sorry ze vas otravujem touto temou ktora tu bola zalozena milion krat....ale...chcel by som pocut jasny verdikt co by ste si vybrali...a preco si ludia vybrali ten ktory fotak ak uz jeden z nich vlastnia...pretoze mi to zatial nie je dost jasne..vsetci vychvaluju Nikon ale drviva vacsina pouziva canon...
momentalne mam nikon d5100 a chcem presedlat na jeden z tychto dvoch...na nikon som zvyknuty ale nehra to pre mna ziadnu rolu...rovnako ani to ze mam uz nejake objektivy na nikon..
proste posudte situaciu tak ze zacinam od nuly co sa tyka fotaku a je uplne jedno ktoru znacku si vyberiem..peniaze viac menej nie su velicinou a ani rozhodujucim faktorom vyberu fotaku+objektivov...samozrejme ze v tejto cenovej hladine...
do odpovede mi prosim napiste IBA Nikon alebo Canon a naj dovody preco ten ktory....
Fotim krajinky, portrety, makro a planujem nocnu oblohu, reportaz a sport...
dakujem za vas drahocenny cas straveny citanim tejto temy a dopredu dakujem za plnohodnotne odpovede ktore mi pomozu sa rozhodnut pre jeden z tychto dvoch fotakov...
Vymenoval si vsetky objektivy od Nikonu, preto predpokladam, ze si viac nakloneny Nikonu.
Kup si najprv telo, vsetky tri objetivy sa daju pozicat v Megafoto, stoji to cca 20Eur na den, pozicaj si kazdy z nich na par dni, peniaze ako citam problem nie su. Ked sa ti nebudu pozdavat vysledky, telo predas. Uprimne povedane, ked sa ti nebudu naozaj pozdavat vysleky, problem hladaj niekde inde Je to vsetko naozaj spickova technika.
To, ze neurobis niekedy fotku kvoli 4fps na Nikone? Ved ta to az tak trapit nebude predpokladam, podari sa ti nabuduce, ved je to predsa tvoje hobby!
Ked nemas problem s financiami, predpokladam, ze aj na dovolenku budes mat, tak preco si nedopriat.
Dufam, ze sa nam potom pochvalis co ti z toho vyliezlo
...iwko... ...vo svojom príspevku... ...vyzdvihuješ kvalitu jednej značky o ktorej sa domnievaš že je akýmsi etalónom... ...na úkor druhej... ...s ktorou na základe osobnej empírie... ...zrejme čosi nie je v poriadku... ...a tak by som to aj bral... ...nebyť mätúceho upozornenia... ...a pokiaľ ide o kvalitu ako takú... ...vôbec nie je individuálna... ...môžeš povedať len... ...že každý má... ...na základe predovšetkým osobných skúseností... ...a mnoho krát i na základe odpočutého...či prečítaného... ...ku kvalite osobitý postoj...a osobité očakávanie... ...však kvalita ako pojem rozhodne individuálna nie je... ...a väčšinou sa nedá vyjadriť cenou... ...v čom sa vidím ďaľšiu pastičku pre mnohých...
...pokiaľ ide o ten link... ...je to len môj názor... ...vyriešil som vďaka nemu mnoho nákupných záchvatov...
...vo všeobecnej rovine...netreba všetko brať tak stroho...
...v otázke autorovej...aby sme sa vrátili k téme... ...ja by som bral ten canon... ...je univerzálnejší... ...viac cool... ...nemusíš po pol roku naň lepiť nové polepy... ...farebný výstup vyhovuje väčšine...
Skutocne je jedno ci NIkon D800 alebo Canon 5D Mk III. To je len start. Nasleduje este tazsia uloha vybrat objektivy. Ale o tych je tu popisaneho dost. Dufam, ze sa v relativne skrom case dopracujem k D800, ale uz teraz viem, ze nemozem mat len ju. Ak by som mal Canon 5D, iny fotak by som nepotreboval. Ale k D800 urcite treba aj jeden na bezne fotenie, takeho pracanta, napr. D7000, alebo keby prisla D400.
