Fórum » Ako fotografovať?

Aké ohnisko na panorámy

K1000
K1000 2024-08-07 12:28:17+02
Zdravím!

Učím sa robiť panorámy. Mám tu pevné sklá 11, 24, 50, 75 (50 na APS-C), 85, 100, 135, 180. Žiaden zoom tu nemám.

Ktoré z týchto ohnísk by ste použili na panorámu hôr fotenú zo štítu?

Chystám sa na túru na jeden štít kde je rozhľadňa a beriem si statív a aparát, že prvýkrát skúsim panorámy. Aparáty tu mám Nikon D780 a Fuji X-E3.

Výstup je stredne náročný, tak zase nemôžem vliecť milión kíl. Asi len jeden objektív, max dva. Premáva tam síce aj lanovka, ale to už tam budú ľudia. Chcem ísť skoro ráno, aby som to mal bez ľudí. Maximálne manželku kvôli "human interest" v kompozícii.

Pre predstavu, tu je to miesto kam sa chystám: https://tinyurl.com/Tristaina

K1000
2024-08-17 15:20:33+02
Tu ešte dve normálne panorámy 85-milimetrovým objektívom. Zatiaľ ešte slabota, lebo sú nezaujímavé. Navyše mi vznikajú výrazne neostré miesta uprostred, aj keď mám ostrenie na manuál a nehýbem ním. Neviem presne prečo.
0
0

JohnNewton
2024-08-17 15:29:54+02
príspevok od: jozef84
zamotal si sa v tom. Ale je pravda, že objektívy bývajú ostrejšie v strede. Anamorfické objektívy stlačia širšiu perspektívu(uhol snímania) na užšie políčko snímača. A pri premietaní predpokladám, že sú algoritmy, ktoré to vedia detekovať a stlačenú perspektívu zasa roztiahnu a vidíme "panoramatický film". Príjemným benefitom anamorfických objektívov je boukeh, ktorý sa mi páči. Širokouhlejší objektív vytvára vzhľad akoby sa použilo dlhšie ohnisko.(filmový lock)
Značka Sirui má slušné ale drahé tieto objektívy. Na niektorých stránkach aj nájdeš vzorové fotky, ako to fotí. Mne sa to páči, okrem tých lúčov od svetiel, kde mi to pri statických scénach vadí, ale u dynamických menej.
No aj v tom filmárskom svete to je pól na pól, niektorý tvorcovia to zbožňujú, iní striktne odmietajú . Tie vodorovné odlesky nemusím ani ja, okrem ceny sú na tom horšie aj so
svetelnosťou. Filmový vzhľad, no neviem, diela točené na film vyzerali ináč, nevravím že lepšie, ale ináč. Vo filme Dune 2 bol údajne v niektorých scénach použitý Helios, no ja by som to tam nedal ani náhodou 🤗
0
0

jozef84
2024-08-17 16:06:51+02
príspevok od: JohnNewton
No aj v tom filmárskom svete to je pól na pól, niektorý tvorcovia to zbožňujú, iní striktne odmietajú . Tie vodorovné odlesky nemusím ani ja, okrem ceny sú na tom horšie aj so
svetelnosťou. Filmový vzhľad, no neviem, diela točené na film vyzerali ináč, nevravím že lepšie, ale ináč. Vo filme Dune 2 bol údajne v niektorých scénach použitý Helios, no ja by som to tam nedal ani náhodou 🤗
Nevieš ktorá verzia Heliosu? Je ich viac a niektoré sú fajné. Majú taký snový vzhľad. Ale sú dosť náročné na nastavenie. Nie sú veru ostré, hlavne na otvorenej clone.
0
0

JohnNewton
2024-08-17 17:27:48+02
príspevok od: jozef84
Nevieš ktorá verzia Heliosu? Je ich viac a niektoré sú fajné. Majú taký snový vzhľad. Ale sú dosť náročné na nastavenie. Nie sú veru ostré, hlavne na otvorenej clone.
To tam nebolo uvedené, ale zvlášť antireflex nemali moc dobrý. Ja som sa po rokoch pohral s verziou 44-2, ale dva krát nevstúpiš do tej istej rieky, nemám na to trpezlivosť
0
0

JohnNewton
2024-08-17 19:37:16+02
príspevok od: K1000
Tu ešte dve normálne panorámy 85-milimetrovým objektívom. Zatiaľ ešte slabota, lebo sú nezaujímavé. Navyše mi vznikajú výrazne neostré miesta uprostred, aj keď mám ostrenie na manuál a nehýbem ním. Neviem presne prečo.
To robíš z ruky, lebo ani najlepší soft neposkladá fotografie do panorámy dokonale ak sa fotoaparát neotáča okolo nodálneho bodu.
0
2

