Fórum » Ako fotografovať?

Aké ohnisko na panorámy

K1000
K1000 2024-08-07 12:28:17+02
Zdravím!

Učím sa robiť panorámy. Mám tu pevné sklá 11, 24, 50, 75 (50 na APS-C), 85, 100, 135, 180. Žiaden zoom tu nemám.

Ktoré z týchto ohnísk by ste použili na panorámu hôr fotenú zo štítu?

Chystám sa na túru na jeden štít kde je rozhľadňa a beriem si statív a aparát, že prvýkrát skúsim panorámy. Aparáty tu mám Nikon D780 a Fuji X-E3.

Výstup je stredne náročný, tak zase nemôžem vliecť milión kíl. Asi len jeden objektív, max dva. Premáva tam síce aj lanovka, ale to už tam budú ľudia. Chcem ísť skoro ráno, aby som to mal bez ľudí. Maximálne manželku kvôli "human interest" v kompozícii.

Pre predstavu, tu je to miesto kam sa chystám: https://tinyurl.com/Tristaina

gytheio
2024-08-11 16:42:36+02
príspevok od: K1000
S oblohou, ale zato s modrými mrakmi! 😄

Čo ja viem, tá 24-ka ma na tie panorámy akosi nepresvedčila. Všetko mi tam padá po stranách dole, ako keby zemeguľa bola len taká malá guľa. Ale keď odporúčaš, tak ešte tomu dám šancu a poskúšam. Vždy na výšku, áno.

👍🏻
pisal som treba sa to naucit, s 24 je komplikovanejsie fotit ale zato ta scena vyzera uplne inak si IT, pre teba by nemal byt problem v Ps transformovat, vyrovnavat obraz.. ak chce clovek kvalitu staci mu jedna panorama denne ale poriadna.
a modre mraky tak isto, vsetko sa da pekne odfarbit v camera raw
0
1

Linuxak
2024-08-11 17:20:33+02
príspevok od: gytheio
pisal som treba sa to naucit, s 24 je komplikovanejsie fotit ale zato ta scena vyzera uplne inak si IT, pre teba by nemal byt problem v Ps transformovat, vyrovnavat obraz.. ak chce clovek kvalitu staci mu jedna panorama denne ale poriadna.
a modre mraky tak isto, vsetko sa da pekne odfarbit v camera raw
Gytheio máš nejaké fotky panorámy? Píšeš o tom dosť technicky, celkom ma zaujíma výsledok Inak v LR je asi cez rok jedna fičúrka, ktorá kľudne pomôže aj na modrú oblohu - v Color Mixer voľba Point Color, vyberieš si pipetou farbu akú chceš a môžeš jej selektívne stiahnuť napríklad saturáciu.
0
0

gytheio
2024-08-11 18:14:38+02
príspevok od: Linuxak
Gytheio máš nejaké fotky panorámy? Píšeš o tom dosť technicky, celkom ma zaujíma výsledok Inak v LR je asi cez rok jedna fičúrka, ktorá kľudne pomôže aj na modrú oblohu - v Color Mixer voľba Point Color, vyberieš si pipetou farbu akú chceš a môžeš jej selektívne stiahnuť napríklad saturáciu.
Lr vobec nepouzivam ale viem ako sa pracuje s pipetou.. ja to robim klasicky v Ps camera raw vo vrstvach
a krajinky tiez vobec nefotim, ked tak firmy aleboto co sa mi paci, myslim panoramy
prve foto je 360 a fotene este na pano hlave
-2
1

Paladin25
2024-08-11 20:21:12+02
Lr vobec nepouzivam ale viem ako sa pracuje s pipetou.. ja to robim klasicky v Ps camera raw vo vrstvach
a krajinky tiez vobec nefotim, ked tak firmy aleboto co sa mi paci, myslim panoramy
Tá druhá s tými fialovými domami je z webkameri?

Lebo teda aj tá 50 D čo sem dával kolega je na tom technicky lepšie a to rádovo.

