Fórum » Ako fotografovať?

Aké ohnisko na panorámy

K1000
K1000 2024-08-07 12:28:17+02
Zdravím!

Učím sa robiť panorámy. Mám tu pevné sklá 11, 24, 50, 75 (50 na APS-C), 85, 100, 135, 180. Žiaden zoom tu nemám.

Ktoré z týchto ohnísk by ste použili na panorámu hôr fotenú zo štítu?

Chystám sa na túru na jeden štít kde je rozhľadňa a beriem si statív a aparát, že prvýkrát skúsim panorámy. Aparáty tu mám Nikon D780 a Fuji X-E3.

Výstup je stredne náročný, tak zase nemôžem vliecť milión kíl. Asi len jeden objektív, max dva. Premáva tam síce aj lanovka, ale to už tam budú ľudia. Chcem ísť skoro ráno, aby som to mal bez ľudí. Maximálne manželku kvôli "human interest" v kompozícii.

Pre predstavu, tu je to miesto kam sa chystám: https://tinyurl.com/Tristaina

Linuxak
2024-08-13 10:52:28+02
príspevok od: jozef84
Daj vedieť ako si dopadol. Mal som kedysi program Hugin na spracovanie. A robil aj priamo s RAWOM. Bol fakt jednoduchý a lepší ako Photoshop(ten je na toto dosť ťažkopádny)Neviem, či to ešte existuje.
Áno existuje, už sme ho spomínali v komentároch

https://hugin.sourceforge.io/
0
1

Krtko fotografom
2024-08-13 10:57:00+02
príspevok od: K1000
Tie *.PSB súbory majú 3-5 GB! 😱😅

Čo s tým? Poštudujem na internete.
Dosť často sa mi to stáva. Riešim to tak, že spájam vrstvy do kopy, až kým to PS nedokáže uložiť ako PSD, čiže menej ako 2GB) . Pre niekoho to bude blbé, alebo smiešne riešenie, ale ináč som si nevedel pomôcť . A vždy to tak robím .
0
2

K1000
2024-08-13 11:21:54+02
Daj vedieť ako si dopadol. Mal som kedysi program Hugin na spracovanie. A robil aj priamo s RAWOM. Bol fakt jednoduchý a lepší ako Photoshop(ten je na toto dosť ťažkopádny)Neviem, či to ešte existuje.
Vďaka, určite dám vedieť, lebo ma celkom začala baviť táto tematika
0
2

K1000
2024-08-13 11:23:52+02
príspevok od: Krtko fotografom
Dosť často sa mi to stáva. Riešim to tak, že spájam vrstvy do kopy, až kým to PS nedokáže uložiť ako PSD, čiže menej ako 2GB) . Pre niekoho to bude blbé, alebo smiešne riešenie, ale ináč som si nevedel pomôcť . A vždy to tak robím .
Vďaka za radu, nebol by som si predstavoval, že môžu vzniknúť také obrovské súbory, ale keď si človek uvedomí koľko to je vrstiev...

Do Ps sa takmer vôbec nevyznám, alebo lepšie povedané vôbec. Ledva viem, čo to sú tie "vrstvy". Ale poštudujem si tematiku, dík ešte raz!
0
2

jozef84
2024-08-13 11:34:25+02
Myslíš to asi tak, že vždy iba pár , nedávaš celú sériu fotiek? Zlúčiš a pokračuješ na ďalšiu sériu a potom čiastkové dáš dohromady na výsledný súbor. Tak si to myslel? Ak áno, tak je to cesta, ako to čiastočne obísť a zmenšovať priebežne veľkosť súborov pri spracovaní.
0
0

jozef84
2024-08-13 11:37:20+02
Vďaka za radu, nebol by som si predstavoval, že môžu vzniknúť také obrovské súbory, ale keď si človek uvedomí koľko to je vrstiev...

