DJI jednoho času firmwarovo obmedzoval výšku letu na 120 metrov. Len pre drony dodávané do EÚ. Super, keď si v údolí a chcel by si vyletieť nad kopec 🙄
Neviem, či to ešte robia.

Tu som o tom čítal:
https://jvn.photo/dji-mini-4-pro-should-you-get-one-for-photography/#
Škoda sa na túto tému rozčuľovať. Riešia slamky, uzávery a podobné hlúposti. Mali by sa vrátiť späť 20-30 rokov ku svojim koreňom, keď to ešte perfektne fungovalo.
0
1

JohnNewton
2024-08-16 18:31:11+02
Super!

Dôvod vzniku anamorfických objektívov je ten, že žiadna kamera nemá snímač obľúbeného filmového formátu 21:9 ani 16:9. V praxi to znamená že rozlíšenie a plocha snímača 3:2 alebo 4:3 sú nevyužité. Z časti to zlepšuje uvedený objektív optickou súdkovitou deformáciou a následne ztlačením v post produkcii. Opticky tak vznikne obraz z menším rozlíšením na krajoch a charakteristickými svetelnými pruhmi po dĺžke obrazu. Pre foto to nemá zvláštny význam.
0
1
editovaný

jozef84
2024-08-17 10:19:44+02
príspevok od: JohnNewton
Dôvod vzniku anamorfických objektívov je ten, že žiadna kamera nemá snímač obľúbeného filmového formátu 21:9 ani 16:9. V praxi to znamená že rozlíšenie a plocha snímača 3:2 alebo 4:3 sú nevyužité. Z časti to zlepšuje uvedený objektív optickou súdkovitou deformáciou a následne ztlačením v post produkcii. Opticky tak vznikne obraz z menším rozlíšením na krajoch a charakteristickými svetelnými pruhmi po dĺžke obrazu. Pre foto to nemá zvláštny význam.
Tá deformácia na šírku je rovnomerná po celej šírke, nie iba na okrajoch. Vo filme by to vyzeralo čudne, keby postava prechádzala napríklad zľava doprava a na okrajoch by neprimerane "pribrala". . Menšie rozlíšenie máš po celej šírke rovnomerne. A tie svetelné pruhy od zdrojov svetla máš pravdu, sú charakteristické. Inak pri dnešnom rozlíšení snímačov, sníženie rozlíšenia na šírku nie je problém. Vo fotobankách už máš kopec fotiek vyprodukovaných práve anamorfickými objektívmi. A nevyzerajú vôbec zle.
0
0

JohnNewton
2024-08-17 12:15:59+02
Tá deformácia na šírku je rovnomerná po celej šírke, nie iba na okrajoch. Vo filme by to vyzeralo čudne, keby postava prechádzala napríklad zľava doprava a na okrajoch by neprimerane "pribrala". . Menšie rozlíšenie máš po celej šírke rovnomerne. A tie svetelné pruhy od zdrojov svetla máš pravdu, sú charakteristické. Inak pri dnešnom rozlíšení snímačov, sníženie rozlíšenia na šírku nie je problém. Vo fotobankách už máš kopec fotiek vyprodukovaných práve anamorfickými objektívmi. A nevyzerajú vôbec zle.
Áno zle som sa vyjadril, sferický objektív produkuje krúhový obraz v ktorom je umiestnený snímač , anamorfický objektív produkuje na výšku oválny obraz, snímač je samozrejme tiež v jeho strede, Stlačením sa ale stane to že max. detailov bude v strede, tvarovo obraz na krajoch nebude deformovaný. Dúfam, že som to trafil Je to vidieť aj na svetelných zdrojoch mimo pásma ostrosti, majú oválny tvar.
0
0
editovaný

jozef84
2024-08-17 15:04:07+02
príspevok od: JohnNewton
Áno zle som sa vyjadril, sferický objektív produkuje krúhový obraz v ktorom je umiestnený snímač , anamorfický objektív produkuje na výšku oválny obraz, snímač je samozrejme tiež v jeho strede, Stlačením sa ale stane to že max. detailov bude v strede, tvarovo obraz na krajoch nebude deformovaný. Dúfam, že som to trafil Je to vidieť aj na svetelných zdrojoch mimo pásma ostrosti, majú oválny tvar.
zamotal si sa v tom. Ale je pravda, že objektívy bývajú ostrejšie v strede. Anamorfické objektívy stlačia širšiu perspektívu(uhol snímania) na užšie políčko snímača. A pri premietaní predpokladám, že sú algoritmy, ktoré to vedia detekovať a stlačenú perspektívu zasa roztiahnu a vidíme "panoramatický film". Príjemným benefitom anamorfických objektívov je boukeh, ktorý sa mi páči. Širokouhlejší objektív vytvára vzhľad akoby sa použilo dlhšie ohnisko.(filmový lock)
Značka Sirui má slušné ale drahé tieto objektívy. Na niektorých stránkach aj nájdeš vzorové fotky, ako to fotí. Mne sa to páči, okrem tých lúčov od svetiel, kde mi to pri statických scénach vadí, ale u dynamických menej.
0
0

K1000
2024-08-17 15:14:40+02
Hlásim progres!

Zanevrel som na manželku ako fotomodelku, lebo si kladie viac obmedzení než Joe Biden na HIMARSy. Našiel som si iný subjekt na bekeh panorámy: Indiánsku motorku.

Pripájam fotky. Sú tam ešte chyby:

Na prvej sa cesta neprirodzene zužuje a rozširuje.
Na druhej vznikla výrazná chromatická chyba. Neviem prečo, lebo na iných podobných nie je. Plus, "sek" na pneumatike.
Na tretej je čudne pospájaná cesta.
0
0

K1000
2024-08-17 15:16:54+02
Tu som si zase nedal pozor na popredie. Musel som príliš veľa rezať a aj tak tam zostal kus nepekného betónu.
0
0

Strana 6 z 9
1 2 ... 4 5 6 7 8 9

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()