K1000
2024-08-17 19:42:50+02
To robíš z ruky, lebo ani najlepší soft neposkladá fotografie do panorámy dokonale ak sa fotoaparát neotáča okolo nodálneho bodu.
Robím z ruky. Myslíš, že to by vysvetľovalo tú neostrosť v niektoých častiach?
0
0

JohnNewton
2024-08-17 19:58:32+02
Robím z ruky. Myslíš, že to by vysvetľovalo tú neostrosť v niektoých častiach?
To Ti neviem povedať, pre tým ako by som mal použiť statív nájdem 100 výhovoriek prečo to neurobiť. Ale nájdeš veľa článkov na túto tému.
0
1

gytheio
2024-08-18 12:29:21+02
Sranda porovnanie medzi Ps and PtGui, ktorý poradil Radoceno. Pri jednej scéne PS nedokázal správne pripojiť jeden zo záberov - všimni si "odstrihnutý" konár vpravo hore.

skusal si dva rozne programy a dve rozne fotografie, co keby si vyskusal jednu fotografiu v oboch programoch?
0
0

K1000
2024-08-18 13:28:14+02
príspevok od: gytheio
skusal si dva rozne programy a dve rozne fotografie, co keby si vyskusal jednu fotografiu v oboch programoch?
Tak som skúšal, sú tam výsledky, keď si všimneš. 2x.
0
0

gytheio
2024-08-18 13:49:54+02
U inej scény sú na tom približne podobne. To biele miesto vpravo sa dá pekne vyplniť pomocou generatívnej AI, už som to skúšal.

Ešte jeden rozdiel: PtGui vygeneruje panorámu približne 15x rýchlejšie, než Ps.
Čas na naučenie (len úplných základov - vygenerovať panorámu) u oboch je v podstate nulový: Klikneš a je.
to sa vobec neda takto zrovnavat, druha pocitam, ze je z Ps je kvalitnejsie, nie je preexponovana ma ovela viac detailov ako ta prva.. ze ju vygeneruje rychlejsie vysvetluje preco je tak nekvalitna
je to na tych fotografiach vidiet, ze Ps je kvalitnejsi
0
1

K1000
2024-08-18 18:25:53+02
to sa vobec neda takto zrovnavat, druha pocitam, ze je z Ps je kvalitnejsie, nie je preexponovana ma ovela viac detailov ako ta prva.. ze ju vygeneruje rychlejsie vysvetluje preco je tak nekvalitna
je to na tych fotografiach vidiet, ze Ps je kvalitnejsi
Áno, v tomto prípade je prvá z PtGui (skúšobná verzia má vodoznak) a druhá z Ps.
A áno, keď si všimneš napríklad tie stromy v pozadí vpravo hore, Ps to vyriešil lepšie.

PtGui má však veľké množstvo nastavení a ja som to všetko nechal na default. Možno keby sa s tým človek pohral, dosiahol by ekvivalent.
0
0

gytheio
2024-08-18 18:29:06+02
Áno, v tomto prípade je prvá z PtGui (skúšobná verzia má vodoznak) a druhá z Ps.
A áno, keď si všimneš napríklad tie stromy v pozadí vpravo hore, Ps to vyriešil lepšie.

PtGui má však veľké množstvo nastavení a ja som to všetko nechal na default. Možno keby sa s tým človek pohral, dosiahol by ekvivalent.
Aj Ps to upravuje automaticky bez nastaveni, prave tam je vidiet sila programu, ked to v automate spracuje v lepsej kvalite, tak je bez debaty lepsi
-1
0

K1000
2024-08-18 19:19:52+02
Dnešné panorámy 100-mm objektívom (Zeiss Makro-Planar) z 8-17 fotiek.
Technicky možno ako-tak OK, majú len jednu chybu: Sú nezaujímavé.

Skúšal som aj bokeh panorámy na f2, ale nedopadlo to dobre. Lepšie to bolo tým 85-mm na f1.4. Ale možno to bola moja vina, lebo som porušil zásadu, že subjekt má vyplniť celý prostredný záber. Bol som skrátka priďaleko. Ešte tomu dám šancu.