Skutocne je jedno ci NIkon D800 alebo Canon 5D Mk III. To je len start. Nasleduje este tazsia uloha vybrat objektivy. Ale o tych je tu popisaneho dost. Dufam, ze sa v relativne skrom case dopracujem k D800, ale uz teraz viem, ze nemozem mat len ju. Ak by som mal Canon 5D, iny fotak by som nepotreboval. Ale k D800 urcite treba aj jeden na bezne fotenie, takeho pracanta, napr. D7000, alebo keby prisla D400.
Karol co by ti priniesla okrem mensich rozmerov a cropu D7000?
Karol co by ti priniesla okrem mensich rozmerov a cropu D7000?
Toleruje viac chyb, 36MPx odhali kazde najmensie zavahanie. Na sport, co chodime s Izzinom mi rozlisenie D7000 staci, rovnako aj na reportaze. So subormi sa omnoho lahsie pracuje. Nemusim byt tak precizny, fotim pre zabavu a nechcem kazdu fotku robit zo stativu a cakat hodiny pri pocitaci, kym mi spracuje 1000 fotiek z akcie. Kazdu fotku nerobim na vystavu alebo ako Fine Art.
Toleruje viac chyb, 36MPx odhali kazde najmensie zavahanie. Na sport, co chodime s Izzinom mi rozlisenie D7000 staci, rovnako aj na reportaze. So subormi sa omnoho lahsie pracuje. Nemusim byt tak precizny, fotim pre zabavu a nechcem kazdu fotku robit zo stativu a cakat hodiny pri pocitaci, kym mi spracuje 1000 fotiek z akcie. Kazdu fotku nerobim na vystavu alebo ako Fine Art.
Mal som D700 a D7000 na par akciach spolu. 7000tka mi nesedela. Pomalsi AF produkoval podstatne viac odpadu, taktiez viac mazanin bolo vdaka nezvyku na crop. Ja ale zase nefotim tolko co ty a najma sport len vynimocne. Vdaka velkosti suborov z D800 sa vraciam do cias kedy som si premyslel co cvaknem a najma mi nelezia v PC tisicky suborov kedze si dobre premyslim co stiahnem do pocitaca.
...a tu sa nám zjavuje pravda v celej podstate... ...kúpim si obstarožnú sedemstovku... ...rozfotím sa nahovado... ...a časom sa pozná či budem potrebovať tých tridsaťšesť mega... ...no nie...?... ...no áno...!!!...
sorry ze vas otravujem touto temou ktora tu bola zalozena milion krat....ale...chcel by som pocut jasny verdikt co by ste si vybrali...a preco si ludia vybrali ten ktory fotak ak uz jeden z nich vlastnia...pretoze mi to zatial nie je dost jasne..vsetci vychvaluju Nikon ale drviva vacsina pouziva canon...
momentalne mam nikon d5100 a chcem presedlat na jeden z tychto dvoch...na nikon som zvyknuty ale nehra to pre mna ziadnu rolu...rovnako ani to ze mam uz nejake objektivy na nikon..
proste posudte situaciu tak ze zacinam od nuly co sa tyka fotaku a je uplne jedno ktoru znacku si vyberiem..peniaze viac menej nie su velicinou a ani rozhodujucim faktorom vyberu fotaku+objektivov...samozrejme ze v tejto cenovej hladine...
do odpovede mi prosim napiste IBA Nikon alebo Canon a naj dovody preco ten ktory....
dakujem za vas drahocenny cas straveny citanim tejto temy a dopredu dakujem za plnohodnotne odpovede ktore mi pomozu sa rozhodnut pre jeden z tychto dvoch fotakov...
Nikon D800 je do ateliéru a na krajinu, hoci zvládne aj report, nie je to sním sranda potom doma v PC to upraviť. Krásny obraz, no megarozlíšenie chce prístup ako stredoformát K D800 treba D700 / D3s alebo D4 na reportáž proste... O veľkosť kariet až tak nejde nikon má aj rôzne komprimované RAWy.
5D III je univerzálnejší rozlíšenie akurát, konečne dobrý AF, stačí prehryznúť menší dynamický rozsah ako pri Nikone a vyššiu cenu tela aj niektorých objektívov a je to. Odmenou sú menšie súbory a možno pre niekoho krajšie farby(aj ked iní zas tvrdia že Nikon má lepšie farby, podľa mňa je to pri práci v LR dnes už jedno)
Vlastne to je debata ako či si kupiť Oktávku, Superb alebo Passata..