"Obdivujem" ľudí čo všetko videli všetko vedia najlepšie. Rada a múdrosť z každej strany a potom hop ale veď ja to nefotím a pridá príklad ktorý je horší ako panoráma z mobilu.
0
1

Linuxak
2024-08-11 20:39:52+02
Sakriš Gytheio mne sa smeješ za žiguláky a lunochody, ale kvalitu druhej fotky by som nepustil ani na Fejsbukt. Nemám potrebu kritizovať fotky iných ale niekedy by to chcelo kus sebareflexie, čakal som od teba viac
0
2

gytheio
2024-08-11 20:42:24+02
Sakriš Gytheio mne sa smeješ za žiguláky a lunochody, ale kvalitu druhej fotky by som nepustil ani na Fejsbukt. Nemám potrebu kritizovať fotky iných ale niekedy by to chcelo kus sebareflexie, čakal som od teba viac
pockaj, to mala byt kritika? nepustil by si ju ani na fejsbuk? vobec sa necudujem, ze sa stravujes po krcmach
0
0

gytheio
2024-08-11 20:45:10+02
ale najviac tu vy bliakate o konstruktivnej kritike a ked vy nieco napisete.. to je fakt ako z NASA, nepustil by som to ani na fejsbuk
0
0
editovaný

Linuxak
2024-08-11 20:46:30+02
pockaj, to mala byt kritika? nepustil by si ju ani na fejsbuk? vobec sa necudujem, ze sa stravujes po krcmach
Ja to nechápem, chvíľu sa vyjadruješ rozumne a potom to musíš zabiť dákou blbosťou. A tak som ti veril až do konca...
0
0

gytheio
2024-08-11 20:49:30+02
Ja to nechápem, chvíľu sa vyjadruješ rozumne a potom to musíš zabiť dákou blbosťou. A tak som ti veril až do konca...
nedochadza ti to? co si cakal, ze ti ja napisem na to co si ty napisal? pan konstruktivny..
0
0

Paladin25
2024-08-11 20:50:24+02
konecne si sa vyfarbil hnido, ty tam vidis nejake fialove domy? si barvoslepy, co dokazuje preco sem pises tie blbiny, je to dron blbecku, ty webcam znalce
Ale no Paľko zasa len urážky a slušne sa rozprávať nevieš.

Ja som sa pýtal či to bolo fotené webkamerov - ja to netvrdím.
TY nás tu poučuješ o technickej kvalite a potom pustíš s hrdosťou toto

A ak nevidíš ten diametrálny rozidel tej tvojej fialovej machule a fotiek čo sme dal z 50Dčka no škoda slov Paľko.... vonku je pekne čo keby si vycestoval za dcérov? či stále sa za teba hanbí?

0
0

Paladin25
2024-08-11 20:51:56+02
No veď to je to ... on je taký "majster" teoretik ... kde čo to prečítal (väčšinu nepochopil) a potom šíri jediné múdrosti a pravdy ... a keď príde na príklad tak ten buď nedodá alebo no... však tá druhá fotka hovorí za všetko ... majster panorám a postprocesu v praxi!
0
1

Linuxak
2024-08-11 20:59:21+02
nedochadza ti to? co si cakal, ze ti ja napisem na to co si ty napisal? pan konstruktivny..
Ešte raz opakujem, nemám potrebu nikoho hodnotiť ani nikoho urážať, len tento dvojitý meter mi hlava neberie. Písal si o panorámach tak, ako keby si fotil pre National Geographic a preto som bol zvedavý na fotky, nič viac a nič menej. To že kritiuješ iných je OK ale keď ti niekto protirečí je hneď idiot, ale toto je tvoj problém. Aj tak ti všetko dobré želám a nech si viac do pohody, nech sa darí
0
0

gytheio
2024-08-11 21:01:26+02
Ešte raz opakujem, nemám potrebu nikoho hodnotiť ani nikoho urážať, len tento dvojitý meter mi hlava neberie. Písal si o panorámach tak, ako keby si fotil pre National Geographic a preto som bol zvedavý na fotky, nič viac a nič menej. To že kritiuješ iných je OK ale keď ti niekto protirečí je hneď idiot, ale toto je tvoj problém. Aj tak ti všetko dobré želám a nech si viac do pohody, nech sa darí
je to firemna fotografia z dronu, preco nenapises ako ma vyzerat firemna fotografia z dronu?? este stale to nechapes? alebo ked nechapes, daj ty nejaku firemnu fotografiu z dronu nech vieme, znalce
0
0

gytheio
2024-08-11 21:03:57+02
to si na toto chcel aby som sem dal nejake pano? potreboval si si pofukat za zigulaky? neboli tie zigulaky nahodou v inom profile? ukazujes tu svoj charakter? v tom si dobry
0
0

Linuxak
2024-08-11 21:18:36+02
to si na toto chcel aby som sem dal nejake pano? potreboval si si pofukat za zigulaky? neboli tie zigulaky nahodou v inom profile? ukazujes tu svoj charakter? v tom si dobry
Maestro vy by ste aj zubatú presvedčili o svojej pravde a že musí ísť ku kožnej Toto už je iný level konšpiračných teórií a samoprávd a preto: Rýchlo do postieľok, veď už mesiac svieti.
0
1