Všimol som si, že tieto panorámy sa dajú vytvárať aj rovno z Lr. Vyberieš zábery, pravým gombíkom Photo Merge -> Panorama Merge. Bol by som si myslel, že bude používať ten istý "motor" ako Ps, lenže ich vytvorí omnoho rýchlejšie než Ps, tak asi to tak nebude.
0
0

gytheio
2024-08-18 19:36:37+02
Dnešné panorámy 100-mm objektívom (Zeiss Makro-Planar) z 8-17 fotiek.
Technicky možno ako-tak OK, majú len jednu chybu: Sú nezaujímavé.

Skúšal som aj bokeh panorámy na f2, ale nedopadlo to dobre. Lepšie to bolo tým 85-mm na f1.4. Ale možno to bola moja vina, lebo som porušil zásadu, že subjekt má vyplniť celý prostredný záber. Bol som skrátka priďaleko. Ešte tomu dám šancu.

Všimol som si, že tieto panorámy sa dajú vytvárať aj rovno z Lr. Vyberieš zábery, pravým gombíkom Photo Merge -> Panorama Merge. Bol by som si myslel, že bude používať ten istý "motor" ako Ps, lenže ich vytvorí omnoho rýchlejšie než Ps, tak asi to tak nebude.
fotil by som to na vysku, je to moc stlacene, chyba tam aj viac spodku aj oblohy
0
0

K1000
2024-08-18 19:56:05+02
fotil by som to na vysku, je to moc stlacene, chyba tam aj viac spodku aj oblohy
Áno. Bolo to na výšku, ale 100 mm bolo už priveľa na tú scénu. Bolo by treba buď kratší objektív, alebo dva rady pod sebou.
0
0

jozef84
2024-08-18 20:16:45+02
To tam nebolo uvedené, ale zvlášť antireflex nemali moc dobrý. Ja som sa po rokoch pohral s verziou 44-2, ale dva krát nevstúpiš do tej istej rieky, nemám na to trpezlivosť
No, veru máš úplnú pravdu. Na toto treba sakra trpezlivosť a skúšať. Rôzne clony, protisvetlo...Myslím asi Aabe má prerobenú clonu na dvojčepeovú a robí to štvorcové zrkadielka, nie mačasie oči, alebo podobné krúžky.
0
0

gytheio
2024-08-18 20:23:13+02
Áno. Bolo to na výšku, ale 100 mm bolo už priveľa na tú scénu. Bolo by treba buď kratší objektív, alebo dva rady pod sebou.
Krajinky panoramy je uplne zbytocne robit s objektivom nad 50mm, najidealnejsi na to je 24-35mm
0
1

K1000
2024-08-18 21:43:13+02
Krajinky panoramy je uplne zbytocne robit s objektivom nad 50mm, najidealnejsi na to je 24-35mm
35 mm možno bude tá zlatá stredná cesta pre mňa. Širokáčmi (24 mm, 11 mm) nie som schopný nič odfotiť a už vôbec nie panorámy).
0
0

gytheio
2024-08-18 22:06:50+02
35 mm možno bude tá zlatá stredná cesta pre mňa. Širokáčmi (24 mm, 11 mm) nie som schopný nič odfotiť a už vôbec nie panorámy).
s 11mm fotit panoramy je uchylka, s 24mm uz v pohode, treba sa to iba naucit
0
0

K1000
2024-08-19 08:22:03+02
s 11mm fotit panoramy je uchylka, s 24mm uz v pohode, treba sa to iba naucit
Úchylka 😅
Tak minimálne jednoho kolegu tu máme, ktorý má skutočne obdivuhodnú tvorbu a fotí na 11 mm.

Myslím, že 30 mm by bolo tak ideál. Vychádzam z toho, že iPhone má ohnisko 26 mm. Lenže on si v režime PANO trochu zazoomuje, aby mal rezervu po okrajoch ak sa ti nepodarí presne pohybovať sa po stredovej čiare. Čiže odhadujem že použije efektívne ohnisko takých 30 mm. To mi veľmi sedí, s tým viem porobiť celkom zaujímavé snímky.

Škoda, že aj fotoaparáty nemajú taký režim ako iPhone. Že by nechali otvorenú uzávierku a len by si hýbal aparátom do kruhu a zosnímal by si panorámu naraz. Ktovie, či by sa to technicky dalo.
Nemá Olympus OM-D také niečo? Časozber, či čo?

Objednal som si adaptér pre Nikon objektívy G na Fuji. Doteraz som mal len taký jednoduchý pre D-objektívy, ktorým sa nedala nastavovať clona (D ešte majú kontrolu clony na objektíve, G už nie). Keď mi príde, poskúšam Sigma Art 24 na Fuji. To bude efektívne ohnisko 36 mm.
0
0

Strana 7 z 9
1 2 ... 5 6 7 8 9

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()