Do Ps sa takmer vôbec nevyznám, alebo lepšie povedané vôbec. Ledva viem, čo to sú tie "vrstvy". Ale poštudujem si tematiku, dík ešte raz!
Keď máš dve fotky s čiastočným prekrytím, tak sú to vlastne dve vrstvy(predstav si to ako dva listy papiera, ktoré sú cca 20% cez seba). A ich zlúčením zmenšíš ich celkovú spoločnú veľkosť o percentuálny diel ich prekrytia.
0
1

Krtko fotografom
2024-08-13 12:07:12+02
Myslíš to asi tak, že vždy iba pár , nedávaš celú sériu fotiek? Zlúčiš a pokračuješ na ďalšiu sériu a potom čiastkové dáš dohromady na výsledný súbor. Tak si to myslel? Ak áno, tak je to cesta, ako to čiastočne obísť a zmenšovať priebežne veľkosť súborov pri spracovaní.
Nie celkom tak, ako to hovoríš. Upravujem fotku, a upravujem, a a zrazu má veľa vrstiev... Bez toho, aby som si to uvedomoval, dám "uložiť" a zrazu, súbor je veľký.... A až tu začnem rozmýšľať a pozerať, že ktoré vrstvy, ako prvé, môžem zlúčiť . Potom dám zase uložiť, a potom znovu zlučujem, a tak dookola, až kým to neuloží ako PSD . Väčšinou na tretí krát sa už trafím .
Ale to isté by som robil aj s panorámou. Zlučoval by som vrstvy, ktoré už by som mal "hotové" a vedel by som, že na nich už nebudem nič robiť .
Alebo potom je tu ešte jedna možnosť, už aj tú mam vyskúšanú. Súbor dám uložiť ako TIFF, a LR s tým už nemá problém .
0
1

jozef84
2024-08-13 12:23:33+02
Nie celkom tak, ako to hovoríš. Upravujem fotku, a upravujem, a a zrazu má veľa vrstiev... Bez toho, aby som si to uvedomoval, dám "uložiť" a zrazu, súbor je veľký.... A až tu začnem rozmýšľať a pozerať, že ktoré vrstvy, ako prvé, môžem zlúčiť . Potom dám zase uložiť, a potom znovu zlučujem, a tak dookola, až kým to neuloží ako PSD . Väčšinou na tretí krát sa už trafím .
Ale to isté by som robil aj s panorámou. Zlučoval by som vrstvy, ktoré už by som mal "hotové" a vedel by som, že na nich už nebudem nič robiť .
Alebo potom je tu ešte jedna možnosť, už aj tú mam vyskúšanú. Súbor dám uložiť ako TIFF, a LR s tým už nemá problém .
Väčšinou už ďalšie vrstvy mi nevznikajú(len keď robím retuš, záplaty, montáže) gro úprav urobím v Adobe RAW. Ja to chápem tak, že sú v podstate dva druhy vrstiev. Jeden, keď robíš s jedným súborom a máš tam vrstvy jednotlivých úprav a druhý napríklad pri tých panorámach, ale tam máš dva a viac súborov, ktoré sa prekrývajú a vytvárajú v podstate vrstvy. V oboch prípadoch to značne zaťažuje počítač svojou veľkosťou. Ten tvoj nápad to priebežne zlučovať má dosť výhod(dokonca viac). V tvojom prípade aj jedna veľká nevýhoda, keď robíš takéto úpravy prevažne vo Photoshope, že už niekedy nemôžeš dať späť niektoré úpravy. Treba si rozmyslieť, čo už môžem zlúčiť a čo nie. Pri panorámach toto nehrozí a tvoja metóda bude fungovať.
0
1

K1000
2024-08-13 12:57:37+02
Dobrá rada o tých vrstvách, dík! Všetky som ich zlúčil pomocou "Flatten image" a hneď je z 5 GB "len" 1,6.