Taka jedna blba otazka ma napadla... Nie je mozne s nikonom fotit na nizsie rozlisenia? Canon ma urcite viac velkosti fotiek- aj v RAW formate aj jpg... Ak sa da nastavit mensie rozlisenie- tek v pripade povedzme tej reportaze, prip. sportu kde clovek nacvaka stovky (niekto mozno aj tisice) fotiek za akciu, odpada problem so spravou a upravou megasuborov. Alebo sa mylim?
Nikon nema mensi RAW, iba mensi JPEG - to som pisal aj ako nevyhodu, niekde na zaciatku threadu.. Ja osobne fotim len RAW (JPEG) len ak potrebujem aj rychlo nahladove fotky, napr. cez eye-fi do iPadu, atd..
Taka jedna blba otazka ma napadla... Nie je mozne s nikonom fotit na nizsie rozlisenia? Canon ma urcite viac velkosti fotiek- aj v RAW formate aj jpg... Ak sa da nastavit mensie rozlisenie- tek v pripade povedzme tej reportaze, prip. sportu kde clovek nacvaka stovky (niekto mozno aj tisice) fotiek za akciu, odpada problem so spravou a upravou megasuborov. Alebo sa mylim?
myslim ze d800 ma len mensi jpeg...mensie raw-ka neponuka....ak sa pletiem...opravte ma niekto a ono je problem potom este aj len 4 fps...to je niekedy na reportaz ci sport malo....
ja len pre doplnenie sRaw je dost zavadzajuci termin, je to skutocne RAW? hmm...
The sRAW seems to take the average luminance and color information from 4 adjacent pixels to create an image with 1/4 the resolution. To save space, it then throws away the color information of every second pixel and uses some lossy compression of pixel values. So it's kind of a lossy compressed and size-reduced TIFF. The advantage compared to JPEG seems to be greater bit-depth, the disadvantage less detail quality. mRAW must be using some more complex interpolation between the individual pixels, but uses the same method to reduce the size of the file.
a spat k teme, ano d800 chce poriadny hw, ak fotis vsetko do RAW, SSD pre fotky oznacena ako work in progress je super vyhoda na dovolenky/reportaze pouzivam niekedy aj JPEG a staci mi to (ako amatareovi) mam to nastavene na shoot profile, takze si rychlo prepinam to co prave potrebujem. pri DX formate sa stava z D800 taka D7000 (az na to fps)
Je úplne jedno čo si kúpiš. Či to bude N alebo C, fotiť sa budeš musieť naučiť tak, či tak. Osobne by som si teraz urobil "zbierku" kvalitných FF objektívov a učil sa s telom, ktoré máš. Keď budeš sám spokojný s výsledkami svojej práce, tak sa poobhliadni po novom tele. Špičkové objektívy majú jednu výhodu, nepodliehajú amortizácií! Špičkové sklo bude špičkovo fotiť aj o 5, aj o 10 rokov. Otázka je, kedy sa naučíš fotiť to, čo by si chcel. Teraz chceš všetko a to sa úplne nedá. Vyber si v čom chceš byť fakt dobrý a tomu podriaď svoju výbavu. To ostatné nerieš. Žiadny fotograf nie je špičkový vo všetkom, .... poznám aj špičkových vo všetkom, ale len výbavou. No, väčšina z nich nevie, žiaľ, fotiť. Držím palce pri rozhodovaní. Osobne som Nikon pozitív. Canon mi jednoducho nesadol do ruky.