K1000
2024-08-12 21:54:28+02
Dnes som fotil panorámy a asi som to prehnal s množstvom záberov v jednej - robil som tri rady pod sebou po 4 zábery, 12 záberov spolu. Photoshop to pospájal, ale potom to odmietol uložiť ako PSD, pretože výsledný súbor presiahol 2 GB. Sila! 😂

Dalo sa to uložiť len ako Large Document Format - PSB. Mac M2 Pro to ukladal hádam 4 minúty 😅

PSB sa ale nedá otvoriť v Lightroome. Klasický PSD sa dá otvoriť rovno v Lightroome a editovať ako keby to bolo obyčajné RAW-ko.

Vlastne pravdu povediac to nemala byť panoráma, ale portrét na f1.4 85-milimetrovým objektívom zložený z tých 12 záberov v troch radoch pod sebou. Výsledok je veľmi sľubný, lebo je tam ten bokeh f1.4, ale zároveň vidno dosť okolia. Vyzerá to veľmi dobre. Bohužiaľ nemôžem publikovať, pretože je to totka manželky a nemám povolenie, lebo nebola upravená 😅 Ale ešte poskúšam. Toto sa mi fakt páči, vyzerá to veľmi sľubne.

Mám tu aj Zeiss Makro-Planar 100 f2, poskúšam aj tým. Príjemná zábava na letné večerné prechádzky
0
1

K1000
2024-08-12 22:07:35+02
Práve som si spomenul, že tento spôsob robenia portrétov ako som opísal sa nazýva Metóda Brenizer, Bekeh Panorama, alebo Bokehrama.

https://en.wikipedia.org/wiki/Brenizer_method
0
1

K1000
2024-08-12 22:21:08+02
Tie *.PSB súbory majú 3-5 GB! 😱😅

Čo s tým? Poštudujem na internete.
0
0

jozef84
2024-08-13 10:32:17+02
Dnes som fotil panorámy a asi som to prehnal s množstvom záberov v jednej - robil som tri rady pod sebou po 4 zábery, 12 záberov spolu. Photoshop to pospájal, ale potom to odmietol uložiť ako PSD, pretože výsledný súbor presiahol 2 GB. Sila! 😂

Dalo sa to uložiť len ako Large Document Format - PSB. Mac M2 Pro to ukladal hádam 4 minúty 😅

PSB sa ale nedá otvoriť v Lightroome. Klasický PSD sa dá otvoriť rovno v Lightroome a editovať ako keby to bolo obyčajné RAW-ko.

Vlastne pravdu povediac to nemala byť panoráma, ale portrét na f1.4 85-milimetrovým objektívom zložený z tých 12 záberov v troch radoch pod sebou. Výsledok je veľmi sľubný, lebo je tam ten bokeh f1.4, ale zároveň vidno dosť okolia. Vyzerá to veľmi dobre. Bohužiaľ nemôžem publikovať, pretože je to totka manželky a nemám povolenie, lebo nebola upravená 😅 Ale ešte poskúšam. Toto sa mi fakt páči, vyzerá to veľmi sľubne.

Mám tu aj Zeiss Makro-Planar 100 f2, poskúšam aj tým. Príjemná zábava na letné večerné prechádzky
Keď som ešte mal Nikon D40, tak som skúšal robiť panorámu makro na výšku kvietok. Vtedy to bol kompromis ako dosiahnuť vyššie rozlíšenie fotky. Použil som makrosánky a Tamron 90mm makro a tri fotky.
Výsledok bol veľmi dobrý, len za tú prácu to nestojí. Jedine, že by z toho chcel niekto plagát.
Odradili ma limity počítača pri spracovaní. Fotenie modelky ako panorámy nie je nové. Vo foto - video časopise som už videl túto metódu použitú. A použil aj nejaký LUT modul na farebné doladenie. Skúsim to doma pohľadať.
0
1

jozef84
2024-08-13 10:34:35+02
Tie *.PSB súbory majú 3-5 GB! 😱😅

Čo s tým? Poštudujem na internete.
Daj vedieť ako si dopadol. Mal som kedysi program Hugin na spracovanie. A robil aj priamo s RAWOM. Bol fakt jednoduchý a lepší ako Photoshop(ten je na toto dosť ťažkopádny)Neviem, či to ešte existuje.
0
2

Strana 4 z 9
1 2 3 4 5 6 ... 8 9

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()