Škoda, že manželka mi nedovolí zverejniť fotky zo včera - na prvý pokus sa mi nezdajú až také zlé a chcel som vedieť, čo si myslíte.
Budem si musieť nájsť nejakú lepšiu modelku, ktorá nebude protestovať. Napríklad ovcu. 😄
0
2

Linuxak
2024-08-13 13:25:59+02
Dobrá rada o tých vrstvách, dík! Všetky som ich zlúčil pomocou "Flatten image" a hneď je z 5 GB "len" 1,6.

Škoda, že manželka mi nedovolí zverejniť fotky zo včera - na prvý pokus sa mi nezdajú až také zlé a chcel som vedieť, čo si myslíte.
Budem si musieť nájsť nejakú lepšiu modelku, ktorá nebude protestovať. Napríklad ovcu. 😄
To ma napadol jeden vtip o bačovi, ale to sem nepatrí
0
2

jozef84
2024-08-13 14:17:34+02

daj do správy Krtkovi. Je dobrý v úpravách a poradí ti.
0
1

K1000
2024-08-13 15:57:03+02
Sranda porovnanie medzi Ps and PtGui, ktorý poradil Radoceno. Pri jednej scéne PS nedokázal správne pripojiť jeden zo záberov - všimni si "odstrihnutý" konár vpravo hore.

0
0

K1000
2024-08-13 16:11:13+02
U inej scény sú na tom približne podobne. To biele miesto vpravo sa dá pekne vyplniť pomocou generatívnej AI, už som to skúšal.

Ešte jeden rozdiel: PtGui vygeneruje panorámu približne 15x rýchlejšie, než Ps.
Čas na naučenie (len úplných základov - vygenerovať panorámu) u oboch je v podstate nulový: Klikneš a je.
0
0

jozef84
2024-08-13 16:22:30+02
Sranda porovnanie medzi Ps and PtGui, ktorý poradil Radoceno. Pri jednej scéne PS nedokázal správne pripojiť jeden zo záberov - všimni si "odstrihnutý" konár vpravo hore.

Mne to väčšinou nevedelo korektne spojiť pri širokáčoch. Stačí mierne zakloniť, alebo mať viac otvorenú clonu, drgnúť do zaostrenia a rovina ostrosti alebo deformácia poľa je niekde inde. Ale skoro vždy sa dá retušovať, klonovať a opraviť spoj. Jednoduchšie je to s 50mm a viac objektívom. So širokouhlejším som musel v Adobe RAW urobiť najprv korekciu objektívu.
0
1

K1000
2024-08-15 09:25:24+02
Chcel som len tak na skúšku zostaviť panorámu z 18 alebo 20 fotiek. Tu už som narazil na limit TIFF (max 4 GB), a síce aj po zlúčení vrstiev. Ps je schopný uložiť to už jedine ako Large Document Format PSB.

Sranda, nebol by som očakával, že pri spracovaní fotografií narazím na limity čo sa týka veľkosti súborov a že zaťažím pomerne moderný počítač (Mac M2 Pro s 32 GB RAM) tak, že bude panorámu vytvárať hádam 20 minút a súbor potom ukladať 4 minúty. U videa by som také niečo bol kľudne očakával, ale u fotografie nie.

To len tak pre zaujímavosť.
0
1

jozef84
2024-08-15 10:26:10+02
Chcel som len tak na skúšku zostaviť panorámu z 18 alebo 20 fotiek. Tu už som narazil na limit TIFF (max 4 GB), a síce aj po zlúčení vrstiev. Ps je schopný uložiť to už jedine ako Large Document Format PSB.

Sranda, nebol by som očakával, že pri spracovaní fotografií narazím na limity čo sa týka veľkosti súborov a že zaťažím pomerne moderný počítač (Mac M2 Pro s 32 GB RAM) tak, že bude panorámu vytvárať hádam 20 minút a súbor potom ukladať 4 minúty. U videa by som také niečo bol kľudne očakával, ale u fotografie nie.