Je úplne jedno čo si kúpiš. Či to bude N alebo C, fotiť sa budeš musieť naučiť tak, či tak. Osobne by som si teraz urobil "zbierku" kvalitných FF objektívov a učil sa s telom, ktoré máš. Keď budeš sám spokojný s výsledkami svojej práce, tak sa poobhliadni po novom tele. Špičkové objektívy majú jednu výhodu, nepodliehajú amortizácií! Špičkové sklo bude špičkovo fotiť aj o 5, aj o 10 rokov. Otázka je, kedy sa naučíš fotiť to, čo by si chcel. Teraz chceš všetko a to sa úplne nedá. Vyber si v čom chceš byť fakt dobrý a tomu podriaď svoju výbavu. To ostatné nerieš. Žiadny fotograf nie je špičkový vo všetkom, .... poznám aj špičkových vo všetkom, ale len výbavou. No, väčšina z nich nevie, žiaľ, fotiť. Držím palce pri rozhodovaní. Osobne som Nikon pozitív. Canon mi jednoducho nesadol do ruky.
Nikon D800 je do ateliéru a na krajinu, hoci zvládne aj report, nie je to sním sranda potom doma v PC to upraviť. Krásny obraz, no megarozlíšenie chce prístup ako stredoformát K D800 treba D700 / D3s alebo D4 na reportáž proste... O veľkosť kariet až tak nejde nikon má aj rôzne komprimované RAWy.
5D III je univerzálnejší rozlíšenie akurát, konečne dobrý AF, stačí prehryznúť menší dynamický rozsah ako pri Nikone a vyššiu cenu tela aj niektorých objektívov a je to. Odmenou sú menšie súbory a možno pre niekoho krajšie farby(aj ked iní zas tvrdia že Nikon má lepšie farby, podľa mňa je to pri práci v LR dnes už jedno)
pravda, onedlho budem kupovat 3tieho prassata a 3tieho ni-kona
ja skor sa priklanam , canonu, pri testoch musis dost pozerat aby si zistil rozdiel v rozliseni. a iso ma canon ovela lepsie ako nikon d800. , myslim si ze canon bola , a je lepsia znacka ako nikon, aj ked o trocha..
aj tak si každý bude stáť za svojou značkou, faktom je, že..
D800 je nová rada, určená hlavne tam, kde také rozlíšenie, kde takéto množstvo detailov je potrebné, kde nezáleží tak na neuveriteľne rýchlom sériovom snímaní...t.j. krajinkári, makristi, portrétisti, štúdiovky,...je to niečo ako 5DMKII pred rokmi, len s tým, že napriek tomu má lepší AF, na ktorý je možné sa spoľahnúť..o tom vedia canoňáci...
5D MKIII je pokračovanie tradície, minimálne vylepšenie rozlíšenia, len o niekoľko desatín Mpx ? vylepšilo a poriadne vyladilo to, čo bolo čiernou ovcou MK II a to AF, je to nový modul, presný modul, tým pádom, 5DMKIII posunulo do nových oblastí, stále zostáva tým, čo bol MKIII len teraz nemá problém s dokumentom, športom,...
takže ?
D800/E - štúdiová práca, portréty, makro, krajinka,... - tam, kde je požadovaná nekompromisná kvalita za cenu (podľa mňa vôbec) pomalšieho sériového snímania 5DMKIII - sa zmenil zo štúdiového na vcelku univerzálny fotoaparát...profesionálny fotoaparát na všetko
a reči, že Canon je lepší ako Ňikon, a že Nikoň je lepší ako Caňon sú irelevantné, len každý z nich ma niečo, čo ten druhý nemá...
Nikon D800 vs Canon eos 5d mark III
Kup si najprv telo, vsetky tri objetivy sa daju pozicat v Megafoto, stoji to cca 20Eur na den, pozicaj si kazdy z nich na par dni, peniaze ako citam problem nie su. Ked sa ti nebudu pozdavat vysledky, telo predas. Uprimne povedane, ked sa ti nebudu naozaj pozdavat vysleky, problem hladaj niekde inde
To, ze neurobis niekedy fotku kvoli 4fps na Nikone? Ved ta to az tak trapit nebude predpokladam, podari sa ti nabuduce, ved je to predsa tvoje hobby!
Ked nemas problem s financiami, predpokladam, ze aj na dovolenku budes mat, tak preco si nedopriat.
Dufam, ze sa nam potom pochvalis co ti z toho vyliezlo
...vo svojom príspevku...
...vyzdvihuješ kvalitu jednej značky o ktorej sa domnievaš že je akýmsi etalónom...
...na úkor druhej...