To len tak pre zaujímavosť.
Cesta je, len sa ti nebude páčiť. Znížiť rozlíšenie. Ale ak nebudeš tlačiť bildboard...? Alebo použiť ultraširokáče, rybie oko...
0
1

K1000
2024-08-15 10:47:15+02
Cesta je, len sa ti nebude páčiť. Znížiť rozlíšenie. Ale ak nebudeš tlačiť bildboard...? Alebo použiť ultraširokáče, rybie oko...
Vďaka za tip!

Áno, ja som tu ešte len v štádiu experimentovania a učenia sa systémom pokus - omyl
Ešte to musím všetko vyskúšať a zistiť ako na to. Zatiaľ čo sa mi tak najviac páči sú panorámy 50-mm objektívom v jednom rade, alebo dvoch radoch pod sebou. Ale ešte viac sa mi páčia tie bokeh panorámy 85-mm objektívom v troch radoch pod sebou po 4 fotky. Tam sa mi aj najviac dari vyrobiť niečo viac-menej vydarené.

Len tie bokeh panorámy sú väčšinou na portréty, a popravde nemám subjekty kvôli životnému štýlu (momentálne žijeme dosť izolovaní vysoko v horách - styky rodina a priatelia minimum).

Ale určite chcem poskúšať ešte 24- a 11-milimetrovým objektívom. Keď pôjdem najbližšie na Slovensko, donesiem si aj 35-ku čo mám u rodičov. To bude možno zlatá stredná cesta.
0
1

Paladin25
2024-08-15 10:52:21+02
Vďaka za tip!

Áno, ja som tu ešte len v štádiu experimentovania a učenia sa systémom pokus - omyl
Ešte to musím všetko vyskúšať a zistiť ako na to. Zatiaľ čo sa mi tak najviac páči sú panorámy 50-mm objektívom v jednom rade, alebo dvoch radoch pod sebou. Ale ešte viac sa mi páčia tie bokeh panorámy 85-mm objektívom v troch radoch pod sebou po 4 fotky. Tam sa mi aj najviac dari vyrobiť niečo viac-menej vydarené.

Len tie bokeh panorámy sú väčšinou na portréty, a popravde nemám subjekty kvôli životnému štýlu (momentálne žijeme dosť izolovaní vysoko v horách - styky rodina a priatelia minimum).

Ale určite chcem poskúšať ešte 24- a 11-milimetrovým objektívom. Keď pôjdem najbližšie na Slovensko, donesiem si aj 35-ku čo mám u rodičov. To bude možno zlatá stredná cesta.
Tie portrétové ma dosť zaujali!
0
1

jozef84
2024-08-15 10:56:41+02
Vďaka za tip!

Ja žasnem, ako malá kamerka DJI osmo pocket 2 - 20mm ohnisko, dokáže rýchlo a dobre pospájať panorámu 3x3. Nie je tam až tak veľa artefaktov. Dokonca lepšie ako Sony RX100iii. Tam mi vadí, že sa nedá na výšku robiť panoráma, poprípade vodorvne foťák a zvisle panoráma. Dosť mám zavŕtaného chrobáka kúpiť nástupcu s 1" palcom snímačom DJI osmo pocket 3.
0
1

K1000
2024-08-15 11:07:38+02
príspevok od: Paladin25
Tie portrétové ma dosť zaujali!
Aj mňa, lebo spájajú bokeh so širokouhlým pohľadom. Takýchto záberov nevídam veľa.

Jeden fotograf v inštruktážnom videu vyčíslil, že môžeš vytvoriť 1.400 Mpx fotku robenú ako keby 14-mm objektívom s f 0.2:

https://youtu.be/yCjzGKk2WsQ?si=qs4g836smfT3L6OP

Aj ty máš 85-mm objektív f1.4, tak môžeš poskúšať 😊
0
1

Strana 5 z 9

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()