...s ktorou na základe osobnej empírie...
...zrejme čosi nie je v poriadku...
...a tak by som to aj bral...
...nebyť mätúceho upozornenia...
...a pokiaľ ide o kvalitu ako takú...
...vôbec nie je individuálna...
...môžeš povedať len...
...že každý má...
...na základe predovšetkým osobných skúseností...
...a mnoho krát i na základe odpočutého...či prečítaného...
...ku kvalite osobitý postoj...a osobité očakávanie...
...však kvalita ako pojem rozhodne individuálna nie je...
...a väčšinou sa nedá vyjadriť cenou...
...v čom sa vidím ďaľšiu pastičku pre mnohých...
...pokiaľ ide o ten link...
...je to len môj názor...
...vyriešil som vďaka nemu mnoho nákupných záchvatov...
...vo všeobecnej rovine...netreba všetko brať tak stroho...
...v otázke autorovej...aby sme sa vrátili k téme...
...ja by som bral ten canon...
...je univerzálnejší...
...viac cool...
...nemusíš po pol roku naň lepiť nové polepy...
...farebný výstup vyhovuje väčšine...
...pekný deň vospolok...
...kúpim si obstarožnú sedemstovku...
...rozfotím sa nahovado...
...a časom sa pozná či budem potrebovať tých tridsaťšesť mega...
...no nie...?...
...no áno...!!!...
...ale ten canon...je fakt viac cool...
Ak sa da nastavit mensie rozlisenie- tek v pripade povedzme tej reportaze, prip. sportu kde clovek nacvaka stovky (niekto mozno aj tisice) fotiek za akciu, odpada problem so spravou a upravou megasuborov.
Alebo sa mylim?
Ak sa da nastavit mensie rozlisenie- tek v pripade povedzme tej reportaze, prip. sportu kde clovek nacvaka stovky (niekto mozno aj tisice) fotiek za akciu, odpada problem so spravou a upravou megasuborov.
Alebo sa mylim?
The sRAW seems to take the average luminance and color information from 4 adjacent pixels to create an image with 1/4 the resolution. To save space, it then throws away the color information of every second pixel and uses some lossy compression of pixel values. So it's kind of a lossy compressed and size-reduced TIFF. The advantage compared to JPEG seems to be greater bit-depth, the disadvantage less detail quality.
mRAW must be using some more complex interpolation between the individual pixels, but uses the same method to reduce the size of the file.
a spat k teme, ano d800 chce poriadny hw, ak fotis vsetko do RAW, SSD pre fotky oznacena ako work in progress je super vyhoda
Držím palce pri rozhodovaní.
Osobne som Nikon pozitív. Canon mi jednoducho nesadol do ruky.
Držím palce pri rozhodovaní.
Osobne som Nikon pozitív. Canon mi jednoducho nesadol do ruky.
D800 je nová rada, určená hlavne tam, kde také rozlíšenie, kde takéto množstvo detailov je potrebné, kde nezáleží tak na neuveriteľne rýchlom sériovom snímaní...t.j. krajinkári, makristi, portrétisti, štúdiovky,...je to niečo ako 5DMKII pred rokmi, len s tým, že napriek tomu má lepší AF, na ktorý je možné sa spoľahnúť..o tom vedia canoňáci...
5D MKIII je pokračovanie tradície, minimálne vylepšenie rozlíšenia, len o niekoľko desatín Mpx ? vylepšilo a poriadne vyladilo to, čo bolo čiernou ovcou MK II a to AF, je to nový modul, presný modul, tým pádom, 5DMKIII posunulo do nových oblastí, stále zostáva tým, čo bol MKIII len teraz nemá problém s dokumentom, športom,...
takže ?
D800/E - štúdiová práca, portréty, makro, krajinka,... - tam, kde je požadovaná nekompromisná kvalita za cenu (podľa mňa vôbec) pomalšieho sériového snímania
5DMKIII - sa zmenil zo štúdiového na vcelku univerzálny fotoaparát...profesionálny fotoaparát na všetko
a reči, že Canon je lepší ako Ňikon, a že Nikoň je lepší ako Caňon sú irelevantné, len každý z nich ma niečo, čo ten druhý nemá...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa